تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۰  ، 
شناسه خبر : ۲۹۷۳۲۶
محسن غرويان در گفت‌وگو با «آرمان امروز»:
مقدمه: جامعتين همواره يك مرجع اصلي تصميم‌گيري و تصميم‌سازي در كشور بوده است كه البته در سال‌های اخير به ويژه در نيمه دوم دهه ۸۰ اين بخش از عملكرد دو تشكل روحاني جامعه مدرسين حوزه علميه قم و جامعه روحانيت رنگ و بوي سياسي بيشتري پيدا كرد و پس از پايان دولت دهم و روي كار آمدن دولت يازدهم عملكرد جامعتين از آن وضعيت گذشته خارج شد و از آنجا كه رئيس‌جمهور يعني حجت‌الاسلام حسن روحاني عضو جامعه روحانيت است، از آن هشدارها به عملكرد دولت كاسته شده است. بيش از ۳ سال كه دولت يازدهم بر سر كار بود، فرصت براي بازنگري در عملكرد جامعتين وجود داشت اما هنوز هم مشاهده مي‌شود اعضايي از اين دو تشكل روحاني نسبت به وضعيت و رويكردهاي برخي ديگر از اعضا انتقاد دارند و معتقدند كه آن برخي مواضع و عملكردها تنها در حد شعار و حرف باقي مانده است. از جمله اين منتقدان آيت‌ا... محسن غرويان است كه گفتار او از صراحت بالايي برخوردار است. او بيان كاستي‌ها را يك تكليف مي‌داند و تاكيد مي‌كند كه بايد ضعف‌ها را علني كرد تا راهكاري براي رفع آن ارائه شود. در راستاي وضعيت جامعتين و بايدها و نبايدهاي اين دو تشكل روحاني آيت‌ا... محسن غرويان با «آرمان امروز» به گفت‌وگو پرداخته كه در ادامه مي‌خوانيد.
پایگاه بصیرت / مطهره شفيعي

(روزنامه آرمان – 1395/09/21 – شماره 3204 – صفحه 6)

* چند روز پيش نشستي از سوي جامعه مدرسين برگزار شد كه بازتاب‌هايي داشت. برگزاري اين مراسم به معني بازگشت يا آغاز فعاليت‌هاي اين تشكل روحاني با رويكردهاي جديد است؟

** آنچه اشاره كرديد، جلسه جامعه مدرسين با علماي بلاد مختلف بود كه بنده هم در آن حضور داشتم. در ابتدا بايد به اين نكته اشاره كنم كه موضوعي در آن نشست بود كه علاوه بر بنده، برخي ديگر هم به‌ آن انتقاد داشتند. در نشست مذكور بحث‌هايي درباره حوزه انقلابي مطرح شد و سوالي كه برخي طلاب و فضلا داشتند اين بود كه بهترين الگوي انقلابي بودن حوزه، امام خميني و انديشه‌هاي ايشان است و در اين نشست بايد از آيت‌ا... سيد حسن خميني دعوت مي‌شد تا سخنراني كند و ملاك‌هاي انقلابي بودن حوزه از ديدگاه امام خميني را مطرح ‌مي‌كردند چرا كه انديشه، اسرار و اسناد امام خميني در اختيار يادگار ايشان است و جا داشت در اين نشست ايشان به عنوان سخنران دعوت مي‌شد اما چنين نشد و اين مطالبه بخش وسيعي از حضار و فضلاي حوزه بي‌پاسخ ماند.

* به يادگار امام اشاره كرديد؛ پس از مباحثي كه درباره دارايي شخصيت‌ها در اين روزها مطرح شد، برخي مخالفان اعتدال و مشي يادگار امام چنين مطرح كردند كه بايد مشخص شود اداره موسساتي كه منتسب به امام خميني و بيت ايشان است به چه شكلي است و هزينه آن از كجا تامين مي‌شود. شما چه پاسخي به اين دسته از دلواپسان داريد؟

** منظورشان حرم امام است كه بودجه آن را مردم با نذر و نذورات خودشان و اراده و انتخاب خودشان تامين مي‌كنند. از سوي ديگر وجوهات شرعيه هم هست. باز هم مردم به دليل اعتقاداتي كه به امام و بيت ايشان دارند، این وجوه را براي امورات ديني و فرهنگي در اختيار مي‌گذارند و مساله‌اي روشن است.

* به هر حال مخالفان اعتدال و دلواپسان بيش از هر موضوعي درصدد انگ زدن به بيت امام بودند و برخي معتقدند با استفاده از اين شيوه درصدد پنهان كردن تخلفات خودشان هستند.

** متاسفانه بي‌اخلاقي‌ها در فضاي جامعه و به‌ويژه در فضاي سياسي در شرايط امروز به اوج خود رسيده است، آنچه بايد مورد توجه قرار گيرد اين است كه اين نوع بي‌اخلاقي‌ها براي مردم مشمئز‌كننده شده است. برخي نبايد فراموش كنند كه اين‌گونه اقدامات باعث تضعيف نظام اسلامي در برابر اتحادي مي‌شود كه مي‌بينيد ۹۹ نفر از نمايندگان كنگره به‌صورت متحد برنامه خود عليه ايران را به تصويب مي‌رسانند اما در همين حين ما اين همه اختلاف داريم و همديگر را تضعيف مي‌كنيم. بايد به خدا پناه برد كه ان‌شاءا... اميدواريم خداوند، دل‌ها را عوض كند.

* در نشست‌هايي كه علما با يكديگر دارند همواره بر ايجاد وحدت تاكيد مي‌شود، اما به نظر مي‌رسد اين وحدت فقط در جلسات مطرح مي‌شود و درعمل آن‌چنان نتايجي مشاهده مي‌شود. براي مثال ما شاهد هستيم كه آيت‌ا...‌هاشمي‌رفسنجاني و ناطق نوري در اين چهارچوب نيستند. چنين وضعيتي را چگونه ارزيابي مي‌كند؟

** آنچه اشاره كرديد مشكلي است كه با آن مواجه هستيم يعني حرف‌ها و زبان‌ها در تاييد يكديگر است اما دل‌ها و قلب‌ها جداي از يكديگر و متفرق است كه از عذاب‌هاي الهي است، در ادعيه هم داريم قلوب بعضي افراد از يكديگر جداست، اما در شكل، ظاهرسازي مي‌كنند. بايد فكر كرد. واقعا براي چنين مشكلي بايد چاره‌انديشي شود، نياز به تفكر در اين زمينه هستيم، ما هم متحیريم كه چرا اين‌گونه شديم و ظاهر‌سازي و ظاهرگرايي تا اين اندازه تقويت شده است و باطن‌ها متفاوت و از يكديگر دور شده‌اند. آيت‌ا...‌هاشمي و ناطق نوري و مرحوم‌آیت‌ا... موسوي اردبيلي اركان انقلاب بودند و هستند و از شاگردان امام بودند. يادگار امام آيت‌ا... سيد خميني امروز يكي از استوانه‌هاي انقلاب هستند، چنين افرادي منابع انساني و سرمايه‌هاي نظام هستند.

بايد هرچه زودتر در رفتار‌مان تجديدنظر كنيم و اعتماد واقعي و قلبي لازم را داشته باشيم و به وجود بياوريم كه اين امر نيازمند تشكيل جلسات با اراده واقعي است تا اين اختلاف‌ها از ميان برود. البته بايد توحه داشت كه تفاوت ديدگاه و داشتن نظرات مختلف و حتي مخالف مذموم نيست و براي پيشرفت لازم است، يعني اختلاف و تفاوت نظر نشانه رشد يك جامعه است. بايد اين اختلاف ديدگاه كه البته نشاني از غرض ورزي و دشمني ندارد را پاس داشت و بتوان آن را در جهت اعتلاي كشور مديريت كرد. بايد از افراد با ديدگاه‌هاي مختلف دعوت كرد تا پس از شنيدن مواضع و دلايل آنها در موضوعات مختلف بهترين نتيجه را گرفت و در نهايت افراد جامعه هستند كه قضاوت نهايي را مي‌كنند. روحانيون، استادهاي دانشگاه و حتي مسئولان بايد فارع از گلايه‌ها و مقاصد سياسي به دور هم جمع شوند و جلساتي را برگزار كنند. بايد اين جلوه از دوستي و محبت از طريق رسانه‌ها به مردم اطلاع داده شود تا آنها هم دلگرم شوند. موضوع ديگراين كه نبايد محدوديت‌هايي براي بيان عقايد قائل شد، يعني اصلاح‌طلبان و اصولگرايان در فضاي مطلوب به بيان ديدگاه‌ها و نظراتشان بپردازند.

* در روزهاي اخير حجت‌الاسلام مصباحي مقدم در گفت‌وگويي عنوان كرد كه با آيت‌ا...‌هاشمي جلسه‌اي داشتند اما دو طرف به نتيجه نرسيده‌اند و مواضع يكديگر را نپذيرفتند. اين اختلاف ديدگاه را چطور ارزيابي مي‌كنيد؟

** آيت‌ا...‌هاشمي در جايگاهي از نظام و انقلاب هستند كه ديگران بايد به محضر ايشان بروند و از تجربيات، نظرات و ديدگاه‌هاي رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام استفاده كنند. در چنين شرايطي من فكر مي‌كنم وظيفه انقلابي­گري جامعه روحانيت و جامعه مدرسين اقتضا مي‌كند كه به ديدار آيت‌ا...‌هاشمي بروند و نشست داشته باشند تا كشور مسير بهتري را بپيمايد. بايد توجه داشت كه حضور فيزيكي افراد در جامعه روحانيت و جامعه مدرسين ملاك نيست، آنچه اهميت دارد همدلي است. بايد به اين نكته حائز اهميت برسيم كه با استفاده از نظرات شخصيت‌هايي چون آيت‌ا...‌هاشمي‌رفسنجاني و آقاي ناطق نوري كه استوانه‌هاي انقلاب و نظام هستند راه انقلاب را ادامه دهيم.

* شما به عنوان يك چهره شناخته شده در زمينه افزايش وحدت و رفع گلايه‌ها، چه اقداماتي انجام داده‌اید؟

** من در موقعيت يك طلبه تلاش كرده‌ام كه ديدگاه‌هاي امام را مطرح كنم و شاخص‌هايي كه خط امام را تعريف مي‌كند را برجسته كنم. در واقع تلاش من در اين راستا بود كه ديدگاه‌هاي وحدت بخش و دل‌ها را به هم نزديك كنم تا در نتيجه آن، اختلافات كمتر و تلاش شود تا در يك مسير همدلي به اختلافات دامن نزنيم. تلاش‌هاي بنده در اين جهت است برخلاف آنكه مشاهده مي‌شود برخي افراد وظيفه شرعي خود را اختلاف افكني مي‌دانند اگر چنين ديدگاه‌هايي كمتر شود دل‌ها در عمل به يكديگر نزديك مي‌شود اين امري است كه امروز ما به آن نيازمنديم. تلاش‌هاي بنده بر اين است كه با طرفين صحبت ‌كنم، در جلسات شركت ‌كنم و همچنين نظراتي را كه ميل به همدلي است را در مصاحبه با روزنامه‌ها و خبرگزاري‌هاي مختلف مطرح مي‌كنم تا فضايي آرام ايجاد شود اما برخي افراطيون به دنبال مخدوش كردن چنين فضايي هستند و به نظر مي‌رسد منافع خود را در فضايي آرام نمي‌بينند و پيوسته به دنبال اختلاف افكني هستند.

در خود جامعه مدرسين هم اختلاف نظر هست و طيف‌هاي موافق و مخالف آيت‌ا...‌هاشمي‌رفسنجاني وجود دارد كه گاهي همراهي نمي‌كنند اما تلاش بر اين است كه با برگزاري جلسات بتوانيم دل‌ها را به هم نزديك كنيم و به وحدت مورد نظر برسيم. يكي ديگر از موضوعات مهم اين روزها بحث انتخابات ارديبهشت۹۶ است، جناح رقيب اصلاح‌طلبان و اعتداليون در تلاش براي معرفي يك رقيب با پشتوانه در مقابل روحاني است.

اخيرا مشاهده شده گروهي كه به نظر مي‌رسد حامي سعيد جليلی براي انتخابات آينده هستند خود را انقلابيون نامیده‌اند. آيا اصولگرايان و اصلاح‌طلبان انقلابي نبودند كه اين گروه نزدیك به انتخابات داعيه انقلابي‌گري دارد؟اين‌گونه اقدامات قبلا هم شكل گرفته است، يك بار نام پايداري را مطرح كردند، اين‌بار هم چنين نامي را براي خود انتخاب كردند و در واقع تلاش مي‌كنند در آستانه انتخابات با اين راهكارها عد­ه‌­اي از راي‌دهندگان را به سمت خود جذب كنند تا بتوانند مقبوليت بيشتري براي خود به دست آورند اما بايد توجه داشته باشند اين قبيل اقدامات فايده‌اي ندارد و بايد اصل انقلابي­گري را به شكلي باطني درك كنند و به دنبال آن باشند. طرفداري و حمايت از انديشه‌هاي امام و بيت امام و پيروي از مقام معظم رهبري و شاخص‌هايي كه ايشان به عنوان خط امام معرفي كردند و حمايت از استوانه‌هاي نظام همچون آيت‌ا...‌هاشمي و ناطق نوري راه درست انقلابي‌گري است. اين عناوين كه جديدا توليد مي‌كنند اقداماتي قشري‌گري و سطحي نگرانه است و مردم آگاه هستند.

* اين افرادي كه خود را انقلابيون معرفي مي‌كنند، به هرحال بخشي از اين افراد نزديك به جريان احمدي‌نژاد بودند و حالا به سمت آقاي جليلی گرايش پيدا كرده‌اند، اين درحالي است كه انقلابيون ما بسياري از اقداماتي كه اين طيف انجام مي‌دادند را قبول ندارند. اين نام‌گذاري آنها توهين به انقلابيون نيست؟

** بله، به هرحال اينها كه توهين‌هاي عادي و سطح پايين است. در سطح بالاتر مي‌بينيد چه برخوردهايي با يادگار امام مي‌شود، چه مانع‌هايي در برابر آیت‌ا...‌هاشمي و حتي رئيس‌جمهور منتخب ملت ايجاد مي‌كنند، اينها متاسفانه جلوه‌هاي مختلف افراطي‌گري است كه هر روز با يك عنوان مطرح مي‌شود. حالا بايد منتظر ماند و ديد كه اراده ملت و انتخاب ملت چه خواهد كرد من اميدوارم ملت بيدار باشند كه هستند و ان شاءا... مردم پشتيبان انقلاب، خط امام، دولت و رئيس‌جمهور دكتر روحاني خواهند بود و از دكتر روحاني حمايت می‌كنند. به هر حال اين اراده ملت است كه نقشه‌هاي انحرافي با هر عنوان باشد را برملا خواهد كرد.

http://www.armandaily.ir/fa/Main/Detail/171856

ش.د9502603