▼ حرف روز
گمنام در صحنه
بیش از چهار دهه از شکلگیری مجموعهای که نام «بسیج مستضعفین» به خود گرفته است، میگذرد؛ اما بسیج بیش از آنکه با سازمانش هویت یافته باشد، با فرهنگ و تفکر و سبک زندگی بسیجی تعریف میشود.
به واقع، عنوان بسیجی به فردی تعلق میگیرد که مرام و مسلک و سبکی خاص از زندگی را برگزیده و به شاخصهای آن پایبند است. ویژگیهای بسیجی بودن البته ویژگیهای عجیب و غریبی نیست. بسیجی تیپ خاصی ندارد، لباس خاصی بر تن ندارد، با ادبیات متفاوتی سخن نمیگوید و مثل همه ما زندگی می کند و کار میکند و درس میخواند و ...؛ تفاوت بسیجی با غیر بسیجی در باور، نیت، جهت و کیفیت مرام و اقدامات اوست.
مهمترین شاخصهای تفکر بسیجی را میتوان حضور در صحنه دانست. بسیجی عارفی عزلتنشین نیست كه تنها به ذكر و خودسازی فارغ از اتماع زیست كند؛ بلكه مجاهدی تیزبین است که همواره در صحنه حاضر است. صحنه آنجایی است که کشور و ملت نیازمند یاری است. این صحنه میتواند حادثهای طبیعی از جمله سیل و زلزله باشد، یا مقابله با بیماری فراگیری که سلامت جامعه را نشانه رفته است، یا تهاجمی نظامی دشمنی که خاک وطن را هدف قرار داده یا شبیخونی فرهنگی که ذهنها و قلبهای یک ملت را نشانه رفته است!
گمنامی را میتوان شاخص دیگر تفکر بسیجی دانست. بسیجی در زمانهای که سلبریتی شدن به یکی از مهمترین جذابیتها و مطلوبات زندگی بدل شده است، به دنبال اسم و رسم نیست و با دوربین و شهرت و لایک نسبتی ندارد و نشان در بینشانی دارد. بسیجی با خالق هستی معامله کرده و کار را تنها برای رضای او انجام میدهد و رضای او در گمنامی است!
زیست در دنیایی که به برکت گسترش تفکر فردگرایی اومانیستی با سود و منفعتطلبی عجین شده است، برای یک بسیجی دشوار است. او در مکتبی تربیت یافته که بها و ارزش کارها با کسب رضایت الهی سنجیده میشود. لذا بسیجی برای کسب قدرت یا منافع شخصی و مادی و رضایت دیگران وارد کارزار نمیشود. در این نگرش، اگر عملی مبتنی بر اخلاص صورت نگیرد، بیارزش بوده و بهایی نخواهد یافت.
بسیجی در مواجهه با مردم خاضع و فروتن و مهربان است و در برابر دشمن شجاع و غیور. او زندگیاش را وقف خدمت به مردم کرده است؛ لذا هر که را دیدید که در صف اول خدمت به مردم قرار دارد، در هر پست و مقامی بدون شک او یک بسیجی است.(مهدی سعیدی)
▼ گزارش روز
چارچوب تحلیلی خط خبری مذاکره ایران با آمریکا
انتشار خبر جعلی دیدار سفیر ایران و «ایلان ماسک» و از سوی دیگر تعبیر «فایننشال تایمز» از اظهارات معاون وزیر امورخارجه، گویی که ایران چراغ سبز به آمریکا نشان داده است، چه هدفی را می تواند دنبال کند؟رویکرد امپریالیسم و نیز سرمایهداری غربی به پدیدهها به چشم معاملهای نگاه می کند که منجر به سود یک طرفه برای غرب شود. موضوع مذاکره نیز با همین نگاه قابل تأمل است. در واقع، غرب به دنبال آن است که از مسیر مذاکره خواستههای خود را تا آنجا که میتواند محقق کند. پیشبرد نقشههای غرب نیز در گرو ایجاد چالش در زمین رقیب است. در زمان دولت سیزدهم دو اتفاق مهم رخ داد، اول آنکه برخی تنشها در منطقه، از جمله تنشهای میان یمن و عربستان در این مقطع فروکش کرد. دوم اینکه به همت دولت انقلابی در داخل کشور رویکرد یکپارچه و به دور از دوگانه اصلاحطلب و اصولگرا شکل گرفت. رویکرد جدید منطقه، باب میل سیاستهای غرب نبود. لذا در خصوص اتحاد داخلی در ایران باید تدابیری اندیشیده میشد تا واگراییها بیشتر خود را نشان دهند. به نظر میرسد، تمرکز روی برجستهسازی دوگانههای کاذبی همچون اصولگرا ـ اصلاحطلب آن چیزی است که غرب دنبال میکند. یک دوگانه دیگر دولت مذاکره و دولت مقاومت است. در واقع رسانههای غربی تمایل دارند این دوگانههای کاذب فعال شوند. تمایل دارند دولت فعلی را در تقابل با مفهوم مقاومت قرار دهند تا این دوگانه بیشتر خود را نشان دهد. حال آنکه مذاکره و مقاومت هردو در دل راهبرد کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی قابل جمع است و لزوماً با هم دوگانه نمیسازد. نکته دیگر اینکه متأسفانه هنوز بخشی از افکار عمومی مذاکره و بهبود معیشت را به هم وابسته میدانند. تقویت حافظه تاریخی میتواند وضوح صحنه را بیشتر کند. بنا به برخی ضرورتها جمهوری اسلامی در مقاطعی راه مذاکره را در پیش گرفت، اما گاهی با عدم مذاکره اتفاقاً دستاوردهای محسوسی نیز داشته است. آنجا که تمامیتخواهی آمریکا مسیر مذاکره را به سمت منع ایران در غنیسازی اورانیوم پیش میبرد. مجاهدت دانشمندان ایرانی همچون شهید شهریاری غنیسازی ۲۰درصد را به ارمغان آورد که ۱۰هزار سانتریفیوژ نسل اول راهاندازی شد و تأثیر محسوسی در تأمین رادیو داروها ایجاد کرد.این دستاورد در نتیجه حرکت در خلاف جهت مسیر مذاکرهای که غربیها در پی آن بودند، حاصل شد. اکنون نیز ضرورت دارد حافظه تاریخی در فضای عمومی تقویت شود و با نگاه به گذشته به سمت آینده پیش رفت و مسیر طی شده به عنوان عبرتی در پیش روی ما قرار گیرد. نکته پایانی اینکه قطعنامه اخیر شورای حکام بدون توجه به سفر گروسی و دستاوردهای مثبت آن زنگ خطری جدی است؛ چراکه بیانکننده بی اعتباری آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سوی دولتهای غربی است. این اقدام قطعاً فضای مثبتی را در عرصه دیپلماسی در پی نخواهد داشت.(محمد حکیمی)
▼ خبر ویژه
اعدام نتانیاهو تیتر یک جهان!
سخنان رهبر معظم انقلاب درباره حکم دادگاه لاهه تیتر یک رسانههای غربی شد. خبرگزاری «رویترز» با بازتاب بیانات رهبر معظم انقلاب، نوشت: «رهبر ایران خواستار اعدام سران اسرائیل شد.» خبرگزاری «فرانسه» نیز «رهبر ایران، بازداشت نتانیاهو را ناکافی دانست» را تیتر یک کرد. روزنامه انگلیسی «تلگراف» نیز نوشت: «رهبر ایران معتقد است بمباران خانههای فلسطینیها پیروزی نیست و خواستار اعدام نتانیاهو شد.» شبکه تلویزیونی «سیانبیسی» آمریکا و نشریه آمریکایی «نیوزویک» نیز نوشتند: «رهبری ایران خواستار اعدام آنها شد.» وبگاه انگلیسی روزنامه صهیونیستی «یسرائیل هیوم» نیز نوشت: «رهبری ایران، بازداشت را به تنهایی برای نتانیاهو کافی ندانست و او را شایسته اعدام دانست.» این رسانه صهیونیستی، از درخواست آیتالله خامنهای برای اعدام نتانیاهو با عنوان «تند شدن لحن» مقامات ارشد ایران علیه رژیم اشغالگر یاد کرد و نوشت: «رهبری ایران خواستار اشد مجازات برای نتانیاهو شد.» «تلگراف» هم به نقل از رهبر معظم انقلاب، محور مقاومت را قدرتمندتر از همیشه اعلام کرد.
▼ اخبار
تروریستهای صهیونیست تحت تعقیب هستند!
«سید محمود علوی» وزیر اطلاعات دولت دوازدهم با اشاره به اینکه «ما در ترور چهار دانشمند شهید هستهای یعنی شهید علی محمدی، شهید شهریاری، شهید رضایینژاد، شهید احمدی روشن حتی افرادی را که مرتکب این جنایت شدند نتوانستیم شناسایی کنیم. حتی شیوههای ترور آنان را به طور دقیق نتوانستیم مطالعه کنیم.» گفت: «اما در مورد شهید فخریزاده فرق میکرد. همه شناسایی شدند. منتهی با یک دشمن هوشیاری روبهرو بودیم که نوعاً تا نیم ساعت قبل به آنها برسیم آنان فرار میکردند. چه در زمینه شهید فخریزاده و چه کسانی که در ربایش اسناد هستهای نقش داشتند، آنها را شناسایی کردیم. در خصوص شهید فخریزاده منزل افراد در غرب تهران شناسایی شد. به سمت آن رفتیم تا نیم ساعت قبل از اینکه ما برسیم، منزل را ترک کردند. بعد در اراک رد آنها را پیدا کردیم و باز هم صحنه را ترک کردند. بعد به همدان رفتتند و از همدان به سنندج و بعد به سقز، اما چون در سقز دوربین نبود، امکان شناسایی نبود. بعد هم از کشور خارج شدند. اما توانستیم نفرات را مشخص کنیم و این امکان برای نیروهای امنیتی وجود دارد که در هر موقعیتی که فراهم شد، اینها را به سزای جنایتشان برسانیم.»
توافق در دسترس است
«الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان لبنان به جزئیات توافق آتشبس احتمالی میان لبنان و رژیم صهیونیستی اشاره کرد. وی در مصاحبه با خبرگزاری «رویترز» گفت: «هیچ مانع جدی برای آغاز اجرای آتشبس 60 روزه پیشنهادی آمریکا برای پایان درگیری میان اسرائیل و حزبالله لبنان وجود ندارد.» بوصعب اضافه کرد: «در مدتزمان 60 روز، نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان عقبنشینی کرده تا به ارتش لبنان زمان داده شود در این مناطق مستقر شود.» وی گفت: «یکی از نقاط مورد اختلاف درباره کشورهایی بود که ناظر روند اجرای آتشبس باشند که این موضوع در 24 ساعت گذشته حل شده و فرانسه نیز از جمله کشورهایی خواهد بود که به ریاست آمریکا ناظر بر روند آتشبس خواهد بود.»
فرار به کانادا!
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» از افزایش شدید شمار صهیونیستهایی که از سرزمینهای اشغالی به کانادا مهاجرت میکنند، خبر داد. این روزنامه صهیونیستی دلیل مهاجرت این صهیونیستها را تداوم جنگ و اختلال در «دموکراسی» عنوان کرد. بر اساس گزارش هاآرتص، در سال جاری میلادی نزدیک به ۱۰ هزار صهیونیست به کانادا مهاجرت و حدود ۸ هزار نفر از آنها مجوز کار کسب کردهاند؛ این تعداد، پنج برابر تعداد صهیونیستهایی است که در سال ۲۰۲۳ به کانادا مهاجرت کردهاند. بر اساس دادههای وزارت مهاجرت کانادا، ۳ هزار و ۷۰۵ صهیونیست در حد فاصل دسامبر تا پایان سپتامبر گذشته درخواست مجوز موقت کار را که کانادا به دلیل جنگ به صهیونیستها اختصاص داده، ارائه دادهاند و تاکنون با ۳ هزار و ۴۲۵ مورد آن موافقت شده است. همچنین کانادا از دسامبر تا سیام سپتامبر گذشته با ۴ هزار و ۴۲۴ مجوز عادی کار صهیونیستها موافقت کرده که برخی از آنها شامل تمدید مجوز کار بوده است.
فرمانده تیپ گولانی چرا استعفا داد؟
بر اساس اعلام رسانههای عبری، فرمانده تیپ گولانی بعد از زخمی شدن در کمین و تله حزبالله، درخواست پایان مأموریتش در ارتش رژیم صهیونیستی را داده است. کمین حزبالله علیه متجاوزان صهیونیست ضربه سنگینی به آنها وارد کرده که برخی همان لحظه کشته شده و برخی نیز دیگر حاضر نیستند به جبهه برگردند. این فرمانده به همراه دو نفر بوده است؛ فرمانده گروهان و زئیف الرایخ، پژوهشگر زمینشناسی که هر دو همان لحظه به هلاکت رسیدند. گفتنی است، تیپ گولانی که زبدهترین افسران صهیونیست را در اختیار دارد، بارها از سوی حزبالله در روزهای اخیر تحقیر شد و دهها افسر این تیپ در حملات حزب الله به هلاکت رسیدند.
▼ اخبار کوتاه
◄سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره خروج احتمالی ایران از NPT در قبال فعال شدن اسنپبک در برجام گفت: «خروج از NPT یکی از راهکارهای ما برای مواجهه با غرب است.» «ابراهیم رضایی» تصریح کرد: «قرار بود NPT منافع کشور را در حوزه هستهای تأمین کند، اما اگر تعهداتی که در NPT به آژانس بینالمللی انرژی اتمی دادیم، برای ما رهاوردی نداشته باشد و به ازای آن فشارها، تهدیدها و تحریمها برای کشورمان ایجاد شود، لزومی ندارد که بخواهیم در NPT باقی بمانیم.»
◄یک رسانه عبریزبان با پرداختن به احتمال امضای توافق آتشبس با لبنان نوشت: «از پیروزی قاطع به تسلیم شدن در برابر حزبالله رسیدیم.» روزنامه «یدیعوت آحارانوت» در گزارشی در این باره نوشت: «توافق در حال شکلگیری با حزبالله همه را سرخورده کرده است؛ به نحوی که شهردار کریات شمونه اعلام کرد: چه کسی حاضر است به شهرکی ویرانی شده و بدون امنیت و بدون هیچ افق امیدوارکنندهای بازگردد؟»
◄رئیس مرکز کنترل راهبری گاز کشور اعلام کرد، تعهد صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه در حال اجراست. «غلامرضا کوشکی» در این باره گفت: «صادرات گاز ایران به کشور عراق از دو نقطه تبادلاتی جنوب و غرب کشور انجام میشود و میزان حجم صادرات آن با توجه به نیاز عراق در شش ماهه نخست سال بیشتر و در شش ماهه دوم سال کمتر است.»
◄وزیر امور خارجه روسیه عنوان کرد، ناتو با وجود اینکه ادعا میکند در حال تأمین امنیت خود است، به دنبال گسترش جهانی است و تلاش میکند فرآیندهای اقتصادی را تحت کنترل خود درآورد. «سرگئی لاوروف» گفت: «ناتو برای دفاع از قلمرو کشورهای عضو خود تأسیس شد. به ما وعده داده بودند که این اتحاد گسترش نخواهد یافت؛ اما گسترش یافت.»
◄«مرتضی آقاتهرانی» رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: «مجلس با هماهنگی انجام شده میان دستگاههای مختلف و بنا بر شرایطی، تا تاریخ 15 آذرماه برای ابلاغ قانون عفاف و حجاب دست نگه داشت و بناست شانزدهم آذر رئیس مجلس این قانون را ابلاغ کند. نمایندگان در نشست علنی سهشنبه ۲۳ خرداد سال ۱۴۰۲ مجلس یازدهم با بررسی لایحه عفاف و حجاب بهصورت یک فوریت با ۱۸۵ رأی موافق، آن را تصویب کردهاند.»
◄ «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه امروز صدور حکم دستگیری نتانیاهو و گالانت از سوی دیوان بینالمللی کیفری را اولین گام امیدوارکننده برای احیای عدالت و پاسخگو کردن جنایتکاران صهیونیست خواند و گفت: «جامعه بینالمللی در راستای محو استعمار در فلسطین اشغالی، اجرای کامل و فوری این کیفرخواست را تضمین کند.»