▼ حرف روز
میدان و دیپلماسی با دستان پر
آمریکا که به اتفاق رژیم صهیونی و با اهداف مشخص، اقدام نظامی علیه ایران اسلامی را طراحی کرده بود، چون خود را در یک قدمی شکست دید، موضوع توقف جنگ را مطرح کرد؛ درخواست آتشبس از طرف آمریکا مطرح و چند واسطه بهطور همزمان پیگیر تحقق آن بودند و در حالی که ایران هنوز پاسخ رسمی نداده بود، ترامپ آتشبس مورد تقاضای خود را اعلام کرد. معنای این رخداد برای صاحبان تحلیل بسیار معنا دارد.
بیان این نکته اهمیت دارد که طرفی که مذاکره را ترک و مداخله نظامی کرده، بعد از درخواست آتشبس، اکنون دوباره در تلاش برای بازگشت به میز مذاکره است. تلاش برای بازگشت به میز مذاکره نشانه پذیرش شکست از سوی آمریکا در استفاده از گزینه نظامی علیه ایران است.
در اینجا توجه به یک نکته کلیدی و تعیینکننده است؛ جمهوری اسلامی ایران در همه ادوار گذشته مسیر دیپلماسی را برای دفاع از منافع کشور باز نگه داشته است. مذاکره در هیچ دولتی متوقف نشده و به اقتضای منافع ملی درباره آن تصمیم گرفته شده است. مهم مذاکره یا عدم مذاکره نبوده و نیست؛ مهم اصرار بر خطوط قرمز ترسیم شده است که نباید از آنها عقبنشینی صورت گیرد.
جنگ ۱۲ روزه از یک منظر، جنگی جامع و مستمر است و از این نگاه جنگ تمام نشده است؛ نه در بعد نظامی آن و نه در ابعاد سیاسی، رسانهای و تبلیغاتی آن. دشمنان در جنگ ترکیبی پیش رو از همه ابزارها و مسیرها برای تحت فشار قرار دادن ایران اسلامی استفاده میکنند. در شرایط سرنوشتساز کنونی، میدان نظامی، میدان سیاسی و دیپلماسی، میدان رسانه و اقتصاد همگی در هم تنیدهاند.
در شرایط حساس کنونی، دیپلماسی از قضا مسیری است که میتواند به یک روش مبارزه برای دفاع از حقانیت نظام و منافع ملی تبدیل شود. دیپلماسی و مذاکره به معنای سکوت و تسلیم نیست؛ در این شرایط، مسیر سیاست خارجی دقیقاً ابزار مبارزه ملت ایران است. به طور طبیعی، کم و کیف اقدامات مهم و رویکردهای حساس در عرصه سیاست خارجی، آن هم در شرایط جنگی، توسط مسئولان عالی نظام با مدیریت شورای عالی امنیت ملی معین خواهد شد.
این نکته صحیح است که دستگاه دیپلماسی در جنگ تحمیلی و شرایط فعلی همسو و در کنار میدان بوده و توانسته به تقویت میدان کمک کند؛ لذا دوگانهبینی و دوگانهانگاری میدان و دیپلماسی امری خطاست. البته شرایط موجود میتواند دغدغههای مهمی برای افراد جامعه ایجاد کند، لذا مذاکرات در صورتی مقبول حاکمیت قرار میگیرد و به آن پاسخ مثبت داده میشود که منطبق بر منافع ملی و خطوط قرمز معین شده باشد.(عزیز غضنفری)
▼ گزارش روز
تدبیر اقتصادی زیر سایه مکانیسم ماشه
در حالی که جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی خود را برای گفتوگو، تفاهم و راهحلهای دیپلماتیک اعلام کرده، ظاهراً طرف اروپایی از مسیر تعامل سازنده فاصله گرفته و با تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه، بار دیگر به سمت تشدید تنشها حرکت میکند. بدیهی است که این اقدام، در صورت وقوع، میتواند تحریمهای سازمان ملل را بازگرداند و پیامدهایی از جنبههای حقوقی، عملی و روانی بر اقتصاد ایران مترتب نماید.
این وضعیت، اگرچه هنوز در حد یک احتمال است، اما تأثیر روانی آن میتواند در بازارهای داخلی بازتاب یافته و نشانههایی از رشد انتظارات تورمی، افزایش نرخ ارز، تقاضا برای طلا و سایر داراییهای غیرمولد را پدیدار سازد. در چنین شرایطی، آنچه بیش از تحریمها اقتصاد را تهدید میکند، واکنشهای هیجانی، بیبرنامگی و نبود مدیریت انتظارات است.
البته تجربه دهههای گذشته نشان داده که شوکهای سیاسی و اقتصادی در همان ماههای نخست، بیشترین اثرگذاری را دارند و پس از آن، با اندکی تدبیر، امکان «هضم شوک» و کاهش تبعات منفی وجود دارد. اما شرط آن، اقدام هوشمندانه و بهموقع دولت در همین دوره ابتدایی است. روشن است که در غیاب واکنش منطقی و سریع، بیاعتمادی عمومی تشدید میشود و موجهای دوم و سوم تورمی با شدت بیشتری سر بر میآورند.
لذا اهمیت مدیریت این دوره کوتاه اولیه نباید دستکم گرفته شود؛ چرا که سکوت یا بیعملی سیاستگذار در همین بازه میتواند به تقویت بیاعتمادی و شکلگیری موجهای ثانویه منجر شود. در نهایت، آنچه بیش از خود تهدید تحریمها خطرناک است، بیبرنامگی در مواجهه با آن است.
لذا در چنین شرایطی چند اقدام کلیدی میتواند مسیر اقتصاد را از یک چالش به سمت یک گذار موفق هدایت کند:
۱. اجرای جدی مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) بهعنوان ابزاری مهم برای مهار سفتهبازی؛ این سیاست میتواند گردش نقدینگی را به سمت تولید سوق دهد و از سفتهبازی در بازار ارز و طلا جلوگیری کند.
۲. نظارت و شفافسازی صرافیهای دیجیتال و رمزارزها ضروری است؛ در غیاب مقررات، این حوزه به گذرگاه خروج سرمایه و افزایش التهابات ارزی تبدیل شده است.
۳. اعمال کنترل کوتاهمدت سرمایه و محدودسازی معاملات پرریسک دلاری در روزهای ناآرام، بهویژه از طریق پلتفرمهای بینالمللی، راهکاری ضروری برای جلوگیری از فرار سرمایه است.
۴. تغییر لحن سیاستگذاری از امیدسازی مطلق به سمت آمادهسازی روانی جامعه و فعالان اقتصادی نیز اهمیت دارد؛ باید مخاطب را آماده کرد، اما نه با ترسآفرینی، بلکه با صراحت، آگاهی و دعوت به مشارکت در مدیریت اقتصاد ملی.
اقتصاد ایران از بحرانهای سختتری نیز عبور کرده و تابآوری خود را نشان داده است. تهدید امروز، اگر درست مدیریت شود، میتواند تبعات منفی آن کاهش یابد و به فرصتی برای بازسازی اعتماد و اصلاح سیاستها بدل شود.(علی محمدی)
▼ خبر ویژه
200میلیون دلار برای مقابله با نفوذ ایران!
به گزارش «تایمز اسرائیل»، آمریکا و رژیم صهیونی در تدارک پروژهای ۲۰۰ میلیون دلاری هستند که هدف آن ایجاد «مرکز نوآوری در زمینه هوش مصنوعی و فناوریهای کوانتومی» در دو شهر «تلآویو و آرلینگتون» است. طبق این گزارش، «هر کشور سالانه ۲۰ میلیون دلار در این ابتکار سرمایهگذاری خواهد کرد» و «این پروژه از سال ۲۰۲۶ آغاز بهکار میکند.» این رسانه، مینویسد: «این ابتکار صرفاً علمی نیست، بلکه هدف آن تقویت همگرایی منطقهای در برابر محور ایران، چین و روسیه است. به گفته طراحان، قرار است کشورهای عربی از جمله امارات، عربستان، قطر و کویت به آن بپیوندند و همکاری علمی گستردهای شکل گیرد.»در بخشی از گزارش آمده است: «در برابر حلقه آتش ایران، باید حلقهای از فناوری و علم ایجاد شود.» همچنین ادعا شده است که «ایران از ظرفیتهای هوش مصنوعی برای آمادهسازی درگیریهای آینده استفاده میکند.»این گزارش تأکید میکند که پروژه مذکور «در خدمت منافع امنیتی و ژئوپلیتیکی ایالات متحده و اسرائیل خواهد بود.»
▼ اخبار
تسهیلات میلیاردی برای نجات شرکتهای فناور
در پی آسیبهای گسترده به کسبوکارهای دیجیتال و شرکتهای دانشبنیان در جریان جنگ ۱۲ روزه، دولت با همکاری وزارت ارتباطات، معاونت علمی ریاستجمهوری و صندوق نوآوری، بستههای حمایتی متنوعی را برای بازسازی این بخش راهاندازی کرده است. این بستهها شامل تسهیلات سرمایه در گردش با نرخ سود ۱۵.۳۳ تا ۱۸ درصد، معافیتهای بیمهای، مالیاتی و گمرکی، تمدید مجوزهای فناوری و تسهیل ورود کالاهای زیرساختی است.شرکتهای فعال در دوره بحران، مشروط به عدم تعدیل نیرو، میتوانند با ثبتنام در سامانه «غزال» و ارزیابی نهایی، تا سقف یکهزار میلیارد ریال تسهیلات دریافت کنند. همچنین مهلتهای قانونی نظیر تمدید کارت بازرگانی، رفع تعهد ارزی، و اظهارنامههای مالیاتی نیز افزایش یافته است.معاونت علمی دو بسته حمایتی ویژه نیز برای شرکتهای دانشبنیان ارائه کرده که بسته اول با سقف ۷۰ میلیارد ریال و بسته دوم با سقف ۱۰۰۰ میلیارد ریال به فعالان تولید کالاهای ضروری اختصاص یافته است. دولت همچنین با تمدید ضمانتنامههای بانکی و پوشش بیمهای کارگران، تلاش دارد ضمن حفظ اشتغال، مسیر بازگشت به رشد را برای شرکتهای فناوری هموار کند.
نقشه سهساله استقلال غذایی کلید خورد
«غلامرضا نوری قزلجه» وزیر جهاد کشاورزی، اعلام کرد: «تا سه سال آینده، کشور در تولید گوشت قرمز به خودکفایی خواهد رسید.» وی تأکید کرد: «مبنای دولت چهاردهم، کاهش ۲۰۰ هزار تن واردات و تأمین نیاز داخلی از محل تولید داخلی است.»نوری با اشاره به تأثیر خشکسالی و کمبود علوفه بر دامداران گفت: «برای تأمین علوفه، از جمله جو و سایر اقلام، برنامهریزی کردهایم و جای هیچ نگرانی نیست.» او همچنین از دامداران خواست از «کشتار زودهنگام دام» پرهیز کنند و اطمینان داد که «علوفه کافی برای رسیدن دامها به وزن استاندارد فراهم شده است.»در خصوص قیمت گوشت قرمز، وزیر جهاد کشاورزی گفت: «قیمت این محصول در یک سال گذشته تغییرات جزئی داشته و نسبت به سایر اقلام، روند قیمتی آن تقریباً یکخطی بوده است.»وی همچنین افزود: «۸۰ درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور در داخل تولید میشود و تنها ۷ درصد آن با ارز ترجیحی وارد میشود که آن هم برای تنظیم بازار است.»نوری تأکید کرد: «اولویت ما حمایت از تولیدکنندگان داخلی است تا تولید اقتصادی و پایدار شود و همزمان منافع مصرفکننده نیز حفظ شود.»
تهدیدهای غرب، ایران را متوقف نکرد
«مرتضی مکی»تحلیلگر مسائل سیاست خارجی،با اشاره به تحولات منطقهای و فشارهای سیاسی غرب گفت: «اروپا و آمریکا خواستار توقف غنیسازی اورانیوم و محدود کردن توان موشکی ایران هستند، اما این خواستهها در این مقطع زمانی مورد توجه ایران نیست و تهران با چنین شروطی وارد مذاکرات نخواهد شد.»مکی افزود:«آمریکا و اروپا جنگ روانی شدیدی علیه ایران راهاندازی کردهاند، اما ایران به این فشارها بیتوجه است.» وی تصریح کرد: «اگر پاسخ ایران نبود، اسرائیل حاضر نمیشد جنگ ترکیبی علیه تهران را متوقف کند.»این تحلیلگر همچنین به همسویی سیاسی غرب در قبال ایران اشاره کرد و گفت: «با وجود اختلافات، اروپا و آمریکا در مسئله ایران همراستا شدهاند و مواضع متناقضشان هدفمند است.»مکی درباره مذاکرات هستهای توضیح داد که ایران میتواند با دیپلماسی فعال، اروپاییها را نیز به مذاکرات با آمریکا وارد کند تا از فعالسازی مکانیزم ماشه جلوگیری شود.وی بیان کرد: «هفتههای آینده ملتهب خواهد بود، اما باید امیدوار بود راهحلی دیپلماتیک برای جلوگیری از تشدید تنشها و تحریمهای بیشتر به دست آید.»مرتضی مکی در پایان تأکید کرد:« خواستههای غرب برای توقف غنیسازی و محدود کردن توان موشکی ایران در شرایط فعلی غیرقابل قبول است و تهران به این مطالبات توجه نخواهد کرد.»
۸۵۰۰ خانه؛ قربانی حملات صهیونیست ها
«علیرضا زاکانی» شهردار تهران، با اشاره به تلفات گسترده جنگ ۱۲ روزه و دروغپردازی رژیم صهیونی گفت: «دشمن مدعی است تنها اهداف نظامی را هدف قرار داده، اما واقعیت چیز دیگری است؛ ۸۵۰۰ واحد مسکونی در تهران آسیب دیدهاند که سندی محکم بر دروغ اسرائیل است.»وی در مراسم یادمان «بچههای آسمان» با گرامیداشت شهدای کودک و نوجوان، تأکید کرد: «این جنگ، دفاع مقدس دوم بود؛ ملتی سربلند و رهبری استوار، توطئه آمریکا و اسرائیل را در هم شکستند.»زاکانی با اشاره به شهادت ۱۰۶۸ نفر، از جمله ۴۷ کودک، تصریح کرد: «آنها میخواستند ایران را تجزیه کنند، اما ملت ایستاد.» وی افزود: «در قطعه ۴۲ بهشتزهرا قبور کودکانی را میبینید که قربانی مستقیم بمبارانهای دشمن شدند.»او از ضرورت بهرهگیری از ابزار هنر برای روایت ایثار و جنایت گفت: «مستندسازی جنایاتی مانند حمله به آمبولانس و شهادت امدادگران، نشاندهنده چهره واقعی دشمن است.»زاکانی همچنین از ابتکار شهرداری برای نمایش وسایل شخصی شهدای کودک در قابهای یادبود خبر داد و تأکید کرد: «این روایتها باید به صدای بلند تاریخ تبدیل شود؛ صدایی که از مظلومیت ملت ایران و دروغگویی اسرائیل پرده برمیدارد.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «محسن رضایی»عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به تحولات اخیر در سوریه، نوشت: «صلح از طریق قدرت» یعنی: جولان را ببخشید، شروط تلآویو را بپذیرید، درها را برای آمریکا باز کنید و اگر بمباران شدید اعتراض نکنید.این قانون جدید و نانوشته منطقه است. اعراب بیدار شوید!»
◄ «ناصر هادیان» استاد روابط بینالملل،با اشاره به تصور اشتباه «نتانیاهو» در حمله به ایران، گفت: «نتانیاهو تصور میکرد ظرف ۴۸ ساعت پیروزی بزرگی مقابل ایران رقم میزند تا انتخابات را ببرد. او حتی ترامپ را قانع کرد که این پیروزی آسان است و میتواند اعتبارش را بردارد.»
◄ «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، شکایتی علیه روزنامه «والاستریت ژورنال» و مالک آن«روپرت مرداک»، در دادگاه فدرال میامی ثبت کرده است.این اقدام در پی انتشار گزارشی درباره ارتباط ترامپ با «جفری اپستین»، میلیاردر بدنام (سرکرده یک باند قاچاق دختران زیر سن قانونی) صورت گرفته است.بنا به اعلام «آسوشیتدپرس»، ترامپ در این شکایت خواستار دریافت دستکم ۱۰ میلیارد دلار غرامت شده است
◄ در سال زراعی ۱۴۰۴، تولید ۸.۵ میلیون تن چغندرقند بهاره و پاییزه پیشبینی شده است. «پیمان حصادی» مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی، گفت: «با وجود خشکسالی و کاهش بارندگی، سطح زیر کشت پاییزه ۱۲ درصد رشد داشته و کشت بهاره تثبیت شده است.» وی افزود: «با تمرکز بر توسعه کشت پاییزه و ارتقای بهرهوری، دستیابی به خوداتکایی شکر امکانپذیر است. ضریب خوداتکایی شکر کشور اکنون به ۸۹.۶ درصد رسیده است.»
◄ «حجتالاسلام سیدرضا تقوی» عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، با تأکید بر خطر نفوذ دشمن، گفت: «بزرگترین ضربهها را از خائنین و ستون پنجم دشمن خوردهایم.» وی خواستار ارتقای سواد امنیتی جامعه شد و افزود: «چهره نفوذیهایی که در دستگاهها یا بیرون فعالاند، باید شناخته شود.» تقوی، هشدار داد: «باید مردم هوشیار باشند و مرزهای امنیتی را خود مراقبت کنند.»
◄ «لارنس نورمن» خبرنگار «والاستریت ژورنال» با اشاره به تماس «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشورمان و وزرای خارجه کشورهای اروپایی تروئیکا، گزارش داد: «اروپا پیشنهادی ویژه برای تمدید مهلت مکانیسم «اسنپبک» یا بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران ارائه کرده است.»
◄ دفتر ریاست موقت گروه تروریستی «جولانی» با صدور بیانیهای نسبت به درگیریهای جنوب سوریه ابراز نگرانی کرد و خواستار خویشتنداری طرفها شد. در این بیانیه،گروههای مسلح بیقانون عامل خشونتها معرفی شدهاند.
◄ بزرگترین واحد بخار راندمان بالای کشور در نیروگاه سیکلترکیبی «رودشور» با ظرفیت ۳۴۵ مگاوات آماده اتصال به شبکه برق است. این پروژه با ۲۷۵ میلیون یورو سرمایهگذاری، راندمان نیروگاه را به ۵۵ درصد افزایش میدهد و سالانه معادل ۷۰۰ میلیون مترمکعب در مصرف سوخت صرفهجویی میکند. اجرای این طرح علاوه بر اشتغالزایی گسترده، نقش مهمی در پایداری شبکه برق استانهای پرمصرفی چون تهران دارد.