صبح صادق >>  خرد >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۳۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۷  ، 
شناسه خبر : ۳۷۹۱۸۹
جنگ روایت‌ها و جهاد تبیین -۱۴۰
پایگاه بصیرت / امیر قلی‌زاده

رهبر معظم انقلاب چهارشنبه گذشته در دیداری که رئیس و مسئولان قوه قضائیه با معظم‌له داشتند، بیانات مهمی ایراد کردند. اما قبل از تبیین فرازی از این بیانات مهم، لازم است بدانیم، نفس حضور ایشان فرامتن آن جلسه بود؛ چرا‌که نشانگر حضور مستحکم رهبری در میدان جنگ ۱۲ روزه و فرماندهی عرصه نبرد همانند حضور تحیرآورشان در شب عاشورا و در اوج تهدیدات جبهه شرارت صهیونیستی و آمریکایی اتفاق افتاد و از انسجام و وحدت ملی با محوریت رهبرمعظم‌انقلاب حکایت دارد. نمود وحدت امروز، رهبرمعظم‌انقلاب به‌عنوان ستون خیمه انقلاب است. در نگاه ایشان آنچه در این جنگ رخ داد، تنهایک پیروزی نظامی یا همبستگی مردمی نبود، بلکه ظهور یک حقیقت ناب بود که همه این مظاهر، جلوه‌ای از آن بودند؛ اراده ملی.
رهبر حکیم انقلاب در همین باره تأکید کردند: «ملت ایران در این جنگ تحمیلیِ اخیر کار بزرگی انجام داد؛ این کارِ بزرگ از جنس عملیات نبود؛ از جنس اراده بود، از جنس عزم بود، از جنس اعتماد‌به‌نفس بود. اینکه یک ملت، یک کشور، یک نیروی نظامی در یک کشور، در خودش این اعتماد‌به‌نفس را ملاحظه کند که آماده است با قدرت آمریکا و سگ زنجیری‌اش در منطقه (یعنی) رژیم صهیونی، سینه‌به‌سینه و روبه‌رو بشود، نفس این اراده، نفس این اعتماد‌به‌نفس، یک ارزش بسیار بسیار مهمّی است.»
به حکم «تعرف‌الاشیاء باضدادها»، اگر بخواهیم «اراده» را معنا کنیم، ابتدا باید درنگی در مفهوم «بی‌ارادگی» داشته باشیم. ملتی که اراده ندارد چگونه است؟ بی‌تفاوت است؛ می‌ترسد؛ تسلیم می‌شود؛ فقط غر می‌زند و بی‌عمل است و همیشه چشم‌انتظار یک منجی بیرونی می‌ماند. چنین ملتی یا باخته است یا در آستانه باخت است و یا یک عمر با خواری و ذلت زندگی می‌کند ولو در ظاهر، آسایش داشته باشد! البته شاید دیگر نتوان نام چنین زیستی را زندگی گذاشت. اما ملتی که اراده دارد، حتی در سختی‌ها می‌ایستد و بدون آن، در آسایش هم شکست می‌خورد. با تأمل در مختصات سلبی و ایجابی اراده، می‌توان اراده را «دانستن به‌علاوه حرکت» معنا کرد. مقابله با دشمن، اراده را به‌ظهور می‌رساند؛ این نقطه همان جایی است که اراده مقدس یک ملت شکل می‌گیرد.
البته مخاطرات و چالش‌هایی هم در کمین تکوین و تعمیق اراده ملی نشسته است که تنها در صورت شناخت می‌توان مانع آنها شد. متأسفانه برخی رفتارها، چه در سطح نخبگانی و چه در فضای مجازی، خواسته یا ناخواسته، آتش‌بیار تفرقه‌اند؛ گاه با برجسته‌سازی خطوط اختلاف، و گاه با حاشیه‌سازی‌هایی که اصل موضوعات را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند. جریانی که بتواند مردم را نسبت به یکدیگر، نسبت به نظام، و نسبت به آینده بدبین کند، ولو با زبان نرمی سخن بگوید، در حال ضربه‌زدن به وحدت و اقتدار ملی است. رهبر معظم انقلاب همواره تأکید داشته‌اند که کشور نیازمند «ایران قوی» است؛ و ایران قوی، بدون انسجام ملی شکل نمی‌گیرد.