▼ حرف روز
شرایط خروج از رکود مسکن
«خشایار باقرپور» رئیس اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران، با اشاره به رکود بیسابقه در بازار مسکن گفت: «تقریباً هیچ خریدار اولی در بازار وجود ندارد و تقاضای مصرفی به مرز صفر رسیده است. معدود معاملاتی که اکنون در بازار انجام میشود، عمدتاً معاملات تهاتری یا تبدیل بهاحسن هستند. »اعلان این خبر بازتابهای رسانهای زیادی پیدا کرد و پیرو آن، تحلیلهای مهمی در بخش رکود مسکن صورت گرفت؛ حتی برخی این رکود عمیق را در ۵۰ سال گذشته بیسابقه دانستند.
علل پیدایش این وضعیت به عوامل مختلفی برمیگردد که بهصورت اجمال مورد بررسی قرار میگیرند. اول از همه، نشانههای کوچ سرمایههای سوداگرانه از بازار مسکن به سمت بازارهای دیگر (نظیر طلا، دلار، رمزارز و حتی بازارهای خارجی)، بهویژه بعد از جنگ ۱۲ روزه تحمیلی، بهروشنی قابل مشاهده است. وقتی مسکن دیگر سود فوری نداشته باشد، دلالان به آرامی از این بخش کوچ میکنند. این کوچ در بلندمدت میتواند به سالمسازی فضای سرمایهگذاری در حوزه مسکن منجر شود؛ اگر سیاستگذاران با هوشمندی عمل کنند، این یک مزیت برای پایداری اقتصاد مسکن خواهد بود.
دوم اینکه، خیلیها با نگاه سوداگرانه، خروج اتباع را عامل این وضعیت میدانند. در پاسخ به این عده باید گفت در بخش مسکن، مؤلفههای مختلفی دخیلاند. اول از همه، هزینه تمامشده مسکن شامل دو بخش اصلی است: زمین و عوارض (که حدود ۶۵ درصد از کل هزینه را شامل میشود) و بخش ساختوساز که حدود ۳۵ درصد باقیمانده را تشکیل میدهد. از این ۳۵ درصد، حدود ۳۰ درصد مربوط به حقوق و دستمزد است و از این میزان نیز، ۳۰ درصد به اتباع اختصاص دارد که عمدتاً کارگران ساده هستند.
حال اگر همه اتباع از کشور خارج شوند و نیروی کار ایرانی جایگزین آنها شود که ۳۰ درصد بیشتر هم دستمزد بگیرد، تأثیر نهایی بر هزینه ساخت، تنها در حدود یک درصد خواهد بود. بنابراین نمیتوان گفت که خروج اتباع باعث گرانی مسکن یا رکود آن میشود، چرا که افزایش یکدرصدی در برابر سایر هزینههای مسکن عدد چندانی نیست.
تحولات حوزه مسکن را باید در سطح اقتصاد کلان، مثل مهار تورم، جستوجو کرد و برای کاهش تورم، اقدامات اساسی صورت گیرد. از آن طرف، تولید مسکن مقولهای نیست که تنها یک دستگاه متولی در عرصه آن فعال باشد. باید اذعان داشت که بیش از نیمی از حاکمیت با مسئله مسکن درگیر هستند. مرتبطین و متولیان امر در بخش مسکن باید هماهنگ و همسو عمل کنند. زمانی که این هماهنگی وجود نداشته باشد، طبیعی است که مشکلات بازار مسکن نیز حل نخواهد شد.
حال که قدرت خرید مردم و علیالخصوص مسکناولیها با این شرایط بسیار پایین آمده، باید موانع ساخت مسکن کوچکمتراژ تسهیل شود یا مدلهایی مثل «مسکن تدریجی» در دستور کار قرار گیرد.(علی قاسمی)
▼ گزارش روز
زنگ خطر زنگزور!
پیشنهاد جنجالی تام باراک، سفیر آمریکا در ترکیه، برای اجاره ۱۰۰ سالهٔ ۳۲ کیلومتر از خاک ارمنستان در منطقهٔ سیونیک بهمنظور مدیریت کریدور زنگزور، پرده از یک بازی پیچیدهٔ ژئوپلیتیکی در قفقاز جنوبی برداشته است. این پیشنهاد، که به ظاهر یک طرح ترانزیتی برای اتصال آذربایجان به نخجوان و ترکیه معرفی شده، در بطن خود اهدافی فراتر از حملونقل را دنبال میکند. کارشناسان معتقدند این کریدور نهتنها یک مسیر تجاری، بلکه بخشی از استراتژی غرب برای نفوذ در منطقه و مهار ایران و روسیه است.
کریدور زنگزور، که از زمان جنگ دوم قرهباغ (۲۰۲۰) به یکی از نقاط کانونی اختلاف میان ایروان و باکو تبدیل شده، قرار است با عبور از استان سیونیک ارمنستان، مسیری مستقیم برای انتقال کالا و انرژی از آذربایجان به ترکیه فراهم کند. اما این پروژه، به باور کارشناسان، میتواند به باز شدن جادهای زمینی برای رژیم صهیونی تا مرزهای شمالغربی ایران منجر شود. این امر نهتنها ارتباط زمینی ایران با ارمنستان و اوراسیا را قطع میکند، بلکه تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی ایران به شمار میرود.ایران و ارمنستان از دیرباز روابط استراتژیکی داشتهاند و مرز ۴۶ کیلومتری مشترک آنها، دروازهای برای دسترسی ایران به اوراسیا بوده است. پیشنهاد آمریکا، که ظاهراً حاکمیت ارمنستان را محترم میشمارد، در عمل میتواند این کشور را تحت فشار قرار دهد. ارمنستان بهشدت با این طرح مخالفت کرده و سخنگوی نخستوزیر این کشور تأکید کرده که هیچ بخشی از خاک خود را واگذار نخواهد کرد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، نیز ضمن تأکید بر حفظ تمامیت ارضی کشورها، هرگونه تغییر ژئوپلیتیکی که به ضرر منطقه باشد را غیرقابلقبول دانسته است.ورود بازیگرانی مانند امارات، که با سرمایهگذاری در پروژههای زیرساختی از این کریدور حمایت میکند، و ترکیه، که بهعنوان متحد اصلی باکو در پی تقویت جایگاه خود است، پیچیدگیهای این معادله را افزایش داده است. این تحرکات، در کنار حضور آمریکا، نهتنها نفوذ ایران، بلکه جایگاه سنتی روسیه بهعنوان ضامن توافق آتشبس ۲۰۲۰ را نیز تضعیف میکند. مسکو که با این پیشنهاد به حاشیه رانده شده، با چالشهای جدیدی در حفظ نفوذ خود در قفقاز مواجه است.از این رو کارشناسان هشدار میدهند که ایران و روسیه باید واکنشی سریع و مؤثر نشان دهند. در حال حاضر، مسیرهای جایگزین مانند اسکلهٔ رو-رو بندر امیرآباد یا مسیر ارمنستان-گرجستان میتوانند گزینههایی برای خنثیسازی این تهدید باشند، اما عدم پیشرفت در روابط با گرجستان و اجرایینشدن این پروژهها، ایران را کمی در موضع ضعف قرار داده است. تقویت دیپلماسی اقتصادی با گرجستان و ارمنستان و اتصال حوضههای دریایی ایران به دریای سیاه، میتواند وزن ژئوپلیتیکی کشور را در برابر این طرح تقویت کند.پیشنهاد آمریکا برای کریدور زنگزور، بیش از یک پروژهٔ ترانزیتی، بخشی از یک سناریوی حسابشده برای تغییر موازنهٔ قوا در قفقاز جنوبی به نفع محور غربی-ترکی-عبری است. ایران و روسیه، بهعنوان بازیگران کلیدی منطقه، باید با هوشیاری و هماهنگی، پاسخی درخور به این تهدید بدهند تا منافع ملی و منطقهای خود را حفظ کنند.(حسن نوروزی)
▼ خبر ویژه
چرخش استراتژیک ریاض از تلآویو به تهران!
در پی ناکامی رژیم صهیونی در پیشبرد عادیسازی و شکستهای پیدرپی در نبرد غزه، وبسایت تحلیلی «TheCradle» از تغییر راهبرد عربستان در قبال ایران خبر داد. بهنوشته این رسانه، «ریاض دیگر تهران را تهدید نمیبیند، بلکه آن را یک قدرت منطقهای با ظرفیت بازدارندگی قابل توجه ارزیابی میکند.»این گزارش میافزاید: «تحولات میدانی غزه، افول نقش آمریکا در منطقه و بینتیجه ماندن پروژه عادیسازی، مقامات سعودی را به سمت بازتعریف روابط با ایران سوق داده است». به گفته نویسنده، عربستان راهبردی تحت عنوان «مهار مثبت» در پیش گرفته که مبتنی بر کاهش تنش، بازگشایی سفارتخانهها و توسعه همکاریها با جمهوری اسلامی است.در این میان، ایران نیز با تاکید بر گفتمان همکاری منطقهای و نمایش بازدارندگی مؤثر، توانسته است جایگاه راهبردی خود را در معادلات غرب آسیا تحکیم بخشد.این رسانه در پایان تاکید میکند: «ریاض با چشمپوشی از پروژههای بیثباتکننده تلآویو، در پی استقرار نظمی بومی و پایدار در منطقه است؛ نظمی که در آن، رژیم صهیونیستی بهتدریج از معادلات حذف خواهد شد.»
▼ اخبار
اقتدار ایران، جهانی شد
«حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالله حاجی صادقی» نماینده ولیفقیه در سپاه با اشاره به برنامه ریزی گستره و چندین ساله دشمنان برای تسلیم ایران،گفت:«دشمنان در حمله اخیر خود اهداف فرعی متعددی داشتند اما هدف اصلی آن ها،کنارزدن حاکمیت الهی بود که به لطف و عنایت خداوند مقلب القلوب و تدبیر و فرماندهی رهبر معظم انقلاب،نتوانستند کاری از پیش ببرند و متحمل شکست سنگینی شدند.» نمایند ولی فقیه در سپاه ضمن تشریح پیش فرض های دشمن برای این حمله،گفت:«آمریکاییها و صهیونیست ها فکر میکردند تحریم و فشارها،افکار و روحیه مردم را فرسوده کرده و این وضعیت یک فرصت بزرگ برای آنها محسوب می شود اما برخلاف انتظارآنها همین مردم،یکپارچه و متحد در برابرشان قرار گرفتندو نقشه های شومشان را ناکام گذاشتند.» حجتالاسلام والمسلمین حاجی صادقی در پایان،با هشدار نسبت به فعالیت دشمنان خارجی و منافقین داخلی،برای تحت تاثیر قراردادن افکار عمومی،بیان کرد:«پیروزی در جنگ 12 روزه برکات فراوانی به همراه داشت و توانست اقتدار نظام ولایی و قدرت دفاعی ایران را در نزد جهانیان متجلی سازد.ماباید حافظ این دستاوردها باشیم و نگذاریم عده ای با القا مطالب انحرافی و دوگانه های ساختگی،اذهان مردم را مخدوش کنند.»
پروژه ملی هوشمندسازی مناطق آزاد آغاز شد
پروژه ملی هوشمندسازی مناطق آزاد با حضور رئیسجمهور و وزیر اقتصاد رونمایی شد.این پروژه که با راهبری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و با بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و فناوریهای نوین طراحی و اجرا شده است، گامی راهبردی در مسیر تحول دیجیتال، ارتقا شفافیت، تسهیل خدمات و مقابله با تحریمها بهشمار میرود.اجرای این طرح در راستای تحقق سیاستهای کلان شورایعالی و تبدیل مناطق آزاد کشور به مناطق نسل هفتم با محوریت اقتصاد دیجیتال صورت گرفته است.در این راستا، با همکاری بخش خصوصی و فراجا سه سامانه کلیدی شامل «کارت گردشگران خارجی»، «سامانه مدیریت هوشمند مسافر و سوئیچ یکپارچه گردشکری مناطق آزاد» و «سامانه مدیریت هوشمند متمرکز بار مناطق آزاد» به بهرهبرداری رسید.گفتنی است، این پروژه طوری طراحی شده که به مرور با اتصال سایر زنجیرههای خدمات، به سمت پویایی و اثرگذاری بیشتر پیش خواهد رفت و اجرای موفق آن میتواند سیمای راهبردی مناطق آزاد در جمهوری اسلامی ایران و الگوی حکمرانی در مناطق را تغییر داده و تحولی امیدآفرین و الهامبخش در عرصههای گردشگری و جذب سرمایهگذاری ایجاد نماید.
سایه انزوا بر سیاست خارجی آمریکا
نشریه آمریکایی «فارن افرز» در گزارشی تحلیلی هشدار داد که سیاستهای «دونالد ترامپ»رئیسجمهور ایالات متحده، بار دیگر واشنگتن را بهسوی انزوای بینالمللی سوق میدهد. این نشریه با اشاره به رویکرد ترامپ در تحقیر متحدان سنتی و قدیمی آمریکا، تأکید کرده است که بیاعتمادی و شکافهای ایجادشده، جایگاه جهانی آمریکا را بهشدت تضعیف میکند.فارن افرز نوشت: «ترامپ بارها متحدانی چون ژاپن، کره جنوبی و کشورهای اروپایی را به "مفتخوری" و "ضعف" متهم کرده و در مقابل، از رهبران اقتدارگرایی چون کیم جونگاون و ویکتور اوربان تمجید کرده است. این رفتارها باعث شده بسیاری از متحدان، بهویژه در اروپا، به فکر ایجاد بازدارندگی مستقل هستهای بیفتند و کشورهای آسیایی نیز احتمال دستیابی به تسلیحات هستهای را بررسی کنند.»در همین حال، آمریکا حتی در کنار کشورهایی چون روسیه و کره شمالی، به قطعنامه سازمان ملل علیه تجاوز به اوکراین رأی منفی داده است. فارن افرز در پایان هشدار میدهد:« اگر این مسیر ادامه یابد، ایالات متحده با دست خود ساختار اتحادهای جهانیاش را فرو میپاشاند و وارد دنیایی خطرناکتر و بیثباتتر میشود.»
تلفات واقعی افشا شد: ۸۹۳ کشته صهیونیستها!
در پی جنگ اخیر میان ایران و رژیم صهیونی، اظهارات صریح برخی از مقامات و تحلیلگران رژیم، پرده از واقعیتهایی برداشت که پیشتر از افکار عمومی پنهان مانده بود.«رابی سلمان» مدیر شرکت «ردلاین اسرائیل»، در گفتوگویی جنجالی با شبکه ۱۴ رژیم صهیونی، فریاد زد: «بس کنید با این دروغ و مهندسی ذهن! تعداد کشتههای اسرائیل در جنگ با ایران، ۸۹۳ بود نه ۳۵! لعنت به شما و کانال بیارزشتان!»از سوی دیگر، «ویلیام شرایور» تحلیلگر آمریکایی حوزه ژئوپلیتیک، در گزارشی نوشت: «نخستین پاسخ موشکی ایران با چندصد پهپاد و موشک کروز آغاز شد که مأموریت اصلیشان تضعیف سامانههای دفاعی اسرائیل بود.» وی تأکید کرد: «در ۲۲ ژوئن، ایران حدود ۱۰۰ موشک بالستیک شلیک کرد و گنبد آهنین عملاً از کار افتاد.»او همچنین افزود: «ایران ثابت کرد توانایی حملات هایپرسونیک با کلاهکهای بزرگ و دقت بالا را دارد… این یک پیروزی راهبردی برای تهران بود.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «حجت الاسلام حسین طائب» مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به بازسازی سریع ساختار نظامی در ساعات اولیه جنگ 12روز،گفت:« تصور صهیونیست ها،براندازی نظام در کمتر از 24 ساعت بودو با این خیال خام با پشتیبانی آمریکا، دست به چنین حماقتی زدند.البته نتایج تجاوز به ایران خیلی زود با تبدیل شدن شهرهایشان به تلی از ویرانه نمایان شد.»طائب همچنین اضافه کرد:«بر خلاف تصور یک عده،دشمن در تهاجم خود برتری مطلق اطلاعاتی نداشت و مجبورشد برای زدن یک هدف، چندین نقطه و مکان را به صورت کور بزند.»
◄ «حجت الاسلام علی کریمیان» دبیرکل اتحادیه رادیو و تلویزیونهای اسلامی،با اشاره به وحدت بی سابقه جهان اسلام و به خصوص شیعیان جهان در حمایت از ایران در برابر رژیم صهیونی، گفت:«حماقت صهیونیست ها موجب تجدید روحیه رزمندگان محور مقاومت در سراسر منطقه شد.» وی در ادامه افزود:«امروز تمام اجزای مقاومت،قدرتمند تر از همیشه در حال مبارزه با استکبار جهانی و در راس آنها آمریکای جنایتکار هستند و در این مسیر هیچ ترس و واهمه ای ندارند.»
◄ چهارمین طرح تشدید نظارت و بازرسی بر بازار کالاهای اساسی در سراسر کشور آغاز شد. این طرح با محوریت نظارت بر عرضه برنج، روغن و شکر و مقابله با فروش اجباری و پدیده «پشت فاکتورنویسی» اجرا میشود. مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد بازرسیها تا حذف کامل تخلفات ادامه خواهد داشت. مصرفکنندگان میتوانند گزارش تخلفات را از طریق سامانههای ۱۲۴ و ۱۳۵ ثبت کنند.
◄ تهران در آستانه تحولی در ترافیک شهری قرار دارد. سه پروژه بزرگراهی در غرب پایتخت، شامل میدان «فتح»، میدان «جی» و پروژه «دوگاز»، با هدف کاهش بار ترافیکی و تسهیل رفتوآمد در حال اجراست. به گفته مسئولان، «میدان فتح تا پایان تابستان»، «میدان جی تا پایان سال» و «فاز اول پروژه دوگاز» امسال افتتاح خواهند شد. این پروژهها میتوانند حلقه ارتباطی مهمی در غرب تهران ایجاد کنند و بار ترافیک را بهطور ملموس کاهش دهند.
◄ شش شرکت بورسی تاکنون سود سهام عدالت مربوط به سال ۱۴۰۲ را پرداخت نکردهاند و برای آنها حکم بدوی دادگاه صادر شده است. «ولیالله جعفری» مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، اعلام کرد باقیمانده سود بهمحض وصول، به حساب سهامداران واریز میشود. او همچنین گفت از این پس سپردهگذاری مرکزی طبق زمانبندی هر ناشر، پیگیر وصول سود خواهد بود و پرداخت سود دیگر مانند سالهای گذشته از دیماه آغاز نمیشود.
◄ «سعید توکلی» مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اهمیت حفظ صنعت گاز در اوج، گفت:« عملکرد درخشان کارکنان در جریان «جنگ ۱۲ روزه» نشاندهنده بلوغ سازمانی و آمادگی در برابر بحرانهاست.» وی اولویت این شرکت را رعایت اصول بهداشت، ایمنی و محیطزیست (HSE) دانست و افزود:« با انگیزههای پاک انسانی، میتوان تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد و میراثدار شایستهای برای این صنعت بود.»
◄ آمریکا پس از ۱۷ سال تسلیحات هستهای خود را در انگلیس مستقر کرده است. بنا به گزارشها، چندین بمب هستهای حرارتی B۶۱-۱۲ به پایگاه نیروی هوایی سلطنتی لیکنهیث در سافولک، پایگاهی از نیروی هوایی سلطنتی که توسط نیروی آمریکا استفاده میشود، منتقل شدهاند.