امروز مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» در حالی برگزار میشود که با گمانهزنیهای فراوانی درباره اقدامات روز اول وی مواجه هستیم. طبق رویهای معمول در آمریکا، در روز اول جابهجایی قدرت، رئیسجمهور جدید در راستای مهمترین وعدههای انتخاباتی به صدور فرامین اجرایی دست میزند. رسانهها و سیاسیون آمریکایی «کولاکی» از دستورات اجرایی برای روز اول دولت ترامپ پیشبینی کردند، کولاکی که «شگفتی و وحشت» را به دنبال خواهد داشت. مطابق گمانهزنیها برخی از مهمترین وعدههایی که ممکن است در نخستین روز از دولت جدید ترامپ عملی شوند، عبارتند از؛ - اخراج دستهجمعی مهاجران غیرقانونی؛ ترامپ یک روز پیش از برگزاری انتخابات تأکید کرد: «در روز اول، بزرگترین برنامه اخراج جنایتکاران در تاریخ آمریکا را اجرا خواهم کرد.» ـ ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا؛ قانونی که نخستین بار در سال 2017 از سوی ترامپ امضا شد، به احتمال قوی از سر گرفته خواهد شد. ـ افزایش تعرفهها؛ اعمال تعرفه تا 60 درصد بر کالاهای چینی و حتی بر کالاهای وارداتی از کشورهای متحد و دوست از دیگر گمانهزنیهاست.
البته رسانهها به این فهرست، محدود کردن تابعیت و شهروندی آمریکا، پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین، چگونگی مواجهه و مذاکره با ایران، عفو متهمان شورش 6 ژانویه، مقرراتزدایی از صنعت، اقدام علیه ایدئولوژی هویتی و استعفای مسئولان خروج از افغانستان را نیز اضافه میکنند.
به نظر میرسد با وجود برقراری توافق آتشبس در غزه تنها در چند روز مانده به آغاز دولت دوم ترامپ، پایان دادن به جنگ اوکراین با پیچیدگیهایی روبهرو خواهد بود و وی با احتیاط بیشتری درباره آن سخن میگوید. پیچیدهتر از پرونده صلح روسیه و اوکراین، پرونده هستهای و زمزمههای مذاکره با ایران است. البته این روزها سخن از مذاکره با آمریکا در کشورمان فراتر از زمزمه رفته و از مسئولان ارشد دولت تا رسانههای منسوب و طرفدارش نه تنها به آن تصریح دارند؛ بلکه برای آن ادبیاتسازی هم میکنند که غالباً این ادبیاتسازی به گونهای در سخنان مسئولان دولتی به منصه ظهور میرسد که میتواند خطای محاسباتی و ادراکی برای طرف مقابل ایجاد کرده و پیام ضعف ایران را مخابره کند! جالب است که طرف مقابل گویی آمادهتر و برنامهریزیشدهتر وارد این میدان شده و مطالبه مذاکره جامع بر سر مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار خود قرار داده است و این، یعنی بازگشت به نقطه آغاز مذاکرات در 20 سال پیش! این در حالی است که ما راه زیادی آمدهایم، برهمزننده برجام نبودهایم و امروزمان را قویتر از دیروز ساختهایم تا زیر بار ظلم نرویم و از خطوط قرمز عزت، استقلال، منافع ملی و قدرت دفاعی خودمان کوتاه نیاییم. (فتحالله پریشان)
▼ گزارش روز
مقاومت فلسطین پس از ضربه ترمیمناپذیر خود در عملیات طوفانالاقصی، صهیونیستها را در رسیدن به اهداف خود در جنگ غزه ناکام گذاشت. رژیم صهیونی در مدت بیش از ۱۵ ماه جنایت علیه مردم فلسطین، در نابودکردن حماس، آزادی اسرای خود و جلوگیری از حملات حماس علیه سرزمینهای اشغالی کاملاً شکست خورد. نتانیاهو که در رسانهها مدعی نابودی حماس بود، در نهایت مجبور شد با حماس مذاکره کرده و مفاد قرارداد آتشبسی را که ماهها پیش با آن مخالفت کرده بود، بپذیرد.
طوفانالاقصی برای مردم فلسطین دستاوردهای بسیاری داشت. روند صلح ابراهیم را که شامل توافقهای عادیسازی روابط میان تلآویو و برخی کشورهای عربی بود، مختل کرد. حماس همچنین توانست موانعی جدی در برابر برنامههای اقتصادی رژیم صهیونی ایجاد کند. پروژه رژیم غاصب برای ایجاد (آیمک) کریدور تجاری از هند به اروپا از طریق سرزمینهای اشغالی را با مشکلات و تهدیدهای زیادی روبهرو کرد و هدفگذاریهای اقتصادی صهیونیستها را مختل کرد. یکی دیگر از دستاوردهای طوفانالاقصی، نمایش مظلومیت مردم غزه به جهانیان بود. تصاویری از ویرانیها و کشتارهای گسترده در غزه به سراسر جهان منتشر و فلسطین به مسئله اول جهان تبدیل شد. این مسئله سبب شد تا بسیاری از مردم و سازمانهای بینالمللی از فلسطین حمایت کرده و فشار بیشتری بر رژیم صهیونی وارد کنند. مردم غزه با استفاده از رسانهها و شبکههای اجتماعی توانستند چهره واقعی و بدون نقاب رژیم صهیونی را به جهان معرفی کنند و موجی از همدردی جهانی برای فلسطین ایجاد شد.
دیگر دستاورد قابل ملاحظه طوفانالاقصی ایجاد تهدیدهای فزاینده از سوی گروههای مقاومت فلسطینی و حزبالله لبنان برای اشغالگران بود که زمینهساز بحرانهای امنیتی و اجتماعی برای ساکنان سرزمینهای اشغالی شده است. این بحرانها رژیم صهیونی را در موقعیتی متزلزل قرار داده و هیمنه پوشالی این رژیم به ظاهر قدرتمند و مورد حمایت جبهه سلطه در مقابل نیروهای مقاومت فروپاشیده است. به طور کلی و با توجه به اهداف و دستاوردهای هر دو طرف، میتوان گفت حماس در این جنگ پیروز واقعی بود. رژیم صهیونی نتوانست به اهداف خود برسد و در بسیاری از جبههها شکست خورد. حماس نه تنها در میدان نبرد، بلکه در عرصههای سیاسی و اجتماعی نیز موفقیتهای بزرگی کسب کرد. این جنگ تغییرات عمدهای در معادلات قدرت منطقهای ایجاد کرد و پیروزی حماس را به اثبات رساند. قرارداد آتشبس بر اساس خواستههای حماس آخرین تیر ترکش مقاومت بر پیکر رژیم صهیونی بود. جبهه مقاومت همانگونه که در میدان شجاعانه و عاقلانه عمل کرد، در میدان دیپلماسی و مذاکرات هم مقتدرانه و عزتمندامه اقدام کرد. در واقع «طوفانالاحرار» در امتداد طوفانالاقصی اتفاق افتاد. (مصطفی علیجانزاده)
▼ خبر ویژه
روابط تجاری آنکارا و تلآویو
«متین سیحان» خبرنگار ترکیهای گزارشی منتشر کرده است که بنابر آن از ابتدای ماه نوامبر سال ۲۰۲۴ تا ۷ دسامبر همین سال، ۴۱ کشتی از بنادر ترکیه عازم اراضی اشغالی شدهاند. متین سیحان ذیل گزارش خود در ادامه اقدام به انتشار اطلاعات کشتیهایی کرد که از بنادر ترکیه به بنادر رژیم صهیونیستی رفتهاند. با وجود اعلام تحریم تجاری از سوی دولت ترکیه علیه رژیم صهیونیستی در ماه می، ترکیه اعلام کرد به دلیل «وخامت اوضاع در غزه»، همه واردات و صادرات خود با رژیم صهیونیستی را متوقف میکند. همچنین، جنبش Stop Fuelling Genocide افشا کرد، ترکیه در اواخر اکتبر 2024، بار دیگر تحریم تجاری خود را با ارسال نفت خام از بندر جیحان در استان آدانا به بندر اشکلون رژیم صهیونیستی نقض کرده است. ذیل گزارش این جنبش طی ماههای اخیر ده سفر کشتی بین بندر جیحان و پایانه EAPC در اشکلون شناسایی شده که هشت مورد از این سفرها پس از اعلام تحریم تجاری انجام شده است.
▼ اخبار
رژیم صهیونی تنها زبان زور میفهمد!
دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن با صدور بیانیهای ضمن تبریک آغاز اجرای توافق آتشبس به مردم فلسطین، گروههای مقاومت و مجاهدانِ غزه، اظهار داشت: «این دستاورد درخشان و توافق تبادل اسرا پس از 15 ماه جنگ نسلکشی صهیونیستها و جنایت قرن علیه مردم غزه حاصل شد.» انصارالله افزود: «جنگ نسلکشی صهیونیستها در غزه با همکاری کامل آمریکا و حمایت نامحدود اروپا و آنچه جامعه جهانی نامیده میشود، صورت گرفت.» در این بیانیه آمده است: «این توافق که مقاومت فلسطین با قدرت، پایداری و جانفشانی مردم غزه به دست آورد، پیروزی تاریخی به شمار میرود.» دفتر سیاسی انصارالله با بیان اینکه مردم فلسطین با استقامت و شکیبایی خود حماسهای تاریخی خلق کردند، اظهار داشت: «نبرد طوفانالاقصی اثبات کرد که ما در برابر دشمنی زورمدار و متکبر قرار داریم که تنها زبان زور را میفهمد و فقط با این زبان میتوان جلوی دشمن را گرفت.»
معادلات در منطقه قفقاز پیچیدهتر میشود!
پس از جنگ دوم قرهباغ و شکست ارمنستان در آن، وضعیت موازنه در منطقه قفقاز جنوبی به شکل قابل توجهی بهنفع جمهوری آذربایجان تغییر کرد و ارمنستان بیش از هر زمان دیگر در موضع ضعف قرار گرفت. این وضعیت درحالی رقم خورد که در ایروان، قدرت در اختیار غربگرایان به رهبری «پاشینیان» است و او سعی دارد راهحل مشکلات این کشور را نه در ائتلافهای سنتی با روسیه و ایران، بلکه در پیوستن کامل به جبهه غرب جستوجو کند. به همین منظور طی ماههای اخیر تحرکات گسترده و سریعی از سوی ارمنستان و همچنین ساختارهای بینالمللی غربی صورت گرفته تا زمینههای الحاق کامل ارمنستان به این جبهه را فراهم کرده و آن را تسهیل کند. طی یک سال گذشته، شرکت آمریکایی Culmen International در ارمنستان شروع به کار کرده است تا ساختار دفاعی این کشور شامل ساختار وزارت دفاع، ارتش و سازکارهای خرید سلاح را طبق استانداردهای ناتو اصلاح کند. از طرفی، شرکت هلندی Birdwatcher Group نیز که فعالیت خود را از اوکراین آغاز کرده، قرار است در تعامل با شورای امنیت ملی ارمنستان، سرویس اطلاعاتی این کشور را اصلاح کند.
سانسور نام ایران!
«بخش عاجل» الجزیره در شبکههای اجتماعی در اقدامی عجیب تقدیر و تمجید «عمیق ابوعبیده» سخنگوی گردانهای نظامی جنبش حماس از ایران و یمن را سانسور کرده و صرفاً به مخابره مکتوب تشکر از قطر و اردن اکتفا کرده است.این در حالی است که ابوعبیده در سخنان خود تأکید کرد: «ملت برادر یمن را یادآور میشویم. کسانی که چقدر شبیه ما در کرامت و عزت هستند. کارهای آنها جهانیان را شگفتزده کرد و نمونه بینظیر و تاریخی ارائه کردند. به جمهوری اسلامی ایران درود میفرستیم به خاطر پشتیبانیهای پی در پی وارد شدند و وعدههای صادق را اجرا کردند.» الجزیره قطر به دلیل پوشش گسترده اخبار غزه مورد احترام قرار گرفته بود؛ با این حال این نقایص و سانسور عجیب در اطلاعرسانی و نیز حمایت این رسانه از گروههای تروریستی مسلح، مانند تحریرالشام در سوریه که در تضاد با جبهه مقاومت و به نفع صهیونیستها عمل میکنند، میتواند به اعتبار این رسانه در نزد ملتهای منطقه ضربه جدی بزند.
قاتلان را آزاد کنید!
«عمادالدین باقی» فعال چپ و از چهرههای نزدیک به مرحوم منتظری به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با سایت جماران و در پاسخ به این پرسش که «اگر شما بخواهید سه پیشنهاد عملی برای بهبود وفاق ملی در شرایط کنونی ایران ارائه دهید، چه اقداماتی را اولویت میدهید؟» گفته است: «به نظر من، اگر قرار باشد واقعاً گامی عملی برای وفاق برداشته شود، اولین گام و نشانه آن، این است که تعدادی از زندانیان سیاسی و عقیدتی، مانند مصطفی تاجزاده، سعید مدنی، ضیاء نبوی، ابوالفضل قدیانی، محمد نجفی، عبدالرضا حائری، محمد نوریزاد، نخعی، حمید قرهحسنلو و همسرش فرزانه قرهحسنلو، خانم سپهری، بهاره هدایت، و چند نفر دیگر آزاد شوند.» از بین کسانی که باقی نام برده و خواستار آزادی آنان به نام وفاق شده، حمید قرهحسنلو و فرزانه قرهحسنلو همان زن و شوهری هستند که در ایام فتنه 1401 در قتل خیابانی بسیجی شهید روحا... عجمیان دست داشتند!
▼ اخبار کوتاه
◄ « چند روزی است که برخی مجدداً شایعه کردهاند که «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزبالله زنده است. این موضوع واکنش دختر وی را در پی داشت و عنوان کرد: «کسانی که سید را میشناسند، میدانند که شخصیت وی به گونهای نیست که بخواهد برای حفظ جان خودش با احساسات مردم بازی کند.» دختر نصرالله تأکید کرد: «پدر من به شهادت رسیده است و نباید به شایعاتی مبنی بر زنده بودن ایشان دامن زده شود.»
◄ «اسامه حمدان» از رهبران ارشد جنبش حماس فلسطین در گفتوگو با شبکه «المنار» لبنان اظهار داشت: «رژیم صهیونیستی میخواست مقاومت را ریشهکن کند، اما در نهایت مجبور به مذاکره با آن شد. این رژیم میخواست اسرای خود را با فشار نظامی از غزه آزاد کند، اما به این هدف خود نرسید و متوجه شد اسرا تنها از طریق مذاکرات آزاد میشوند. علاوه بر آن، مقاومت فلسطین با اراده ملت خود همچنان استوار و ثابت قدم ماند.»
◄ استقرار سریع و برقآسای نیروهای حماس در سراسر غزه همزمان با آغاز آتشبس و استقبال آنها از سوی مردم فلسطین موجب شگفتی صهیونیستها و ناظران شده است که تلآویو مدعی بود حماس را از کار انداخته و توان بازیابی خود را ندارد. «جی بیچور» روزنامه نگار صهیونیستی در واکنش به توافق آتشبس و استقرار نیروهای حماس در نوار غزه نوشت: «بفرمایید، شما در حال تماشای روز بعد از جنگ هستید که نیروهای حماس در سراسر نوار غزه استقرار یافتهاند و مانند قهرمانان از آنها استقبال میشود.»
◄ «دونالد ترامپ جونیور» پسر ارشد ترامپ اعلام کرد: «ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تاکنون سه بار درخواست رسمی خود برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور آمریکا را مطرح کرده است، اما هر بار این درخواست رد شده است.» وی این موضوع را در واکنش به سخنان زلنسکی که مدعی شده بود به دلیل مشغله جنگ نمیتواند به مراسم تحلیف ترامپ برود، مطرح کرد.
◄ «محمدجواد ظریف» معاون راهبردی رئیسجمهور برای شرکت در پنجاه و پنجمین مجمع جهانی اقتصاد (داووس ۲۰۲۵)، به مقصد سوئیس ترک کرد. ظریف قرار است در این سفر علاوه بر مشارکت در برنامههای اجلاس و حضور در میزگردهای پیشبینیشده با موضوعات مختلف منطقهای و جهانی، در یکی از جلسات اصلی مجمع با «فرید زکریا» مجری سی.ان.ان، نیز گفتوگو کند. این در حالی است که اختلافات بسیاری درباره قانونی بودن حضور ظریف در پست معاونت راهبردی رئیس جمهور مطرح است.
◄ «ابوعبیده» سخنگوی گردانهای عزالدین قسام با بیان اینکه عملیات طوفانالاقصی، یک الگوی بی نظیر از ایستادگی و ساخت تاریخ را ارائه کرد، گفت: «رژیم صهیونیستی اساس و اصل و ریشه همه بدبختیها و بلایا در منطقه است و تلاشها برای ادغام این رژیم در منطقه با شکست روبهرو خواهد شد.»