یک کاربر توئیتر به نام «فیلمساز انقلابی» در رشتهتوئیتی نوشت: چرا ایرانیان خارج از کشور در قضیه مهسا امینی تا این حد گسترده دست به تجمع زدند؟
چرا سابق بر این صد نفر هم در این تجمعات شرکت نمیکرد؟
به عنوان یک ایرانی که چند ماهی میشه که خارج نشین شدم میخوام شناختم از کامیونیتی ایرانیان خارج از کشور رو با شما در میون بگذارم.
برخلاف کلیشههای رایج، عُمده ایرانیهای خارج عملا به فعلگی مشغولن و کار یدی میکنن.
از pizza delivery گرفته یا شستن ظرف در رستورانها و کارگری و...
اینکه گفته میشه ایرانیهای خارج اکثرا از قشر بورژوا و ثروتمند هستن و در BMW و Volvo سهام دار هستن و کار میکنن رو بریزید دور.
در این مدت، من ایرانیهای زیادی در سوئد، دانمارک، ایتالیا، فرانسه، سوییس و آلمانی که خودم توش زندگی میکنم دیدم. اکثرا از کار زیاد و سرسام آور و حقوق ناکافی ناراضی هستن (مثل خودم) و با حقوقی که دارن عملا به هیچ بخش از زندگی شون نمیتونن رسیدگی کنن و همیشه بدهکار هستن.
حاشیه نریم چرا ایرانیهای خارج از کشور این بار تا این حد گسترده سر قضیه #مهسا_امینی تجمع کردند؟ این اتفاق زمینههای اقتصاد سیاسی (political economy) داره یعنی کنشهای سیاسیای که این مدت از این کامیونیتی خارج نشین دادیم کاملا معطوف به اقتصاده و ربطی به مهسا امینی نداره.
فشارهای اقتصادی در اروپاو کانادا (انصافا در امریکا کمتر) در سه سال اخیر (و به طور چشمگیر در چند ماه اخیر) به اوج خودش رسیده ایرانیهایی که تا قبل از اومدن به اینجا یک dream land تام و تمام از غرب ساخته بودن سرخوردهتر از همیشه هستن و به دنبال روزنهای برای نجات میگردن.
از طرفی وضعیت اقتصادی ایرانیهای خارج از کشور روز به روز در حال وخیمتر شدنه. تقریبا اکثر پس اندازها از دو سه هزار یورو تجاوز نمیکنه و عملا جز گوشی و پیراهنی که بر تن دارن مالک چیزی نیستن حقوق ناکافی باعث شده تمامی آتراکسیونها و نکات ظاهری جذاب غربی برای آنها رنگ ببازه.
در این بین ناگهان فوت #مهسا_امینی بدل به مقولهای سیاسی و امنیتی میشه و دائما رسانههای جریان اصلی سقوط نظام رو امری قریب الوقوع معرفی میکنن اینجاس که زمینههای اقتصادی ایرانی ها، نقطه عزیمتی (departure point) میشه برای کنشهای سیاسی کف خیابانهای اروپا و کانادا.
مشاهدات میدانی و گفتگوی هام با این ایرانیهای معترض در چندین شهر در اروپا من رو به این باور قطعی رسوند که این سمپاتیها و اظهار دلسوزیها به هیچ عنوان برای فوت #مهسا_امینی نبوده اینها به این دلیل تجمع کردن که از حقوق کم و کار طاقت فرسا خسته شدند و...
و فکر میکنن اگر در ایران نظام سیاسی چینج بشه اینها میتونن به وطن برگردن و از رانت پوشالی و دروغین "ایرانی نخبه خارج از کشور" استفاده کنن و افسار امور حاکمیت جدید رو دست بگیرن یا دست کم به جایگاههای شغلی بهتری نسبت به چیزی که الان در غرب هستن برسن.
اما نکته حائز اهمیت و طلایی من در مشاهدات میدانیم در این تجمعات حتی یک ایرانی بورژوا و سرمایه دار در بین مردم مشاهده نکردم... عدم شرکت این جامعه کوچک از ایرانیها که از قضا متمول هم هستن مهر تاییدی هست بر زمینه "اقتصاد سیاسی" که خدمتتون عرض کردم.
بله #مهسا_امینی بهانه بود و ایرانیهای کم برخوردار خارج از کشور بوی کباب به مشامشون رسید و براندازی نظام رو به عنوان روزنهای برای خلاصی از اقتصاد ناپایدار اروپا و کانادا دیدند غافل از اینکه داشتن واسه شون خر داغ میکردن و همچنان باید به شستن ظرف ادامه بدن.
منبع: فارس