روزنامه کیهان**
نشریه آمریکایی: موضع بایدن درباره برجام مردود است
اگر در مذاکرات وین توافقی حاصل نشود، به احتمال زیاد مقصر آن آمریکاست.
نشریه آمریکایی «ویک» در تحلیلی بنبست پدیدهآمده برای اجرای برجام مینویسد: اگر ایران به میز مذاکره بازنگردد و توافق حاصل نشود، به حتمال زیاد، مقصر آن آمریکاست. برای احیای توافق برنامه جامع اقدام مشترک ۲۰۱۵ که براساس آن، تهران توسعه فناوریهای خود را در حوزه هستهای در ازای لغو تحریمهای اقتصادی محدود کرده بود، باز هم قصد دارد به فرآیند مذاکرات بازگردد. این خبر غافلگیرکنندهای است؛ چرا که با رسیدن ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری در ماه ژوئن، تقریبا امیدها به احیای توافق به شدت کاهش یافته بود، اما امروز به روشنی میبینیم که ظاهرا امید به آینده وجود دارد. اکنون نوبت رئیسجمهور آمریکا، جوبایدن است که با حسن نیت برای احیای توافق تلاش کند. حال سؤال این است که رئیسجمهور آمریکا از فرصتی که در اختیارش قرار گرفته، به درستی استفاده خواهد کرد یا خیر؟ سخنگفتن در این باره دشوار است. بایدن در کمپین انتخاباتیاش، به تعامل تازه با ایران متعهد شد؛ با این همه، او پس از پیروزی در کارزار، از رویکرد گیجکنندهای پیروی میکند. در ماه فوریه، دولت بایدن این طرح پیشنهادی را که براساس آن، ایالات متحده و ایران به طور همزمان دوباره وارد توافق شوند، رد و اعلام کرد تا زمانی که ایران پایبندی خود را به تعهداتش در باب فعالیتهای هستهای ثابت نکند، آمریکا تحریمهای تحمیلی علیه این بازیگر را کاهش نخواهد داد. به بیان بهتر، کاخ سفید به ایران اعلام کرد که باید گام نخست را بردارد (با لحاظ کردن این حقیقت که وقتی توافق اولیه میان ایران و ۶ کشور جهان، بدون ارائه هیچ دلیل موجهی از سوی آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ، در می ۲۰۱۸ از هم پاشید ارائه چنین پیشنهادی به تهران، اقدامی جسورانه و بهتر است بگوییم، گستاخانه است)
ایران به جای پذیرش این شروط نامعقول و نابرابر، ترجیح داد به غنیسازی خود ادامه دهد. فعالیت تهران یک سال پس از خروج ترامپ از توافق، از سر گرفته شد. همین مسئله موجب شده تا ایالات متحده همراه با اسرائیل، به شکل فزایندهای زمزمههای خصمانه خود را در قبال ایران افزایش دهند. اوایل ماه جاری، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و یائیر لاپید، همتای اسرائیلیاش، در خصوص امکان تکیه به «پلنبی» در صورت عدم احیای توافق هستهای رایزنی کردند.
اما تهدیدها موجب عقبنشینی تهران نشده است. تهران خواهان گفتگو و مذاکره است. اما تا امروز نشان داده که حاضر نیست اندکی از مواضع و خط قرمزی که برای خود ترسیم کرده است، عقب بنشیند.
برجام احتمالا بزرگترین موفقیت آمریکا و متحدانش در زمینه فعالیت هستهای ایران محسوب میشودد در شرایط کنونی، به رغم اینکه آمریکا بدعهدی کرد و بدون دلیل موجه به این توافق پایان داد، آمادگی ایران برای بازگشت به میز مذاکرات به روشنی نشان میدهد که ایران خواهان احیای توافق هستهای است؛ تهران به دنبال برداشته شدن تحریمهاست، خوهان صلح است و صلح را به جنگ و گزینه نظامی ترجیح میدهد. بایدن میگوید، او نیز همین را میخوهد، از همین رو باید گفت، زمان آن فرارسیده که رئیسجمهور آمریکا نیز از شانسی که دارد برای اثبات ادعایش استفاده کند. به همین دلیل لازم است، ایالات متحده برای نشان دادن حسن نیت خود، نخستین گام را بردارد و به این طریق، زمینه را برای برگرداندن اعتماد نسبی ایران به خود هموار کند؛ در غیر این صورت بازی «اول تو» ادامه خواهد یافت و در این بابت نمیتوان تهران را مقصر دانست.
ایران بازیگری است که به واسطه بدعهدی آمریکا و خورجش از توافق اولیه موسوم به برجام آسیب دیده است و از همین رو طبیعتا نمیتواند گام نخست را در راستای اعتمادسازی بردارد. خواست تهران برای بازگشت به برجام و رایزنی در این باره، شانس دوبارهای است که دولت بایدن به دست آورده و باید نهایت استفاده را از آن بکند. اگر دولت کنونی آمریکا این فرصت را از دست بدهد، امکان خروج از بنبست موجود در باب توافق هستهای با ایران و احیای توافق برجام شاید غیرممکن شود. از همین رو گزینه معقول این است که واشنگتن برای اعتمادسازی، گام نخست را بردارد و این فرصت را فراهم کند تا بستر برای آغاز رایزنیهای هستهای هموار شود. آزاد کردن پولهای بلوکهشده ایران و ایجاد فضایی برای گسترش فعالیتهای تجاری تهران، گام نخست برای اعتمادسازی است. بایدن باید این حقیقت را بداند که تنها راه خروج از بحران حاکم، به دست آوردن اعتماد ایران است. گزینههای دیگر و «پلنبی» نتیجه نخواهد داد، چرا که تهران در دوران ریاست جمهوری ترامپ به روشنی نشان داد که ادبیات زور و سیاست فشار، نتیجهای معکوس میدهد؛ پس تنها راه باقیمانده، سازش است که آمریکا باید برای آن پیشقدم شود.
بیبیسی: آمریکا حاضر نیست حتی به برجام برگردد
شبکه دولتی انگلیس با وجود تلاش برای القای تعلل ایران در بازگشت به برجام تصریح کرد: دولت آمریکا حتی حاضر نیست به همان برجام برگردد و تحریمها را لغو کند.
وبسایت بیبیسی فارسی نوشت: حاکمیت انتقادات شدیدی به برجام داشته است؛ و حال آنکه تازه، بازگشت به برجام به شکل اولیه آن بهترین سناریویی است که ایران میتواند انتظار آن را داشته باشد (!) منابع متعددی هم در ایران و هم در غرب گزارش کردهاند که دونالد ترامپ، پس از خروج از برجام بیش از ۱۵۰۰ تحریم جدید برقرار نمود. دولت جو بایدن پذیرفته و بارها اعلام نموده که حاضر است تحریمهائی را که ناقض برجام است، بردارد. آخرین اطلاعاتی که در این خصوص در دست است سخنان محمود واعظی رئیس دفتر روحانی است که در واپسین روزهای دولت دوازدهم گفت که آمریکا حاضر شده ۱۰۴۰ تحریم جدید دوران ترامپ را بردارد. معنای این حرف آن است که تا پایان دور ششم مذاکرات، موضع آمریکا این بوده که بیش از ۴۰۰ تحریم دوران ترامپ به جای خود باقی خواهد ماند.
این جریان مذهبی و دولت آقای رئیسی که تبلیغات سنگینی برای برجسته کردن طبیعت انقلابی آن شده و میشود، نمی توانند توجیه و توضیح قانعکنندهای برای پایگاه اجتماعی خود که حامی نظامند داشته باشند و زیر بار توافقی بروند که به مراتب بدتر از برجام است.
تیم جدید مذاکرات هستهای با این هدف پا به میدان مذاکرات میگذارد که نه تنها همه تحریمها (که بهنظر میرسد منظور تحریمهای دوره ترامپ باشد) حذف شود، بلکه تضمینی برای عدم خروج کشورهای غربی از برجام داده شود و بالاخره اینکه حکومت ایران پیش از بازگشت به تعهداتش بتواند رفع تحریمها را راستیآزمایی کند. اما آمریکا و اروپا چنین تضمینی نمیدهند.
بانکها و شرکتهای اروپایی که برای دور زدن تحریمهای آمریکا مجبور به پرداخت جریمههای صدها میلیون دلاری شدهاند میدانند که دولتهایشان نمیتوانند آنها را در برابر مجازاتهای محافظت کنند و لذا با وجود تحریمهای آمریکا، حاضر به کار کردن با ایران نخواهند بود. از این رو تضمین دولتهای اروپایی هم در این زمینه، که در صورت خروج آمریکا از برجام، روابط اقتصادی و تجاری خود را با ایران قطع نخواهند کرد چیزی جز یک تضمین غیرعملی و بر روی کاغذ نخواهد بود.
همچنین هم جو بایدن هم مسئولین رده بالای آمریکا بارها گفتهاند که هدف آنها از احیای برجام، باز کردن باب مذاکره برای رسیدن به یک توافق «طولانیتر و قویتر» هستهای و نیز توافق بر سر مسئله موشکی ایران و فعالیتهای «بیثباتکننده» منطقهای حکومت ایران است؛ که مورد پذیرش ایران نیست.
کاهش تورم تولید مسکن امید به افزایش ساخت و سازها
شاخص مدیران خرید ساختمان (شامخ) از پیشبینی کاهش «تورم تولید مسکن» و امید به افزایش ساخت و ساز حکایت میکند.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، با رسیدن وضعیت نماگر قیمت تمامشده ساخت مسکن به پایینترین سطح خود در سال جاری، علامت برگشت به عقب تورم اولیه مسکن رصد شد.
تازهترین گزارش منتشرشده از سوی اتاق تعاون ایران که هر ماه با عنوان طرح شاخص مدیران خرید ساختمان موسوم به «شامخ» اقدام به نظرسنجی و انتشار دیدگاه سازندهها درباره تحولات یکماه گذشته و انتظارات آنها برای یکماه بعد بازار مسکن و ساختوساز میکند، نشان میدهد بعد از اینکه مرکز آمار ایران از کاهش سرعت رشد قیمت مصالح ساختمانی خبر داد، سازندهها نیز معتقدند در مهرماه اوضاع کلی بازار ساختوساز کمی بهتر از شهریور شد. عدد مربوط به شاخص «قیمت تمام شده مسکن» در گزارش شامخ در مهر ۱۴۰۰ پایینترین سطح از ابتدای سال جاری را نشان میدهد. به این معنا که تورم تولید مسکن در مهرماه، نسبت به تورمهای بالای نیمه اول سال کمتر شده است.
ازآنجاکه قیمت تمامشده ساخت مسکن بر قیمت فروش واحدها در بازار معاملات املاک اثرگذار است، تحت تاثیر روندی که از سوی سازندهها درخصوص اوضاع بازار در مهرماه گزارش شد، علائم بازگشت به عقب تورم اولیه مسکن (تورم هزینه ساخت) مشاهده میشود.
بررسیهای «دنیایاقتصاد» با استناد به دادههای منتشرشده در گزارش شامخ، نشان میدهد عمده مولفههایی که وضعیت بازار ساختوساز از نگاه سازندهها با توجه به آنها سنجش شده، در مهرماه در وضعیت بهتری نسبت به ماه قبل قرار گرفته است. عدد شامخ کل در این ماه به ۹۲/ ۵۶ رسید که این میزان در مقایسه با ماه قبل که عدد شامخ برابر با ۴۷/۷۳ بود، افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. هرچند عدد فعلی شامخ که ترسیمکننده فضای کلی بازار ساخت وساز از دیدگاه سازندههاست همچنان فاصله زیادی از مرز بدبینی و خوشبینی سازندهها نسبت به شرایط کاری خود ندارد، اما از دیدگاه سازندهها در این ماه شرایط نسبت به شرایط بحرانی شهریور ماه بهتر شده است.
بررسی این گزارش نشان میدهد، وضعیت کلی فضای بازار ساختوساز از دیدگاه سازندهها در مهرماه نسبت به ماه قبل از حالت بدبینی خارج شده است. از سوی دیگر شرایط قیمتی مصالح و نهادههای ساختمانی نیز در این ماه بهتر از شرایط شهریور ماه است. این دو مولفه نشان میدهد تورم اولیه مسکن یعنی تورم هزینه ساخت در این ماه نسبت به ماه قبل به عقب بازگشته است که خود میتواند نشانهای امیدوارکننده برای بازگشت گروهی از سازندهها به بازار و همچنین فراهم شدن مقدمات ثبات و کاهش قیمت مسکن در ماههای بعد به شرط استمرار روند بهبود شرایط در بازار ساختوساز باشد.
پیش از این مرکز آمار ایران نیز به تازگی در گزارشی اعلام کرد: سرعت رشد قیمت مصالح ونهادههای ساختمانهای مسکونی در شهر تهران در تابستان امسال در مقایسه با سرعت رشد قیمت مصالح در بهار، کاهش یافته است. تورم نقطه به نقطه شاخص قیمت مصالح ساختمانی که در فصل بهار از نقطه جوش ۱۰۰ درصدی عبور کرده بود، در تابستان به عقب برگشت و بیش از ۳۵ واحد درصد کم شد. حال نتایج نظرسنجی از فعالان ساختمانی نیز نشان میدهد از دیدگاه آنها وضعیت تورم مصالح ساختمانی و همچنین قیمت تمامشده مسکن در مهرماه بهتر از شهریورماه بوده است. همین موضوع یعنی کاهش سرعت رشد قیمت مصالح میتواند گروهی از آنها را برای ادامه فعالیتهای خود در بازار امیدوار کند و گروهی دیگر را که از بازار خارج شدهاند به عرصه ساختوساز بازگرداند.
صادرات غیر نفتی رکورد ۲۷ ماهه را شکست
صادرات غیرنفتی کشور مهر ماه امسال، ۸ درصد بیشتر از مهر سال گذشته بود و رکورد ۲۷ ماه گذشته را شکست.
آمارهای گمرک ایران از شکسته شدن رکورد ۲۷ ماهه صادرات غیر نفتی حکایت دارد. اتفاقی که با مثبت کردن تراز تجاری کشور، نوید مثبتی برای کل اقتصاد محسوب میشود.
به گزارش همشهری براساس آمارهای ارائه شده از سوی سخنگوی گمرک ایران، در مهر امسال ۱۹ میلیون و ۵۵۴ هزار تن کالا به ارزش ۹ میلیارد و ۸۸۶ میلیون دلار بین ایران و کشورهای جهان مبادله شد. در این میان ۱۵ میلیون و ۱۸۷ هزار تن کالا به ارزش ۵ میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار به صادرات اختصاص داشته است. بررسیها حاکی از این است که این میزان صادرات ۸ درصد بیشتر از مهر ماه سال گذشته است و از رکورد ارزش صادرات در ۲۷ ماه گذشته عبور کرده است.
در هفتمین ماه از سال ۱۴۰۰ مجموع ارزش صادرات و واردات ایران
۱۹ میلیون و ۵۵۴ هزار تن به ارزش ۹ میلیارد و ۸۸۶ میلیون دلار بوده که از این مقدار ۱۵ میلیون و ۱۸۷ هزار تن به ارزش ۵ میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار به صادرات اختصاص داشته است. ارزش صادرات در این ماه نسبت به ماه قبل ۵ درصد و نسبت به مهرماه سال قبل ۸ درصد افزایش پیدا کرده و بالاترین رقم در ۲۷ ماه اخیر محسوب میشود.
بررسی کارنامه تجارت خارجی ایران در مهر ۱۴۰۰ حاکی از این است که عراق با خرید ۵ میلیون و ۸۵۲ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار در رتبه نخست مقاصد صادراتی ایران قرار دارد و بعد از آن چین با ۲ میلیون و۵۶ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون دلار در رتبه دوم قرار گرفته است. همچنین ترکیه که در شهریورماه رتبه نخست مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی را به خود اختصاص داده بود، در مهرماه با خرید۳ میلیون و ۷۸۲هزار تن کالا از ایران به ارزش یک میلیارد و ۸۸ میلیون دلار در رتبه سوم مقاصد صادراتی قرار دارد. رتبه چهارم نیز به امارات متحده عربی اختصاص پیدا کرده که ۷۸۸ هزار تن کالا به ارزش ۳۴۷ میلیون دلار از ایران خریداری کرده و در نهایت افغانستان باوجود افت شدید واردات از ایران، با خرید ۲۷۴ هزار تن کالا به ارزش ۱۲۷ میلیون دلار بهعنوان پنجمین مقصد صادرات کالای ایرانی ثبت شده است.
فعالان رسانهای که با پراید به دولت روحانی آمدند و با سانتافه رفتند
یک روزنامه زنجیرهای میگوید: فعالان توئیتری، نامزد اصلاحطلبان را در انتخابات دچار توهم خلاف واقع کردند.
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشت: در کوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال ١٤٠٠، ستاد انتخاباتی عبدالناصر همتی کاندیدای بخشـی از اصلاحطلبان در این انتخابات پرشده بود از فعالان توئیتری. هر فردی که میتوانست توئیت بزند و توئیتهایش پربازدید و پرلایک بود میتوانسـت در بخشی از ستاد رئیس سابق بانک مرکزی باشد. جالب آن بود که اصلا هم مهم نبود که این افراد در فضای رسانهای کشور خوشنام یا بدنام هستند فقط نکته لازم همان پربازدید بودن توئیتها بود. اگر بخواهم ریزتر بگویم باید عرض کنم که مثلا در ستاد همتی افرادی حضور داشـتند که متهم به فسادهای مالی بودند و در زمـان دولت روحانی از طریق برخی ارتباطهای مشکوک و مسئلهدار با بعضی وزارتخانهها توانسته بودند به نان و نوایی برسند. به قول معروف اینها خبرنگاران سادهای بودند که با پراید وارد وزارتخانههای دولت روحانی شدند و با سانتافه بیرون رفتند. حتی برخی افراد در ستادهای همتی حضور داشتند که علیرغم اینکه به اصطلاح شاخ توئیتر بودند، ولی در مورد آنان شـائبههای جدی اخلاقی مطرح بود که آن هم داستان جالبی دارد.
خلاصه آنکه همتی آنقدر به این جماعت توئیتری وابسته شده بود که حتی حاضر نبود یک ملاقات با صاحبان، مسئولان و سردبیران رسانههای سنتی از جمله روزنامهها داشته باشد و آن جلسه مهمیهم که بنا بود قبل از برگزاری انتخابات برگزار شود نافرجام بود.
**************
روزنامه وطن امروز**
خطیبزاده:
آمریکا باید تضمین دهد که حقوق بینالملل را به سخره نخواهد گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی، تصریح کرد: مسیر آمریکا برای بازگشت به برجام روشن است، باید بپذیرد به عنوان مقصر وضعیت فعلی از مسیری که رفته برگردد، برای بازگشت از این مسیر غلط هم باید تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی که بعد از خروج آمریکا از برجام اعمال کرده را همه یکجا و به صورت موثر بردارد و تضمین دهد هیچ دولتی در آمریکا مجددا جهان و حقوق بینالملل را به سخره نخواهد گرفت و این شرایط را تکرار نخواهد کرد. به گزارش فارس، دیپلمات ارشد ایران در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات آتی در وین گفت: آمریکا عضو برجام نیست و مسیر بازگشتش ابتدا از اطمینان ایران و ۱+۴ از رفع تحریمها میگذرد. مطمئنا آمریکا تا آن روز در کمیسیون مشترک برجام نمیتواند حاضر شود. سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: اصل حاکم بر توافقات در وین، تا همه چیز توافق نشده هیچ چیزی توافق نشده است. این اصل اساسی است که از روز اول گفته شده و الان هم با جدیت بیشتری پیگیری میشود. آنچه تا امروز در وین گفته شده پیشنویسهایی از گفتگوها بوده و، چون همه چیز توافق نشده، عملا هیچ چیز توافق نشده است؛ لذا تنها مسیری که الان وجود دارد مسیری است که ایران و ۱+۴ اطمینان حاصل کنند عضوی که از برجام خارج شده و الان عضو برجام نیست و ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است به تعهداتش در عمل پایبند باشد. اگر این اطمینان را بیابیم که همه اجزای توافق و اولویت آن یعنی رفع همه تحریمهایی که آمریکا بعد از خروجش اعمال کرده، حاصل شده است آن وقت میتوانیم بگوییم در مسیر درست هستیم و موضوع گامبهگام هیچ وقت بعد از آن مطرح نبوده است. وی تصریح کرد: مادامی که ایران اطمینان قطعی نیابد که تحریمهای یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی آمریکا یکجا و موثر و قابل راستیآزمایی و همراه با تضمینهای لازم و عینی رفع نشود، اقدامات جبرانی خود را متوقف نخواهد کرد. خطیبزاده در ادامه در پاسخ به اینکه اگر جمهوریخواهان بر سر کار آیند به هیچ توافقی متعهد نمیشوند نیز بیان کرد: حقوق بینالملل در این باره کاملا روشن است. در حقوق بینالملل تقسیمهایی که بین نهادهای قدرت در داخل کشورها وجود دارد به رسمیت شناخته نشده است. دولتها نماینده رسمی حاکمیتها و کشورها هستند. برای ما تفاوتی نمیکند کدام حزب در آمریکا حاکم است، سیاست داخلی آمریکا به خودشان مربوط است. دولتهای آمریکا نشان دادهاند به قوانین بینالملل پایبند نیستند، حتی به قوانین تصویب شده در کنگره. مسائل داخلی آمریکا، رقابتها و گروکشیها به خودشان مربوط است.
***
تأکید امیرعبداللهیان بر بازپرداخت سریع بدهی قدیمی انگلیس به ایران
وزیر امور خارجه در تماس تلفنی همتای انگلیسی با یادآوری بدهی قدیمی انگلستان به ایران، بازپرداخت این بدهی را حق ملت ایران خواند و بر لزوم اقدام فوری لندن جهت بازپرداخت هر چه سریعتر این بدهی تأکید کرد.
حسین امیرعبداللهیان و «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس دیروز در یک گفتوگوی تلفنی درباره مسائل دوجانبه، گفتگوهای وین و برخی موضوعات منطقهای به بحث و تبادل نظر پرداختند. وزیر امور خارجه کشورمان در این مکالمه تلفنی، یادآور شد بخش اعظم توافقات تجاری بین ۲ کشور پس از برجام اجرایی نشده و ارتقای حجم تجارت و تسهیل مراودات مالی بین ۲ کشور نیازمند افزایش تحرک و اقدامات لندن است. امیرعبداللهیان همچنین با یادآوری بدهی قدیمی انگلستان به ایران، بازپرداخت این بدهی را حق ملت ایران خواند و بر لزوم اقدام فوری لندن جهت بازپرداخت هر چه سریعتر این بدهی تأکید کرد. وزیر امور خارجه کشورمان درباره برجام نیز بر مسؤولیت آمریکا در به وجود آمدن شرایط کنونی تأکید و تصریح کرد برخی طرفها نیز با مسؤولیتناپذیری و سکوت در برابر اقدامات آمریکا، به بروز وضعیت فعلی دامن زدهاند. امیرعبداللهیان موفقیت مذاکرات در وین را به رفع تمام تحریمها، بازگشت همه طرفها به تعهداتشان، ارائه تضمینهای لازم درباره اجرایی شدن نتایج گفتگوها و راستیآزمایی اقدامات طرف مقابل، منوط دانست. وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه یادآور شد: عادیسازی روابط تجاری با ایران یکی از تعهداتی بوده است که طرف مقابل در برجام پذیرفته است و این موضوع باید به نحو کامل در مذاکرات وین محقق شود. وزیر خارجه انگلیس نیز در این تماس ابتدا بهبودی فوری وزیر امور خارجه کشورمان را که به کرونا مبتلا شده، آرزو کرد و در ادامه ضمن ابراز خرسندی از اعلام تاریخ برگزاری کمیسیون مشترک برجام، ۳ کشور اروپایی را جهت دستیابی به پیشرفت در مذاکرات، مشتاق و جدی خواند.
***
رایزنی «رابرت مالی» با مقام ارشد کرهجنوبی درباره مذاکرات وین
وزارت خارجه کرهجنوبی از گفتوگوی قائممقام این وزارتخانه با نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره تلاشهای جاری برای از سرگیری مذاکرات برجامی وین خبر داد. به گزارش فارس، وزارت خارجه کرهجنوبی دوشنبه اعلام کرد قائممقام این وزارتخانه با نماینده ویژه آمریکا در امور ایران تلفنی گفتگو و درباره تلاشهای جاری برای از سرگیری مذاکرات وین تبادل نظر کرد. «چوی جونگ کان» و «رابرت مالی» درباره این موضوع در حالی گفتگو کردند که قرار است مذاکرات برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران ۲۹ نوامبر (هشتم آذرماه) از سر گرفته شود.
به گزارش خبرگزاری «یونهاپ» کرهجنوبی، این وزارتخانه بدون اشاره به جزئیات گفت «مالی» آخرین تحولات مذاکرات هستهای را به اشتراک گذاشت و «چوی» نیز بر تمایل سئول برای حمایت از تلاشهای دیپلماتیک تاکید کرد. به نوشته یونهاپ، اگر چه کرهجنوبی عضوی از برجام نیست، اما واشنگتن ارتباط خود را در این باره با متحدش سئول حفظ کرده، بویژه درباره داراییهای ایران در کرهجنوبی که تحت تحریمهای ایالات متحده مسدود شده است.
**************
روزنامه خراسان**
فراخوان ایجاد ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر
حسین بردبار - معاون وزیر نیرو و مدیر عامل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) میزان بهره مندی کشورمان از انرژیهای تجدیدپذیر برق را معادل ۹۰۰ مگاوات اعلام کرد که معادل یک درصد از ظرفیت نیروگاهی کشور و رقم بسیار پایینی محسوب میشود، این در حالی است که میزان بهره مندی میانگین کشورهای جهان از انرژیهای تجدیدپذیر ۳۰ درصد ظرفیت نیروگاهی است و برخی کشورها سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی شان را تا بالای ۷۰ درصد ارتقا داده اند. به گزارش خراسان، محمود کمانی، دیروز در جمع خبرنگاران از برنامه وزارت نیرو برای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر طی چهار سال آینده خبر داد و گفت:طبق بررسیهای موجود کشورمان به اندازه ۱۰۰ هزار مگاوات ظرفیت برای ساخت نیروگاههای خورشیدی و ۴۰ هزار مگاوات ظرفیت برای ساخت نیروگاههای بادی دارد، بنابراین هدف گذاری احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر دست یافتنی است. وی از اعلام فراخوانی در همین زمینه با مهلت پایان آبان ماه برای جذب سرمایه گذاران علاقهمند به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر خبر داد و در پاسخ به پرسش خراسان درباره استفاده از سرمایه گذاری خارجی برای این منظور تصریح کرد: تاکنون برای احداث نیروگاه توسط شرکتهای داخلی اعلام آمادگی شده است که برخی از آنها با طرفهای خارجی نیز ارتباط دارند و ما نیز با چند شرکت خارجی در این باره در حال مذاکره هستیم.
وعده یک ماهه خاندوزی برای نهایی شدن اصلاحیه قانون بورس
۵ محور اصلی طرح اصلاحی بورس چیست؟
وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس از تشکیل کارگروه مشترک وزارت اقتصاد با کمیسیون اقتصادی مجلس برای آماده سازی طرح اصلاح قانون اوراق بهادار در یک ماه آینده خبر داد. طرحی که در مجلس تدوین شده و خاندوزی در زمان حضورش در مجلس یکی از طراحان آن بوده است. به گزارش وزارت اقتصاد، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در این جلسه که با هدف بررسی برنامههای وزارت اقتصاد برای سامان دهی وضعیت بازار سرمایه تشکیل شد، با اشاره به این که باید نگاه راهبردی به مسیر حرکت بازار سرمایه به عنوان یکی از اساسیترین بازارها داشته باشیم، افزود: در کارگروه مشترکی که بین وزارت اقتصاد و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تشکیل شده است، تلاش داریم جمع بندی نهایی ما تصویب مصوبهای ماندگار جهت اصلاح بازار سرمایه باشد. وی در ادامه به جلسه این وزارتخانه با بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: در این جلسه ابزارهای تعیین نرخ سود بانکی که برای فعالان بازار سرمایه اهمیت دارد، مورد بررسی قرار گرفت و هماهنگیهای لازم به منظور همسان سازی سیاست گذاریها و بحث نرخ ارز نیز به انجام رسید. به گزارش خراسان، مروری بر جزئیات این طرح نشان میدهد که مهمترین موضوعات این طرح عبارت اند از:
ممنوعیت تملک سهام شرکت اصلی توسط شرکت فرعی
الزام سازمان بورس و صدا و سیما به ارتقای دانش مالی و بازار سرمایه جامعه
الزام سازمان بورس به ارائه گزارش عملکرد سالیانه و شفاف سازی درخصوص میزان کارمزدهای دریافت شده و محل هزینهکرد آنها
الزام سازمان بورس به تدوین دستورالعمل فعالیت فعالان فضای مجازی در بازار سرمایه
اختصاص حداقل ۱۰ درصد کارمزد معاملات اوراق بهادار از سهم سازمان بهعنوان منابع پایدار صندوق تثبیت بازار سرمایه
**************
روزنامه ایران**
خیال خام شکاف بین مردم و حکومت در ایران
خبر اول اینکه، پایگاه خبری تحلیلی میدلایستآی انگلیس در یادداشتی به قلم «ریچارد سیلوراشتاین» به حمله سایبری علیه سامانه سوخت ایران در روزهای گذشته اشاره کرده و به این موضوع پرداخته که تلاش صهیونیستها برای شکاف انداختن بین مردم و حاکمیت با توسل به چنین شیوههایی راه به جایی نمیبرد. به گزارش مشرق، در بخشی از این یادداشت آمده: مقامات امنیتی اسرائیل اخیراً عموم مردم ایران یا حداقل طبقه متوسط تحصیلکرده شهری را مدنظر قرار دادهاند و آنها را پاشنه آشیل کشور میدانند. این رویکرد توأم با خیال خام است و یکی از ضعفهای کلیدی آن القای این برداشت است که مردم ایران تصمیمات سیاسی را صرفاً بر مبنای رفاه مادی خود اتخاذ میکنند. رویکرد مزبور این واقعیت را نادیده میگیرد که ایرانیها چنین تصمیماتی را بر اساس طیف گستردهتری از عوامل نظیر غرور ملی، یکپارچگی ارضی و پاسداری از حقوق ملی اتخاذ میکنند. این یادداشت افزوده: هرکسی که امیدوار به ایجاد شکاف میان مردم ایران و رهبرانش بود، اشتباه فکر میکرد. این اولین بار نبود... حکومت چالشهای به مراتب بدتر را پشت سر گذاشته که بارزترین آنها تحریمهای فلجکننده امریکا [ضد ایران]بود. این چالشها به امیدها مبنی بر وقوع انقلاب [مردمی]جامه عمل نپوشاندند.
تکذیب خبرسازی درباره احضار سفیر ایران در هانوی
دست آخر اینکه، یک منبع مطلع خبر منتشر شده توسط خبرگزاری فرانسه مبنی بر احضار سفیر جمهوری اسلامی ایران در هانوی در پی توقیف نفتکش متعلق به ویتنام از سوی سپاه پاسداران را تکذیب کرد. خبرگزاری فرانسه در خبری مدعی شد که سفیر جمهوری اسلامی ایران در هانوی در پی توقیف نفتکش این کشور توسط سپاه پاسداران به وزارت خارجه ویتنام احضار شده است. در همین خصوص یک منبع مطلع در گفتگو با خبرنگار فارس، اعلام کرد که هیچ احضاری در میان نبوده و سفیر ایران در ویتنام به وزارت خارجه ویتنام دعوت شده و جزئیاتی درباره وضعیت نفتکش توقیف شده داده است. سخنگوی وزارت خارجه ویتنام هم اعلام کرد که این کشور در حال گفتگو با ایران به منظور حل هر چه سریعتر موضوع و اطلاع از سلامت سرنشینان نفتکش است.
**************
روزنامه شرق**
دیدار سردار قاآنی
با رئیسجمهور و نخستوزیر عراق
ایسنا: منابع عراقی از سفر سردار قاآنی، فرمانده سپاه قدس، به بغداد و دیدار با رئیسجمهور و نخستوزیر این کشور خبر دادند. شبکه المیادین با اعلام این خبر به نقل از منابع عراقی اعلام کرد که سردار قاآنی در دیدار با مقامات ارشد عراقی بر نیاز این کشور به آرامش و حفظ همبستگی داخلی تأکید کرد. بنا بر این گزارش، فرمانده سپاه قدس یکشنبهشب و پس از تحولات اخیر عراق وارد بغداد شده است. دولت عراق بامداد یکشنبه اعلام کرد که محل سکونت مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، با پهپاد بمبگذاریشده هدف قرار گرفته، اما او آسیبی ندیده است. المیادین نوشت سردار قاآنی علاوهبر رئیسجمهور و نخستوزیر با چند مسئول دیگر عراقی دیدار داشته و بر ضرورت دوری از هرگونه اقدامی که امنیت عراق را تهدید کند، تأکید کرده است. این شبکه به نقل از منابع عراقی افزود: قاآنی همچنین بر لزوم پیگیری خواستههای مردم و معترضان عراقی در چارچوب قانون تأکید کرد. بهتازگی و درپی انتخابات پارلمانی عراق، بخشهایی از جامعه این کشور در اعتراض به نتایج انتخابات به خیابانهای بغداد و برخی شهرهای دیگر آمدند که در چند مورد ازجمله پایتخت، این اعتراضها به خشونت کشیده شد و چند کشته بر جای گذاشت.
وزیر کشور دستور داد
بازنگری اختیارات استانداران با رویکرد تمرکززدایی
پایگاه اطلاعرسانی وزارت کشور: نشست مشترک شورای معاونان وزارت کشور با استانداران چهار استان تهران، خوزستان، کهگیلویهوبویراحمد و هرمزگان با حضور وزیر کشور برگزار شد. احمد وحیدی، وزیر کشور، در این نشست پس از بررسی گزارشهای مطرحشده ازسوی استانداران، به معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت کشور دستور داد به منظور افزایش ابتکار عمل استانها، بازنگری اختیارات استانداران با رویکرد تمرکززدایی هرچه بیشتر و با جلب آخرین نقطه نظرات استانداران، بهطور ویژه پیگیری و برای ارائه به هیئت وزیران جمعبندی شود.
*************************************************************