بین الملل >>  سیاست خارجی >> نبض بین الملل
تاریخ انتشار : ۱۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۹  ، 
کد خبر : ۳۷۴۲۸۶

قواعد بازی را ایران می‌چیند

غرب پیش از هر رویکرد مذاکراتی باید به این اصول توجه داشته باشد و بر اساس اصل منطق تعامل رفتار نماید در غیر این صورت همچون گذشته بازنده نهایی آنها خواهند بود چرا که ایران در کنار آنکه میز مذاکره را ترک نکرده است اما زیر باز رفتار بی منطقه نیز نرفته و پاسخ هر فشار و تهدیدی را با اقتدار و اتحاد ملی خواهد داد.
پایگاه بصیرت / قاسم غفوری
در روزهای اخیر بار دیگر مقامات کشورهای غربی از اروپا گرفته تا آمریکا از رویکردی مذاکراتی با ایران گفته و حتی برخی از آنها همچون ترامپ نیز درحالیکه دولت ایران اعلام کرده مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در دستور کار قرار گرفته ، در یک گفت‌وگوی تلفنی با شبکه‌ان‌بی‌سی گفت اگر ایران با آمریکا یک توافق هسته‌ای جدید نرسد «بمباران» خواهد شد و این احتمال هم وجود دارد که «مثل چهار سال پیش تعرفه‌های ثانویه» در نظر بگیرد. ترامپ گفت: «اگر آن‌ها با ما به یک توافق نرسند، بمباران‌ می‌شوند. طوری بمباران‌ می‌شوند که تا به حال شبیهش را ندیده باشند.» در همین حال برخی اروپایی ها همچنان مدعی  لزوم افزایش تحریم ها در آستانه برگزاری احتمالی دور جدید مذاکرات میان تروئیکای اروپایی ( فرانسه، انگلیس و آلمان ) با ایران شده اند. این تحرکات در حالی صورت می گیرد که به نظر می رسد غربَی ها برای هر مذاکره ای نیاز دارند تا به چارچوب ها و اصولی توجه داشته باشند.

1-قواعد بازی را ایران می‌چیند نه غرب: ایران در حالی پاسخ نامه ترامپ را داده که یک اصل مهم در آن وجود دارد و آن انتخاب میانجی از سوی ایران و برهم زدن بازی زیاده خواهانه و دیکته محور آمریکاست. آمریکایی‌ها در حالی بر آن بوده‌اند تا امارات را به عنوان بازیگری جدید و البته همسو با خود معرفی نمایند که نامه را به تهران آورده اما جمهوری اسلامی ایران با انتخاب عمان به عنوان یک میانجی بی‌طرف نشان داد که از یک سو گرفتار بازی آمریکا نمی‌شود و دارای تدبیر دیپلماتیک است و از سوی دیگر قواعد بازی بر اساس رای و خواست ایران چیده می‌شود و نه آمریکا. این اقدام تهران پیامی بزرگ برای غرب از دست از توهم خودبرتر پنداری دست برداشته و رویکردی منطقی و به دور از تفکرات تحمیلی داشته باشد.
آمریکا پس از 46 سال باید دریافته باشد که ایران هرگز زیر بار زبان زور نمی‌رود و غرب گزینه‌ای جز تغییر رفتار ندارد.
 
2-اعتمادی به آمریکا نیست: بر اساس سخنان مقامات ایرانی از عراقچی وزیر امور خارجه گرفته تا خرازی رئیس شورای روابط خارجی و... نشان می‌دهد که پاسخ ایران به نامه ترامپ برگرفته از بی‌اعتمادی شدید ایران به طرف آمریکایی است چنانکه عنوان شده است ایران مذاکره مستقیم با آمریکا را رد کرده و صرفاً به صورت غیر مستقیم در صورت نیاز مذاکره برای لغو تحریم‌ها صورت می‌گیرد. برای ایران میزان قضاوت رفتار کشورها و نه سخنان آنهاست و ترامپ نمی‌تواند با ادعای رویکرد مذاکراتی خواستار دریافت امتیاز بزرگی از ایران به نام مذاکره مستقیم شود بلکه ابتدا باید حسن نیت خویش را ثبات و با لغو تحریم‌ها گامی مثبت برای ادامه مذاکرات از خود نشان دهد. 
 
3-مذاکره زیر زبان تهدید و تحریم نداریم: بخشی از پاسخ ایران به نامه ترامپ و حتی انتخاب عمان به عنوان میانجی نشان می‌دهد که ایران برخلاف بسیاری از کشورها که تن به ذلت مذاکره تحت فشار می‌دهند، ایران حاضر به تن دادن به چنین مذاکره ای نمی‌باشد و آمریکا و یا هر کشور دیگری گزینه‌ای جز صحبت کردن با ملت ایران با زبان تکریم و احترام گزینه‌ای دیگر نخواهد داشت. آمریکا پس از 46 سال باید دریافته باشد که ایران هرگز زیر بار زبان زور نمی‌رود و غرب گزینه‌ای جز تغییر رفتار ندارد.
 
4-اروپا نیازمند استقلال: نکته مهم آنکه طرف اروپایی نیز چنانکه عراقچی در گفت و گو با وزیر خارجه انگلیس تاکید کرده در صورت تمایل برای نقش آفرینی در مذاکرات لغو تحریم‌ها باید رویکردی مستقل از آمریکا را در پیش گیرد. اروپا نمی‌تواند از یک سو مدعی رویکرد مذاکراتی و تعاملاتی باشد و از سوی دیگر در بازی آمریکایی به تحریم و تهدید ایران بپردازد. اروپا در برجام نشان داد که هیچ توان و اراده‌ای برای استقلال در برابر زیاده خواهی آمریکا ندارد چنانکه حتی نتوانست به ابتدایی ترین تعهدات خود عمل نماید و رسماً در مسیر آمریکا گام برداشت. اروپا اگر به دنبال نقش آفرینی در مذاکرات است ابتدا باید استقلال خود را اثبات نماید و این امر نیز با ادعای مذاکره و تعامل نخواهد بود، بلکه با لغو تحریم ها و دوری رسمی از آمریکا قابل اجراست. 
 
5-نگاه جهان شمول ایران: متن نامه ایران و تاکید بر این امر که آمریکا رویکردهای خصمانه و غیر اصولی در قبال ایران و جهان دارد نشان می‌دهد که نشان ایران نه یک نگاه فردی و منفعت طلبانه بلکه رویکردی جهان شمول است که سعی دارد تا با نقش افرینی در معادلات نوین، جهان امن‌تر را برای همگان ایجاد نماید. تهران تاکید دارد که رویکرد آمریکا علیه تمام بشریت است و رویکرد مذاکراتی به آن نیز با تاکید بر توجه به معادلات و نیازهای جهان امروز است که محور آن را تغییر رفتار آمریکا تشکیل می‌دهد.
 
6-پاسخ کوبنده به تهدید: آمریکایی ها از جمله از زمان روی کار آمدن ترامپ در رویکردی توهمی مدعی استفاده از گزینه نظامی علیه ایران شده اند چنانکه ترامپ ادعا کرده که یا ایران توافق می کند یا بمباران می شود. در باب این مسئله نیز از یک سو باید غرب در نظر داشته باشد که تصور ضعیف شدن ایران پس از تحولات منطقه یک توهم است چنانکه حضور گسترده مردم در راهپیمایی روز قدس نمودی از این حقیقت است و از سوی دیگر ایران به هر تهدیدی به شدت پاسخ پشیمان کننده می دهد چنانکه رهبر انقلاب در نماز عید فطر تاکید کردند که هر چند ایران بعید می داند که ادعای نظامی علیه ایران اجرایی شود اما در واکنش به هر تهدیدی کوتاه نخواهد امد و با پاسخی سخت، دشمن را بر سر جای خود خواهد نشاند.
 
غرب پیش از هر رویکرد مذاکراتی باید به این اصول توجه داشته باشد و بر اساس اصل منطق تعامل رفتار نماید در غیر این صورت همچون گذشته بازنده نهایی آنها خواهند بود چرا که ایران در کنار آنکه میز مذاکره را ترک نکرده است اما زیر باز رفتار بی منطق نیز نرفته و پاسخ هر فشار و تهدیدی را با اقتدار و اتحاد ملی خواهد داد. 
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات