علی قاسمی/ حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای فرمانده معظم کل قوا در مراسم دانشآموختگی دانشجویان افسری و تربیت پاسداری دانشگاه امام حسین(ع) در سخنان بسیار مهمی با اشاره به عوامل اقتدار کشور و ملت ایران، «اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت» دشمنان نظام اسلامی را تبیین کردند. رهبر معظم انقلاب اسلامی در این مراسم ضمن اشاره به عوامل اقتدار کشور و با تأکید بر اینکه دشمنان همواره نسبت به عوامل اقتداربخش جمهوری اسلامی ایران بغض و کینه داشتهاند، فرمودند: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از عوامل اقتدار کشور است که نشانه خشم و ناراحتی از آن، در تبلیغات بینالمللی و اظهارات سیاسیون استکبار کاملاً آشکار است. موارد بعدی «علم و پیشرفت علمی»، «اقتصاد قوی و مستقل»، «عناصر نظامی فداکار»، «ایمان، حیا و اخلاق جوانان» و همچنین «روحیه جهاد و مقاومت در ملت»، «مجموعههای حافظ امنیت» از جمله «نیروهای مسلح» از دیگر عوامل اقتدار هستند.» سخنان پر مغز امام خامنهای به حدی محکم، منطقی و قابل پردازش و تحلیل بود که جا داشت تمام مباحث مطروحه تبیین شود؛ اما در حد مقدورات صفحه تنها چند فراز اساسی آن به اجمال واکاوی میشود.
الفـ قدرت نظامی
خط قرمز نظام
رهبر حکیم انقلاب اسلامی، به «قدرت نظامی» به مثابه یکی از عوامل اقتدار اشاره داشتند و خاطرنشان کردند: «جنجالهای گستردهای که در مورد توان موشکی جمهوری اسلامی بهراه انداخته میشود، به دلیل خشم و کینهای است که از این عامل اقتدار در دل دارند.» فرمانده کل قوا تأکید کردند: «ما موشک داریم و موشکهای ما بسیار دقیق است و اهداف مورد نظر را از فاصله هزاران کیلومتری با دقت بالا، هدف قرار میدهد و این توانایی را با قدرت حفظ خواهیم کرد و با قدرت هم آن را افزایش خواهیم داد.» جمهوری اسلامی ایران بارها حتی در اوج مذاکرات هستهای اعلام کرده دکترین و راهبردهای دفاعی بازدارنده و امنیتساز خود را مستقل و بدون قدرتهای مستکبر و بیگانگان طراحی و دنبال میکند و اجازه دخالت به احدی در این زمینه را نخواهد داد؛ زیرا مسائل حوزه دفاعی کشور از خطوط قرمز نظام است که در دوره مذاکرات هستهای بعضیها به دنبال برجامهای بعدی مثل برجام 2 و 3 بودند. مسئولان و فرماندهان در قبال گستاخیهای آمریکا، به ویژه وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده به موقع و قاطعانه واکنش نشان دادند و با اعلام وحدت راهبردی و اراده ملی در ایران اسلامی برای صیانت، تقویت و توسعه ظرفیتهای دفاعی و موشکی وجود هرگونه شکاف و دوگانگی در این زمینه را از ذهن مقامات آمریکایی پاک کردند؛ اما متأسفانه در ایام انتخابات برخی از نامزدها با پشت سر گذاشتن خطوط قرمز، به نوعی به دنبال دوگانگی جدید هستند. کسانی که این حرفها را میزنند، سابقه امنیتی دارند و خوب میدانند توان موشکی یکی از شاخصهای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بوده که در آن استفاده از هرگونه اقدام نظامی از سوی مقامات آمریکایی و همپیمانانش را به یک رؤیا تبدیل کرده است.
در سه دهه اخیر همواره ایالات متحده آمریکا، ایران را به اقدام نظامی تهدید کرده و این موضوع ارتباطی به موضوع «دموکرات» یا «جمهوریخواه» ندارد و مقامات «کاخ سفید» در هر حزب و جناحی که بودهاند، جمهوری اسلامی ایران را به اقدام نظامی تهدید کردهاند؛ اما جمهوری اسلامی ایران به دلیل داشتن توانمندی موشکی، دشمنان را از هرگونه اقدام نظامی بازداشته است. همه به این باور رسیدهاند که علت این آرامش در ایران سیستم بازدارندگی کشور است که بخش مهمی از این سیستم را سامانه موشکی کشورمان تشکیل میدهد. برای دشمن خارجی قابل مذاکره نبودن توان موشکی را جا انداختیم، ولی در داخل برخیها به دلیل جمعآوری رأی مردم قدرت موشکی ایران را که جزئی از امنیت ملی جمهوری اسلامی محسوب میشود، زیر سؤال میبرنند.
بـ مراقبت از ورود به گسلهای قومیتی
اقوام مختلف در طول سالیان دراز با صلح و آرامش در کنار هم در ایران زندگی کردهاند؛ شایسته است نامزد ریاست جمهوری در طرح مباحث قومیتی این فضای آرام و مسالمتآمیز را به هم نزنند تا فرصت سوءاستفاده برای بداندیشان و بدخواهان ملت ایران فراهم نگردد و آنها از فضای ملتهب به نفع خود بهرهبرداری نکنند. به دلیل اهمیت بالای این موضوع، حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در بخشی دیگر از سخنان خود در دانشگاه امام حسین(ع) تأکید کردند: «آقایان کاندیداها مراقب باشند «گسلهای اعتقادی، جغرافیایی، زبانی و قومی» را در کشور تحریک نکنند. دشمن، سالهای متمادی به دنبال این هدف بوده است؛ اما مردم مؤمن کُرد، مردم غیور آذربایجان، مردم عرب خوزستان، و مردم بلوچستان و ترکمن به عنوان صاحبان انقلاب با مشت به دهان دشمن کوبیدند و در مقابل او با قدرت ایستادند.»
قومیتها، همچون گسلهایی هستند که اگر با بیخردی و تصمیمات احساسی و قومی، آنها را تحریک کنیم، دهانه این گسلها با بازتر شدن، روزگاری، همه مردمان چه ترک، کرد، لر، فارس و عرب را به درون خود خواهد کشید و چیزی به نام استقلال در عین تمامیت ارضی برای کشور باقی نخواهد ماند. برای درک بهتر عواقب این موضوع، تجربه کشورهایی همچون؛ عراق، سوریه و افغانستان را در برابر خود قرار دهند و متوجه باشند آسیبهایی که حکومتهای کشورهای فوق و مردمانشان در سایه جنگ متحمل شدهاند ناشی از ترکشهای قومیتگرایی و تجزیه مردم به شیعه، سنی، ایزدی، عرب، کرد، دروزی و... است.
پیش از این هم حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در دیدار با مردم تبریز یک بار دیگر به توطئه دشمنان برای فعال کردن گسلهای قومیتی اشاره کرده و اظهار داشتند: «دشمن همواره به ایجاد شکاف قومیتی چشم طمع دوخته تا به خیال خود از هر گسلی در کشور استفاده و زلزله ایجاد کند، در حالیکه هیچ گسلی در کشور وجود ندارد و مردم، یکپارچه و متحد هستند. مردم ایران در جایی که پای اسلام، ایران، استقلال و ایستادگی مقابل دشمن در میان است، با همه وجود ایستاده و با یکدیگر متحد و مجتمع هستند. کشور ما متشکل از زبانها و قومیتهای مختلف است، این تنوع یک فرصت است. دشمن همیشه چشم دوخته است تا این را، وسیله شکاف قرار دهد. خود قومیتهای بزرگ ایران و از همه بهتر مردم آذربایجان سینه سپر کردند و ایستادهاند در برابر سیاست خباثتآلود دشمنان. دشمن چشم دوخته است تا از هر «گسلی» که خیال میکند، میتواند یک زلزله ایجاد کند، استفاده کند برای منهدم کردن اساس استقلال این کشور. دشمن به خیال خودش میگردد «گسلها» را پیدا میکند، در حالی که گسلی وجود ندارد. مردم یکپارچه و متحدند.»
جـ امنیت و آرامش انتخابات
توصیه سوم رهبر معظم انقلاب اسلامی به نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری، «حفظ امنیت ملی و آرامش کشور» بود. ایشان با تأکید بر اینکه موضوع امنیت بسیار مهم است، افزودند: «کاندیداها مراقب باشند به خاطر خطای در تشخیص، طراحی نیمهکاره دشمن را تکمیل نکنند.» معظمله، مسئولان امنیت و آرامش کشور به ویژه قوه قضائیه، نیروی انتظامی و وزارت کشور را به مراقبت و حفظ کامل امنیت توصیه مؤکد کردند و گفتند: «اگر کسی بخواهد در انتخابات برخلاف امنیت کشور اقدامی انجام دهد، قطعاً با واکنش و سیلی سختی مواجه خواهد شد. نظام جمهوری اسلامی در موضع اقتدار است و تاکنون اقتدار خود را در منطقه و در بین کشورهای دنیا حفظ کرده است، بنابراین اگر در این انتخابات، نامزدی اقدامی انجام دهد که اقتدار نظام همچون انتخابات 88 خدشهدار شود، باید ضمن اقدامات پیشدستانه برخورد جدی صورت بگیرد.» با اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران با برگزاری انتخابات متعدد در بعد از پیروزی انقلاب با درصد مشارکت بالای مردم، بسیاری از توطئهها را خنثی کرد و تنها در سال 88 حوادث ناگواری رخ داد و پیرو آن اتفاقات حماقتی، در حال حاضر حفظ امنیت و سلامت امری بسیار مهم محسوب میشود. پس در این دوره از انتخابات صرف حضور حداکثری کافی نیست، مهم آن است که تا پایان انتخابات در اجرا و اطاعت از قانون کوشا باشیم تا سلامت رأی مردم خدشهدار نشود. تنها با پذیرش نتیجه فرد منتخب، امنیت و آرامش به دست میآید و در نهایت اقتدار ملی افزایش پیدا میکند. برای تحقق این خواسته مهم رهبر معظم انقلاب، وظیفه مجریان و متصدیان انتخابات و نامزدها و کسانی که در دستور کار انتخابات هستند، اجرای مرّ قانون است و هیچ موضوعی بر قانون اولویت ندارد، همه باید به اجرای قانون ملتزم باشند.
دـ ویژگیهای دولت مقتدر
استكبارستيزي و مبارزه با ظلم يكي از آرمانهاي اصلي انقلاب اسلامي است. مبارزه با ظلم و ياور مظلوم بودن از جمله آموزههاي ديني است كه به صراحت در نصوص دين آمده است. اسلام نه تنها ظلم را منع ميكند؛ بلكه پذيرش ظلم و زير بار ظلم رفتن را محكوم ميكند. امام خميني(ره) نيز حمايت از مظلوم و مقابله با ظلم و استعمارستيزي در هر گوشه و نقطهاي از جهان را از جمله آرمانهاي انقلاب اسلامي برشمرده است. بر همين اساس يكي از ویژگیهاي بارز حكومتهاي توحيدي فعاليت ويژه ضد استكباري است. تمامي انبيای عظام در تقابل با روحيه برتريطلبي حكام جائر از خود واكنش نشان داده و سر تسليم فرود نياوردهاند. تأکید حضرت امام(ره) بر مبارزه با آمریکا و نظام سلطه سبب شد که اصل ۱۵۲ قانون اساسی به صراحت عنوان دارد: «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر پایه نفی هرگونه سلطه خارجی، سلطهپذیری، حفظ استقلال همهجانبه، دفاع از حقوق مسلمانان، حمایت از نهضتهای آزادیبخش و اسلامی، عدم تعهد در برابر قدرتهای سلطهگر و روابط صلحآمیز متقابل با دولتهای غیر محارب استوار است.» اما متأسفانه تحریف اندیشه و نگرشهای حضرت امام که با رحلت ایشان در سال ۶۸ آغاز شده بود با روی کار آمدن دولت اصلاحات وارد مرحله جدیدی شد و تا جایی پیش رفت که یکی از نظریهپردازان نزدیک به دولت تأکید کرد، باید افکار امام به موزه تاریخ سپرده شود و بارها وابستگان این طیف از لزوم بهبود روابط با آمریکا و مستکبران دنیا سخن به میان آوردند. این جریان طی دو سال اخیر به سرکردگی برخی دیگر از شخصیتهای باسابقه انقلاب با فرصت مناسبی که به واسطه روی کار آمدن دولت یازدهم فراهم شد، اقدامات خود را برای تغییر باورهای عمومی نسبت به نظام سلطه، وارد مراحل جدیتری کرد. حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای پس از برشمردن عوامل اقتدار و تبیین موضوع «دولتِ مقاومت»، گفتند: «امروز جمهوری اسلامی ایران، دولتِ مقاومت است و دولتِ مقاومت یعنی تسلیم زورگویی نشدن و در موضع اقتدار، ایستادن.» ایشان با تأکید بر اینکه دولت مقاومت با عنصر یا سازمان مقاومت در فلان کشور، قابل مقایسه نیست، خاطرنشان کردند: «دولتِ مقاومت دارای سیاست، اقتصاد، نیروهای مسلح، تحرک بینالمللی و منطقه نفوذ وسیع است.» رهبر حکیم انقلاب با تأکید بر اینکه دولتِ مقاومت همواره از طرف قدرتطلبان و نوکران آنها هدف دشمنی قرار دارد، گفتند: «دولتِ مقاومت، نه اهل سلطهطلبی و دستاندازی به کشورها است و نه اهل قرار گرفتن در موضع دفاعی و انفعالی.»
هـ ناکارآمد نشان دادن اقتصاد
رهبر حکیم انقلاب در بخش دیگری از سخنانش در دانشگاه امام حسین(ع) یکی دیگر از خروجیهای اتاق فکر مخالفان نظام را ناکارآمد نشان دادن اقتصاد ایران دانستند و فرمودند: «هدف میانمدت آنها مسئله اقتصاد کشور است، مسئله معیشت مردم است. اقتصاد بایستی حرکت نکند، معیشت مردم بایستی لنگ بماند، کار و تولید باید در کشور پایین بماند، بیکاری باید به عنوان یک بلا در کشور عمومیت پیدا کند، مردم بایستی از جمهوری اسلامی و از نظام اسلامی به خاطر مشکلات معیشتی ناامید و مأیوس بشوند.»
در مقابل طراحی دشمن و برای حل این مسئله باید ظرفیتهای خوبی که در کشور وجود دارد، مبتنی بر ساخت درونی آزادسازی صورت بگیرد و یک دولت کارآمد اهل کار با همت و پشتکار تشکیل گردد تا بتواند با آزادسازی ظرفیتها علاوه بر تولید اشتغال، تغییری هم در معیشت مردم، به ویژه اقشار پایین جامعه که آمار بسیار بالایی را شامل میشود به وجود آورد، در غیر این صورت دشمنان به اهداف از پیش تعیین شده خود میرسند.