روزنامه کیهان**
تله جدید آمریکا برای اختلال در تصمیم قاطع ایران
پیشنهاد غیر رسمی مشاور امنیت ملی دولت بایدن برای توافق موقت با ایران، یک تله دیپلماتیک است.
در چند روز اخیر گزارشی در آکسیوس منتشر شد که طی آن این وبگاه خبری آمریکایی مدعی شده بود: «رابرت مالی، مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتگو با همتای اسرائیلی خود ایده توافق موقت با ایران را برای خرید زمان در زمینه مذاکرات هستهای مطرح کرده است.» پیشنهاد آمریکا آزادی بخشی از پول ایران در ازای توقف غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم است.
روزنامه فرهیختگان درباره این طرح آمریکاییها مینویسد: آمریکا به شکل یکجانبه از توافق بینالمللی برجام خارج شد و تنها هزینهای که تا به الآن برای این رفتار غیرمتعهدانه خود پرداخت کرد، عدمحضور مستقیم این کشور در دور جدید مذاکرات با ایران بوده است.
در طرف مقابل ایران که تنها طرف اجراکننده تعهدات خود در توافق برجام بوده، سعی کرد تا با گسترش فناوری هستهای خود بیش از این از معطل ماندن برای اجرای تعهدات طرفین غربی متضرر نشود. توسعه صنعت هستهای و رساندن سطح غنیسازی به ۶۰ درصد، این پیام را به آمریکاییها منتقل کرده که فناوری بومی هستهای ایران بهسرعت قابل بازیابی است و با فریبهای سیاسی مثل امضای توافق و عدماجرای آن توسط آمریکا نمیشود آن را از بین برد. فعالشدن ظرفیتهای هستهای ایران باعث شد تا بار دیگر میز مذاکرات برای توافق بر سر مواردی همچون رفع تحریم و محدودسازی فعالیتهای هستهای برپا شود. حال، اما آمریکا قصد دارد تا بار دیگر به میز مذاکره با ایران بازگردد بدون اینکه در قبال اقدامات غیرمتعهدانه خود متحمل هزینهای شود. آمریکا نهتنها به تعهدات پیشین خود عمل نکرده، بلکه اجرای تعهدات پیشین خود را نیز منوط به نتیجه رسیدن مذاکرات میداند. این مطالبه درحالی است که ایران یکبار تعهداتش را اجرایی کرده و چیزی در مقابل آن دریافت نکرده و طبیعی است که در مقابل سابقه بدعهدی کشورهای غربی بهسادگی نیز کوتاه نمیآید. آمریکا با دانستن این نکته برای اینکه فعالیتهای هستهای ایران را محدود کند، توافق موقت این درحالی است که هزینه محدودیت برای فعالیتهای هستهای ایران کمتر از لغو تمامی تحریمها نیست. همان چیزی که پیش از این روی آن توافق شده بود و هر چیزی غیر از این مورد زیادهخواهی است که طبیعتا ایران نباید با سهلانگاری در مقابل آن کوتاه بیاید.
ابتکار توافق موقت یک تجربه جدید برای ایران نیست. پیش از این دولت روحانی یکبار مسیر توافق موقت را امتحان کرده است. تجربهای که به غیر از معطل نگهداشتن فعالیتهای هستهای هیچ خروجی دیگری نداشت.
همچنین تعیین ضربالاجل برای رسیدن به توافق آنهم برای یک پرونده پرمناقشه، دیگر خطای راهبردیای بود که صرفا فشار روانی برای تیم مذاکرهکننده به همراه میآورد.
با چنین نگاهی دیگر توافق موقت با هدف ادامه مذاکرات رویکرد ایران نخواهد بود؛ چراکه ایران یکبار این مسیر را پیموده و درحال حاضر چیزی جز توافقی نهایی با ضمانت اجرایی، هدف ایران نیست.
هراس اسرائیل از قاطعیت ایران و عقبنشینی آمریکا در وین
محافل صهیونیستی از اینکه دولت آمریکا مجبور به عقبنشینی مقابل ایران در مذاکرات وین شود، ابراز نگرانی میکنند.
البته آرزوی صهیونیستها چیز دیگری است، اما همانها اذعان دارند که دولت ایران در مذاکرات وین منفعلانه عمل نخواهد کرد.
در این باره رادیو فردا گزارش داد: یک هفته مانده به آغاز دور جدید مذاکرات برجامی در وین، وزیر دفاع اسرائیل گفته است از توافقی که ایران را در برنامه هستهای به عقب براند و از طریق اعمال نظارت موثرتر بر سایتهای اتمیاش، این توانمندی را از ایران سلب کند، حمایت میکند.
بنی گانتز در نشستی مشترک که از سوی روزنامه اسرائیلی هاآرتص و دانشگاه کالیفرنیایی یوسیالای برگزار شد، گفت: من حامی توافق هستهای بلندمدتتر و قویتر که نظارت دقیقتری بر آن اعمال شود، هستم، اما وضعیت حال حاضر مغایر با این شرایط است.
یوسی کوهن، رئیس پیشین سازمان جاسوسی اسرائیل نیز در این نشست گفت توافقی که بر اساس برچیدن تاسیسات هستهای ایران در نطنز و فردو تنظیم شود، از نظر اسرائیل خوب است. اما بعید میدانم در دوران رئیسی، توافق جدیدی از مذاکرات وین حاصل شود.
کوهن گفت: رئیسی، افراطیتر از روحانی است. اطمینانی به حصول توافق در وین نیست و این تلاشها شکست خواهد خورد.
در همین حال به گزارش روزنامههاآرتص، موشه یعلون وزیر دفاع اسبق اسرائیل گفت: با نگاهی به سیاست دهه گذشته در مورد ایران، اشتباه اصلی خروج ترامپ از توافق بود. این توافق به خودی خود یک اشتباه تاریخی بود، اما خروج از آن بهانهای را به آنها داد تا غنیسازی را ادامه دهند.
از سوی دیگر روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن در گزارشی تاکید کرد: تلآویو نگران است که واشنگتن برای امضای توافق هستهای حاضر به ارائه هرگونه امتیازی به ایران است. رژیم اشغالگر اسرائیل به فرستادن پیامهای مستقیم و غیرمستقیم ادامه داده، مبنی بر اینکه برای از بین بردن برنامه هستهای ایران درصدد حمله به این کشور است. این در حالی است که تشکیلات امنیتی و سیاسی اسرائیل هر دو کاملا مطمئن هستند که واشنگتن در مسیر امضای توافق جدید با جمهوری اسلامی گام برمیدارد، در حالی که اسرائیل به طور کامل با آن مخالف است.
در همین حال روزنامه هاآرتص نوشت: گزارش یکی از نهادهای اطلاعاتی اسرائیل نشان میدهد که در مذاکرات آینده میان ایران و گروه چهار به علاوه یک در وین، آمریکا با خواستههای برجامی ایران موافقت خواهد کرد. در آستانه ازسرگیری مذاکرات احیای برجام، نهادهای اطلاعاتی اسرائیل پیشبینی کردهاند که نمایندگان ایران به سختی بر مواضع خود پافشاری خواهند کرد و درصدد کسب امتیازات بیشتری از کشورهای غربی هستند، اما ایالات متحده که بهصورت مستقیم در این مذاکرات حضور ندارد، برای نهایی کردن این توافق، تقریبا با همه خواستههای تهران موافقت خواهد کرد.
هاآرتص به نقل از روزنامه «والاستریت ژورنال» نوشت: ایران در حالی به میز مذاکرات وین باز میگردد که ذخایر اورانیوم غنی سازی شده این کشور، بیش از ۱۱ برابر حد مجاز ذکر شده در توافق برجام است. این ذخایر شامل مقادیر زیادی از اورانیوم ۲۰ و ۶۰ درصد غنی سازی شده است.
لوید آمریکایی تهدید کرد روزنامه قطری جدی نگرفت
یک روزنامه قطری در ارزیابی اظهارات اخیر وزیر دفاع آمریکا تصریح کرد: اکنون خطرناکترین چالش برای آمریکا، چین است و همین آمریکا را از تمرکز روی مسئله ایران بازداشته است.
لوید استین اخیرا گفته بود: ما همچنان متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم و همچنان به یک راهحل دیپلماتیک پایبندیم. اما اگر ایران مایل به تعامل جدی نباشد، آن زمان به همه گزینههای لازم برای امنیت خود نگاه خواهیم کرد.
روزنامه العربی الجدید با تاکید بر اینکه ادبیات و زبان بدن لوید استین، خالی از تهدید جدی علیه ایران بود، مینویسد: وزیر دفاع آمریکا اخیرا در افتتاحیه اندیشکده متعلق به دولت بحرین سخنرانی کرد. او ایران را تهدید خطرناکی برای منطقه و شرکای آمریکا در خاورمیانه دانست و ضمنا گفت که ما ایران و نیروهای نیابتی آن را مهار میکنیم، اما به صورت همزمان بهدنبال به انجام رساندن برجام با شروطی هستیم که موجب افزایش قدرتمندی ایران و تهدیدآمیز بودن آن نشود.
استین ظاهرا قصد رساندن پیامهایی به ایران را داشت مبنی بر اینکه ما توافق را به انجام میرسانیم.
وزیر دفاع آمریکا به شکلی روشن و صریح در مورد خروج نیروهای این کشور از عراق و افغانستان سخن گفته و تصریح کرد: از متحدان خود در اروپا و خلیج فارس شنیدم که آمریکا با هدف مقابله با چین، به صورت تدریجی از منطقه خارج میشود و خطرناکترین چالش برای واشنگتن، چین است، بله چین تهدیدی برای منافع ماست و ما بهدنبال حمایت از منافع آمریکا با تمام قدرت هستیم. این مسئله میتواند تاثیر فاجعهباری در منطقه خاورمیانه داشته باشد، بهخصوص پس از آنکه آمریکا متوجه وجود یک پایگاه سری چین در امارات شده و خواستار توقف ساخت این پایگاه شد.
با در نظر گرفتن سخنان وزیر دفاع آمریکا و زبان بدنش، متوجه میشویم که آمریکا در معرض یک چالش جدید و خطرناک قرار دارد و این خطر را به خوبی درک میکند؛ بنابراین احتمالا در روزهای آینده شاهد تحولات امنیتی بزرگی خواهیم بود که تاثیر زیادی روی منطقه میگذارد، آنچه که میتواند مبتنی بر ایجاد گروهها و تشکلهای تازهای در خدمت آمریکا باشد، یعنی این کشور درصدد است تا اجرای بخشی از سیاستهایش را به نیروهای نیابتی خود واگذار کند و در ادامه، مجال بیشتری برای مقابله با اژدهای چینی داشته باشد که چنگ و دندان نشان میدهد. چین اقدامات امنیتی، نظامی و اطلاعاتی را در دستور کار خود قرار داده و مضاف بر آن، در فضای مجازی نیز یک جنگ پنهان میان چین در جریان است.
**************
روزنامه وطن امروز**
علی باقری در گفتگو با الجزیره:
آمریکا باید واقعیتهای جدید توافق هستهای را بپذیرد
شبکه الجزیره به نقل از مذاکرهکننده ارشد کشورمان نوشت: آمریکا هیچ چارهای جز پذیرش واقعیت جدید در قبال توافق هستهای ندارد. علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه خبری الجزیره خاطرنشان کرد آمریکا چارهای ندارد جز اینکه واقعیت جدید در قبال توافق هستهای را بپذیرد. وی ادامه داد: تا زمانی که طرف مقابل متعهد نشود، هیچ دلیلی برای بازگشت ما از سیاستهای هستهایمان وجود ندارد. ما مطابق با متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) فعالیتهای هستهای خود را توسعه و ادامه میدهیم. مذاکرهکننده ارشد کشورمان در رایزنیهای وین در بخش دیگری از این گفتگو تاکید کرد مشکلات منطقه تنها میان کشورهای منطقه و توسط کشورهای منطقه مورد بحث قرار میگیرد. معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین تاکید کرد: ایران مطابق با بندهای برجام به فعالیتهای هستهای خود ادامه خواهد داد.
***
سخنگوی وزارت امور خارجه:
تمرکز ما در وین بر رفع تحریمهاست
سخنگوی وزارت امور خارجه ابراز امیدواری کرد سفر گروسی به تهران سازنده باشد و درباره مذاکرات وین گفت: امیدواریم طرفهای مقابل به جای شبههافکنیهای رسانهای، با اراده جدی و نیت خوب و دستیابی به توافق عملی و جامعالاطراف درباره رفع تحریمها به وین بیایند. سعید خطیبزاده درباره مواضع این روزهای فرانسه درباره ایران نیز گفت: برخی کشورها به نظر میرسد با نزدیک شدن به مذاکرات وین، اشتباهات محاسبهای دارند که فکر میکنند با مواضع و ادعاهای رسانهای جای مجرم را عوض کنند. بهتر است همه متمرکز شویم بر اینکه گفتگوهای وین جدی باشد. طرفهای مقابل بخوبی میدانند و باید باز هم بدانند تمرکز ما بر رفع تحریمهای یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی است که ضد ایران اعمال شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس مبنی بر اینکه گفتگوهای وین بدون حضور کشورهای عرب خلیجفارس به نتیجه نمیرسد، اظهار داشت: این اظهارات را ندیدم، ولی موضع ما کاملا روشن است. آنچه در وین انجام میشود تمرکز بر رفع تحریمهایی است که به صورت یکجانبه، فراسرزمینی، ظالمانه و غیرقانونی علیه ایران اعمال شده است.
***
اجلاس اکو فرصت خوبی برای تعمیق دیپلماسی است
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی حضور در اجلاس اکو را فرصت خوبی برای تعمیق دیپلماسی ایران خواند و گفت حضور در این اجلاس میتواند در راستای تعمیق روابط بین کشورهای عضو و همچنین حل مشکلات تاثیرگذار باشد. غلامرضا مرحبا در گفتگو با ایسنا با اشاره به حضور ایران در اجلاس اکو در ترکمنستان اظهار کرد: اکو ظرفیت و فرصت اقتصادی خیلی خوبی است که ما تاکنون بخوبی از آن استفاده نکردهایم. بسیاری از کشورهایی که عضو اکو هستند با ما اشتراکات فرهنگی و تاریخی دارند. کشورهای بزرگ منطقه مثل ایران، پاکستان و ترکیه عضو اکو هستند و کشورهایی همچون جمهوری آذربایجان و ترکمنستان هم در آن عضوند که ظرفیتهای بسیار خوبی دارند. وی با بیان اینکه یخهای روابط در دنیا در حال آب شدن است، گفت: باید از فرصت برگزاری اجلاس اکو به بهترین شکل استفاده کرد. حضور در این اجلاس فرصتی برای حل مشکلات و تعمیق روابط خواهد بود، چون اکو تنها یک سازمان صرفاً اقتصادی نیست و میتواند مشکلات کشورها را حل کند.
***
سخنگوی سپاه پاسداران:
کشور با حرکت بسیجیان رو به جلو است
سخنگوی سپاه پاسداران گفت: کشور با حرکت بسیجیان رو به جلو است، اما دشمن تلاش میکند ما را ناامید و مایوس کرده و شرایط ما را بحرانی نشان دهد. سردار رمضان شریف با بیان اینکه ملت ما اخلاص و صداقت و تلاش ارزشمند بسیجیان در دوران دفاعمقدس را به عنوان یک تابلوی ماندگار و حماسی در شرایط سختی که صدام به نمایندگی از همه دشمنان اسلام و ایران قد علم کرده بود، به یاد دارند، اظهار کرد: امام راحل با شناخت عمیقی که از بنیانهای قوی موجود در کشور و عملکرد دشمنان انقلاب اسلامی داشتند، بسیج را بنیان گذاشتند. ایشان بسیج را با افق بلندی ترسیم کردند که برای زمانی بود که کشور ۳۵ میلیون جمعیت داشت، قطعا امروز انتظار رهبر انقلاب خیلی بیشتر از ۲۰ میلیون است. وی یادآور شد: در ۲ سال اخیر بعد از همهگیری ویروس کرونا، بسیجیان در عرصههای مختلف حضور پیدا کردند و کمکهای بسیار موثری در حوزه تامین نیازهای اولیهای که برای کرونا وجود داشت، انجام دادند؛ از بسیج پزشکان، کارگری و کارخانهها گرفته تا بسیجیان دانشآموز و دانشجو و بسیج طلاب، در این مراحل سخت در کنار مردم عزیزمان بودند و روحیه امیدبخشی را به جامعه تزریق کردند. شریف اظهار کرد: در اوایل اوجگیری کرونا اروپاییان نهتنها به خودشان بلکه به دیگران هم رحم نمیکردند و وسایل بهداشتی و ماسک را به سرقت میبردند که زبانزد خاص و عام شده بود، اما ملت ما با صبر و استقامت و روحیه بسیجی توانست این مرحله را پشت سر بگذارد که بسیج و بسیجیان نقش ماندگاری در کمک به عبور از این بحران ملی داشتند.
***
بازدید هیأت پارلمانی ایران از حوزههای رأیگیری انتخابات ونزوئلا
اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و ونزوئلا در سفر به کاراکاس از حوزههای رأیگیری انتخابات منطقهای و شهرداریهای پایتخت این کشور بازدید کردند. در جریان بازدید هیات پارلمانی کشورمان، وزیر دفاع ونزوئلا از حضور هیات ایرانی به عنوان ناظر بینالمللی انتخابات منطقهای و شهرداریهای ونزوئلا قدردانی کرد.
**************
روزنامه خراسان**
ارز ۴٢٠٠تومانی تا پایان سال حذف نمیشود
مهر - سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی مباحث مربوط به حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی را تکذیب کرد و گفت: تا پایان سال ١۴٠٠ ارز ٢٠٠ تومانی از واردات دانههای روغنی و نهادههای دامی حذف نمیشود.
افزایش سرمایه نجومی شستادر بورس
ایسنا - مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان این که مقدمات افزایش سرمایه ۱۱۷۲ درصدی شستا از محل تجدید ارزیابی داراییها فراهم شد گفت: مدیران شستا به وعده داده شده خود در مجمع عمومی عادی سالیانه مورخ ۲۷ مهر ۱۴۰۰ عمل کردند و میزان سرمایه شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) از محل تجدید ارزیابی داراییها پس از گرفتن مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار از ۱۴.۲ هزار میلیارد تومان به ۱۸۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا خواهد کرد که این افزایش سرمایه از منظر ریالی در تاریخ بازار سرمایه بیسابقه است.
ایران گاز مایع خود را با برنج پاکستان تهاتر میکند
تسنیم - یک مقام پاکستانی اعلام کرد که بر اساس یک مبادله پایاپای که توسط تهران و اسلام آباد تایید شده است، این کشور در ازای فروش برنج، گاز مایع (LPG) را از ایران وارد خواهد کرد.
بازپرداخت، ۸ هزار میلیارد تومان بیش از انتشار اوراق جدید
فارس - خزانه داری کشور اعلام کرد: از ابتدای سال تاکنون در مقابل مبلغ تأمین شده از طریق انتشار اوراق نقدی تا این تاریخ به مبلغ ۷۷۱/۵۰ میلیارد تومان، مبلغ ۲۰۱/۵۸ میلیارد تومان توسط خزانهداری کل کشور، برای تسویه اصل و سود اوراق در امسال پرداخت شده است که بر همین اساس مجموع نقدینگی جذب شده توسط دولت از طریق انتشار اوراق نقدی منفی است.
**************
روزنامه ایران**
روحانی به خاتمی در مورد کرسنت چه گفته بود؟
خبر اول اینکه، جهان نیوز در گزارشی تحت عنوان «روحانی به خاتمی در مورد کرسنت چه گفته بود» به توضیح مخالفت دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی با قرارداد کرسنت میپردازد. در بخشی از این گزارش آمده است: «شورای عالی امنیت ملی با دبیری حسن روحانی در آن زمان با انعقاد این قرارداد مخالفت میکند و پیشنهاد میشود کمیتهای، مسائل سیاسی و اقتصادی طرح را از ابعاد مختلف مورد توجه قرار دهد. روحانی در نامهای به رئیس دولت اصلاحات تصریح کرده است که «منافع این قرار داد نسبت به معایب آن قابل ملاحظه نیست.» نکته جالب توجه و چه بسا عجیب در این است که حسن روحانی پس از آنکه در سال ۹۲ به عنوان رئیس جمهور از سوی مردم انتخاب شد فردی را به عنوان وزیر نفت معرفی کرد که میدانست قرارداد خسارتبار کرسنت در دوران وزارت او منعقد شده است.»
خاک هرمز قاچاق نمیشود
خبر دیگر اینکه، پس از آنکه یکی از نشریات در مطلبی عنوان کرد «با وجود ممنوعیت فروش، خاک این جزیره خلیج فارس در وبسایتهای رسمی به فروش میرسد»، رئیس کل دادگستری هرمزگان هرگونه قاچاق خاک از جزیره هرمز را تکذیب کرد. به گزارش ایسنا، علی صالحی با اعلام این خبر گفت: تنها بخشی از خاکهای رنگی جزیره هرمز در صنایع دستی اهالی این جزیره مورد استفاده قرار میگیرد که به نظر کارشناسان تأثیر بسزایی در میزان منابع خاک این جزیره ندارد. رئیس کل دادگستری هرمزگان همچنین با تأکید بر ضرورت حفاظت از سرمایههای ملی، عنوان کرد: چنانچه هر گونه دست اندازی به معادن خاک یا دیگر ذخایر طبیعی در هر نقطهای اثبات شود بدون تردید، برخورد قاطع و بدون اغماض دستگاه قضایی را در پی خواهد داشت.
بررسی امکان صدور کارت هوشمند ملی برای ایرانیان مقیم خارج
دست آخر اینکه، وزارت امور خارجه و سازمان ثبت احوال کشور درباره صدور کارت هوشمند ملی برای ایرانیان مقیم خارج از کشور رایزنی کردند. به گزارش ایسنا، در نشست مشترک دیروز وزیر امور خارجه و رئیس سازمان ثبت احوال کشور حسین امیرعبداللهیان، توصیههای لازم را برای بررسی نحوه دریافت درخواستهای کارت ملی هموطنان ایرانی مقیم خارج و انجام روند صدور کارت هوشمند ملی برای آنان مطرح کرد و اقدام و پیگیری از سازمان ثبت احوال تا حصول نتیجه را به بخش کنسولی وزارت امور خارجه ابلاغ کرد. وی پیشتر در جریان دیدار با رؤسای کارگروههای شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشورخواستار قانونگذاری برای ایرانیان مقیم خارج و رفع نگرانی از آنها برای بازگشت به ایران شده بود.
**************
روزنامه شرق**
ادامه جنجالهای انتخاباتی در عراق
هشدار صدر به بازندگان
سیدمقتدی صدر، رهبر جریان صدر، با مداخله در امور کمیساریای عالی انتخابات عراق، مخالفت کرد. صدر در توییتی نوشت: با تمام افتخار و مباهات، درستکاری و شفافیت در فعالیت کمیساریای عالی انتخابات و دقت و حرفهایگری در همه جزئیات عملکرد آن را اعلام میکنیم و از یک سو با هرگونه مداخله در فعالیت این نهاد مخالفیم و از طرفی دیگر بر سلامت افراد وابسته به آن تأکید میکنیم. او در ادامه نوشت: ما همچنین هرگونه اعمال فشار سیاسی و امنیتی بر کمیساریا از روز نخست فعالیت آن تا به امروز را محکوم و تقبیح میکنیم و به دیده احترام و تقدیر به مواضع حرفهای و شفاف این نهاد مینگریم و از همه اعضای آن بهخصوص قاضی جلیل عدنان خلف تشکر میکنیم. رهبر جریان صدر در پایان اظهار کرد: نباید در عملکرد دستگاه قضائی، دادگاه فدرال و تأیید نتایج آن دخالت کرد؛ نتایجی که برخی به دنبال تغییر در آن هستند تا بتوانند پابهپای فراکسیون اکثریت حرکت کنند و روند تشکیل دولت اکثریت را متوقف کنند؛ دولت اکثریتی که از بروز نشانههای نخست آن ناراحت هستند. این در حالی است که هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح، با تأکید بر ابطال آرای ۱۰ هزار صندوق رأی، گفت که شاهد تغییرات اساسی در نتایج انتخابات خواهیم بود. براساس بیانیه رسمی دفتر العامری، او در دیدار با هیئتی از جبهه ترکمانی عراق در دفتر خود در بغداد، تأکید کرد که تخلفات و سوءمدیریت کمیساریای عالی مستقل انتخابات موجب آشوب در فضای سیاسی کشور شده است. او گفت که احکام هیئت قضائی انتخابات درباره ابطال نتایج صندوقهایی که بعد از ساعت ۱۸ بسته شدهاند، موجب ابطال آرای شش هزار صندوق رأی میشود. العامری افزود که حدود چهار هزار صندوق به علت وجود اثر انگشتهای تکراری ابطال شده است و این به معنای ابطال ۱۰ هزار صندوق رأی است که معادل ۱۸ درصد کل صندوقهای رأی در عراق (۵۵ هزار صندوق) میشود. روز یکشنبه نیز کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق اعلام کرد که شکایتها نسبت به نتایج انتخابات تأثیر بسزایی در نتایج داشته است. عماد جمیل محسن، عضو تیم رسانهای کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق، به خبرگزاری رسمی عراق گفت: کمیساریا پس از قطعیشدن همه شکایتها از سوی هیئت قضائی، آماده اعلام نتایج انتخابات است و انتظار میرود نتایج نهایی در مدت دو روز اعلام شود.
مک گورک:
آمریکا از منطقه خاورمیانه خارج نمیشود
برت مک گورک، مسئول امور خاورمیانه در کاخ سفید، تأکید کرد که کشورش به آموزش نیروهای نظامی عراق و پیشمرگه و حمایت از آنها پایبند است. مک گورک در گفتگو با شبکه خبری کردزبان «رووداو» در حاشیه نشست منامه، تأکید کرد که آمریکا شراکتی طولانیمدت با نیروهای پیشمرگه دارد و از این نیروها حمایت میکند. او با اشاره به گزارشها درباره خروج نیروهای آمریکایی از منطقه خاورمیانه گفت که این منطقه اهمیت بسیاری دارد و شاهد بیثباتی است و ارتباط تنگاتنگی با منافع آمریکا دارد و «آمریکا هیچجا نمیرود». او با اشاره به تحولات سوریه نیز تأکید کرد که تا زمانی که حکومت فعلی سوریه برقرار است بازگشت تعاملات جامعه جهانی با سوریه رخ نخواهد داد. او افزود که سوریه به اتحادیه عرب بازنخواهد گشت و عادیسازی واقعی روابط با سوریه در کار نخواهد بود. مک گورک خروج آمریکا از افغانستان را یک مسئله خاص خواند و گفت که خروج از افغانستان به آمریکا فرصت و امکان تمرکز بیشتر بر منافع حیاتی و مهمش در خاورمیانه را میدهد.
دراینحال، اعضای مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده آمریکا، لایحههایی را برای ایجاد یک کمیسیون غیرحزبی ارائه کردهاند تا درمورد اشتباهات چهار دولت واشنگتن که در جنگ افغانستان شرکت کردند، به مردم گزارش دهد. جزئیات در این لوایح، تعداد کمیسران و دوره کمیسیون متفاوت است؛ اما هدف آن روشن است؛ اینکه اجباری برای بررسی عمومی چگونگی و چرایی شکست پروژه ایالات متحده در افغانستان ایجاد شود.
****************************************************