یکی از مهمترین رویدادهای جنگ اخیر، خبر شهادت سیدمقاومت «سیدحسن نصرالله» بود؛ اما شهادت سید مقاومت و تشییع باشکوه ایشان به یقین مبدأ تحولات تازه و تعیینکنندهای در محیط منطقهای خواهد بود. بنابراین، تقسیم تحولات و روندهای سیاسی منطقه به پیش و پس از شهادت و تشییع سیدحسن نصرالله، تعبیر درست و واقعبینانهای است. مرگ عادی شخصیتهایی، چون سیدحسن نصرالله پاداش یک عمر مجاهدتهای آنان نیست. به همین دلیل امام خامنهای در پیام خود به مناسبت شهادت سید مقاومت فرمودند: «سید عزیز مقاومت پاداش دهها سال جهاد فی سبیلالله و دشواریهای آن را در خلال یک پیکار مقدس دریافت کرد. فیض شهادت پس از اینهمه مجاهدت حق مسلّم او بود.» از این نظر باید توجه داشت راه و مسیری که نصرالله بزرگ برگزیده بود، از ابتدا برای نیل به چنین آرزویی بود و وی بارها از خداوند خواسته بود، او را به همرزمان شهیدش برساند. بخش امیدوارکننده و مقتدرانه دیگری از پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی که اکنون آثار آن کاملاً هویداست، تأکید بر تداوم مضاعف انگیزهها و حرکت مقاومت در لبنان است. معظمله فرمودند: «جنایتکاران صهیونیست بدانند که بسیار کوچکتر از آنند که به ساخت مستحکم حزبالله لبنان صدمه مهمی وارد کنند. همه نیروی مقاومت منطقه در کنار حزبالله و پشتیبان آن است.» بسیار روشن است که خون مطهر سیدحسن نصرالله و شهادت ایشان در نقش یک پیشران بسیار قوی در سطح منطقه و در تقویت جبهه مقاومت پدیدار خواهد شد. در این زمینه با در نظر گرفتن جنگ اخیر باید گفت، حزبالله لبنان برای مقابله با نبرد زمینی رژیم صهیونی چند خط دفاعی تعریف کرده بود، که اگر خط اول سقوط کرد، خطوط بعدی وارد کارزار شوند؛ اما شگفتی بزرگ سازمانی که سیدحسن نصرالله ساخته بود و مردانی که پرورش داده بود، سبب شد تا روز پایان جنگ در جنوب لبنان همچنان خط اول مقاومت کند. بارها رزمندگان حزبالله گفتند که غم شهادت دبیر کل حزبالله لبنان التیامناپذیر است، اما شهید نصرالله مکرر به ما سفارش میکرد، که از علاقه و پایبندی شما به من و سازمان حزبالله آگاه هستم، اما من خودم را در تابعیت امام خامنهای و مقید به علاقه ایشان میدانم. بر همین مبنا باور رزمندگان حزبالله این است که رهبری امام خامنهای، رنج و محنت های فقدان سیدحسن نصرالله را به طور اساسی فروکاسته است. این است رمز و راز پایداری و پیروزی حزبالله قهرمان در مصاف با رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن. نظام و سازمان اعتقادی و سیاسی حزبالله و محبوبيت آن در میان آحاد مردم لبنان، این پدیده استثنائی مقاومت را درخشانتر از پیش ماندگار خواهد کرد. (عزیز غضنفری)
▼ گزارش روز
مخدّر نفت
کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای حاصل از نفت موضوعی است که همیشه مورد تأکید کارشناسان بوده است؛ اما آنچه دولتها در عمل برنامهریزی و تدوین کردهاند، متفاوت از آن بحثها و شعارهایی است که درباره ضرورت قطع وابستگی به نفت سر داده میشود. این در حالی است که کاهش وابستگی بودجه به نفت اصلی بوده که در سالهای گذشته، دولتها روی آن تأکید داشتهاند؛ ولی تاکنون در همه دولتها اتکا به درآمدهای نفتی وجود داشته است. بر اساس چشمانداز بیست ساله، در افق ۱۴۰۴ پیشبینی شده بود که سالانه ۵ درصد سهم نفت کم شود و طی ۲۰ سال، سهم نفت در بودجه به طور کامل از بین رفته و به صفر برسد. اما سهم درآمدهای نفتی از کل منابع لایحه بودجه سال آینده ۳۵ درصد، معادل ۲۱۰۷ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. در کنار این موضوع، اگر محقق نشدن سهم ۴۸ درصدی صندوق توسعه از نفت را در این سالها درنظر بگیریم، میبینیم که با وجود پیشرفتها، متأسفانه از جایی که باید بودیم، بسیار فاصله داریم. وابستگی کشور به نفت به جز تأثیرات منفی اقتصادی، به حوزه سیاست نیز کشیده شده و سبب شده است تا کانون فشار تحریمی نیز از همین ناحیه باشد. به عبارتی، هر اندازه سهم نفت در بودجه به صفر نزدیک باشد، تأثیرگذاری تحریمها نیز کمتر خواهد بود. بنابراین، یکی از مسیرهای خنثیسازی تحریم، کاهش وابستگی بودجه به نفت است.
وابستگی به نفت موجب شده است به نیروی داخل و جوشش داخلی و به ظرفیتهای غیر نفتی توجه چندانی نشود، و همین خود عامل عمده مشکلات کشور باشد. اگر بتوانیم نفت را از بودجه جدا کنیم، بهترین فرصت را از تهدید دشمن، برای خودمان به دست آوردهایم. اتفاقاً در سیاستگذاریهای آمریکا نیز این مسئله دیده شده و به اندیشکدههای آنها توصیه میکنند که نگذارید ایران، اقتصاد بدون نفت را تجربه کند؛ چراکه اگر ایران به کلی از نفت منقطع شود، سراغ اقتصاد غیرنفتی خواهد رفت!
از طرفی دقت در این موضوع هم بسیار مهم است که بدانیم از حیث توسعه علم و تکنولوژی در بخشهای غیر نفتی در شرایط فوقالعاده بالایی قرار داریم. در واقع، توان بالقوه کاهش وابستگی به نفت کاملاً مهیاست و این امکان وجود دارد که با توجه به گسترش فناوری پتروپالایشیها در کشور، بتوانیم از نفت ارزشافزوده چند برابری داشته باشیم.
این نکته همیشه مورد تأکید رهبر معظم انقلاب نیز بوده است، ایشان در ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ فرمودند: «یک مسئله که خیلی مهم است و البته بلندمدت است، مسئله رشد اقتصادی بدون نفت است؛ مثل این کشورهایی که نفت ندارند، رشد اقتصادی هم دارند، پیشرفت اقتصادی هم دارند، کم هم نیستند. این ماده مخدر نفت از صد سال پیش تا حالا متأسفانه ما را معتاد کرده؛ یعنی واقعاً یک اعتیاد بسیار سختی است.» (علی محمدی)
▼ خبر ویژه
دیکتاتوری باند تبهکار در زندان اوین!
در ادامه افشاگریهای عجیب و غریب از بند زندان اوین و رفتارهای غیرمتعارف «نرگس محمدی» و برخی همبندیهای او، یکی دیگر از زندانیان سابق امنیتی پس از مدتها سکوت زبان به افشاگری علیه برنده جایزه صلح نوبل باز کرده است. «آتنا فرقدانی» در چند سری استوری اینستاگرامی روایت سایر شاهدان از رفتارهای خاص نرگس محمدی را تأیید کرده و نوشته است، این محکوم امنیتی با راه انداختن یک باند تبهکار در بند نسوان باعث از بین رفتن آسایش سایر محکومان در این اندرزگاه شده است. فرقدانی با اشاره به کتک زدن سایر زندانیان به دست نرگس محمدی نوشته است: «چهبسا زمانی تصمیم گرفته شد که گروهی جداگانه و مستقل از شما تشکیل شود، اما بهقدری با تهدید خانوادههای آنها و مشت و لگد از آنها پذیرایی شده بود که یکییکی منصرف شدند. با وجود این همه ناعدالتی که در یالت رنگارنگ شما در قبال همبندیهای خود به چشم میخورد، انتظار داشتید سیاهیلشکر بیانیههای شما میشدیم تا فقط عدد بالاتری را ثبت کنید و باید پای دروغها و تبعیضهای شمارا امضا میکردیم!»
▼ اخبار
مراقبت باشید افراد تندرو فرماندهان ما را تضعیف نکنند و به بیراهه نرویم
مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به ولایتمداری «شهید حاج قاسم سلیمانی» و «سیدحسن نصرالله» گفت: «این شهیدان راز موفقیت خود را تبعیت محض از ولی فقیه میدانستند و باید حواسمان باشد برخی افراد افراطی و تندروها در حوادث مختلف ما را از فرمایشات و تدابیری رهبر معظم انقلاب دور نکنند.» «سردار ابراهیم جباری» با تأکید بر اینکه وصیتنامه حاج قاسم سلیمانی ولایتنامه است، گفت: «حاج قاسم در وصیتنامه خود تأکید کرده از اصول یعنی ولایت فقیه مراقبت کنید و حرمت او را حرمت مقدسات بدانید.» سردار جباری ادامه داد: «همچنین در این وصیتنامه تأکید شده هوشیار باشید تا افرادی را در مقابل امام مسلمین عَلَم نکنید تا ما را از مسیر ولایت، منظومه فکری، فرمایشات و نگاه او دور کنند، مراقبت باشید افراد تندرو فرماندهان ما را تضعیف نکنند و به بیراهه نرویم.» سردار جباری همچنین با اشاره به لفاظیهای دشمن علیه ملت ایران گفت: «دشمنان اگر بخواهند به ایران اسلامی تعرض کنند، همه پایگاهها و ناوهای آنان در منطقه در آتش قهر ملت ایران خواهد سوخت و جبهه مقاومت به میدان خواهد آمد.» وی در ادامه افزود: «عملیات وعده صادق ۳ بجا و به موقع، به اندازه و به وسعت نابودی اسرائیل و شخم زدن تلآویو و حیفا انجام خواهد شد.»
حضور گروسی در آژانس به صلاح نیست!
«حسین شریعتمداری» در سرمقاله روزنامه «کیهان» با بازخوانی سخنان ضد ایرانی اخیر گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی هستهای نوشت: «برخی از رسانهها و محافل غرب ضمن اشاره به اینکه گروسی به همسویی افراطگونه با آمریکا و رژیم صهیونیستی و دشمنی با جمهوری اسلامی ایران شهرت دارد، مرگ آمانو را مشکوک دانسته و از آن با عنوان توطئه جنایتآمیزی برای جایگزینی گروسی به مدیرکلی آژانس یاد کردهاند... . درباره کینهتوزی گروسی نسبت به جمهوری اسلامی ایران، این نکته نیز گفتنی است که او هنگامی که همراه تیم بازرسان آژانس و به عنوان دستیار ویژه آمانو به ایران آمده بود، در برخوردی گستاخانه به آقای دکترعلیاصغر سلطانیه «نماینده وقت ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی»گفته بود: «ما دادستان هستیم و شما در جایگاه متهم قرار دارید! که این جسارت وی با پرخاش غیرتمندانه دکتر سلطانیه روبهرو شده بود.» شریعتمداری در بخش دیگری از یادداشت خود مینویسد: «شواهدی که به برخی از آنها اشاره شد، این احتمال بسیار قوی را پیش میکشد که آقای رافائل گروسی، عضو سازمان جاسوسی جنایتکار رژیم صهیونیستی «موساد» باشد. این احتمال قوی بهاضافه برخوردهای خصمانه گروسی و مخصوصاً ادعای احمقانه اخیر او، به وضوح نشان میدهد که گروسی صلاحیت حضور در جایگاه مدیریت کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ندارد و مسئولان محترم نباید حضور او در این جایگاه را بپذیرند.»
جنجالسازی برای حل مشکلات داخلی!
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در واکنش به جنجالهای ایجاد شده بعد از تحویل جسد اسیر صهیونیستی اعلام کرد، از جنجالهای ایجاد شده به وسیله اشغالگران با ادعای عدم تطابق جسد اسیر اسرائیلی به نام «بیباس» با آزمایش DNA متعجب شده است. جنبش مقامت اسلامی فلسطین تهدیدات نتانیاهو را در این زمینه به عنوان بخشی از تلاشهای او برای تطهیر خود در برابر جامعه صهیونیستی و در چارچوب اختلافات داخلی عنوان کرد. این جنبش در بیانیه خود بر ضرورت پیشبرد اجرای تعهدات توافق در تمامی سطوح تأکید کرد. این جنبش فلسطینی ضمن تأکید بر جدیت و تعهد کامل خود به تمامی مفاد آتشبس، تصریح کرد این رفتار را در چند روز گذشته ثابت کرده است. حماس افزود: «ما هیچ سودی در عدم پایبندی یا نگهداری هرگونه اجساد نزد خود نداریم.» جنبش حماس به احتمال وجود اشتباه یا تداخل در اجساد اشاره کرد و افزود: «ممکن است این امر ناشی از هدفگیری و بمباران مکانهایی باشد که خانواده (بیباس) همراه با دیگر فلسطینیها در آن حضور داشتند.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «سیدمهدی طباطبایی» معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور با اشاره به اظهارات پزشکیان، گفت: «پیام رئیس جمهور واضح است و در امتداد سیاست کلی نظام. مذاکره وقتی معنا پیدا میکند که معنایش تسلیم و سرسپردگی نباشد. ایران و ایرانی تن به تسلیم و ذلت نمیدهد. «حاضریم سیل ما را ببرد، اما زیر چتر روباه نمیرویم.»»
◄ عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره آخرین وضعیت رفع فیلترینگ شبکههای مجازی، اظهار داشت: «رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل پلی که انجام شد و در حال حاضر رفع فیلترینگ دو پلتفرم تلگرام و اینستاگرام در شورای عالی فضای مجازی در حال بررسی است و به نظر من خبر خوشی را در آینده خواهیم شنید.» «احمد فاطمی» خاطرنشان کرد: «ممکن است مخالفان تمام تلاش خود را برای عدم رفع فیلترینگ انجام دهند، ولی این امر مانع نخواهند شد و ظرف شش ماه آینده شاهد رفع فیلترینگ تلگرام و اینستاگرام خواهیم بود.»
◄ «حاجی دلیگانی» عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره افزایش حقوق و دستمزد کارگران در سال آینده گفت: «پیشنهاداتی دادهایم و چون خود وزیر هم موضوع را دنبال میکرد و پیشنهاد میگرفت، گفتم باید عدد افزایش حقوق کارگران مطابق تورم باشد، اگر روزانه نمیشود حداقل هر سه ماه یکبار عدد افزایش پیدا کند.»
◄ روزنامه صهیونی «جروزالم پست»، در تحلیلی تأکید کرد، اتفاق نظر در موضوع «مقاومت» در برابر اسرائیل مسئلهای کم نظیر در میان گروههای گوناگون سیاسی در لبنان است. این اعتراف تلخ برای رسانه حامی صهیونیستها به همین جا ختم نشد، بلکه اعتراف سخت دیگری نیز به همراه داشت. جروزالم پست همسویی گروههای لبنانی در مورد لزوم توجه به «مقاومت» را پشتوانه ملی مهمی برای فعالیتهای حزبالله در جامعه سیاسی و اجتماعی لبنان توصیف و اذعان کرد: «چنین حمایتی راه را برای از سرگیری «مقاومت» فعال این گروه شیعی با «دلایل ملی» -علاوه بر دلایل اخلاقی و مذهبی- هموار میکند.»
◄ «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت القانون عراق در گفتوگو با رسانههای این کشور، اظهار داشت: «آمریکاییها به آنها گفتهاند که باید الحشد الشعبی را به همراه سایر گروههای مسلح منحل کنید.» مالکی گفت: «الحشد به بازنگری و بازسازی نیاز دارد تا به یک دستگاه و ارگان نظامی الگو برای دستگاه امنیتی تبدیل شود و ارتباطش صرفاً منحصر به فرمانده کل نیروهای مسلح شود.» گفتنی است رژیم صهیونی و آمریکا حین جنگ علیه غزه که حمایتهای گروههای مقاومت در عراق و یمن و لبنان از مقاومت فلسطین را دیدند، تلاش دارند، آنها را تضعیف کرده یا از محور مقاومت دور کنند.