▼ حرف روز
ما و انتخابات آمریکا؟!
وضعیت بین ایران و آمریکا در زمره مسائلی بوده که همواره مورد توجه کارشناسان سیاسی و عموم مردم بوده است. از این منظر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برای همه مردم دنیا معنایی داشته و برای مردم ایران معانی دیگری دارد. این نکته معمولاً در موعد برگزاری انتخابات در آمریکا خود را نشان میدهد؛ به گونهای که نه تنها ذهنها، بلکه برخی شاخصهای اقتصادی تحت تأثیر انتخابات آمریکا سمت و سو پیدا میکند؛ اما حقیقت چیست؟! برای مردم و یک نظام سیاسی که نه از رئیسجمهور دموکرات خیر دیده و نه جمهوریخواه، چه فرقی میکند که در آمریکا چه کسی رئیسجمهور شود؟ اما برخی نیروها و گروههای سیاسی و رسانهها در ادوار مختلف کوشیدهاند به نوعی سرنوشت ملت و دولتها در ایران را به تحولات سیاسی در آمریکا پیوند بزنند.
در همین دوره چهار ساله اخیر دموکراتها، دو جنگ سرنوشتساز و تعیینکننده در سطح جهان آغاز شد، که از قضا آمریکا در ریشهها و تداوم هر دو جنگ نقش انکارناپذیری داشته و دارد. همچنین هنوز مردم ایران خاطره تلخ جنگ تمام عیار اقتصادی که ترامپ از سال ۹۷ علیه ملت ایران به راه انداخت، از یاد نبردهاند. هنوز که هنوز است بسیاری از رمز و رازهای توطئهگریهایی که ايالات متحده آمریکا از ۱۸ اردیبهشت ۹۷ علیه مردم و دولت ایران عملیاتی کرد، برای عموم آشکار نشده است. آن هم علیه دولتی که با جدیت و اعتقاد به سمت اجرای توافق هستهای و کاهش تنش و حل مسائل با آمریکاییها حرکت کرده بود. دولت وقت در جمهوری اسلامی ایران برای اثبات حسن نیت خود، همه تکالیف مشخص شده در برجام و حتی بسیاری از استانداردهای سیاسی دولتهای غربی را مورد توجه قرار داد، اما مقامات آمریکایی به این سیاست کمترین وقعی ننهادند.
در اینجا یک راهکار اساسی وجود دارد؛ راه پیشرفت کشور از درون نظام سیاسی میگذرد. باید تا سر حد ممکن شاخصهای انسجام ملی را افزایش داد و بر منابع قدرت ملی افزود. حتی اگر بخواهیم تحریمهای ظالمانه را از سر راه ملت ایران برداریم، باز راه آن از مسیر اصول سهگانه ترسیم شده از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی میگذرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۴۰۲ با تبیین ضوابط و شاخصهای سیاست خارجی موفق، «عزت» به معنای نفی و پرهیز از دیپلماسی التماسی، «حکمت» به مفهوم تعاملات و فعالیتهای خردمندانه و محاسبه شده و «مصلحت» به معنای انعطاف برای دور زدن موانع سخت و ادامه دادن مسیر را سه کلیدواژه اساسی در دیپلماسی کشور خواندند.
(عزیز غضنفری)
▼ گزارش روز
ملاحظات ارزی و پرهیز از شوک درمانی
اکنون استنباط ما از سخنان تیم اقتصادی دولت اینگونه است که دولت به دنبال دو نرخی کردن نرخ ارز و کاهش فاصله نیما با ارز آزاد است. در همین راستا، از سخنان رئیس بانک مرکزی نیز برداشت میشود که گویا ایجاد بازار توافقی کانون اصلی این سیاست خواهد بود. به هر حال، در جزئیات برنامه ارزی دولت همچنان ابهامات بسیاری وجود دارد. به ویژه که ادعا میشود دولت میخواهد نرخ آزاد را به نرخ نیما نزدیک کند. به هر حال، چند ملاحظه کلی درباره هر گونه سیاست ارزی وجود دارد که باید در رأس تصمیمات دولت باشد.
در خصوص ارز، ابتدا ناچار به ایجاد نظام ارزی واقعی هستیم که در آن نرخ ارز از تعامل نیروهای ذرهای عرضه ارز شکل بگیرد؛ اما مشکل اینجاست که نظام ارزی عمیق در ایران وجود ندارد و اساساً شاهد یک بازار انحصار چندجانبه هستیم. بنابراین در شرایط تحریم، نظام ارزی ناقص و شبکه تراستی ناسالم، حواله کردن نرخ ارز به بازاری که اساساً موجودیت ندارد، نادرست و بحرانزاست؛ لذا در تشکیل هر گونه بازار جدید باید این نواقص برطرف شده باشد. نکته مهم دیگر اینکه سازکار خودساخته دولت، تحریمها و سیاستهای پولی و مالی موجب شده است تا عملاً دولت قادر به تثبیت یا کاهش نوسان بلندمدت ارز آزاد نباشد.
تجربه نشان میدهد، سیاست تک نرخی و نظام مدیریت نرخ شناور تک نرخی نتوانسته به صورت بلندمدت یک نرخ واحد ارز را در عرضه و تقاضا برای نیازهای ارزی کشور برقرار کند و همواره نظام دو یا چند نرخی پس از مدت کوتاهی دوباره حاکم شده و با افزایش کالاها و خدمات و افزایش شاخص کل قیمت و افزایش تورم مصرفکننده و تولیدکننده و افزایش شدید هزینههای جاری و عمرانی دولت، بسیاری از اتفاقات سوء اقتصادی و اجتماعی از دولتی به دولت دیگر به ارث گذاشته شده است. بنابراین، شوکهای ارزی اگرچه برای مدت کوتاهی توانستهاند ثبات نسبی ایجاد کنند، اما در بلندمدت اثرات مخربتری را بر مردم تحمیل کردهاند. اصلاحات اقتصادی در صورتی موفق است که در شرایطی انجام گیرند که فعالیتهای اقتصادی و بازار کسبوکار از یک آرامشی برخوردار باشد. در حالت التهابات و آشفتگیهای ارزی، شوکهای ارزی و قیمتی بسیار اثرگذار بر نرخ تورم و گسترش سفتهبازی و سوداگری دربازار را ترویج میکند، به شدت باید از آن اجتناب کرد. با وجود این، چنانچه دولت تصمیم به اتخاذ چنین اقدامی بگیرد، حتماً باید ملاحظات و مقدمات آن را در نظر داشته باشد.
(علی محمدی)
▼ خبر ویژه
ردّ پای FATF در مقابله با مقاومت!
پایگاه خبری «اسرائیل هیوم» در گزارشی به رایزنی مقامات اطلاعاتی رژیم صهیونیستی و بانکهای بینالمللی درباره مسدودسازی حسابهای بانکی جبهه مقاومت پرداخته است. طبق این گزارش، مسئولان سازمانهای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی رژیم صهیونیستی بهصورت مستمر با مدیران ارشد بانکهای بینالمللی و مسئولان قضائی کشورهای مختلف در حال مذاکره هستند. در این گزارش گفته شده است، نهادهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی اطلاعات خود را بهمنظور مسدود کردن حسابهای مالی جبهه مقاومت در سراسر جهان، در اختیار مدیران بانکها و مسئولان قضائی کشورهای گوناگون قرار میدهند. این اقدام در زمینه ارزهای دیجیتال نیز صدق میکند. مقامات صهیونیست با ردیابی جریان ارزهای دیجیتال در صرافیها، یا حسابهای ارزی دیجیتال را با هماهنگی مقامات قضائی مسدود کرده یا با اقدامات سایبری، ارزهای دیجیتال را سرقت میکنند. براساس اخبار منتشر شده، عضویت رژیم صهیونیستی در FATF و همکاری کامل این رژیم با این نهاد یکی از مسیرهای این رژیم برای مقابله با مقاومت است. گفتنی است، به تازگی FATF لبنان را در فهرست خاکستری قرار داد.
▼ اخبار
دولت جدید آمریکا تنها یک راه دارد!
فرمانده کل سپاه در واکنش به انتخابات اخیر آمریکا گفت: «انتخابات اخیر آمریکا ثابت کرد مقاومت غزه حتی میتواند دولت جنگافروز آمریکا را تغییر دهد. دموکرات ها همان کسانی بودند که جنگ فلسطین را با همه توان مورد حمایت قرار می دادند، اما در عمل، مردم آمریکا رأی ندادند به کسانی که ماشین کشتار صهیونیستها را تجهیز کردند.» سردار سلامی بیان کرد: «به شما میگویم؛ تنها تغییری که پیش پای دولتمردان جدید آمریکایی قرار دارد، این است که کمتر کمک کنند؛ زیرا به معنای واقعی کلمه، تاکنون هرچه ممکن بوده از طرف آمریکا در قدرت عملیاتی صهیونیستها بوده است. چه کار می خواهند بکنند؟ آنها میدانند که با گسترش جنگ، فقط اعتبار، قدرت و منافع ایالات متحده است که روز به روز بیشتر دچار آسیب میشود. ما هر کار اراده کنیم، انجام میدهیم. ما در صحنه هستیم، قلبهایمان مطمئن است و به اذن خداوند پیروزی با ما خواهد بود.»
تروریستها زیر ضرب مدافعان امنیت
سخنگوی رزمایش عملیاتی شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه از ضربه دیگر حافظان امنیت به تروریستهای مزدور دشمن در سیستان و بلوچستان خبر داد. «سردار احمد شفائی» سخنگوی رزمایش عملیاتی شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در گفتوگو با رسانههای خبری در زاهدان اظهار داشت: «در ادامه اجرای رزمایش عملیاتی شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در استان سیستان و بلوچستان در مواجهه با تروریستهای مزدور استکبار جهانی در منطقه عمومی شهرستان راسک تعداد چهار نفر از تررویستها به هلاکت رسیدند.» وی افزود: «در این عملیات موفق یک خودرو و مقدار قابل توجهی سلاح و مهمات کشف و ضبط شد و کماکان تلاشها برای تعقیب و انهدام باقی مانده این گروه ترویستی ادامه دارد.» سردار شفائی تصریح کرد: «همچنین در این عملیات یک نفر از رزمندگان اسلام به درجه رفیع شهادت نائل شد.»
اروپا قربانی همکاری ترامپ و پوتین میشود؟
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا، در مصاحبه با شبکه «انبیسی» اعلام کرد، ممکن است با «ولادیمیر پوتین» گفتوگو کند. ترامپ با اشاره به اینکه هنوز چنین گفتوگویی صورت نگرفته، افزود: «فکر کنم با یکدیگر صحبت کنیم.» ترامپ یادآور شد: «از زمان اعلام پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، با حدود 70 رهبر جهان، از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و ولادیمیر زلنسکی، صحبت کرده است.» ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز در نشست عمومی باشگاه والدای، پیروزی دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را به وی تبریک گفت. پوتین در جریان سخنان خود گفت: «من از این فرصت استفاده میکنم و به او [دونالد ترامپ] انتخابش به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده را تبریک میگویم. همانطور که قبلاً گفتم، ما با هر رئیس دولتی که مردم آمریکا به آن اعتماد داشته باشند، کار خواهیم کرد. این مسئله در واقعیت و در عمل هم همین خواهد بود.»
جزئیات یک پرونده فساد!
پیرو منویات رهبر معظم انقاب درباره مبارزه با فساد در هر سطحی، رسیدگی به پرونده فرزندان معاون اول سابق قوه قضائیه در دستور کار قوه قضائیه قرار گرفت و با برگزاری جلسات متعدد دادگاه به ریاست قاضی «فرخ نیا» به اتهامات ۲۸ نفر از متهمان این پرونده از جمله دو نفر از فرزندان معاون اول سابق قوه قضائیه با موضوع تشکیل شبکه اعمالنفوذ و پولشویی در پروندههای کلان اقتصادی رسیدگی و رأی بدوی صادر شد. بر اساس کیفرخواست ارائهشده در دادگاه، در ماجرای واگذاری غیرقانونی ورزشگاه شهدای قیطریه به یک برجساز معروف در تهران متهم «ه. ن» ۶ میلیارد سهم و متهم «س. م. ح» ۵. ۵ میلیارد سهم بهعنوان رشوه برای اعمال نفوذ دریافت کردهاند.از جمله موارد اتهامی دیگر که منجر به صدور حکم شد، اعمال نفوذ در پرونده ابر بدهکار بانکی «رستمی صفا» است که متهمان بهعنوان رابطان وی عمل کرده و در جریان این فعالیتها، حدود ۲۰۰ میلیارد تومان مال نامشروع کسب کردهاند.
▼ اخبار کوتاه
◄ «برایان هوک» رئیس احتمالی تیم انتقالی ترامپ در وزارت خارجه آمریکا، میگوید که رئیسجمهور منتخب هیچ علاقهای به تغییر حکومت در ایران ندارد. وی در گفتگو با «سیانان» افزود: «ترامپ معتقد است که عامل اصلی بیثباتی در خاورمیانه امروز، ایران است.» گفتنی است، هوک نماینده ویژه در امور ایران در دولت اول ترامپ هم بود.
◄ وزیر کشور در پاسخ به پرسشی درباره موضوع ساماندهی اتباع خارجی تصریح کرد: «این طرح مراحل مختلفی دارد که بخشی کنترل مرزهاست و در هفته گذشته طی بازدیدی که از مرزهای شرقی کشور داشتیم، روند انسداد مرزها شدت بیشتری گرفته و امیدواریم در بازه زمانی مناسبی به اتمام برسد.» «مؤمنی» خاطرنشان کرد: «در طرح ساماندهی اتباع اولویت اول طرد اتباع غیرمجاز است.»
◄ جانشین معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: «دشمن به دنبال تردیدافکنی در بین جوانان نسبت به آرمان های اسلام است و از این جهت باید جهاد تبیین را جدی بگیریم.» «سردار فضلی» با تأکید بر اینکه امروزه برادران اهل سنت ما در غزه با خون خود از اسلام در برابر صهیونیستها دفاع میکنند، گفت: «در شرایط منطقه خون شیعه حزبالله با خون اهل سنت حماس در هم تنیده شده و درخت اسلام را آبیاری میکند.» وی یادآور شد: «در وعده صادق یک و دو اراده نظام اسلامی بر دشمن تحمیل شد و به امید خدا در وعده صادق بعدی پاسخ دندانشکنتری به دشمن خواهیم داد.»
◄ «علی لاریجانی» درباره انتخاب مجدد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا گفت: «ما نباید رفتار خودمان را پیوند بزنیم به این شخصیتهایی که خیلی ارزش زیادی هم ندارند، این خیلی برای کشور ما خوب نیست.» رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «ایران اگر کشور مهم و متمدنی است، آنقدر حرف زدن راجعبه این آدمها نباید مهم باشد، ما باید قبول بکنیم که اگر یک دست شویم و با هم برادرانه کار بکنیم، آنقدر نیروی متخصص در ایران هست که میتواند خیلی بارها را کم کند.»
◄ «آیتالله نوریهمدانی» در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت حجاب گفت: «بنده این موضوع را مکرر گفتهام حجاب امر واجب است و باید در اجرای این امر واجب تلاش کرد؛ البته مجلس مدتهاست در موضوع قانون حجاب کار کرده و نمیدانم چه شد.» این مرجع تقلید افزود: «عدهای بنا دارند مخالفت کنند و خلاف قانون عمل نمایند که خود قانون مجازات آن را معین کردهاست؛ اما یک موقع متولیان فرهنگی کشور هم مقصر هستند؛ شما تلویزیون را روشن میکنید فلان مسابقه در حال برگزاری زن و مرد نامحرم کنار هم بگو بخند دارند من معتقد هستم که بعضی از این برنامهها قطعاً خلاف شرع است و در ترویج بیحجابی و از بین بردن قبح گناه مؤثر است.»