وزارت دفاع آمریکا قصد دارد بسته کمک نظامی به ارزش ۲۷۵ میلیون دلار به اوکراین منتقل کند. این بسته شامل سامانههای پدافند هوایی هیمارس و نیز گلولههای ۱۰۵ و ۱۵۵ میلی متری، سامانههای ضد تانک Javelin، سایر تجهیزات و قطعات یدکی آنها خواهد بود.
تصمیم جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده برای اجازه دادن به اوکراین برای استفاده از موشکهای دوربرد آمریکا در روسیه از الگویی آشنا پیروی میکند. کاخ سفید ماهها درخواست اوکراین برای تسلیحات را رد میکرد، زیرا میترسید دامنه جنگ گستردهتر شود. کییف نیز با صدای بلند رد درخواستش را محکوم میکرد و وقتی به نظر میآمد این درخواست هرگز تأیید نمیشود، دولت بایدن آن را تأیید کرد.
اوکراین میتواند به تعداد محدودی ATACMS دست یابد، بنابراین توانایی کییف برای حمله به عمق روسیه به تغییر یک شبه میدان نبرد منجر نخواهد شد.
درخواست اوکراین برای دریافت موشکهای هیمارس، تانکهای آبرامز و هواپیماهای F-۱۶ با الگوی مشابهی از مخالفت و به تعویق انداختن مواجه شد و سپس، تقریباً زمانی که خیلی دیر به نظر میآمد، تأیید شد.
اما آیا برای «سامانه موشکی تاکتیکی ارتش آمریکا» که به اختصار «ATACMS» خوانده میشود، دیر شده است و اگر این موشکها به اهدافی در عمق روسیه اصابت کنند، ماجرا تفاوت خواهد داشت؟ ATACMS ساخت ایالات متحده از دادههای ناوبری ماهوارهای استفاده میکند که به وسیله انتخاب هدف نظامی ایالات متحده ارائه میشود و مختصات آنها از سوی متخصصان نظامی-فنی آمریکایی انجام میشود.
پاسخ پیچیده و ممکن است به دلایلی حاکی از بیمیلی دولت بایدن برای اعطای مجوز باشد:
نخست، اینکه اوکراین میتواند به تعداد محدودی ATACMS دست یابد، بنابراین توانایی کی یف برای حمله به عمق روسیه به تغییر یک شبه میدان نبرد منجر نخواهد شد. کاخ سفید نوع موشک اتکمزی را که مجاز به پرتاب به سمت روسیه است، مشخص نکرده، اما طبق اطلاعات منتشر شده به وسیله وب سایت سازنده، طولانیترین بُرد این موشک میتواند به ۱۹۰ مایل (۳۰۰ کیلومتر) برسد.
پس از اینکه دولت بایدن ظاهراٌ گزارش کرد فرودگاههای روسیه در محدوده بُرد موشکهای ATACMS شاهد برخاستن و عقب نشینی هواپیماهای تهاجمی به عمق خاک این کشور بودند، تحلیلگران برخی اهداف روسی را در دایره بُرد موشکها فهرست کردند.
این در حالی است که چندی پیش پنج موشک سامانه موشکی اتکمز در روسیه رهگیری و موشکی نیز به وسیله سامانههای پدافند هوایی اس-۴۰۰ و پانتسیر آسیب دید، زیرا نیروهای اوکراینی ۶ موشک را به منطقه بریانسک روسیه شلیک کردند.
دوم، واقعیت اینکه اوکراین به اندازه کافی سامانه دفاع هوایی ضد موشک بالستیک برای تغییر مسیر جنگ در اختیار نخواهد داشت.
به نظر میآید مجوز استفاده از موشکهای دقیق آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه تصمیمی بسیار تحریک آمیز است و دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا ممکن است فکر کند میتواند درباره صلح صحبت کند، اما وارث جنگی است که خطراتش برای منافع این کشور بسیار بیشتر خواهد بود.
الکساندر میخائیلوف، رئیس دفتر تحلیل نظامی-سیاسی روسیه گفت: نظامیان آمریکایی در هدایت موشکی ATACMS و هماهنگ کردن پروازهایش برای حمله مشارکت دارند و این را میتوان با اطمینان کامل گفت. درواقع پرتاب موشکها بدون افسران آمریکایی نمیتواند انجام شود و آمریکاییها الگوریتمها، رمزها یا مکانیسمهای وارد کردن مختصات به موشکها را به افسران اوکراینی منتقل نمیکنند.
کرملین بارها به آمریکا نسبت به دخالت فزاینده در مناقشه اوکراین هشدار داده است. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت، چراغ سبز آمریکا به حملات اوکراین در عمق روسیه با ATACMS به معنای وضعیت جدید کیفی از نظر دخالت واشنگتن است.