صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵  ، 
کد خبر : ۳۴۶۳۰۷

جهان نظمی چندقطبی به خود گرفته است ولی آمریکا همچنان در توهم جهان تک قطبی

رفتاری که در بلند مدت باعث خواهد شد که در داخل آمریکا نیز پذیرش سیستم حکومت فعلی آمریکا با چالش های اساسی رو به رو باشد. 
پایگاه بصیرت / گروه بین المللی

در شرایطی که جهان از ساختار و نظم تک قطبی در حال عبور است، آمریکا هم چنان در توهم جهان تکبی به سر می برد. موضوعی که در شرایط کنونی امکان پذیر نیست. گرایش کشورهای مختلف جهان به حذف دلار از سیستم مالی و تجارت شون که سالیانه نزدیک به 750 میلیارد دلار  برای آمریکا ضرر و زیان خواهد داشت، عدم ثاتیر گذاری کشورهای جهان از رفتارهای آمریکا و از بین رفتن حس تاثیرگذاری توان نظامی آمریکا در تغییر روند هایی که جدا از منافع آمریکا رفتار می کنند و ... بخشی از واقعیت های گذر جهان به سمت جهان تک قطبی است. از طرف عدم پذیرش نخبگان آمریکایی در ظاهر  مبنی بر گذر جهان به سمت جهان چند قطبی نشان می دهد که نخبگان این کشور با توهم گذشته به دنبال فریب افکار عمومی به خصوص مردم این کشور می باشند. رفتاری که در بلند مدت باعث خواهد شد که در داخل آمریکا نیز پذیرش سیستم حکومت فعلی آمریکا با چالش های اساسی رو به رو باشد. 

پایگاه خبری "گلوبال تایمز" در گزارشی، به طور خاص به یک ایده و درخواست توهمی پرداخته که آمریکا آن را به نحو گسترده ای در جهان کنونی مطرح می کند و البته آن را از دیگر کشورهای جهان درخواست می‌کند و آن چیزی جز تسلیم شدن صِرف در برابر روایت ها و گفتمان های آمریکایی نیست. 

پایگاه خبری گلوبال تایمز در گزارش خود می نویسد:
«اخیرا کاخ سفید به شدت از دولت برزیل پس از آنکه رئیس جمهور این کشور "لولا ایناسیو داسیلوا" در جریان سفرش به چین گفت که "آمریکا باید از تشویق و تحریک جنگ در اوکراین خودداری کند و  رفتارهای مخربش را متوقف سازد"، انتقاد و به وی حمله کرده است. در این راستا، جان کربی، سخنگوی پنتاگون و شورای امنیت ملی آمریکا گفته است که: "برزیل عملا به دنباله رویِ صرف تبلیغات چین و روسیه تبدیل شده و به واقعیت ها هیچ توجهی ندارد". 
جنگ روسیه و اوکراین بیش از یک سال است که همچنان ادامه دارد. در این راستا، بسیار سخت است که یک کشور به تنهایی به بحران مذکور خاتمه دهد. از این رو، لولا ایناسیو داسیلوا امید دارد تا بتواند کشورهای بیشتری را جهت حصول صلح در معادله جنگ اوکراین، تشویق کند. با این همه، بر اساس منطقِ دولت آمریکا، تمامیِ صداهایی که ترویج صلح می کنند، غلط و اشتباه هستند و هدفِ اصلی آن ها پیشبرد دستورکارهای ضدآمریکایی است. 
رئیس جمهور برزیل به تازگی نیز خواستار ایجاد گروهی از کشورها که درگیر در جنگ روسیه و اوکراین نیستند شده تا این طیف بتوانند با میانجی گری، زمینه را برای پایان جنگ مذکور فراهم کنند. وی تصریح کرده که اکنون لازم است یک گروه دیگر شبیه "جی 20 "ایجاد شود تا به جنگ اوکراین خاتمه داده شود و بار دیگر صلح برقرار شود. این قِسم رویکردهای رئیس جمهور برزیل تا حد زیادی شیوه فکری مستقل برزیل به عنوان بزرگترین کشور منطقه آمریکای جنوبی و یک قدرتِ در حال توسعه بزرگ که می تواند در زمینه حل و فصل مشکلات و بحران‌های بین المللی، کنشگری فعال داشته باشد را نشان می دهد. 
لو لا ایناسیو داسیلوا در مقام یک رهبرِ سیاسی مسوول و خلاق ظاهر شده است. دلیل اصلی که آمریکا از برزیل و دیگر کشورهای منطقه آمریکای لاتین آزرده خاطر می شود این است که واشنگتن فکر می کند که منطقه مذکور، صرفا حیات خلوت آن است و این منطقه حق ندارد به صورت مستقل فکر و یا عمل کند. اضافه بر این ها، آمریکا به شدت از اینکه نتوانسته روسیه را در عرصه بین المللی منزوی کند هم سرخورده شده است. 
در شریط کنونی می بینیم که اروپا به عنوان نزدیکترین متحد آمریکا، در حال تامل جدی در مورد جنگ اوکراین است و روز به روز خود را از جنگ مذکور و جاه طلبی‌های آمریکا در قالب آن بیشتر فاصله می دهد. در این راستا، آمریکا دقیقا به چوبی شبیه شده که نمی تواند ساختمانی متزلزل را نگه دارد. این مساله مخصوصا در شرایطی که شمار قابل توجهی از قدرت های جهانی خواستار برقراری صلح در قالب جنگ اوکراین شده و می شوند، از اهمیت بیشتری برخوردار می شود و موقعیت منزوی خودِ دولت آمریکا را بیش از پیش برجسته می سازد. 
آمریکا تمام سعی خود را داشت تا به واسطه جنگ اوکراین، زمینه را برای تضعیف شدید روسیه فراهم کند. برای آمریکا، اجرای هرگونه ابتکار صلح در شرایط کنونی، مساوی با به رسمیت شناختن منافع روسیه است. از این رو، آمریکا قویا و به صورت محکم با آتش بس در قالب جنگ اوکراین مخالفت است و استقرار صلح در قالب جنگ اوکراین را ضربه ای جدی به منافع ملی خود می بیند. 

بر اساس اسناد افشا شده اخیر پنتاگون، آمریکا همچنین در مورد سرنوشت جنگ اوکراین و اینکه به نفع کی یِف تمام شود نیز به شدت بدبین است. البته که روند مخالفت ها با اعطای کمک های مالی و تسلیحاتی از سوی آمریکا به اوکراین نیز در حال افزایش است. از این رو می توان گفت که آمریکا عملا در قالب جنگ اوکراین در یک موقعیت منفعل قرار گرفته است و فاصله زیادی از موقعیت ابتدایی‌اش که تصور می کرد دست برتر را در قالب جنگ مذکور دارد، برخوردار است. درست به همین دلیل هم است که این کشور مدام بر آتش جنگ اوکراین هیزم می ریزد و به صداهای که خواستار نشان دادن منطق از سوی واشینگتن در رابطه با جنگ اوکراین می شوند نیز هیچ توجهی نمی کند. 
سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه اخیرا از برزیل بازدید کرده و از تلاش های رئیس جمهور برزیل جهت خاتمه‌دادن به جنگ اوکراین نیز تشکر کرده است. به گفته مائورو ویرا وزیر خارجه برزیل، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از لولا ایناسیو داسیلوا دعوت کرده تا در "مجمع اقتصادی بین المللی سنت پیترزبورگ" شرکت کند. دعوتنامه وی نیز توسط وزیر خارجه روسیه به همتای برزیلی اش تحویل داده شده است. 
نوعی اجماعِ روز افزون میان قدرت های جهانی در مورد مسائل مختلف بین المللی نظیر جنگ اوکراین به وجود آمده است. صلح پیشنهادی جهت خاتمه دادن به این جنگ نیز بایستی مبتنی بر تلاش های کشورهای مختلف باشد. اگر کشورهای مختلف به روند میانجی گری برای استقرار صلح در قالب جنگ اوکراین بپیوندند و به آتش جنگ اوکراین هیزم نریزند، امکان تحقق چشم انداز صلح تا حد زیادی افزایش می یابد. 
چند قطبی‌گرایی نوعی روند اجتناب ناپذیر است که البته بر عقلانیت متعارف نیز استوار است. نشریه آمریکایی "فارین پالیسی" به تازگی مقاله ای را منتشر کرده و گفته است که "آمریکا به شدت از روند چندقطبی شدن جهان می ترسد و می خواهد نظم تک فقطبی با ریاستِ خود را که دیگر حتی وجود خارجی هم ندارد، حفظ کند". 
آمریکا دیگر از این قدرت برخوردار نیست که همچون فضای پساجنگ سرد، طیف گسترده ای از کشورها را به سمت خود فرابخواند. از قدرت هژمونیک و برتر آمریکا در جهان دیگر نشانی نیست و این کشور باید یاد بگیرد که با مقتضیات جهانِ چند قطبی هر چه سریع تر خود را سازگار کند. اگرچه آمریکا هنوز از ظرفیت هایی جهت رهبری برخی بلوک های قدرت و یا تشکیلات ناتو به مثابه جبهه ای متحد برخوردار است، با این حال، شکاف ها در جبهه متحدان آمریکا نیز روز به روز بیشتر و بیشتر می شوند. در این رابطه شاهد بودیم که اخیرا امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه انتقادات گسترده ای را از آمریکا مطرح کرده و در ادامه نیز طیف گسترده تری از کشورها دست به اقدامات مشابه خواهند زد. 
آمریکا باید بداند که نمی توان مشکلات و چالش های جهانی را با رهبری صرفا یک بلوک قدرت و یا تشکیلات ناتو حل و فصل کرد. اگر واشینگتن امید دارد که تمامی کشورها در جهان از اقدامات و سیاست های آن در قالب جنگ اوکراین حمایت و دنباله‌روی کنند، باید گفت که این مساله نوعی تفکر بی پایه را در جهانی چندقطبی به نمایش می گذارد.»

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات