صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۵:۵۹  ، 
کد خبر : ۳۳۳۸۳۲

اخبار ویژه ۶ مهر

روزنامه کیهان**

برمر: آمریکا هم شکست خورد هم نشان داد غیرقابل اعتماد است

رئیس یک اندیشکده آمریکایی اذعان کرد بی‌کفایتی آمریکا در خروج از افغانستان، عقوبت‌بارترین بحران سیاست خارجی است که از زمان بحران گروگان‌گیری در ایران شاهدش بوده‌ایم و این یک بحران فوق‌العاده بزرگ است.
ایان برمر کارشناس و تحلیلگر آمریکایی و رئیس و بنیان‌گذار اندیشکده آمریکایی «گروه اوراسیا» نوشت: پایان ساده طولانی‌ترین ماجراجویی نظامی و طولانی‌ترین جنگ در تاریخ آمریکا رقم خورد. چگونگی آغاز این جنگ، نحوه دنبال کردن آن، پولی که برای آن هزینه شد، و تلفات انسانی آن مورد سرزنش و ملامت فراوان قرار خواهد گرفت و بدون شک کتاب‌های بسیاری درباره آن نوشته خواهد شد. اما در حال حاضر باید به بی‌کفایتی‌ها در حوزه اجرایی درخصوص پایان دادن به جنگ و خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان پرداخت. سیاستی که با آن موافقم و یک راهبرد واقعی می‌دانم، این است که با توجه به وضع موجود پیشین و پیشروی طالبان و در دست گرفتن قدرت توسط آنها، یا باید حضور خود را افزایش می‌دادیم یا از آنجا خارج می‌شدیم. اما روند اجرایی افتضاح بود. این به باور من به مراتب عقوبت‌بارترین بحران سیاست خارجی است که از زمان بحران گروگان‌گیری در ایران و سپس ناکامی‌در نجات گروگان‌ها شاهدش بوده‌ایم. بنابراین، این اتفاق بزرگی است. ما شاهد بحران‌های بزرگ‌تری در حوزه سیاست داخلی در آمریکا به‌طور مشخص در روز ششم ژانویه بوده‌ایم. اما در حوزه سیاست خارجی، این یک بحران فوق‌العاده بزرگ است.
کجای کار اشتباه بود؟ به باور من، چهار شکست اصلی در حوزه اجرایی ذیل مسئولیت بایدن اتفاق افتاده است: شکست اول یک شکست نظامی و اطلاعاتی بود. بایدن نخستین بار روز ۱۱ سپتامبر اعلام کرد که همه نیرو‌ها تا ماه اوت از افغانستان خارج می‌شوند. در آن مقطع، سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا گفتند که قوای دفاعی افغانستان قادر خواهند بود به مدت دو تا سه سال طالبان را عقب برانند. پس از آنکه طالبان طی چند روز گذشته تهاجم خود را آغاز کرد، ارزیابی اطلاعاتی به دو تا سه روز کاهش یافت. در طول فعالیت شغلی‌ام هیچ‌گاه شاهد این‌چنین شکست اطلاعاتی نبوده‌ام. آمریکا بیست سال وقت و حدود ۹۰ میلیارد دلار هزینه صرف تعلیم قوای افغانستان کرد و این نیرو‌ها از جنگیدن امتناع کردند. حقیقت دوم نیز این است که آمریکا پس از آنکه به مدت دو دهه شخصاً افغان‌ها را تعلیم داد، هنوز از روحیه و قابلیت‌های نیرو‌هایی که تعلیم داده بود، خبر نداشت.
شکست دوم همانا شکست در زمینه هماهنگ‌سازی بود. آمریکا به مدت دو دهه در کنار متحدان ما جنگید، در پی رویداد‌های ۱۱ سپتامبر از آن‌ها خواست تا در کنار ما بجنگند، و آن‌ها با روی گشاده پذیرفتند و شجاعانه جنگیدند. آن‌ها شجاعانه در میدان نبرد جنگیدند و تلفاتی را متحمل شدند. اما وقت خروج که فرا رسید، بایدن تک‌روی کرد. او صرفاً روند تصمیم‌گیری، اعلام تصمیم، و سیاست‌های جاری را مدنظر قرار داد، سیاست‌هایی نظیر اینکه مثلاً آیا پناه‌جویان را بپذیریم یا نپذیریم و اینکه آیا کمک‌های بشردوستانه ارائه دهیم یا نه یا این موارد را به چه نحو صورت دهیم. حتی مواردی نظیر نقش سفیر آمریکا در افغانستان نادیده گرفته شد و سفیر موقت آمریکا از افغانستان‌گریخت و آن کشور را ترک کرد. شکستی به این بزرگی در زمینه ایجاد هماهنگی اتفاق افتاده و متحدان آمریکا از این مسئله سرخورده شده‌اند و سرخوردگی خود را نشان می‌دهند. آن‌ها طی چند ماه گذشته سرخوردگی خود را در خلوت نشان می‌دادند و اکنون علناً این کار را می‌کنند.
شکست سوم به مقوله برنامه‌ریزی مربوط می‌شود. خطای اطلاعاتی و ناکامی‌در زمینه ایجاد هماهنگی را می‌توان هضم کرد، اما اگر برای سناریو‌های ثانویه برنامه‌ریزی صورت گرفته بود، چنین فاجعه‌ای اتفاق نمی‌افتاد. طی ماه‌های منتهی به خروج انجام داد و می‌باید در آن مقطع صورت می‌گرفت. بسیار عجیب است که چنین چیزی اتفاق نیفتاد. در نهایت به شکست چهارم در زمینه برقراری ارتباط می‌رسیم. اکنون دیگر ویدئو‌هایی مربوط به روز هشتم جولای را دیده‌اید که در آن‌ها رئیس‌جمهور بایدن در حمایت از خروج از افغانستان به آمریکایی‌ها اطمینان می‌دهد و سلطه طالبان بر سرتاسر کشور را بسیار نامحتمل می‌داند. این پیش‌بینی‌ها بی‌درنگ به‌صورت وارونه اتفاق افتادند و ما همچنان شاهد آن بودیم که بایدن و وزیر امور خارجه و دیگر مقامات در کاخ سفید در قالب اظهارات علنی خود خروج نیرو‌ها را موفق ارزیابی می‌کنند، ادعایی که مایه شگفتی است.
به گزارش مشرق، در بخش دیگری از این گزارش آمده است: علی‌رغم آنچه گفته شد، کار هنوز تمام نشده و اوضاع می‌تواند از این هم بدتر شود. این امر می‌تواند به قیمت از دست رفتن ریاست جمهوری بایدن تمام شود. من فکر می‌کنم اکنون وضعیت در داخل بیشتر شبیه خط قرمز ناموفقی است که اوباما برای سوریه وضع کرده بود. او گفت «اسد باید برود»، اما اسد هیچ جا نرفت. اما این موضوع در سطح بین‌المللی از اهمیت بیشتری برخوردار است. متحدان آمریکا که امیدوار بودند آمریکا طبق گفته بایدن بازگشته باشد، احساسشان این است که آمریکا به تنهایی عمل می‌کند و یکجانبه‌گراست و نمی‌توان به آن اعتماد کرد.

مدیرکل آژانس از کوری و کری درآمد؟!

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا کرد تصمیم ایران مبنی بر عدم دسترسی آژانس به کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ در مجمع تسا در کرج، برخلاف شرایط توافق شده در بیانیه مشترک روز ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) ایران و آژانس است. این ادعا در حالی است که اولا ایران در بیانیه مذکور اجازه دسترسی مجدد به مجتمع تسا را نادیده و ثانیا آژانس در تعامل با ایران برخلاف تعهدات متقابل خود عمل کرده است.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به عنوان نهاد حقوقی برآمده از معاهده ان پی تی، باید دو کار را انجام دهد؛ به کشور‌ها برای دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای کمک کند و ضمنا مانع اشاعه تسلیحات هسته‌ای شود. آژانس، اما در این سال‌ها مثل خیلی از نهاد‌های شبه بین‌المللی دیگر، به‌عنوان گماشته آمریکا و غرب عمل کرده است. نه تنها دارندگان تسلیحات اتمی را مورد خطاب و عتاب قرار نمی‌دهد (چاقو، دسته خود را نمی‌برد!)، بلکه در مقابل اشاعه فعالیت‌های غیرصلح‌آمیز از سوی دولت‌های غربی هم غالبا ساکت است. ایران در طول دو دهه اخیر در معرض بیشترین بازرسی‌های آژانس قرار داشته و صلح آمیز بودن فعالیت‌هایش محرز است. در مقابل، رژیم‌هایی مثل آمریکا و برخی دولت‌های اروپایی، ضمن تولید تسلیحات اتمی، به رژیم صهیونیستی هم کمک کرده‌اند تا به تسلیحات اتمی دسترسی پیدا کند.
اما آژانس و هیئت حاکمه غالبا غربی آن، هرگز به طور جدی معترض رژیم صهیونیستی نشده‌اند که چرا عضویت و نظارت آژانس را نمی‌پذیرد. اما از آن سو، بر اساس فضاسازی صهیونیست‌ها و غرب، ایران را بار‌ها در مظان اتهام قرار داده و خواستار بازرسی - حتی فراپادمانی- شده است!
ایران دو بار به فاصله ۱۵ سال، همکاری داوطلبانه با آژانس برای رفع برخی ابهامات و همچنین انجام بازرسی‌های فراپادمانی را پذیرفت، اما غرب و آژانس در هر دو بار، طلبکار‌تر شدند و تعهدات خود برای بستن پرونده و رفع فشار‌های سیاسی و تحریمی را زیر پا گذاشتند.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس در آخرین گزارش خود، اعلام کرده «ایران به بازرسان آژانس اجازه داده کارت حافظه را در بیشتر تجهیزات جایگزین کنند. اما برخلاف توافق انجام شده، از انجام این کار در کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ در مجتمع تسا در کرج، ممانعت کرده است».
کارگاه مذکور همان جایی است که چند ماه قبل عملیات خرابکاری علیه آن انجام گرفت و صهیونیست‌ها با تلویح نزدیک به تصریح، مسئولیت این اقدام تروریستی را برعهده گرفتند.
این چندمین اقدام خرابکارانه بود که از سوی صهیونیست‌ها یا آمریکا علیه مراکز هسته‌ای ایران انجام می‌گرفت و عجیب و تاسف بار اینکه، آژانس از محکومیت اصل اقدام تروریستی به مرکز تسا درمانده و عاجز بود. در مقابل جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که به‌خاطر بررسی‌های امنیتی و اقدامات ترمیمی این مجتمع، نمی‌تواند اجازه تعمیر و جایگزینی دوربین‌ها و تجهیزات آژانس را بدهد. موضوع مهم این است: آژانس خواستار دسترسی مجدد به مرکز تولید سانتریفیوژی است که به هنگام عملیات تروریستی و خرابکارانه علیه همان مرکز، لال شده و از امنیت مراکز هسته‌ای یک کشور عضو خود (ایران) دفاع نکرده بود. این نهایت وقاحت و اسباب سرافکندگی برای شخص رافائل گروسی است که هنگام اقدامات خرابکارانه علیه تاسیسات یک کشور عضو، کور و کر می‌شود و ناتوان از حتمی محکومیت لفظی است، اما مدتی بعد خواستار همکاری ایران برای احیای نظارت‌هایش در همان مرکز می‌شود. معنای دیگر این رفتار، نوکری و سرسپردگی مدیرکل آژانس نسبت به طرف‌های تروریستی است که هم تسلیحات هسته‌ای را تولید می‌کنند و هم مرتکب خرابکاری و ترور علیه برنامه صلح آمیز اعضای آژانس می‌شوند.
با این اوصاف و در حالی که آژانس به تعهد خود برای کمک به توسعه برنامه‌های صلح‌آمیز ایران هیچ کمکی نکرده، اما آمار مراکز و دانشمندان هسته‌ای ایران را برای خرابکاری و ترور در اختیار دشمنانش قرار داده، آیا تداوم همکاری یکطرفه با این مرکز جاسوسی هسته‌ای آمریکا منطقی به نظر نمی‌رسد و حتما باید تجدیدنظر اساسی در این باره انجام شود.

لاوروف: آمریکا باید همه تحریم‌های پسابرجامی را لغو کند

وزیر خارجه روسیه گفت: دولت آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) خارج شده و تمام طرف‌هایی را که به شکل قانونی با ایران تجارت می‌کنند، تحت تحریم قرار داده، اما با این حال در مذاکرات می‌گوید، حاضر نیست تعهد بدهد که پس از بازگشت به توافق، مجددا آن را زیر پا نمی‌گذارد و خارج نمی‌شود.
سرگئی لاوروف ضمن یک نشست خبری در نیویورک گفت: در مذاکرات احیای برجام گفت: ایرانیان از جمله از آمریکایی‌ها می‌پرسند: آیا می‌توانیم بنویسیم که دولت‌های بعدی به آنچه در حال حاضر بر سر آن توافق کرده‌ایم احترام می‌گذارند؟ آمریکایی‌ها می‌گویند: نه، ما نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم».
لاوروف گفت: آمریکا باید فعال‌تر باشد و همه مسائل مربوط به احیای دوباره توافق هسته‌ای ایران را حل کند.
از ماه آوریل مذاکراتی بین ایران و کشور‌های باقی مانده در برجام، روسیه، بریتانیا، آلمان، چین و فرانسه و همچنین مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا برای بازگشت به توافق هسته‌ای ایران به شکل اولیه در حال انجام است. در این مذاکرات، طرفین در مورد لغو تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، انجام تعهدات خود در حوزه هسته‌ای و همچنین بازگشت ایالات متحده آمریکا به برنامه جامع اقدام مشترک بحث می‌کنند.
لاوروف درباره لغو اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران و محدود کردن دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تاسیسات اتمی خود گفت: ایران هیچ کاری را که از سوی پیمان منع گسترش سلاح اتمی و پروتکل الحاقی آن ممنوع باشد انجام نمی‌دهد.
وزیر امور خارجه روسیه ادامه داد: ایران به کاهش تعهدات خود اقدام کرده، زیرا آمریکا از آن خارج شده است و همه کسانی را که به صورت قانونی با ایران تجارت می‌کنند تحت تحریم قرار داده است.
لاوروف گفت: همه تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی که پس از خروج آمریکا از برجام اعمال شده، باید در چارچوب احیای برجام لغو شود و همه شرکای تجاری ایران در همه زمینه‌ها نباید از اقدامات یکجانبه آمریکا رنج ببرند.

آلترمن: چین، بازی تحریمی آمریکا علیه ایران را به هم زد

یک تحلیلگر آمریکایی می‌گوید؛ چین در حال به هم زدن بازی آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران است.
جان. بی. آلترمن (مدیر برنامه خاور میانه، در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی) در تحلیلی خاطرنشان کرده است: راب مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، پیش از نشست مهم شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سفری به پایتخت‌های کلیدی انجام داد و با مقام‌های کشور‌های عضو برجام دیدار کرد. وی علاوه بر پاریس، برای گفتگو با روس‌ها به مسکو سفر کرد. اما او به پکن نرفت و پکن نیز نزد او نیامد. این نشانه دیگری است که افزایش تنش‌های چین و آمریکا به احتمال زیاد تلاش‌های ایالات متحده برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران را پیچیده می‌کند.
هنگامی که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در ماه مارس با دیپلمات‌های برتر چینی در آنکورج دیدار کردند، لحن‌ها تلخ و اتهام‌آمیز بود و پس از آن دیدار‌های مقامات ارشد ایالات متحده و چین ضعیف بود.
چین از رفتار‌های ایالات متحده آشکارا شکایت می‌کند، افول ایالات متحده را مسخره می‌کند و تهدید می‌کند که سرپیچی از چین عواقبی خواهد داشت. زمینه گسترده همکاری چین و آمریکا در حال کمرنگ شدن است.
مورد دوم، نقض آشکار تحریم‌های آمریکا علیه ایران از سوی چین است که از دولت ترامپ شروع شده و در دولت بایدن افزایش یافته است. چین نفت ایران را با نقض آشکار تحریم‌های آمریکا وارد کرده است.
واردات نفت چین از ایران در بهار از قطره به سیل تبدیل شد و در ماه می‌بالغ بر حدود یک میلیون بشکه در روز وارد کرد. در شرایطی که آینده مذاکرات هسته‌ای در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، مشخص نیست که آیا ایران همچنان به سادگی حسن‌نیت آمریکا را به جیب می‌زند یا خیر، و آیا چین مایل است میزان واردات خود از این کشور را با درخواست فزاینده ایالات متحده قطع کند یا خیر.
سومین مورد، غیبت قابل توجه چین در تلاش‌های جمعی ۵+۱ برای بازگرداندن ایران به توافق هسته‌ای است.
چین نیز نگرانی جدی در مورد برنامه هسته‌ای ایران دارد، اما خوشحال است که می‌تواند سوار بر تلاش‌های جهانی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران باشد. چین همه احساسات صحیح را در مورد تمایل به حل و فصل اختلافات از طریق مذاکره نشان می‌دهد، اما همزمان توافقنامه‌های خودرا با ایران دنبال می‌کند.
در حالی که چین گسترش برنامه هسته‌ای ایران را نامطلوب می‌داند، اما از جانب ایران احساس خطر نمی‌کند. در عوض، چین ایران را به عنوان بازیگر مفید برای استفاده در سیاست خارجی خود می‌داند و میزان فاصله و نزدیکی خود به ایران را تا حدی به عنوان راهی برای نزدیک شدن یا فاصله گرفتن از ایالات متحده و متحدانش در نظر می‌گیرد. انگیزه اصلی در حال حاضر این است که بیشتر پیشروی کنیم.
برای ایالات متحده، این خبر تلخی است. دیدگاه‌های رهبران ایران در مورد مذاکرات هسته‌ای همچنان مبهم است، اما نشانه‌های فزاینده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد دولت رئیسی و طیف حامی او، نسبت به ایالات متحده بیش از هر زمان دیگری بی‌اعتماد هستند و چین که به طور فزاینده‌ای بر تضعیف قدرت و نفوذ ایالات متحده متمرکز است، به یک ابزار جانبی برای مقاومت ایران تبدیل می‌شود و اهداف دوگانه چین یعنی جلب رضایت ویژه ایران (که منافع اقتصادی چین را هم در بر خواهد داشت) و زیر پا گذاشتن موقعیت جهانی ایالات متحده را نیز محقق می‌کند.
همانطور که تنش‌های کنونی با فرانسه نشان می‌دهد، به نظر می‌رسد دولت بایدن متوجه شده که شیفت به سوی اقیانوس آرام پیامد‌های جهانی خواهد داشت. اما تاکنون به نظر نمی‌رسد که استراتژی چندانی برای پیگیری منافع دیپلماتیک مشترک با چین و تقسیم‌بندی تنش‌های دوجانبه داشته باشد.
اگر ایالات متحده بتواند یک راه مشترک با چین را در مورد مسائل ایران مدیریت کند، این می‌تواند به مسائل دیگر مانند تغییر اقلیم نیز سرایت کند. در غیر این صورت بازگشت ایالات متحد به برجام بسیار دشوار خواهد بود، چه برسد به توافق «طولانی‌تر و قوی‌تر» که دولت به عنوان هدف خود تعیین کرده است.

**************

روزنامه وطن امروز**

رئیسی خطاب به سفیر جدید انگلیس:
حقایق ایران را همان‌گونه که هست به مقامات خود منعکس کنید

حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی، روز یکشنبه هنگام دریافت استوارنامه سفیر جدید انگلیس در تهران، استقلال و آزادی را شعار اصلی مردم ایران خواند و گفت: جمهوری اسلامی ایران با همه کشور‌ها بنای همکاری و تعامل دارد، اما این همکاری باید بر اساس احترام متقابل و در نظرگرفتن منافع ملت‌ها باشد و جریان سلطه‌گر و نظام سلطه بر این روابط سایه نیندازد.
رئیس‌جمهور تاکید کرد: کشور ما حقیقتا مستقل است و استقلال ما ادعایی نیست. شما با توجه به آشنایی خوبی که به زبان فارسی دارید، باید مفهوم واقعی این کلمات در ایران را برای دولتمردان خود تبیین کنید. وی تاکید کرد: روح استقلال و آزادی‌خواهی در وجود ملت ایران است و هر وقت احساس کنند کشور‌های دیگر زورگویی می‌کنند، زیر بار زور نمی‌روند و عکس‌العمل نشان می‌دهند. رئیس‌جمهور با بیان اینکه بهترین روش برای تعامل و همکاری با ایران رعایت اصل احترام متقابل است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی هیچ حرف نادرست و برخلاف حق را نمی‌پذیرد و اروپا و غرب بر اساس تجربیات خود باید به ایران به عنوان یک کشور مستقل نگاه کنند. رئیسی با اشاره به اینکه امروز حقوق بشر به یک حربه سیاسی برای ضربه‌زدن به کشور‌ها تبدیل شده است خاطرنشان کرد: ما خود را موظف می‌دانیم به حقوق انسان‌ها براساس باور‌ها و اعتقادات دینی احترام بگذاریم و شما می‌دانید خیلی از مدعیان حقوق بشر، چه رفتاری با ملت خود دارند. رئیس‌جمهور خطاب به سفیر جدید انگلیس در تهران گفت: حقایقی را که در ایران مشاهده می‌کنید به درستی و واقعی به کشور خود منعکس و منتقل کنید.
سایمون شرکلیف، سفیر جدید انگلیس در تهران نیز ضمن تقدیم استوارنامه خود به آیت‌الله رئیسی، با بیان اینکه برای دومین بار و بعد از ۲۰ سال در ماموریتی جدید به عنوان سفیر به تهران سفر کرده است، گفت: تجربه و شناخت خوبی از ایران دارم و هدف اصلی من تلاش برای بهبود روابط ۲ کشور با نگاهی مثبت و سازنده است.

***

شهادت ۲ تن در آتش‌سوزی انبار مرکز تحقیقات خودکفایی سپاه

در پی حادثه آتش‌سوزی روز یکشنبه در یکی از مراکز تحقیقات خودکفایی سپاه ۲ تن از کارکنان این مرکز به نام‌های سید‌مرتضی کریمی و حسین عابدی به علت شدت جراحات وارده به خیل شهدا پیوستند.
در اطلاعیه روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آمده است:
«در پی آتش‌سوزی عصر یکشنبه ۴ مهر در انبار یکی از مراکز تحقیقات خودکفایی سپاه در غرب تهران و مجروح شدن تعدادی از کارکنان این مرکز، ۲ تن از کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نام‌های «سیدمرتضی کریمی» و «حسین عابدی» به علت شدت جراحات شهید و به خیل شهدای گرانقدر این نهاد مقدس و مردمی پیوستند».

***

نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی:
تل‌آویو قدرت از بین بردن توان هسته‌ای ایران را ندارد

نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در مقاله‌ای اذعان کرد ادعای مقامات این رژیم مبنی بر قریب‌الوقوع بودن دستیابی ایران به بمب اتم درست نیست و تل‌آویو نیز توان از بین بردن صنعت هسته‌ای ایران را ندارد.
به گزارش فارس، «ایهود اولمرت» در روزنامه «هاآرتص» نوشت: سیاست «بنیامین نتانیاهو» در قبال ایران و تکرار این ادعا که ایران در آستانه دستیابی به سلاح اتمی است، درست نبود، چرا که غنی‌سازی وسیع و سریع اورانیوم لزوما موجب نمی‌شود ایران به بمب اتم دست یابد. وی سیاست هراس‌افکنی درباره برنامه هسته‌ای ایران را غیرضروری دانست و نوشت: ایران در هر زمانی در عرض چند ماه، توانایی غنی‌سازی اورانیوم مورد نیاز خود برای تبدیل شدن به کشوری دارای بمب اتم را دارد، اما غنی‌سازی اورانیوم یک شرط لازم است نه کافی و در صورت فراهم‌سازی دیگر شروط که به ادعای او هنوز برای ایران میسر نیست، ایران می‌تواند به آن جایگاه برسد. او ادعا کرد که ایران به زمانی طولانی برای تبدیل شدن به قدرت نظامی اتمی نیاز دارد. وی در پاسخ به سؤال خود مبنی بر اینکه پس در قبال توان هسته‌ای ایران چاره چیست و چه باید کرد، نوشت: سخنان تحریک‌آمیز باعث نمی‌شود توان نظامی واقعی برای از بین بردن توان هسته‌ای ایران را به طور کامل به دست آورید، آنگونه که در عراق و سوریه انجام دادیم و زمانی که تلاش می‌کنیم آماده مواجهه فراگیر نظامی شویم، ممکن نیست چگونگی پایان آن را ارزیابی کنیم. نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در ادامه مدعی شد به جای حمله نظامی، می‌توان از «شبکه پیچیده عملیاتی» برای از بین بردن ثبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران بهره برد. او در این راستا نوشت: شبکه و نظام‌های عملیات [های اسرائیل]علیه ایران نیازمند همکاری، اعتماد و خویشتنداری اسرائیل و نیازمند یک شیوه کاری مبتنی بر همکاری و قبل از همه، همکاری با آمریکاست. ایهود اولمرت همکاری رژیم صهیونیستی با آمریکا را در دوره «جورج بوش» و «باراک اوباما» ستود و نوشت: نتانیاهو این همکاری را از بین برد و به بیان سخنان آتشین علیه ایران و تهدید و عملیات‌های سری که برخی از آن‌ها موفقیت‌آمیز و برخی صرفا یک نمایش تبلیغاتی بود، عادت داشت.

**************

روزنامه خراسان**

افزایش وام مسکن از محل اوراق ابلاغ شد

فارس - طبق اعلام فرابورس ایران، سقف وام مسکن از محل خرید اوراق حق تقدم به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. براساس این اطلاعیه، تسهیلات در شهر تهران با اوراق حق تقدم به صورت انفرادی تا سقف دو میلیارد ریال معادل ۲۰۰ میلیون تومان و جعاله انفرادی تا سقف ۸۰۰ میلیون ریال، تسهیلات برای زوجین از محل اوراق تا سقف چهار میلیارد ریال معادل ۴۰۰ میلیون تومان و جعاله برای زوجین تا سقف ۸۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است. در مراکز استان‌ها و شهر‌های بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت، تسهیلات با اوراق به صورت انفرادی تا سقف یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال و برای زوجین سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.

اجاره مسکن بازهم رکورد زد

مهر - بازار رهن و اجاره مسکن در روز‌های اخیر به دلیل نبود سیاست مشخص و نیز دوره تغییر مدیریت دولت با رکوردزنی در اجاره بها مواجه شده است. اگرچه در دو سال کرونایی اخیر (۱۳۹۹ و ۱۴۰۰)، ستاد ملی مقابله با کرونا دو مصوبه تعیین سقف ۲۵ درصدی اجاره بها برای تهران و اعطای تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن به مستأجران تهرانی را تصویب کرده است، اما بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد بیشتر مستأجران، هم برای فرار از شرایط کرونایی و هم به دلیل افزایش بیش از تصور اجاره بها، حاضر به جابه‌جایی نیستند و با ارقام پیشنهادی موجران و مالکان که عموماً از سقف ۲۵ درصد بسیار بیشتر است، کنار می‌آیند.

ایران بیستمین خودروساز بزرگ دنیا شد

ایسنا - نشریه ورلد پاپیولیشن ریویو براساس اطلاعات سال ۲۰۱۹ اعلام کرد: چین با تولید ۲۵ میلیون و ۷۲۰ هزار دستگاه خودرو در رتبه اول و آمریکا با تولید ۱۰ میلیون و ۸۱۸ هزار دستگاه خودرو در رتبه دوم قرار دارند. ژاپن، آلمان و هند نیز به ترتیب رتبه‌های سوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. همچنین ایران با تولید ۸۲۱ هزار و ۶۰ دستگاه خودرو، به عنوان بیستمین خودروساز بزرگ جهان معرفی شده است.

**************

روزنامه ایران**

محموله‌های نفت ایران به لبنان رایگان نیست

خبر اول اینکه، هادی بیگی‌نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره لزوم تداوم صادرات سوخت و فرآورده به کشور‌هایی مثل لبنان گفت: ایران باید برای حفظ کار جمعی به مجموعه دوستان خود کمک کند، وقتی کشوری در دنیا تنها می‌شود تضعیف هم خواهد شد، کشوری که جمعی کار می‌کند هم باید کمک بگیرد و هم کمک کند. امروز لبنان به ما نیاز دارد ما هم باید کمک کنیم همان گونه که زمان جنگ ما به کمک نیاز داشتیم و سوریه به ما کمک می‌کرد. به گزارش ایلنا او ادامه داد: ما باید به لبنان کمک انسانی کنیم ضمن اینکه این کمک رایگان نیست و در واقع یک تجارت است که در قبال آن پول دریافت می‌کنیم و طرف حساب ما نیز تجار و مردم لبنان هستند نه دولت این کشور. بیگی نژاد با بیان اینکه امنیت تردد این نفتکش‌های حامل محموله‌ها تا رسیدن به مقصد به عهده خریدار است، گفت: همان گونه که حزب‌الله اعلام کرد حفظ امنیت به عهده خودشان است، ضمن اینکه با انجام این تجارت قانونی دولت لبنان هم در حوزه تأمین سوخت دچار مشکل نخواهد شد و از لحاظ اقتصادی هم به نفع ما و هم به نفع لبنان بوده و درواقع یک همکاری دوجانبه برد-برد است. این نماینده مجلس درباره نحوه پرداخت پول سوخت صادراتی نیز تأکید کرد: پول محموله‌ها پرداخت شده و می‌شود و قطعاً رایگان نیست.

تشکیل کمیته‌ای برای بررسی فوت یک زندانی

خبر دیگر اینکه، با انتشار خبر فوت یک زندانی به نام امیرحسین حاتمی در زندان تهران بزرگ، روابط عمومی اداره کل زندان‌های استان تهران نوشت: در حال حاضر کمیته‌ای برای بررسی موضوع فوت آقای حاتمی در زندان مستقر شده است. اداره کل زندان‌های استان تهران تأکید کرد: صرف نظر از نوع بزهکاری، بیماری یا اعتیاد مرحوم حاتمی، در صورت احراز خطا با عوامل برخورد خواهد شد. بر اساس این گزارش با توجه به اینکه ابتلا به بیماری و یا فوت برای هر یک از ۱۲ هزار مددجوی حاضر در تهران بزرگ، امکان‌پذیر است، ملحوظ می‌دارد با دریافت گزارش کمیته بررسی که اندکی پس از زمان گزارش فوت مرحوم حاتمی در زندان، حاضر شده‌اند، چنانچه خطایی احراز شود با عوامل اعم از پزشک، پاسیار و مراقب بدون هیچ اغماضی برخورد خواهد شد.

انهدام یک باند تروریستی در خوزستان

شنیدیم که، سربازان گمنام امام زمان (عج) در اداره کل اطلاعات خوزستان با رصد اطلاعاتی یکی از تیم‌های ضدامنیتی را مورد ضربه عملیاتی قرار دادند. به گزارش ایرنا، در ایام منتهی به اربعین حسینی که گروهک‌های ضدانقلاب و وابسته به برخی کشور‌های منطقه قصد خدشه‌دار نمودن امنیت کشور را دارند، یکشنبه شب در منطقه مرزی جنوب غرب خوزستان یک باند ضد امنیتی توسط اداره کل اطلاعات خوزستان مورد ضربه قرار گرفته و ده‌ها قبضه سلاح جنگی از آن‌ها کشف و ضبط گردید.

واکنش امریکا به خبر انعقاد توافق نفتی میان ایران و ونزوئلا

دست آخر اینکه، امریکا به امضای یک قرارداد نفتی میان ایران و ونزوئلا واکنش منفی نشان داد. به گزارش جماران؛ وزارت خزانه‌داری امریکا در واکنش به گزارش خبرگزاری رویترز درخصوص توافق نفتی ایران و ونزوئلا، گفت که این امر می‌تواند نقض تحریم‌های ایالات متحده باشد. این وزارتخانه اعلام کرد که به اعمال تحریم علیه هر دو کشور ادامه خواهد داد.

**************

روزنامه شرق**

توافق جبهه مقاومت و طالبان:
حملات نظامی متوقف می‌شود

هیئت مذاکره‌کننده جبهه مقاومت ملی افغانستان و نمایندگان طالبان مذاکراتی را در مرکز ولایت پروان برگزار کردند. به گزارش طلوع‌نیوز، هیئتی که به نمایندگی از احمد مسعود در این مذاکره شرکت کرده از توافق طرفین بر سر توقف حملات نظامی تا پایان این مذاکرات سخن گفته‌اند. رسانه‌های افغانستان نوشته‌اند ترکیب هیئت مذاکره‌کننده طالبان در این نشست متشکل از شش عضو ارشد این گروه و رئیس آن، محمدمحسن هاشمی، سرپرست وزارت اطلاعات طالبان بوده است. در مقابل هیئت جبهه مقاومت ملی متشکل از ۱۲ نفر از اعضای جبهه مقاومت ملی و مقام ارشد آن‌ها محمد الماس زاهد بوده است. محمد علم ایزدیار، عضو جبهه مقاومت ملی که در این مذاکرات حضور داشت، در حساب فیس‌بوک خود نوشت در گفت‌وگوی سه‌ساعته با طالبان، افزون بر مسائل دیگر، توافق شده که دو طرف از حمله به مواضع یکدیگر خودداری کنند. او ادامه داد که قرار شد هیئت دو طرف پیام طرفین را با رهبری‌شان در میان بگذارند و مذاکرات برای دستیابی به یک صلح و ثبات دائمی در کشور از سر گرفته شود و تا برگزاری دور دوم مذاکرات، طرفین هیچ‌گونه حمله نظامی به همدیگر نداشته باشند. در مقابل طالبان نیز اعلام کرده که در مذاکره روز یکشنبه به دنبال حل «مسئله پنجشیر» بوده‌اند. این در حالی است که طالبان از لفظ جبهه مقاومت ملی افغانستان برای خطاب قرار‌دادن گروه مقابل خودداری می‌کند. انعام‌الله سمنگانی، عضو کمیسیون فرهنگی طالبان، برگزاری این نشست را تأیید کرد، اما گفت آنان می‌خواستند درباره حل مسئله پنجشیر گفتگو کنند، ولی «نیرو‌های طرفدار احمد مسعود» خواهان گفتگو درباره ساختار دولت آینده بودند و ازهمین‌رو این مذاکرات پیشرفت چندانی نداشت. احمد مسعود هم در جدیدترین اظهاراتش مجددا بر توسعه مقاومت مردمی در افغانستان تأکید کرد و گفت حمایت جهانی از مقاومت سبب خواهد شد افغانستان به مأمنی برای نیرو‌های تروریستی تبدیل نشود و افزود: «طالبان پس از تسلط بر افغانستان و غصب قدرت، زمینه ورود ده‌ها گروه تروریستی دیگر را مهیا کردند و اگر جهان توجه نکند، افغانستان به‌زودی به پایگاه امن تروریست‌ها مبدل خواهد شد که امنیت منطقه و جهان را به خطر خواهد انداخت. جبهه مقاومت تا حد توان اجازه نمی‌دهد افغانستان پناهگاه امن تروریست‌ها شود و اگر جهان نیز بخواهد از این جبهه حمایت کند، آن را می‌پذیریم». مسعود مجددا تأکید کرده است برای «آزادی، عدالت، برابری و داشتن یک نظام فراگیر» به مبارزه ادامه می‌دهد.

برنامه‌ریزی میقاتی برای سفر به ۴ کشور عربی

روزنامه کویتی الجریده اعلام کرد نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، درخواست سفر به عربستان، کویت، قطر و مصر را در راستای کسب حمایت کشور‌های عربی از لبنان ارائه کرده است.
این روزنامه کویتی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد میقاتی در حال برنامه‌ریزی برای سفر به چهار کشور عربی مذکور است، اما تاکنون پاسخ این درخواست‌ها را دریافت نکرده است.
میقاتی پیش از تشکیل دولت جدید اعلام کرده بود برای بازگرداندن لبنان به خاستگاه عربی و دوری از کشمکش‌های منطقه‌ای تلاش خواهد کرد و امید بسیاری به حمایت کشور‌های عربی از لبنان دارد، اما این حمایت‌ها بدون تضمین نخواهد بود. لبنان تا پیش از تشکیل کابینه جدید از سوی میقاتی از سوی حسن دیاب، سی‌و‌ششمین نخست‌وزیر این کشور، به صورت دولت پیشبرد امور اداره می‌شد که در آگوست سال ۲۰۲۰، یک هفته پس از انفجار مرگ‌بار انبار نیترات آمونیوم در بندر بیروت از سمت خود استعفا داد.
لبنان علاوه بر تبعات انفجار بیروت، به دلیل ناکارآمدی سیستم اجرائی و فساد حاکم بر دستگاه حاکمه که اعتراض‌های گسترده‌ای را به همراه داشته، با بحران اقتصادی و کاهش شدید ارزش واحد پول نیز روبه‌رو است. کشور‌های اروپایی، به‌ویژه فرانسه، پیش‌تر هرگونه کمک مالی به این کشور را منوط به اصلاح ساختار سیاسی و روی‌کار‌آمدن افراد لایق و کارآمد کرده بود.
از سوی دیگر سازمان ملل متحد نیز با توجه به شرایط حاد اقتصادی در لبنان، تخمین زده است بیش از نیمی از ساکنان این کشور هم اکنون زیر خط فقر زندگی می‌کنند. بانک جهانی پیش از این در گزارشی بحران اقتصادی حاکم بر لبنان را که از تابستان سال ۲۰۱۹ آغاز و روز‌به‌روز تشدید شده، از سال ۱۸۵۰ تاکنون بی‌سابقه توصیف کرده است. میقاتی پس از ترور رفیق حریری در سال ۲۰۰۵ برای نخستین‌بار به‌عنوان رئیس دولت منصوب شد و سپس برای یک دوره سه‌ساله دیگر در سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ سکان هدایت دولت در لبنان را در دست گرفته بود.

********************************************************

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات