تاریخ انتشار : ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۳  ، 
کد خبر : ۳۶۷۹۳۸

توطئه جدید واشنگتن برای مقابله با صنعا در دریای سرخ

پس از آنکه تیر واشنگتن در همراه‌کردن کشورهای عربی برای اقدام علیه نیروهای مسلح یمن و خنثی‌سازی عملیات صنعا در پشتیبانی از غزه، به سنگ خورد، توطئه خطرناک جدیدی را برای ضربه‌زدن به این دولت آغاز کرد.

پس از آنکه فرستاده آمریکا در امور یمن تیموثی لندرکنینگ دریافت که کشور‌های عربی حتی حاضر به محکوم کردن اقدام نیرو‌های مسلح یمن در عملیات پشتیبانی از نوار غزه نیستند، چه برسد به مشارکت علنی در تشدید تنش آمریکا علیه صنعا، توطئه جدیدی را برنامه‌ریزی کرد.

تشکیل ائتلاف سیاسی جدید در عدن

رسانه‌های یمنی دوشنبه (دیروز) از تشکیل یک ائتلاف سیاسی جدید تحت عنوان «فراکسیون ملی احزاب و تشکیلات سیاسی» که شامل ۲۲ حزب و تشکیلات یمن، است خبر دادند. اما ماجرا چیست؟

روزنامه واشنگتن‌پست گزارش داد که واشنگتن اخیراً نشستی را با حضور حدود ۲۰ گروه و حزب سیاسی یمنی مخالف جنبش «انصارالله» برگزار کرد و به ترتیبات سیاسی خود در شهر عدن ادامه داد تا با تشکیل یک ائتلاف سیاسی جدید؛ «به هرگونه عملیات نظامی مستقیم یا غیرمستقیم در مناطق ساحل غربی مشروعیت» ببخشد.

این ائتلاف که حزب اصلاح، احزاب چپ و احزاب تازه‌تأسیس با حمایت مالی عربستان سعودی، در آن حضور دارند، در واقع یک بلوک سیاسی جدید وفادار به واشنگتن خواهد بود.

منابع آگاه سیاسی در عدن به روزنامه الاخبار گزارش دادند که نیرو‌های وفادار به این ائتلاف که تحت نظارت آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا و اندیشکده دموکراتیک آمریکا به نشست‌های خود ادامه می‌دهند، از انتخاب یک هیأت رئیسه و دبیرکلی که به طور مداوم با طرف آمریکایی در تماس خواهد بود، خبر می‌دهند.

انتخاب دبیرکل نزدیک به ریاض برای ائتلاف جدید

بر اساس این گزارش، در این نشست توافق شد که «احمد عبید بن دغر» به‌عنوان رئیس این ائتلاف انتخاب شود. این سیاستمدار یمنی نزدیک به ریاض، در یک دوره در زمان ریاست‌جمهوری عبدربه منصور هادی نخست‌وزیر کابینه او بود، اما توسط عبدربه برکنار شد.

وی روز گذشته به همراه شماری از شخصیت‌های سیاسی یمن از ریاض به عدن سفر کرد تا در مراسم اعلام موجودیت رسمی ائتلاف جدید در روز سه‌شنبه (امروز) حاضر باشد.

توافق بر سر تشدید فشار‌ها بر صنعا

منابع آگاه می‌گویند که احزاب حاضر در نشست‌های تحت نظارت آمریکا، بر چندین بند توافق کرده‌اند که «موافقت با طرح تشدید نظامی آمریکا و درخواست از جامعه بین‌الملل برای تشدید محاصره علیه جنبش انصارالله» یکی از آنهاست.

این احزاب می‌خواهند با اتهام‌زنی به انصارالله مدعی سوءاستفاده آن از بخش ارتباطات و بنادر در دریای سرخ شوند و عملیات پشتیبانی آن از غزه و لبنان را «تروریستی» اعلام کنند؛ به این بهانه که این عملیات‌ها بر دریانوردی در بنادر عدن تأثیر گذاشته و پیامد‌هایی منفی برای دریانوردی بین‌المللی داشته است.

دور زدن امارات در تشکیل ائتلاف جدید

روزنامه الاخبار لبنان می‌نویسد که موضوع قابل‌توجه این است که واشنگتن گروه‌های نظامی وابسته به امارات را از ائتلاف جدید دور نگه داشته است.

این در حالی است که پیش‌تر، گروه موسوم به شورای انتقالی جنوب تحت هدایت عیدالروس الزبیدی و «نیرو‌های مقاومت ملی» تحت ریاست سرتیپ طارق صالح، پیشنهاد باز کردن جبهه‌های ساحل غربی به بهانه تأمین دریانوردی بین‌المللی در دریای سرخ بدون مشارکت سایر طرف‌ها را طرح کرده بودند.

پشت پرده تشکیل ائتلاف جدید

واشنگتن به دنبال ایجاد یک صدای سیاسی مؤید طرح خود در قبال الحدیده است. طرحی که پیش‌تر منابع آگاه سیاسی نزدیک به ائتلاف سعودی_اماراتی از آن در رسانه‌های خبر می‌دادند و می‌گفتند که تصمیماتی گرفته شده و تنها منتظر اشاره واشنگتن هستند.

با این‌وجود، برخی از فعالان نزدیک به این ائتلاف نگران تحمیل حضور نظامی دایمی آمریکا و بریتانیا در ساحل غربی مشرف بر دریانوردی بین‌المللی در دریای سرخ و باب‌المندب هستند. 

موضع صنعا

در مقابل، نیز نشست‌های عدن را رصد می‌کند و آن را فصل جدیدی از توطئه‌های چیده شده آمریکا و انگلیس علیه یمن می‌بیند که با سازوکار‌های منطقه‌ای محلی اجرا می‌شود.

ناظران سیاسی نیز می‌گویند؛ این تحولات حاکی از آن است که ایالات متحده به دنبال فعال‌کردن مجدد نیرو‌های سیاسی سنتی وفادار به خود است. نیرو‌هایی که با نظارت و مشارکت آمریکا در اوایل سال ۲۰۱۵، با تجاوز سعودی-اماراتی موافقت کردند. همچنین آمریکا می‌خواهد برای هرگونه تجاوز جدید علیه یمن از طریق این ائتلاف مشروعیت کسب کند.

منابع آگاه می‌گوید که دولت موقت در عدن، اخیراً به آمریکا پیشنهاد تشدید محاصره صنعا و کمک برای صادرات مجدد نفت خام از بنادر حضرموت بدون موافقت صنعا را داده است.

نقش فرستاده آمریکا در امور یمن

در این میان لیندرکینگ نیز، مأموریت تحریک علیه بندر الحدیده را هدایت می‌کند و از ورود محموله‌های کوچک اسلحه از روسیه به این بندر سخن می‌گوید.

در همین راستا نیز، کارشناسان بین‌المللی در امور یمن، اخیراً به شورای امنیت گزارشی ارائه و مقامات بندر الحدیده را به دریافت محموله‌های تسلیحاتی سبک و همچنین قطعاتی برای صنایع نظامی متهم کردند. این در حالی است که حدود ۷۰ درصد از نیاز‌های بشردوستانه یمن از طریق این بندر دریافت می‌شود.

فرستاده آمریکا در امور یمن، در گفتگو با رسانه‌ها اذعان می‌دارد که آمریکا به میزان زیادی از تداوم حملات نظامی صنعا علیه رژیم صهیونیستی ناراضی است. وی با تکرار روایت واشنگتن ادعا می‌کند که این عملیات‌ها به نفع فلسطینی‌ها نیست و تأثیری بر روند جنگ ندارد؛ تا از این طریق به افکار عمومی این‌چنین القا کند که عملیات‌های نیرو‌های مسلح یمن که مورد تأیید اغلب مردم این کشور حتی ساکنان استان‌های جنوبی و کشور‌های عربی دیگر است، چندان اهمیتی ندارد.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات