به گزارش بصیرت، در طی سالهای گذشته بارها براین موضوع تاکید شده که امروز بسیاری از کشورها برای تامین برق مورد نیاز خود به سمت استفاده از منابع تجدیدپذیر روی آوردهاند لذا برای جبران ناترازی باید در زمینه جذب سرمایههای داخلی و خارجی بسیار فعال بود تا بخشی از ناترازیهای برق به سرعت رفع گردد. کارشناس و تحلیلگر بازار انرژی در گفتگوی پیش رو نگاهی دارد به موضوع ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر با مشارکت سرمایههای مردم.
محمد صادق مهرجو کارشناس و تحلیلگر بازار انرژی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت با اشاره به سخنان وزیر نیرو مبنی بر کاهش ۱۰ هزار مگاوات برق برای سال آینده به این موضوع اشاره کرد که وزیر نیرو به جای بیان اینکه به چه میزانی برای سال آینده ناترازی داریم باید به راهکارهای جبران ناترازی بپردازد گفت: در طول سالهای گذشته بارها بر این موضوع تاکید شده که در حال حاضر بین ۱۰ تا ۱۵ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر کسری داریم لذا این میزان برای سال آینده باید تولید شود بخصوص در موضوع مدیریت پیک مصرف.
وی در این باره یادآور شد: با توجه به اینکه پیک مصرف در ماههای گرم سال از آخرین ماه بهار یعنی خرداد ماه تا آخر شهریور است لذا باید به راهکارهایی باید بیاندیشیم تا بتوانیم در ماههای گرم سال با کمترین قطعی برق از پیک مصرف عبور کنیم. مدیریت مصرف در این ماهها بدین خاطر حائز اهمیت است چرا که نباید اجازه قطعی برق شهرکهای صنعتی و طولانی شدن خاموشی در بنگاههای تولیدی را به دلیل زیانهایی که بر اقتصاد وارد میشود بدهیم.
محمد صادق مهرجو کارشناس انرژی گفت: مساله حائز اهمیت این است در سالهای اخیر به دلیل اهمیت تامین برق شبکه خانگی و تامین برق فعالیتها و کسب و کارهای خُرد مثل مغازهها و واحدهای تجاری شاهد قطع شدن برق صنایع و شهرکهای صنعتی بزرگ بودهایم، موضوعی که زیانهای انباشته را بیشتر میکند و در نهایت تولید ناخالص ملی را دچار تضعیف میکند لذا باید به سمت تولید برق تجدیدپذیر با تسهیلگری در این حوزه برای سرمایهگذاری بخش خصوصی و مردمی برویم.
وی در این باره تصریح نمود: برای تولید برق بیشتر و مدیریت بهتر باید نیروگاه احداث شود، اما نه توسط دولت، بلکه دولت موظف به تسهیلگری است. اگر دولت در این بخش تسهیلگری لازم را برای بخش خصوصی داشته باشد سرمایهها به میان میآیند، برق تولید میشود نیاز کشور تامین و حتی صادرات نیز خواهیم داشت.
وی افزود: برقی که در نیروگاهها تولید میشود منجر به درآمدزایی نیروگاهها میشود، دولت نیز از محل تولید برق یعنی مالیاتی که از بخش خصوصی دریافت میکند منبع درآمد جدیدی کسب میکند، اما متاسفانه دولتها تاکنون بیشتر به دنبال قیمتگذاری دستوری بودهاند به این خاطر است که سرمایهداران تمایلی به سرمایهگذاری در ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر ندارند.
محمد صادق مهرجو یادآور شد: قیمتگذاری دستوری دولت باعث ورشکسته شدن سرمایه دارانی میشوند که در بخش تولید برق تجدیدپذیر سرمایهگذاری میکنند. به عنوان مثال وقتی قیمت تمام شده هر کیلو وات در برق تجدیدپذیر ۱۵۰۰ است با زور نمیتوان آن را ۱۰۰ خریداری کرد. بیتردید شرکتهای خصوصی با قیمتگذاری دستوری هرگز مایل به سرمایهگذاری در تولید برق تجدیدپذیر نمیشوند.
کارشناس بازار انرژی گفت: وظیفه دولت سیاستگذاری درست از کسب وکارهای خصوصی و تسهیلگری است. اگر دولت این رویکرد را اتخاذ کند شاهد ایجاد نیروگاه تجدیدپذیر و کمک به انتقال برق تولیدی و حتی صادرات برق به کشورهای منطقه نیز خواهیم بود.
وی خاطر نشان کرد: وزیر نیرو باید توضیح دهد در زمینه تولید برق تجدیدپذیر چه کارهایی صورت داده شده و تا چه میزان پیشرفت داشتهایم؟ برای جذب سرمایهگذار خارجی و داخلی چه طرحهایی در نظر گرفته شده و برای تولید برق خورشیدی و بادی توامان چه برنامههایی در دستور کار قرار داده شده است.
وی تصریح نمود: قابل قبول نیست که وزیر فقط از میزان کسری بگوید، چرا که نیاز برق هر سال نسبت به سال قبل افزایش مییابد بنابراین در زمینه بهینهسازی، جایگزینی موتورهای آبی کولرها، جایگذاری با موتورهای کم مصرف وپربازدهتر باید تلاش کنیم تا بتوانیم در زمینه مدیریت بهینهسازی و مصرف مثمرثمر واقع شویم؛ ضمن اینکه لازم است مردم در امر سرمایهگذاری در تولید برق و مصرف بهینه برق نیز مشارکت داده شوند.