به گزارش بصیرت، رئیسجمهور ایران اسلامی برای امضای توافقنامه راهبرد جامع قرار است به روسیه سفر کند. این توافقنامه که قرار است در دو دهه بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه با امضای روسای جمهور دو کشور عملیاتی شود ناظر بر تحقق اهداف و ماموریتهایی در حوزههای مختلف از نظامی تا اقتصادی و تجاری است. کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل روسیه در گفتگو با بصیرت نگاهی دارد به چند و چون این توافقنامه و اهمیت امضا و اجرای آن.
روحالله مدبر کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل بینالملل در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت نگاهی دارد به اهمیت سفر رئیسجمهور به روسیه در پی امضای توافق جامع راهبردی، وی در اینباره گفت: امضای توافق جامع راهبردی ۲۰ ساله بین ایران و روسیه یک فرصت فوقالعاده به شمار میرود در صورتی که تهران برنامه عملیاتی اجرایی برای استفاده از آن داشته باشد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: این برنامه راهبردی و توافقنامه دو سویه میتواند در چند بعد در راستای منافع ملی و تقویت مناسبات بینالمللی قابل استفاده باشد. همانگونه که آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه تشریح کرد این توافقنامه یک توافقنامه مشتمل بر ۴ فصل است. تعبیر چهار فصل به این معنا است که توافق چند بعدی در حوزههای امنیتی، دفاعی، سیاسی، اقتصادی، هویتی میتواند همگراییهای دو کشور را افزایش دهد.
روح الله مدبر کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل روسیه معتقد است: همانگونه که برای نخستین بار در مقدمه این توافق آمده بعد از امضای آن روابط تهران مسکو راهبردی خواهد شد. تاکید بر مبارزه با تهدیدات مشترک و مبارزه با گسترش تروریسم در منطقه و فرامنطقه یکی از ابعاد فوقالعاده مهم در این توافق راهبردی به شمار میرود.
وی در این باره تصریح نمود: همانگونه که میدانید طرف غربی به خصوص تروئیکای اروپایی شدیداً از اقدامات مشترک ایران و روسیه برای مقابله با تهدیدات مشترک نگران هستند. اقدامات گستاخانه تروئیکای اروپایی طی روزهای گذشته خصوصاً علیه ایران به واسطه نگرانی آنها از دستاوردهای مشترک امنیتی ایران و روسیه است؛ لذا این موضوع را از این بعد اگر مورد توجه قرار دهیم به نتایجی میرسیم که نشان میدهد چرا اروپا از دست ایران بسیار عصبانی است.
روح الله مدبر خاطر نشان کرد: علاوه بر اینکه در این توافق، همگرایی روسیه در حوزه سیاسی و حمایتهایش در مجامع بینالمللی از ایران بسیار افزایش خواهد یافت، البته طی سالهای گذشته روسیه همواره در شورای امنیت سازمان ملل از ایران دفاع کرده و در برابر زیادهخواهیهای غرب و آمریکا ایستاده است، اما بعد از توافق نوع توافق روسیه در حوزه سیاسی در مجامع بینالمللی بسیار گستردهتر خواهد شد همین مسئله است که طرف غربی را به شدت نگران کرده است.
وی در خصوص بعد اقتصادی همکاری دو کشور ایران و روسیه نیز توضیحاتی داد و گفت: در بعد اقتصادی هم روسیه همکاریهای خود را با تهران در ابعاد مختلف افزایش خواهد داد لذا ضروری است که تهران برنامه جدی عملیاتی برای بهرهمندی از این توافق داشته باشد و صرفاً نگاه تشریفاتی بر امضای این توافق حاکم نباشد.
روحالله مدبر معتقد است: آن چیزی که حائز اهمیت است این است که خوب میدانیم غرب رویکرد خصمانهای نسبت به ایران دارد. مواضع گستاخانه غرب خصوصاً فرانسه و بریتانیا علیه ایران هر روز بیشتر از قبل میشود ضمن اینکه وعدههای غرب علیه ایران سرابگونه است.
این کارشناس حوزه روسیه و بینالملل تاکید نمود: در چنین شرایطی ضروری است بیتوجه به تهدیدات و فریبکاریهای غرب تهران برنامه عملیاتی برای استفاده از این توافق را به صورت جدی و عملی در دستور کار قرار دهد.
وی در این باره بیان داشت: برای پیشبرد این توافقنامه لازم است تهران خصوصا زیرساختهای لازم را در بعد اقتصادی را فراهم کند. آن چیزی که حائز اهمیت است این است که شاهد بودیم همگرایی تهران با مسکو منجر به عضویت ایران در بریکس و شانگهای شد.
روحالله مدبر در پایان گفتگو تاکید کرد: ایران باید از فرصتهای اقتصادی تا نظامی همکاری با طرف روسی به نفع خود استفاده کند چرا که امروز طرف روسی برای همگرایی با تهران فوقالعاده جدی است.