صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۲  ، 
کد خبر : ۳۷۹۰۶۵

نشریه اخبار و تحلیل ها 29 تیر 1404

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): بایستی یقه‌ی جنایت‌کار گرفته بشود. بالاخره ممکن است یک دادگاه بین‌المللی را انسان متّهم کند و واقع هم همین باشد که وابسته باشد به فلان قدرت؛ خیلی خب، یک روز این‌جور است، یک روز هم نیست؛ یک روز هم می‌بینید یک قاضی‌ای آنجا پیدا میشود که قاضی مستقلّی است. 25/04/1404

دانلودPDF

دانلود WORD

 

حرف روز      

    عدلیه در ترازوی قضاوت

دیدار رهبر معظم انقلاب با مسئولان قوه قضائیه در هیاهوی موضوعات جنگ کمتر دیده شد، اما حاوی نکات مهم و تأمل‌برانگیزی بود؛ به‌ویژه آنجا که ایشان یک «محک» و «معیار» مشخص برای ارزیابی عملکرد قوه قضائیه ارائه کردند. حالا زمان آن رسیده است که عدلیه با این معیار، خود را صادقانه ارزیابی کند.

رهبر معظم انقلاب از زحمات مسئولان تقدیر کردند، سپس فرمودند هر آنچه لازم است توصیه کنم قبلاً گفته‌ام و تکراری است؛ اما جمله‌ای دارند که به‌خاطر آهنگ و حس تأکید و صراحتش، بهتر است عیناً نقل شود: «محصول همه سفارش‌ها به قوه قضائیه یک کلمه است، و آن این است که مردم به قوه قضائیه اعتماد کنند. همین.»

 به سخنان سال قبل با عدلیه رجوع کنیم. آنجا نیز تصریح دارند که: «مردم باید احساس کنند در عدلیه به آنان ظلم نمی‌شود.» و البته دو سال پیش نیز به زبان دیگری همین فرمودند: «اینکه ملاک اصلی عملکردها این است که "دست مردم چه می‌رسد."»

اگر توصیه‌های ایشان در چند سال اخیر را مرور کنیم، دو خطای مدیریتی را مکرراً گوشزد کرده‌اند که ممکن است مانع توجه به این محک کلیدی شود: اول؛ گاهی مدیر فقط به کارهای انجام‌شده نگاه می‌کند و به کارهای انجام‌نشده توجه ندارد (۱۴۰۴). دوم؛ گاهی هم مدیر به اثربخشی کارهای انجام‌شده توجه نمی‌کند؛ یعنی نمی‌سنجد که این اقدامات تا چه اندازه به دست مردم رسیده‌اند (۱۴۰۲).

خلاصه اینکه برای رسیدن به ارزیابی دقیق از کارآمدی، باید به احساس مردم رجوع کرد. آیا مردم حس عدالت دارند؟ حتی اگر این احساس دقیقاً منطبق با واقع نباشد، ملاک و معیار همین احساس است.

این معیار واقعاً معنادار و قابل تعمیم به همه نهادهاست؛ اما برای عدلیه اهمیتی مضاعف دارد. چراکه مردم بیش از هر حوزه‌ای، عدالت را با احساس‌شان می‌سنجند. با احساس‌شان از عدالت نسبت به دیگران رفتار می‌کنند؛ نظام اسلامی را قضاوت می‌کنند؛ جامعه‌شان را تحلیل می‌کنند؛ و حتی شادابی یا اضطراب اجتماعی خود را از آن می‌گیرند.

بنابراین باید فکری جدی کرد. بخشی از این مسیر، مربوط به اقدامات رسانه‌ای و تبلیغی است؛ همان‌طور که رهبر معظم انقلاب در سال ۱۴۰۱ نیز بر آن تأکید کردند. اما بخش مهم‌تر، در راهبری کلان تحول قضایی نهفته است؛ یعنی نقطه تمرکز و کلید موفقیت همه اصلاحات باید این باشد که حس عدالت‌خواهی مردم نسبت به عدلیه ترمیم و تقویت شود و اگر چنین حسی نیست، یعنی کار ناتمام مانده است.(مهدی سعیدی)

گزارش روز     

  پهباد آمریکایی با اصالت ایرانی!

رونمایی اخیر وزارت دفاع آمریکا از پهپاد جدید «لوکاس» (LUCAS) که به شدت شبیه پهپاد ایرانی شاهد-۱۳۶ است، تنها یک اتفاق تکنیکی ساده نیست بلکه نمادی آشکار از اعتراف واشنگتن به پیشرفت‌های چشمگیر ایران در حوزه فناوری نظامی محسوب می‌شود. شاید بتوان گفت این حرکت، نشانه‌ای برجسته از واقع‌گرایی استراتژیک آمریکاست؛ جایی که به جای اختراع دوباره چرخ، ترجیح داده‌اند از دستاوردهای اثبات‌شده ایران الگوبرداری کنند.

شاهد-۱۳۶، پهپادی دلتا شکل با موتور پیستونی، طول حدود سه متر و برد عملیاتی نزدیک به ۲۰۰۰ کیلومتر است که با سرعت حدود ۲۸۰ کیلومتر بر ساعت و وزن ۲۴۰ کیلوگرم، قابلیت حمل ۳۰ تا ۵۰ کیلوگرم مواد منفجره را دارد. اما نکته تعیین‌کننده، هزینه تولید فوق‌العاده پایین آن است؛ فقط بین ۲۰ تا ۵۰ هزار دلار که در مقابل میلیون‌ها دلار هزینه پهپادهای آمریکایی، شاهکار اقتصادی و عملیاتی محسوب می‌شود. افزون بر این، توانایی حمله گروهی (Swarm) این پهپاد، آن را به ابزاری بی‌رقیب در میدان‌های نبرد غرب آسیا و حتی اوکراین بدل کرده است.

اما سؤال اساسی این است که چرا کشوری با میلیاردها دلار بودجه نظامی، به جای توسعه پهپادهای پرهزینه و پیچیده، دست به تقلید از یک نمونه ایرانی زده است؟ پاسخ روشن است: کارآمدی، سادگی و مقرون‌به‌صرفه بودن فناوری ایران که در میدان عمل اثبات شده، گزینه‌ای جذاب برای آمریکا فراهم آورده است. پهپاد لوکاس،گرچه هنوز در مراحل آزمایشی است و تجربه میدان نبرد ندارد، اما تلاش واشنگتن برای جبران فاصله تکنولوژیک در عرصه نبردهای نامتقارن و مناطق حساس مانند هند-اقیانوس آرام را نشان می‌دهد.

 در این بین،جمهوری اسلامی هم متوقف نشده؛ بلکه با معرفی شاهد 136Bکه مجهز به موتور توربوجت و برد ۴۰۰۰ کیلومتری است، به روشنی اعلام کرده که نه تنها در بلوغ تکنولوژیک به سر می‌برد، بلکه به نوآوری و پیشرفت مستمر ادامه می‌دهد. این پهپادها به نمادی از اقتدار و خودکفایی دفاعی ایران تبدیل شده‌اند که معادلات قدرت در عرصه جهانی را به چالش کشیده‌اند.

اقدام آمریکا در این کپی‌برداری، پیام روشنی دارد: ایران توانسته فناوری ارزان، مؤثر و میدان‌پسند تولید کند که حتی قدرت‌های بزرگ را به الگوگیری واداشته است. در عین حال، این موضوع بیانگر تغییر رویکرد واشنگتن به واقعیت‌های جدید جنگ مدرن است؛ جنگی که دیگر فقط عرصه تجهیزات گران‌قیمت و پیچیده نیست، بلکه میدان چالاکی، کم‌هزینه بودن و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین است.تا زمانی که پهپاد لوکاس وارد میدان نبرد نشود و آزمون سخت تجربه را پشت سر نگذارد، شاهد-۱۳۶ با سابقه درخشان عملیاتی، هزینه بسیار کمتر و ظرفیت تولید انبوه، همچنان برتر باقی خواهد ماند. این ماجرا نه تنها نشان‌دهنده توانایی خیره‌کننده ایران در عرصه فناوری دفاعی است، بلکه نمایانگر تأثیر ژرف آن در بازتعریف قواعد بازی قدرت جهانی است.

در واقع، پهپاد شاهد-۱۳۶ به روشنی نشان داده که فناوری‌های بومی، ساده و هوشمندانه، قادرند جهان نظامی پیچیده و پرهزینه را دگرگون کنند و کشورهایی را که با تکیه بر دانش و ابتکار عمل می‌کنند، به جایگاه برتر دفاعی برسانند؛ درسی که امروز آمریکا به ناچار آن را پذیرفته است!(علیرضا سلیمانی نژاد)

خبر ویژه  

  نقشه شوم دشمنان برای عراق

نگرانی‌ها درباره امنیت عراق در سایه تحولات جنوب سوریه شدت گرفته است. منابع سیاسی عراقی به «الاخبار» گفتند: «نخست‌وزیر و مقامات امنیتی تحولات السویدا را زیر نظر دارند و بیم آن می‌رود که درگیری‌های داخلی در مرز شرقی سوریه به داخل عراق کشیده شود.»در همین رابطه،«علی الموسوی» یکی از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق به الاخبار گفت:: «اتفاقات السویدا صرفاً یک درگیری محلی نیست، بلکه بخشی از نقشه‌ای برای تجزیه جنوب سوریه و ایجاد پایگاه‌های نفوذ اسرائیل و آمریکا است که تهدیدی بزرگ برای عراق و محور مقاومت است.»همچنین منابع امنیتی اعلام کردند: «الحشد الشعبی در حالت آماده‌باش کامل است تا از نفوذ گروه‌های مسلح و تروریستی جلوگیری کند.» این رسانه در پایان نوشت: «ادامه تنش‌ها بدون راه‌حل سیاسی، خلأ امنیتی ایجاد می‌کند که اسرائیل از آن بهره‌برداری خواهد کرد و این بحران می‌تواند به عراق سرایت کند.» 

اخبار

فهم نظامی شهید رشید، در جهان بی‌همتا بود

«سردار محمدجعفر اسدی»معاون بازرسی قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء ، در مراسمی گرامیداشت فرماندهان شهید  این قرارگاه به تجلیل از شخصیت و جایگاه علمی و نظامی «سردار شهید رشید» پرداخت. وی تأکید کرد: «از نظر فهم نظامی، شهید رشید نه‌تنها در ایران، بلکه در جهان بی‌همتا بود. هیچ‌کس در کره زمین نمی‌تواند مدعی شود که بیشتر از او مسائل نظامی را درک می‌کرد.»سردار اسدی با اشاره به نقش کلیدی شهید رشید در عملیات فتح خرمشهر افزود: «ایشان رئیس ستاد قرارگاه فتح بودند و من از نزدیک با توانمندی‌های کم‌نظیر ایشان آشنا شدم.» او همچنین به روحیه متواضع و بی‌ریای این فرمانده شهید اشاره کرد و گفت: «شهید رشید علاقه‌ای به دیده‌شدن نداشت و همیشه در جلسات گوشه‌ای می‌نشست تا در قاب دوربین‌ها نیفتد.»به گفته سردار اسدی، شهید رشید از نوجوانی دست به قلم داشت و مجموعه‌ای غنی از یادداشت‌ها و اسناد جنگ را بر جای گذاشت: «ما بیش از ۱۰۰ دی‌وی‌دی و سی‌دی از سخنرانی‌ها، تحلیل‌ها و یادداشت‌های ایشان درباره دفاع مقدس در اختیار داریم.»

آغاز عملیات ساخت ۲۲۰ هزار واحد مسکونی

«حمیدرضا سهرابی» معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از آغاز عملیات اجرایی ۲۲۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای تحت مسئولیت بنیاد خبر داد و گفت: «تاکنون نیز ۱۹ هزار واحد تحویل متقاضیان شده است.»معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد:« طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار است تا هفته دولت امسال، تعداد واحدهای تحویلی به ۲۴ هزار واحد برسد.»سهرابی از تخصیص زمین برای احداث ۲۵۴ هزار و ۳۸۴ واحد خبر داد و در خصوص همکاری و انعقاد قرارداد بانک‌ها نیز توضیح داد:« ۲۰۰ هزار واحد برای پرداخت تسهیلات به بانک‌ها معرفی شدند که قرارداد ۱۲۵ هزار واحد تاکنون منعقد شده و ۷۵ هزار واحد تسهیلات خود را در بخش شهری دریافت کرده‌اند.»وی با اشاره به روند اجرایی پروژه‌ها بیان کرد: «هم اینک ۱۸۶ هزار واحد وارد مرحله پی کنی شده‌اند و ۱۴۳ هزار واحد نیز در مرحله فونداسیون قرار دارند.»سهرابی تکمیل پروژه‌ها را منوط به تأمین به موقع تسهیلات بانکی و آورده متقاضیان دانست و خواستار همکاری مستمر بانک‌ها و مردم در این زمینه شد.

سکوی ملی هوش مصنوعی با مشارکت ۲۸ نهاد رونمایی شد

«حسین افشین» معاون علمی رئیس‌جمهور در نخستین جلسه کمیته تخصصی ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی، با اشاره به مأموریت این ستاد گفت: «نقش ما صرفاً تسهیلگری و انسجام‌بخشی است تا دستگاه‌های اجرایی بتوانند برنامه‌های خود را در حوزه هوش مصنوعی پیش ببرند.»او با تأکید بر لزوم مشارکت همه دستگاه‌ها در تدوین «برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی» افزود: «اگر قرار است برنامه‌ای ملی تدوین شود، باید نگاهی ملی و نه بخشی به آن داشت.»در این نشست، سکوی ملی هوش مصنوعی با مشارکت ۱۴ دانشگاه و ۱۴ شرکت دانش‌بنیان معرفی شد. حمیدرضا ربیعی، استاد دانشگاه شریف در معرفی این سکو گفت: «هدف ما توسعه سریع، کاهش هزینه و دسترسی ساده برای همه کاربران است.»عبدالحسن بهرامی نیز اظهار داشت: «کاربردی‌سازی هوش مصنوعی، موتور محرک رشد اقتصاد دانش‌بنیان است و ستاد باید منشأ اثر در آینده این حوزه باشد.»در ادامه، چهار کمیته تخصصی با عناوین «سیاست‌گذاری»، «آموزش»، «زیرساخت» و «کاربردها» معرفی شد تا مسیر توسعه منسجم‌تر و عملیاتی‌تری داشته باشد.

حمایت واشنگتن، انگیزه اصلی ادامه تجاوزات رژیم صهیونی

«جان میرشایمر» نظریه‌پرداز سرشناس روابط بین‌الملل، با اشاره به نقش تعیین‌کننده آمریکا در حمایت از سیاست‌های رژیم صهیونی، تأکید کرد: «اسرائیل بدون پشتیبانی نظامی و سیاسی ایالات متحده نمی‌تواند به جنگ و نسل‌کشی ادامه دهد». او سیاست‌های دولت ترامپ در قبال ایران را عامل اصلی بی‌ثباتی بیشتر در منطقه دانست و نسبت به تکرار چنین اقدامات پرخطر هشدار داد.میرشایمر با اشاره به حمله آمریکا به ایران در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ، آن را «آغازگر فصلی خطرناک در خاورمیانه» خواند و تأکید کرد که برخلاف دولت بایدن، ترامپ تحت تأثیر فشارهای اسرائیل وارد جنگ شد. او افزود: «نتانیاهو به دنبال ادامه عملیات پاکسازی قومی در غزه و کرانه باختری است و برای این هدف، به حمایت بی‌قیدوشرط آمریکا نیاز دارد.»وی با اشاره به دیدارهای اخیر ترامپ و نتانیاهو، گفت این گفتگوها احتمالاً با هدف جلب موافقت برای حمله نظامی دوباره به ایران و جلوگیری از آتش‌بس در غزه انجام شده است. به گفته میرشایمر، تا زمانی که این چرخه معیوب حمایت بی‌پایان آمریکا ادامه یابد، امیدی به پایان درگیری‌ها نیست.

 

اخبار کوتاه

آیت‌الله اعرافی در اجلاسیه مدیران حوزه‌های علمیه تأکید کرد: «غرب به‌دنبال دوگانه‌سازی در جهان اسلام است؛ یا قدرتی نباشد یا اگر هست، وابسته و تسلیم باشد.» وی ملت ایران و انقلاب اسلامی را «صخره‌ای استوار» در برابر این پروژه دانست و افزود: «وظیفه روحانیت، استوارسازی دل‌ها و راهبری مغزهاست تا در برابر استکبار جهانی، امت اسلام با ایمان، آگاهی و اراده، ایستادگی کند.»

«هادی طحان نظیف» سخنگوی شورای نگهبان، در سالروز تأسیس این نهاد گفت:« شورای نگهبان طبق قانون اساسی، پاسدار هم‌زمان جمهوریت و اسلامیت نظام است.» وی به نقش این شورا در نظارت بر مصوبات مجلس، انتخابات و اساسنامه‌ها اشاره کرد و افزود:« ایرادات شورا عمدتاً جزئی و حقوقی بوده و هدف آن، تکمیل و اجرای دقیق قوانین است.»

«صباح زنگنه» تحلیلگر سیاسی با اشاره به وضعیت پیچیده سوریه، گفت: «رژیم صهیونیستی با حملات به جنوب سوریه به دنبال توسعه اشغالگری خود است و ادعای حمایت از دروزی‌ها صرفاً پوششی برای اهداف اشغالگری است». او افزود: «تمام جنایات در سوریه به حساب احمد الشرع و کشورهای حامی او نوشته می‌شود». زنگنه همچنین تأکید کرد: «جنایات اسرائیل باعث تردید کشورهای عربی در عادی‌سازی روابط با این رژیم شده است.»

وزارت رفاه با اشاره به زمان‌بندی مرحله جدید کالابرگ، اعلام کرد:« اعتبار دهک‌های چهارم و پنجم دوشنبه ۳۰ تیر و دهک‌های ششم و هفتم ۶ مرداد شارژ می‌شود. در این مرحله، به هر نفر ۳۵۰ هزار تومان برای خرید ۱۱ قلم کالای اساسی در گروه‌های لبنیات، پروتئین و خواربار اختصاص می‌یابد.» مشمولان می‌توانند با اپلیکیشن «شما» یا کد دستوری، موجودی خود را مشاهده کنند.

«غلامرضا گل‌محمدی» رئیس سازمان «تات» با اشاره به دستاوردهای طرح‌های آبخیزداری در منطقه «وردیج»،  اعلام کرد:« سالانه از هدررفت ۵۲۰ هزار مترمکعب آب جلوگیری شده و پوشش گیاهی منطقه بهبود یافته است.» گل‌محمدی گفت: «این طرح‌ها علاوه بر مهار سیلاب و فرسایش خاک، نقش مؤثری در مقابله با گردوغبار دارند.»

«علی تیموری» رئیس سازمان منابع طبیعی با اشاره به چالش‌های اقلیمی ایران،  از همکاری با دفتر توسعه سازمان ملل برای اجرای طرح‌های آبخیزداری و بیابان‌زدایی خبر داد. تیموری با تأکید بر کاهش کانون‌های بحرانی گرد و غبار، خواستار حمایت «UNDP» شد.

«سید محمدعلی رضوی» رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در نخستین رویداد «جهش در صنایع غذایی»،  با اشاره به قانون جهش تولید دانش‌بنیان گفت: «اعتبار مالیاتی این قانون می‌تواند سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه صنایع غذایی را افزایش دهد.» در این رویداد، پنج قرارداد همکاری با صنایع غذایی امضا و تجارب موفق استفاده از ماده ۱۳ قانون معرفی شد.

شرکت دانش‌بنیان «زیست‌تشخیص سنجه» با تولید ۹ کیت راهبردی در حوزه سلامت، سالانه بیش از ۲ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور رقم زده است. «هادی باقری»مدیرعامل شرکت گفت: «۷ محصول مجوز سازمان غذا و دارو گرفته‌اند و دقت آن‌ها به ۹۹.۹۹ درصد می‌رسد.» وی افزود: «حذف ارز ترجیحی، رقابت را به نفع تولید داخلی تغییر داده است.»

 

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات