▼ حرف روز
کاممان را تلخ نکنید!
ما در جامعه مدرن با یک کارخانه عظیم با انبوهی از پیچومهرههای منسجم مواجه هستیم. عبارت «پیچ و مهره» را از بیان رهبر معظم انقلاب در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۶۰ عاریه گرفتم. یک نانوایی از آن جهت که نان مردم را تأمین میکند، یک نظامی از آن جهت که متولی امنیت کشور است، یک پزشک از آن جهت که سلامت جامعه را تضمین میکند، رسالتی بزرگ بر دوش دارند.
جنگ ۱۲روزه نشان داد که این پیوستگی و نقشها در جامعه ایرانی بهدرستی تعریف شده است. در پیام دیروز رهبر معظم انقلاب بر این نکته تأکید شد که پیروزی در ۱۲ روز از آن جهت محقق شد که بازماندگان شهدا صبور ماندند، همرزمانشان بهسرعت به عرصه جنگ بازگشتند و مردم هم با وحدت و استواری به میدان کمک کردند. به همین خاطر بود که از روز اول جنگ مشخص شد که «دشمنان ایران آهن سرد میکوبند.»
واقعیت آن است که ایرانیت و جمع شدن حول محور ایران، عامل چسبندگی جامعه و ایجاد انسجام اجتماعی در جنگ ۱۲روزه بود. اما تکیه بر ایرانیت و جمع شدن حول ملک ایران، زمانی پدید میآید که نظام سیاسی کارآمدی آن را مدیریت کرده باشد. وگرنه از زمان ترکمانچای، گلستان، پاریس و... هم ایرانیت بوده و هم ایران. مزیت جامعه شیعی در دوره معاصر ـ از قرارداد رژی تا به امروز، و از ملاعلی کنی و میرزای شیرازی تا امام خمینی(ره) و امام خامنهای ـ این بوده که علمای شیعی عامل انسجامبخش، مقوم و بازدارنده در مقابل مهاجم بودهاند.
به نظر میرسد پیام دیروز رهبر معظم انقلاب دو محتوای اساسی داشت. محتوای اول، بازگشت به همان تقسیم کار و وظیفه اساسی است. در پیام دیروز، برای جوان، روحانی، استاد دانشگاه، نظامی و یکایک جامعه نقشهایی تعریف شد؛ یکی باید به تبیین بپردازد، دیگری باید تأمین امنیت کند، یکی باید معنویت بیفزاید و... . امروز دیپلمات، نظامی، دولتمدار و... هرکدام در نقشی بازی میکنند که بر دوششان گذاشته شده است.
اما وظیفه دوم، سختتر و پیچیدهتر است؛ آنجایی که میفرمایند: «حفظ اتحاد ملی وظیفه یکایک ما است.» امروز یقهگیری ممنوع است. ممنوع بودن یقهگیری به معنای تعطیلی نقد و نقادی نیست، بلکه یعنی زمان آن نیست که هر روز و با یک اسم و رمز به جان هم بیفتیم. قرار نیست برای یک مصاحبه، حادثه یا هر پدیدهای به جان هم بیفتیم. امروز همه ذیل ولایت و حول پرچم ایران گرد هم آمدهایم؛ این گردهمایی را تلخ نکنیم.(یعقوب ربیعی مطلق)
▼ گزارش روز
جنگ اقتصادی را با مردم میبریم؛ اگر بایدها را جدی بگیریم
حدود ده روز پیش از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، رهبر معظم انقلاب در دیداری با سران قوا، از ضرورت تشکیل «اتاق جنگ اقتصادی» سخن گفتند. این هشدار راهبردی با هدف آمادگی همهجانبه کشور در برابر موج جدید تحریمها مطرح شد؛ اقدامی که به تشکیل شورای هماهنگی اقتصادی قوا انجامید. حتی رهبر معظم انقلاب برای چابکی کار، اختیارات خود را واگذار کردند و فرمودند هرجا مصوبهای در این شورا به تصویب رسید، دیگر معطل موافقت ایشان نشده و کارها را سریعتر آغاز کنند.
اما امروز، با گذشت بیش از هفت سال، این پرسش جدی و صریح همچنان پابرجاست که امروز در چه شرایطی هستیم.واقعیت آن است که جنگ اقتصادی، همانند هر نبرد دیگری، محتاج آمادگی، سازماندهی، مردمی سازی دفاع، انضباط و روحیه مقاومت است. اقتصاد جنگی یعنی جهتدهی همه منابع کشور در مسیر اهداف کلان ملی: کاستن از هزینههای زائد، تقویت تولید داخلی، جلوگیری از ریختوپاش منابع ارزی، و بودجهریزی بر مبنای اولویتهای حیاتی کشور. نگاهی به الگوی دهه شصت نشان میدهد که کشور توانست با همین الگو از گردنههای سخت عبور کند.امروز نیز نشانههایی روشن از روحیه مقاومت اقتصادی وجود دارد. در دوره دولت شهید رئیسی، هزاران واحد تولیدی نیمهتعطیل، جان دوباره گرفتند. مهندسان، کارگران و فعالان اقتصادی با روحیه جهادی، به صحنه آمدند. این اقدامات نشانه آن است که وقتی باور به شرایط جنگی در مسئولان و مردم شکل میگیرد، اقتصاد میتواند برخلاف تصور دشمن، رو به پیشرفت حرکت کند. و چه بسا همین مجاهدت هاست که مانع از تحقق هدف دشمن در فروپاشی اقتصاد ایران شده است.
اما در کنار این اقدامات مثبت، هنوز برخی نشانهها حکایت از ناهماهنگی جدی با منطق اقتصاد جنگی دارد. واردات خودروهای لوکس، تخصیص ارز به کالاهای غیرضرور، و هزینههای اشرافی در برخی دستگاهها – بهویژه در بخشهای بانکی و نفتی – زنگ خطرهایی هستند که نمیتوان نادیده گرفت. پرسش اساسی آن است که در شرایط جنگ اقتصادی، چه منطقی اجازه میدهد خودروی ۲۵۰۰ سیسی وارد شود؟ یا به کالاهایی که نیاز اساسی مردم نیستند، ارز بسیار زیاد تخصیص مییابد؟ چرا بخشی از نظام بانکی، بهجای پشتیبانی از تولید، درگیر فعالیتهای غیرمولد و سوداگرانه شده است؟ بدیهی است که در جنگ اقتصادی باید ساختارهای بودجهریزی و سیاستگذاری اقتصادی بر پایه اهداف تولیدی بازطراحی شوند و نظام بانکی نقش پشتیبان واقعی برای تولید بیابد.
راه پیروزی روشن است: بازگشت به اصول اقتصاد مقاومتی. این الگو، نسخهای پویا برای پیروزی در جنگ اقتصادی است. امروز بیش از همیشه، نیازمند صرفهجویی ملی، شفافسازی مالی، مردمیسازی اقتصاد و پایان دادن به رانتهای ساختاری هستیم.
والبته مجاهدت در کار و برنامه ها باید در اولویت باشد چنانچه رهبر معظم انقلاب در پیام دیروزشان فرمودند: "جدیت و پیگیری و به نتیجه رساندن کارهای کشور وظیفهی همهی دستگاههای مسئول اجرائی است."(علی محمدی)
▼ خبر ویژه
نقشه پلید صهیونیست ها برای غزه
«هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه، با هشدار درباره طرح رژیم صهیونی برای خالی کردن نوار غزه، تصریح کرد:« اسرائیل قصد دارد با افزایش مشکلات و رنجهای مردم غزه و درخواست از برخی کشورها برای پذیرش آوارگان، این منطقه را از ساکنانش خالی کند.»فیدان در گفتوگو با شبکه NTV ترکیه اظهار داشت: «رژیم اسرائیل با تخریب زیرساختهای غزه، ایجاد قحطی و گرسنگی و کشتار غیرنظامیان، در حال تشدید بحران انسانی است و همزمان با ارسال افسران اطلاعاتی به دیگر کشورها، تلاش میکند آنها را به پذیرش آوارگان فلسطینی راضی کند.»او افزود که باید از اجرای چنین برنامهای جلوگیری شود و تأکید کرد: «آنکارا با کشورهای مختلف وارد مذاکره شده و هشدار داده است، اما همه جهان باید برای مقابله با این طرحها آماده باشند.»در همین حال، «نبیل ابوردینه» سخنگوی تشکیلات خودگردان فلسطین، خواستار اقدام فوری دولت آمریکا برای متوقف کردن تهدیدات رژیم صهیونی شده و گفت: «اگر آمریکا واقعا خواهان ثبات در منطقه است، باید اسرائیل را مجبور به توقف تجاوز و برقراری آتشبس کند.»این اظهارات در حالی مطرح میشود که نوار غزه همچنان درگیر بحران انسانی و تنشهای شدید است.
▼ اخبار
حافظ قرآن، خطیب توانا و پاسدار حقیقی انقلاب
«حجتالاسلام والمسلمین عبدالله حاجی صادقی» نماینده ولیفقیه در سپاه، در مراسم اربعین «سپهبد شهید حسین سلامی»، با اشاره به جایگاه معنوی و انقلابی این فرمانده شهید، گفت: «شهادت سردارانی چون سلامی تنها یک حادثه نیست؛ بلکه احیاگر روح انقلاب و جانبخش مسیر ولایت است.»وی با تأکید بر ایمان، استقامت و ولایتمداری شهید سلامی افزود: «او نهتنها خطیب توانا و حافظ قرآن بود، بلکه تجسم آیاتی بود که خداوند در قرآن ستوده است. سردار سلامی در همه صحنههای نبرد، با شجاعت و خشم مقدس مقابل استکبار ایستاد و هرگز از راه پاسداری از انقلاب عقب ننشست.»نماینده ولیفقیه در سپاه با اشاره به عشق شهید سلامی به مردم و دغدغهمندی او نسبت به مشکلات جامعه خاطرنشان کرد: «او در عین مهربانی با مردم، در برابر جبهه کفر قاطع و بیامان بود.»حجت الاسلام حاجی صادقی تصریح کرد: «سلامی با ولایتمداری مطلق و ایمان راسخ، به الگویی قرآنی برای نسل جوان تبدیل شد. امروز مکتب و تفکر ضد استکباری او زنده است و خون پاکش، انسجامی بینظیر به جامعه ما بخشید.»
پرتاب موفق ناهید ۲؛ گام بلند ایران به سوی منظومههای ماهوارهای
«سید ستار هاشمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ پس از بر مدار قرار گرفتن موفق ماهواره «ناهید ۲» تاکید کرد:« این ماهواره نخستین ماهواره مخابراتی ایران در باند «کییو» است که با هدف توسعه خدمات مخابراتی در دستور کار قرار گرفته است.»هاشمی با اشاره به کارکردهای این ماهواره افزود: «یکی از مأموریتهای مهم ناهید ۲، پشتیبانی از ارتباطات مناطق روستایی و محروم است. این ماهواره میتواند نقش مؤثری در گسترش عدالت ارتباطی ایفا کند.»وزیر ارتباطات همچنین ناهید ۲ را سکویی برای توسعه منظومههای ماهوارهای آینده کشور دانست و تصریح کرد: «موفقیت این مأموریت زمینهساز طراحی و تولید ماهوارههای مشابه خواهد بود که در قالب یک پلتفرم، امکان شکلگیری منظومهای از ماهوارهها را فراهم میکند.»ماهواره ناهید با استفاده از ماهوارهبر «سایوز» از پایگاه فضایی «وستوچنی» روسیه به فضا پرتاب شد و در مدار هدفگذاریشده قرار گرفت.نخستین دادههای تلهمتری این ماهواره در ایستگاه زمینی سازمان فضایی ایران با موفقیت دریافت شد و عملکرد سامانههای آن مورد تأیید قرار گرفت.
جهش بیسابقه صادرات نفت ایران به ۱.۸ میلیون بشکه
ایران با ثبت صادرات روزانه ۱.۸ میلیون بشکه نفت خام در ژوئن ۲۰۲۵، رکوردی تاریخی در حوزه انرژی بهجا گذاشت. مؤسسه «ورتکسا»با اشاره به این موضوع، اعلام کرد: «میانگین صادرات نفت خام ایران از اول تا بیستم ژوئن به ۱.۸ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین رقم ثبتشده تاکنون است.» همچنین مؤسسه «کپلر» گزارش داد: «صادرات نفت ایران تا ۲۷ ژوئن بهطور میانگین ۱.۴۶ میلیون بشکه در روز بوده که رشدی ۴۶ درصدی نسبت به ماه مه دارد.»این جهش صادراتی در شرایطی رقم خورد که تحریمهای آمریکا همچنان برقرار است. یک مقام آگاه در صنعت نفت هم گفت: «موفقیت اخیر حاصل دیپلماسی اقتصادی هوشمند، بهرهبرداری از ظرفیتهای فنی و اتخاذ تصمیمات راهبردی در حوزه انرژی است.»آژانس بینالمللی انرژی نیز اعلام کرد: «میانگین صادرات نفت ایران در نیمه نخست ۲۰۲۵ حدود ۱.۷ میلیون بشکه در روز بوده که نشاندهنده ثبات در روند فروش نفت است.»
حمایت جهانی از فلسطین و رسوایی جهانی صهیونیست ها
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونی در گزارشی تحلیلی با اشاره به انزوای فزاینده رژیم در سطح جهانی نوشت: «شاید غزه را به دست آوریم، اما تمام نقاط جهان را از دست دادهایم.» این رسانه عبریزبان، با استناد به اعلام رسمی «امانوئل ماکرون»رئیس جمهور فرانسه مبنی بر به رسمیت شناختن دولت فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل، تأکید کرد: «جهان از جنگ در غزه خسته شده و اسرائیل را عامل اصلی تداوم آن میداند.»این تحلیل ضمن اشاره به موج جهانی محکومیت تجاوز صهیونیستها و وضعیت وخیم انسانی در غزه، تصریح میکند: «امروز گرسنگی در غزه، تیتر اول رسانههای جهان است؛ حتی شبکههایی که معمولاً از اسرائیل حمایت میکردند.»در ادامه آمده است: «میزان تحریمها علیه اسرائیل، بهویژه در دانشگاهها و عرصه هنر، بیسابقه است و فشارهای حقوقی علیه نظامیان اسرائیلی در سطح جهانی افزایش یافته است.»این رسانه هشدار میدهد: «اسرائیل با موجی از انزجار بینالمللی روبروست و باید یا به توافق موجود تن دهد یا با هماهنگی آمریکا دست به حملات محدود و سریع بزند، در غیر این صورت زمان به نفع حماس پیش خواهد رفت.»
▼ اخبار کوتاه
◄ دفتر آیتالله سیستانی با صدور بیانیهای ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت فاجعهبار انسانی در غزه، خواستار «اقدام فوری جهان اسلام برای پایان دادن به جنایات رژیم صهیونیستی» شد. در این بیانیه آمده است: «نباید کشورهای اسلامی و جامعه جهانی در برابر گرسنگی و مرگ غیرنظامیان، بهویژه کودکان و بیماران، سکوت کنند.» آیتالله سیستانی تأکید کرد: «وظیفه شرعی و انسانی ایجاب میکند تا راه کمکرسانی به مردم بیدفاع غزه در سریعترین زمان ممکن گشوده شود.»
◄ بنیاد ملی علم ایران اعلام کرد: «در قالب فراخوان مشترک با ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو، از طرحهای پژوهشی و پسادکتری در حوزههای نوظهور تا سقف ۶۰۰ میلیون تومان حمایت میشود.» در این فراخوان آمده است: «محورهای مورد حمایت شامل چاپ سهبعدی زیستی، حسگرهای نوظهور، الکترونیک چاپی و فناوریهای آینده در میکروالکترونیک است.» همچنین تأکید شده: «طرحهای دارای پشتیبان صنعتی و شرکتهای دانشبنیان در اولویت حمایت قرار دارند.»
◄ «یدالله رحمانی» استاندار کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: «پخت نان با آرد بلوط میتواند تا ۴ میلیون تن از نیاز کشور به واردات گندم را کاهش دهد.» به گفته رحمانی، اجرای آزمایشی این طرح موفقیتآمیز بوده و ترکیب ۲۰ درصد آرد بلوط با ۸۰ درصد آرد گندم نتایج مطلوبی داشته است. این ابتکار ضمن صرفهجویی ارزی، زمینه اشتغال و بهرهبرداری پایدار از جنگلهای زاگرس را فراهم میکند و ارزش تغذیهای نان مصرفی را نیز افزایش میدهد.
◄ به نقل از «روسیا الیوم»، نتایج نظرسنجی صورت گرفته از سوی مؤسسه «گالوپ» نشان میدهد که حمایتهای مردم آمریکا از عملکرد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور به پایینترین حد خود از ژانویه ۲۰۲۵ یعنی آغاز به کار وی تاکنون رسیده است.بر اساس این گزارش، تنها ۳۷ درصد از مردم آمریکا عملکرد ترامپ را تأیید میکنند؛ این در حالی است که این میزان در ژانویه گذشته به ۴۷ درصد رسیده بود.
◄ روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» گزارش داد که ارتش این رژیم طی ماه گذشته در جریان حملات خود به نوار غزه، حدود یک هزار کودک فلسطینی را کشته است.این آمار تازه، نگرانیها درباره شدت خشونت و ابعاد فاجعه انسانی در غزه را افزایش داده است.در همین راستا، «گوترش»دبیرکل سازمان ملل نیز نسبت به گرسنگی مردم غزه هشدار داد و گفت که این فجایع اخلاق را در سطح جهان به چالش کشیده است.«برنی سندرز» سناتور آمریکایی نیز در این باره اعلام کرد که رژیم صهیونی از گرسنگی دادن جمعی بهعنوان ابزاری برای پاکسازی نژادی در نوار غزه استفاده میکند.
◄ مؤسسه آمریکایی «جینسا» با اشاره به گزارشهای میدانی، اعلام کرد نزدیک به «۷۰ درصد موشکهای شلیکشده ایران به اهداف خود در سرزمین های اشغالی اصابت کردهاند.»مدیر سیاست خارجی این مؤسسه با تأکید بر اهمیت این دستاورد گفت: «این موفقیت ایران پیام روشنی به بازیگران منطقهای و جهانی ارسال کرده است.»وی افزود: «توان موشکی ایران به طور قابل توجهی افزایش یافته و این واقعیت نیازمند بازنگری فوری در استراتژی دفاع موشکی اسرائیل و آمریکا است.»
◄ «ماریا زاخاروو» سخنگوی وزارت خارجه روسیه، درباره طرح آمریکا برای کریدور زنگزور گفت: «آمریکاییها ظاهراً راهحل منحصر به فردی دارند که چیزی جز فریبکاری نیست.»