روزنامه کیهان**
بُرد - بُرد اگر واقعیت داشت ۶ سال پسابرجام را به مذاکره نمیگذراندید
خامساً، «بُرد - بُرد» همان رویهای بود که همه امتیازات هستهای را واگذار کرد و مُشتی وعده نسیه گرفت. طرف ایرانی در برجام، بخش مهمی از حقوق خود را - که مورد تأیید و امضای معاهده انپیتی- است، به شکل داوطلبانه واگذار کرد؛ بنابراین برجام از ابتدا هم توافق «بُرد - بُرد» نبود؛ اما حتی اگر چنین هم بوده باشد، اکنون درباره طرف زیادهخواه و ناقض توافق نمیتوان قائل به «مذاکره بُرد - بُرد» (به معنای واگذاری دوباره امتیاز برای گرفتن همان حق حداقلی خود در برجام) بود.
آمریکا باید به برجام پایبند باشد، چون سند ضمیمه قطعنامه ۲۲۳۱ است
اما درباره مقایسه خروج آمریکا از برجام با موضوع عدم پایبندی دولت بعد از خاتمی به توافق سعدآباد، هم این مقایسه معالفارق و غلط است. نخست این که توافق سعدآباد، سند ضمیمه قطعنامه شورای امنیت نبود، دوم اینکه تعهد طرفینی بود که آن را هم مثل برجام، طرف غربی زیرپا گذاشت. بنابراین، ایران ناچار از مقابله به مثل (پس از دو سال تعلیق داوطلبانه برنامه هستهای) شد؛ و سوم؛ توافق سعدآباد (و بروکسل و پاریس)، نه توسط دولت بعدی ایران بلکه توسط خود دولت خاتمی که امضا شده بود، به خاطر عهدشکنی غرب، لغو گردید و فعالیتهای هستهای از سر گرفته شد؛ بنابراین در آنجا هم طرف عهدشکن غرب بود و نه ایران. ایران آن زمان به مدت ۲ سال و در موضوع برجام، به مدت ۵ سال در برابر خدعه و عهدشکنیهای غرب صبر کرد و سپس تصمیم به تغییر سیاست همکاری یکطرفه گرفت؛ و بالاخره درباره منافع مشترک، باید گفت طرف مظلوم با طرف ظالم، نمیتواند منافع مشترک داشته باشد. نمونه روشن این ادعا همکاری دولت خاتمی با آمریکا در ماجرای اشغال افغانستان (به بهانه مبارزه با طالبان) است که دولت بوش جواب این حسننیت را با تهدید ایران به حمله اتمی و قرار دادن در فهرست محور شرارت و تحریمهای جدید داد. همین رفتار در ماجرای همکاری مرحوم هاشمی با دولت بوش پدر برای آزادی گروگانهای آمریکایی در لبنان رخ داد، اما طرف آمریکایی که مدعی بود «حسن نیت، حسن نیت میآورد»، پس از آزادی گروگانهایش، درباره وعده لغو تحریمها دبه کرد!
حاکمیت با ادبیات امثال حجاریان حق دارد به اصلاحطلبان اعتماد نکند
جناب حجاریان از قدیم گفتهاند از کوزه همان برون تراود که در اوست. نتیجه ادبیات و روشی که جنابعالی و دوستانتان برای طراحی نقشه راه و پیشبرد اصلاحات به کار گرفتید همین شرایطی است که اصلاحات در آن قرار دارد، یعنی تبدیل رقابت سیاسی به بازی مرگ و زندگی و تحریک جناح مقابل به اینکه از فرصتی که به اصلاحطلبان برای نقشآفرینی در صحنه سیاسی داده توبه کند. در این زمین بازی، اصلاحطلبی شکست خورد، چون بین اهدافی که داشت و ابزاری که برای رسیدن به آن به کار برد تضاد وجود داشت. نمیخواهم نقش عملکرد جناح مقابل در شکلگیری این روند را نادیده گرفته و همچیز را به عملکرد اصلاحطلبان و نقش شما تقلیل دهم، بلکه از شما میخواهم عمیقتر به بازخوانی انتقادی گذشته و نقش خودتان بپردازید! مگر اینکه شما هم مانند نویسنده فیلم درخت گلابی داریوش مهرجویی به پایان خط رسیده باشید!
**************
روزنامه وطن امروز**
رئیسی:
مکلف به اجرای عدالت در نظام پرداخت حقوق هستیم
رئیسجمهور با بیان اینکه مکلف به اجرای عدالت در نظام پرداخت حقوق هستیم، گفت: پرداخت حقوق به افراد از محل خزانه نباید محرمانه تلقی شود و برابر مقررات قانونی پرداختها باید در سامانه مربوط ثبت شود. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در جلسه هیأت دولت درباره اجرای قانون نظام هماهنگ پرداخت گفت: مبنای کار دولت سیزدهم اجرای عدالت است و یکی از جاهایی که مورد توجه خیل عظیمی از مردم برای اجرای عدالت است، نظام پرداخت حقوقبگیران و کارکنان دولت است. رئیسجمهور با بیان اینکه پرداخت حقوق به افراد از محل خزانه نباید محرمانه تلقی شود و برابر مقررات قانونی پرداختها باید در سامانه مربوط ثبت شود، افزود: ما مکلف به اجرای عدالت در نظام پرداخت حقوق هستیم و تحقق عدالت در این زمینه منوط به ارائه اطلاعات از سوی دستگاههای مختلف به سازمان امور اداری و استخدامی است. رئیسی تصریح کرد: تحقق عدالت در نظام پرداخت حقوق و دستمزد صرفا مشمول حقوقبگیران دولت نیست و تمام کارگزاران حکومت اسلامی که حقوق آنان از محل خزانه پرداخت میشود باید بر اساس چارچوبی مبتنی بر عدالت حقوق دریافت کنند که لحاظ تخصص و مهارتهای افراد و سختی کار و امثال آن نیز از ضرورتهای تحقق عدالت در نظام پرداخت حقوق است. رئیس دولت سیزدهم در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه همه وزارتخانهها و دستگاههای دولتی در زمینه کنترل تورم مسؤولیت دارند، خاطرنشان کرد: پس از مدیریت شیوع کرونا که به شکل مطلوبی پیگیری شده است، مهمترین وظیفه همه ما در دولت مهار تورم و کنترل قیمتهاست. بنده مهمترین وظیفه دولت را نظارت بر قیمت کالاهای اساسی و مهار تورم میدانم و همه همکارانم در دولت باید همین احساس را داشته باشند.
***
سفر سردار قاآنی به منطقه کردستان عراق
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از دیدار رهبران سیاسی سنی در بغداد به منطقه کردستان عراق سفر میکند. خبرنگار شبکه العالم در عراق، روز گذشته از دیدار سردار «اسماعیل قاآنی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران با «محمد الحلبوسی» رئیس ائتلاف سنی «تقدم» و شماری از رهبران سیاسی اهل سنت عراق در بغداد خبر داد. بر اساس این گزارش، سردار قاآنی پس از این دیدار عازم منطقه کردستان خواهد شد تا با مقامات کرد نیز دیدار و گفتگو کند. منابع رسانهای عراقی پیش از این از سفر فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به بغداد و دیدار «برهم صالح» رئیسجمهور، «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر و شماری از مقامات سیاسی و رهبران گروههای مقاومت خبر داده بودند. بر اساس این گزارش، سردار قاآنی در این دیدارها تاکید کرد عراق نیاز به ثبات و حفظ وحدت داخلی دارد و لازم است از هرگونه اقدامی که امنیت عراق را تهدید میکند، دوری شود. وی در این دیدارها همچنین تأکید کرد ضروری است خواستههای مردم و معترضان به نتیجه انتخابات در چارچوب قانون مورد توجه قرار گیرد. سفیر ایران در بغداد، در گفتگو با العالم تصریح کرد سردار قاآنی طی نشستهایش در بغداد، همه طرفهای عراقی را به آرامش و همکاری فراخواند.
***
سوریه ذرهای از مسیر محور مقاومت منحرف نشد
مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بینالملل گفت: سوریه جایگاه ویژهای در کشورهای محور مقاومت دارد و در طول این ۱۰ سال در مقابل دشمنان ایستادگی کرد و هر کشور دیگری قطعا نمیتوانست تحمل کند و نقش بشار اسد بسیار مهم و تعیینکننده است که تحت هیچ شرایطی صحنه را ترک نکرد. علیاکبر ولایتی در دیدار بسام ابراهیم، وزیر علوم کشور سوریه گفت: سوریه جایگاه ویژهای در کشورهای محور مقاومت دارد و در طول این ۱۰ سال در مقابل دشمنان ایستادگی کرد و هر کشور دیگری قطعا نمیتوانست تحمل کند و نقش دکتر بشار اسد بسیار مهم و تعیینکننده است که تحت هیچ شرایطی صحنه را ترک نکرد و این نشاندهنده ایمان و اعتقاد به سوریه و شجاعت است. وی افزود: بسیاری از کشورهای عرب تابع آمریکا وعدههایی داده بودند که اگر سوریه از مقاومت دست بردارد کمکهایی کنند، ولی سوریه ایستادگی کرد و ذرهای منحرف نشد.
***
موضوع مذاکرات پیامدهای خروج آمریکا از برجام است
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که روز سهشنبه در نخستین مقصد سفرش به چند کشور اروپایی در پاریس با «فیلیپ ارورا» مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه در محل این وزارتخانه دیدار و گفتگو کرد، در گفتوگویی با خبرگزاری صداوسیما در این باره عنوان کرد: همانطور که میدانید فرانسه در آغاز سال آینده میلادی و در ۶ ماه اول سال ۲۰۲۲ ریاست اتحادیه اروپایی را بر عهده دارد و طبیعتا یک نقشآفرینی فراملی میتواند داشته باشد. علی باقری اضافه کرد: در این زمینه به نظر من یک فرصت بسیار مناسبی است هم برای ارتقای مناسبات جمهوری اسلامی ایران و فرانسه و همینطور نقشآفرینی فرانسه هم در تعاملات منطقهای و همینطور در مسیر مذاکراتی که ما هشتم آذرماه در وین با ۱+۴ خواهیم داشت. باقری همچنین اعلام کرد گفتگوهای مشروح، صریح و جدی و سازنده و رو به جلویی را با مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه داشته است. معاون سیاسی وزیر امور خارجه درباره اظهارات «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اینکه مذاکرات احیای برجام باید از جایی که تا ۲۰ ژوئن رسیده بود از سر گرفته شود، بیان کرد: ما مذاکرات هستهای نداریم، چون روی موضوع هستهای در سال ۱۳۹۴ در قالب توافقی که بین ایران و ۱+۵ شکل گرفت به طور کامل توافق حاصل شد. وی خاطرنشان کرد: موضوع اصلی که الان پیش رو داریم پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از توافق برجام است که آن پیامدها فقط منحصر به تحریمهای غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.
**************
روزنامه خراسان**
افزایش صادرات نفت ایران به چین
فارس - طبق اعلام رویترز، ایران در ماه آگوست ۶۶۰ هزار بشکه نفت در روز به چین صادر کرده و این رقم در ۱۰ ماه نخست ۲۰۲۱ به روزانه ۵۶۲ هزار بشکه در روز رسیده است.
واریز آورده نهضت ملی مسکن ۵ مرحلهای شد
مهر - معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این که آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن طی چهار تا پنج مرحله توسط متقاضیان تکمیل میشود از شناسایی دهکهای درآمدی از طریق بانک رفاه ایرانیان خبر داد. محمود محمودزاده در خصوص نهضت ملی مسکن گفت: بخش عمده قیمت تمام شده واحدهای مسکونی نهضت ملی مسکن توسط تسهیلات دولتی، تأمین اعتبار میشود و بقیه نیز طی چهار تا پنج مرحله توسط متقاضیان در طول دوره ساخت، تأمین خواهد شد.
اعلام قیمت رسمی ۲۰ کالای اساسی طی ۲۴ ساعت
ایرنا- جلسه ستاد تنظیم بازار به ریاست معاون اول رئیسجمهور بر تشدید نظارتها و تشکیل ستادهای استانی تاکید کرد و مقرر شد قیمت ۲۰ کالای اساسی ظرف ۲۴ ساعت آینده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با همکاری دیگر نهادهای مرتبط محاسبه و اعلام شود.
**************
روزنامه ایران**
هم مذاکره هم تحریم!
خبر اول اینکه، یک اندیشکده امریکایی مدعی شد دولت جو بایدن باید به شکل همزمان، مذاکرات و تحریمها را جلو ببرد و باید از انعطافپذیری سیاست تحریمهای امریکا، برای کاهش صادرات نفت ایران استفاده کند. به گزارش مشرق، اندیشکده شورای آتلانتیک در گزارشی نوشت: اشاره ایران در تاریخ ۲۷ اکتبر مبنی بر بازگشت به مذاکرات هستهای در وین، برای آنها که خواهان دستیابی به توافق هستند خبر خوبی است. اما هم موافقان و هم مخالفان توافق هستهای باید بدانند که این مذاکرات نباید صرفاً یک تاکتیک تأخیری دیگر باشد. فاکتور زمان باید علیه ایران استفاده شود. دولت جو بایدن باید به شکل همزمان، مذاکرات و تحریمها را جلو ببرد و باید از انعطافپذیری سیاست تحریمهای امریکا، برای کاهش صادرات نفت ایران که در سال گذشته افزایش داشته است، استفاده نماید. در بخشی دیگر از این گزارش آمده: با توجه به انعطافپذیری قوانین تحریمهای امریکا، که یکی از آموختههای اصلی سیاست دولت دونالد ترامپ در قبال ایران بوده است، امریکا میتواند این کار را بدون خطرات دیپلماتیک بیش از حد انجام دهد. قدرت تحریمها وابسته به اراده قوه اجرایی است، نه قوانین و مقررات.
روایتی وارونه از مدرک تحصیلی وزیر پیشنهادی دولت
خبر دیگر اینکه، در پی معرفی مسعود فیاضی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس، تصویری در شبکههای اجتماعی منتشر شد با این ادعا که اخذ مدرک کارشناسی فیاضی ۳۰ ترم تحصیلی به طول انجامیده است؛ یعنی از ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۸! خبرگزاری فارس، اما اصل مدرک فیاضی را منتشر کرده که نشان میدهد این ادعا صحت ندارد و وی مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۷۸ دریافت کرده است. احمد راستینه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هم گفته است: اخذ مدرک کارشناسی گزینه پیشنهادی آموزش و پرورش در سال ۷۸ صورت گرفته و سایر شایعات درباره مدت طولانی اخذ مدرک ایشان فضاسازیهای رسانهای بوده و کذب است.
قاسمزاده به قید وثیقه آزاد، اما طبری در زندان است
شنیدیم که، در پی انتشار تصاویر بیژن قاسمزاده بازپرس سابق دادسرای فرهنگ و رسانه در فضای مجازی که به دلیل «تأثیر دادن نفوذ اشخاص دولتی در اقدامات» و «دریافت رشوه» در پرونده اکبر طبری به ۱۰ سال حبس محکوم شده، اما حالا در بیرون از زندان به سر میبرد، مرکز رسانه قوه قضائیه اطلاعیهای را صادر کرد. در این اطلاعیه آمده که دیوان عالی کشور این پرونده را به شعبه صادرکننده جهت رفع نقص در پرونده اعاده کرده است و مراحل دادرسی پرونده وی در جریان است. این متهم بر اساس قانون تا اعلام نهایی نتیجه دادرسی، فعلاً با قرار وثیقه آزاد شده است. این اطلاعیه در ادامه به وضعیت اکبر طبری معاون اجرایی رئیس اسبق قوه قضائیه هم اشاره کرد و گفت: نقض رأی اکبر طبری از سوی دیوان عالی کشور صحت ندارد و حکم وی عیناً در دیوان عالی کشور تأیید شده است. طبری که سال گذشته در ارتباط با لیدری و سردستگی باند ارتشا به ۳۱ سال حبس محکوم شد، در زندان در حال سپری کردن دوران محکومیت خود است.
یازدهمین محموله کمکهای بشردوستانه ایران به کابل رسید
دست آخر اینکه، دیروز یازدهمین محموله کمکهای بشردوستانه ایران به مردم افغانستان وارد فرودگاه کابل شده است. به گزارش برنا، سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل اعلام کرد که یازدهمین محموله کمکهای بشردوستانه ایران به مردم افغانستان وارد فرودگاه کابل شده است. این محموله، حاوی مواد غذایی و دارویی میشود که با هدف کمک به آسیبدیدگان حملههای اخیر در بیمارستان سردار محمد داوودخان و مسجد عیدگاه فرستاده شده است.
**************
روزنامه شرق**
بحران مهاجران در مرز بلاروس
لوکاشنکو لهستان را به «اخاذی» متهم کرد
رئیسجمهوری بلاروس اقدامات اخیر دولت لهستان را در اعزام و استقرار تانکهای ارتش در مرز با بلاروس و در پی افزایش بحران بین دو کشور محکوم و آن را «باجگیری و اخاذی» دانست. به گزارش ایسنا، الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس در مصاحبهای با مجله «دفاع ملی» روسیه گفت: من را ببخشید، اما نبرد با آوارگان و مهاجران آن هم با تانکهای کلاس لئوپارد جایز است؟ ما از لحاظ نظامی بهخوبی آگاه هستیم و میدانیم که امروز جنگ با این مردم فقیر در مرز لهستان با بلاروس و پیشروی ستونهای تانک به چه معناست. بدیهی است که این یا نوعی آموزش است، یا اخاذی و تهدید.
وی تأکید کرد: باید قبول کنید که در جهان امروز، دستبردن به اسلحه مساوی با مرگ یا خودکشی است. بهخصوص اینجا، در قلب اروپا و حتی بیشتر در یک درگیری با بلاروس چنین اتفاقی میافتد. شما همیشه تمام جنگها را در این منطقه راه انداختید و همهچیز از اینجا شروع شد. از تاریخ عبرت نگرفتید؟ اواخر اکتبر سال جاری میلادی گزارش شد که مقامهای لهستان قصد دارند تا دوهزارو۵۰۰ سرباز را برای کمک به گارد مرزی و حفاظت از مرز در مقابل مهاجران «غیرقانونی» مستقر کنند. لهستان تصمیم گرفته تا تیپ ۱۰ سواره نظام زرهی با تانکهای لئوپارد را به شهر «بایلا پودلاسکا» در مرز با بلاروس بفرستد. همچنین تانکهای آلمانی و آبرامز آمریکا نیز در رزمایشی در لیتوانی نزدیک مرزهای بلاروس حضور داشتند.
بحران مهاجرتی در مرز بلاروس با لتونی، لیتوانی و لهستان به این دلیل به وجود آمده که مهاجران «غیرقانونی» به دنبال عبور از این کشورها برای ورود به قلمروی اتحادیه اروپا هستند و این بحران در هشتم نوامبر سال جاری میلادی شدت گرفت. چندهزار مهاجر از طریق بلاروس به مرز لهستان نزدیک شدند و از ترک آنجا امتناع کردند. برخی از آنها تلاش کردند تا با شکستن موانع و سیم خاردارها به قلمروی لهستان وارد شوند.
درهمینحال، نخستوزیر لهستان، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه را به دلیل مسئله بحران مهاجران در مرز بلاروس با لهستان مقصر دانست؛ او گفت که رهبر اقتدارگرای بلاروس که متحد نزدیک ولادیمر پوتین است، بحران را تنظیم و هدایت میکند. کشورهای اتحادیه اروپا دولت مینسک را به دامنزدن عمدی به این بحران متهم کرده و خواستار وضع تحریمهای بیشتر علیه بلاروس شدند. در مقابل رئیسجمهوری بلاروس نیز گفته که کشورهای غربی مقصر این رویدادها هستند، چون کارهایشان باعث شده تا مردم از کشورهایی که درگیر جنگهایی هستند که خود غربی ایجادشان کردهاند، فرار کنند.
ویدئوهای منتشرشده حاکی از این است که جمعیت عظیمی از مردم در حصارمرزی بلاروس با لهستان چشم به راه و منتظر ایستادهاند. برخی از آنها سعی میکنند با استفاده از بریدن سیمخاردارهای مرز، بریدن شاخه درختان و با زور و اجبار از مرز رد شوند؛ درحالیکه نگهبانان لهستانی آنها را با گاز اشکآور سرکوب میکنند.
*************************************************************