تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۵  ، 
کد خبر : ۳۸۷۵۵۸
گزارش گاردین از پایان توافق هسته‌ای مسکو و واشنگتن

جنون بدون محدودیت!

به گزارش گاردین، واپسین معاهده هسته‌ای میان این دو قدرت، یعنی توافق «استارت نو»، روز پنج‌شنبه به پایان رسید و به این ترتیب مسکو و واشنگتن رسماً از مجموعه‌ای از محدودیت‌ها بر زرادخانه‌های هسته‌ای خود آزاد شدند که این امر هراس از یک مسابقه تسلیحاتی جهانی را برانگیخته است.

«آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد، انقضای پیمان استارت نو را در «لحظه‌ای خطیر برای صلح و امنیت بین‌المللی» توصیف کرد، از ایالات متحده و روسیه خواست تا به سرعت قرارداد جدیدی برای کنترل تسلیحات هسته‌ای امضا کنند. وی در بیانیه‌ای اعلام کرد که برای نخستین بار در بیش از نیم قرن گذشته، ما با جهانی روبه‌رو هستیم که هیچ محدودیت الزام‌آوری بر زرادخانه‌های هسته‌ای راهبردی دو کشوری که اکثریت قاطع ذخایر جهانی سلاح‌های هسته‌ای را در اختیار دارند، وجود ندارد.

روسیه و آمریکا کنترل بیش از ۸۰ درصد کلاهک‌های هسته‌ای جهان را در دست دارند و به همین دلیل گوترش از واشنگتن و مسکو خواست تا بدون تأخیر به میز مذاکره بازگردند. این نقطه عطف تاریخی، ناقوس مرگی برای بیش از پنج دهه کنترل تسلیحات در دوران بی‌ثباتی فزاینده جهانی است و می‌تواند پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای مصوب ۱۹۷۰ را نیز تهدید کند که طبق آن، کشور‌های فاقد سلاح هسته‌ای متعهد شده بودند به دنبال دستیابی به این سلاح‌ها نروند، مشروط بر اینکه کشور‌های دارای سلاح تلاش‌های صادقانه‌ای برای خلع سلاح انجام دهند.

این پیمان که در سال ۲۰۱۰ امضا شد، زرادخانه هر طرف را به ۱۵۵۰ کلاهک راهبردی مستقر محدود می‌کرد که نشان‌دهنده کاهش ۳۰ درصدی نسبت به محدودیت قبلی در سال ۲۰۰۲ بود. اگرچه جو بایدن پس از پیروزی بر ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ با تمدید پنج ساله این پیمان موافقت کرد.

ناظران معتقدند انقضای استارت نو بیش از آنکه ریشه در ایدئولوژی داشته باشد، ناشی از کمبود ظرفیت دیپلماتیک دولت ترامپ برای مذاکره بر سر یک توافق پیچیده است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات