(روزنامه جوان – 1395/03/16 – شماره 4828 – صفحه 5)
در همين مذاكراتي كه با 1+5 داشتيم درسي بود كه اشتباه است فكر كنيم اگر ما تنازل نكنيم امريكا تنازل نخواهد كرد. جمهوري اسلامي تعهدهاي خود را انجام داده ولي طرف مقابل دبه ميكند، اين يك تجربه است.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني دفتر مقام معظم رهبري، حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي صبح جمعه در اجتماع عظيم و پرشكوه قشرهاي مختلف مردم در حرم مطهر امام خميني(ره)، امام راحل را شخصيت «مؤمن متعبد انقلابي» خواندند و با تأكيد بر ادامه راه «امام انقلابي ملت» به عنوان تنها راه پيشرفت و تحقق اهداف مردم و نظام، پنج شاخص مهم «انقلابيگري» را تبيين كردند و افزودند: بايد با استفاده از تجربه مذاكرات هستهاي يعني اثبات ضرورت بياعتمادي به امريكا، مسير حركت و پيشرفت كشور را ادامه داد. حضرت آيتالله خامنهاي در سخنان خود در مراسم بيست و هفتمين سالگرد ارتحال امام خميني تعبير «مؤمن متعبد انقلابي» را صفتي جامع براي امام راحل برشمردند و افزودند: امام بزرگوار،«مؤمن به خدا»، «مؤمن به مردم»، «مؤمن به هدف» و «مؤمن به راهي بود كه او را بهاين هدف ميرساند.»
ايشان در خصوص متعبد بودن امام(ره) خاطرنشان كردند:ايشان عبد صالح پروردگار و اهل خشوع، تضرع و دعا بود. رهبر انقلاب به ويژگي سوم امام(ره) اشاره كردند و گفتند: امام، «امام انقلابي» بود و همين صفت علت اصلي عصبانيت قدرتهاي مادي از ايشان است.
حضرت آيتالله خامنهاي با تأكيد براينكه قدرتها از كلمه انقلاب و انقلابيگري ملتايران به شدت هراس دارند، افزودند: علت اصلي فشارهايي كه در طول سالهاي متمادي با بهانههاي مختلف از جمله موضوع هستهاي و حقوق بشر به ملت وارد شده است، خصوصيت انقلابيگري ملت ايران و نظام اسلامي است. رهبر انقلاب با اشاره به خارج شدنايران از كنترل قدرتها و تبديل نظام اسلامي به الگوي الهامبخش ملتها گفتند: مسئله اساسياين است كه امام انقلابي، كشور را از بسياري از منجلابها از جمله «منجلابهاي وابستگي، فساد سياسي، فساد اخلاقي، حقارت بينالمللي، عقبماندگيهاي علمي، اقتصادي و فناوري و آقا بالا سري امريكا و انگليس» نجات داد و در مسير حركت كشور و ملت، تغييري بزرگ ايجاد كرد.
حضرت آيتالله خامنهاي با تأكيد بر اينكه امام بزرگوار (ره)، ريل حركت كشور را به سمت هدفهاي بزرگ يعني «حاكميت دين خدا» تغيير داد، افزودند: حاكميت دين خدا عبارت است از، تحقق عدالت اجتماعي واقعي، ريشه كني فقر و جهل، ريشهكني استضعاف و آسيبهاي اجتماعي، برقراري منظومه ارزشهاي اسلامي، تأمين سلامت جسمي و اخلاقي و معنوي، پيشرفت علمي كشور، تأمين عزت و هويت ملي و اقتدار بينالمللي و فعال كردن ظرفيتهاي كشور.
ايشان با تأكيد براينكه امام راحل(ره) به بركت انقلاب اسلامي، كشور را به سمتاين اهداف حركت دادند، خاطرنشان كردند: اگرچه رسيدن بهاين اهداف، زمان بر و نيازمند تلاش است اما آنها قابل تحقق هستند و تنها شرط تحققشان حركت در مسير انقلاب و انقلابيگري است.
انقلابي عمل كردن مساوي با پيشرفت است
رهبر انقلاب اسلامي در نوعي آسيبشناسي از روند حركت نظام افزودند: بعد از رحلت امام بزرگوار(ره)، در هر مقطعي كه انقلابي عمل كرديم، پيشرفت به دست آورديم و هر دورهاي كه از انقلابيگري و حركت جهادي غفلت كرديم، عقب مانديم و ناكام شديم.
حضرت آيتالله خامنهاي خطاب به همه قشرهاي مختلف مردم گفتند: ميتوان دراين مسير با شيوه انقلابي حركت كرد كه در آن صورت، پيشرفت قطعي است و ميتوان با شيوه ديگري حركت كرد كه در چنين وضعيتي، سرنوشت رقت باري رقم خواهد خورد و ملتايران و اسلام سيلي خواهد خورد. ايشان انقلاب اسلامي را سرمايه ممتاز و منحصر به فرد ملت و كشور دانستند و تأكيد كردند: براي به نتيجه رسيدن انقلاب، هزينههاي سنگيني پرداخت شده است اما در كناراين هزينهها منافع فراواني نيز وجود داشته است. حضرت آيتالله خامنهاي با اشاره به استحكام انقلاب اسلامي بعد از گذشت 37 سال افزودند: امروز شرايط ملتايران، روشنتر و هموارتر از گذشته است و هزينهها قابل اجتنابتر شدهاند. ايشان تأكيد كردند: انقلاب با عزم، اراده وايمان مردم بهوجود آمد و با همين نيروي مردمي باقي ماند و ريشه دواند و در مقابل تهديدهاي نظامي و تحريمها ايستاد و فلج نشد و شجاعانه و سربلند به حركت خود ادامه داد كه از اين پس نيز بايد اين حركت ادامه يابد.
انقلابي بودن محصور در سن و مبارزه نيست
حضرت آيتالله خامنهاي با اشاره به اينكه انقلابي بودن فقط منحصر به دوران مبارزه يا دوران امام (ره) نيست، خاطرنشان كردند: انقلاب و انقلابيگري براي همه دورانهاست و انقلاب يك رود جاري است و همه كساني كه براساس شاخصهاي انقلابيگري عمل كنند، انقلابي هستند حتي جواناني كه امام (ره) را هم نديده باشند.
دوگانه تندرو - كندرو سوغات بيگانه است
رهبر انقلاب، طرز تفكري كه انقلابيگري را مساوي افراطي بودن ميخواند و مردم را به «تندرو» و «ميانهرو» تقسيم ميكند يكي از خطاها برشمردند و گفتند: چنين دوگانههايي كه سوغات بيگانگان و سخن دشمنان است نبايد وارد فرهنگ سياسي كشور شود.
رهبر انقلاب به يك خطاي ديگر در موضوع انقلابي بودن و انقلابيگري اشاره كردند و گفتند: توقع يك ميزان انقلابيگري از همه كساني كه در مسير شاخصها و جهتگيريهاي انقلاب حركت ميكنند، اشتباه است و اصل بر اين است كه شاخصهاي انقلابيگري وجود داشته باشد.
حضرت آيتالله خامنهاي افزودند: ممكن است فردي نسبت به مفاهيم انقلاب و عمل انقلابي، بهتر حركت كند و فرد ديگري با شدت و جديت او حركت نكند اما هر دو انقلابي هستند و نميتوان هر فردي را كه در مسير شاخصهاي انقلاب قرار دارد اما خوب حركت نميكند، متهم به غيرانقلابيگري و ضدانقلاب بودن، كرد.
معيارهاي پنجگانه انقلابيگري
رهبر انقلاب سپس در تبيين معيارهاي اصلي انقلابيگري به تشريح پنج شاخص عمده پرداختند: «پايبندي به مباني و ارزشهاي اساسي انقلاب اسلامي»، «هدفگيري مستمر آرمانها و همت بلند براي رسيدن به آنها»، «پايبندي به استقلال همهجانبه كشور»، «حساسيت در برابر دشمن و تبعيت نكردن از او» و «تقواي ديني و سياسي.»
معيار اول، پايبندي به ارزشها و اصول مبنايي
حضرت آيتالله خامنهاي در تبيين شاخص اول انقلابيگري يعني «پايبندي به ارزشها و اصول مبنايي» افزودند: «اعتقاد به اسلام ناب در مقابل اسلام امريكايي»، اصليترين نكتهاين شاخص است. ايشان خاطرنشان كردند: اسلام امريكايي دو شاخه «اسلام متحجر» و «اسلام سكولار» دارد كه استكبار از هر دو شاخه حمايت ميكند.
حضرت آيتالله خامنهاي «اعتقاد عميق به محور بودن مردم» را از ديگر مباني انقلاب خواندند و تأكيد كردند: در نظام اسلامي، «رأي و خواست و اهداف و منافع مردم» اصل است و اعتقاد واقعي بهاين حقايق از ضروريات انقلابيگري است.
رهبر انقلاب «پيشرفت، تحول و تكامل» را از ديگر ارزشهاي اساسي انقلاب برشمردند و افزودند: فرد انقلابي بهاين ارزش نيز اعتقاد دارد و هر روز در پي تحول و بهتر شدن اوضاع است.
«حمايت از محرومان و اقشار ضعيف» و «حمايت از مظلومان جهان» ارزش ديگري بود كه رهبر انقلاب در تبيين اولين شاخص انقلابيگري يعني پايبندي به اصول و مباني انقلاب به آن اشاره كردند. ايشان افزودند: اگر اين پايبندي و به تعبير قرآن «استقامت» وجود داشت، حركت مسئولان و نظام در تندباد حوادث نيز مستقيم و مستحكم خواهد بود، وگرنه به «عملگرايي افراطي» دچار ميشويم و با هر حادثهاي، مسير و جهت حركت عوض ميشود.
معيار دوم، همت بلند براي پيشرفت و رسيدن به آرمانها
حضرت آيتالله خامنهاي سپس در تبيين شاخص دوم انقلابيگري يعني «همت بلند براي پيشرفت و رسيدن به آرمانها» افزودند: در هيچ وضعي نبايد از پيگيري اهداف بزرگ انقلاب و مردم منصرف شد يا به وضع موجود رضايت داد.
ايشان، «تنبلي، محافظهكاري و نااميدي» را نقطه مقابلاين شاخص دانستند و تأكيد كردند: راه پيشرفت، تمامنشدني است و بايد با انقلابيگري، مدام دراين مسير حركت كرد.
معيار سوم، پايبندي به استقلال
شاخص سوم انقلابيگري، «پايبندي به استقلال» است كه رهبر انقلاب در سخنان خود در اجتماع عظيم مردم در بيست و هفتمين سالگرد رحلت امام (ره) آن را در سه بعد سياسي، فرهنگي و اقتصادي تبيين كردند.
ايشان افزودند: معناي حقيقي استقلال سياسياين است كه فريب شيوههاي مختلف دشمن را نخوريم و در هر موقعيتي، مراقب استقلال داخلي، منطقهاي و جهاني باشيم.
حضرت آيتالله خامنهاي در اشاراتي به شيوهها و حيلهگريهاي دشمنان بهخصوص امريكا، خاطرنشان كردند: آنها هميشه با تهديد جلو نميآيند، گاه با لبخند و حتي تملق حرف ميزنند، مثلاً نامه مينويسند كه بياييد مشكلات جهاني را با مشاركت هم حل كنيم، دراين مواقع انسان ممكن است دچار وسوسه شود كه خوب است برويم با يك ابرقدرت در حل مسائل بينالمللي همكاري كنيم، غافل از اينكه دشمن در باطن قضيه دنبال اهداف ديگري است.
رهبر انقلاب افزودند: دعوت دشمن براي همكاري در حل مسائل جهاني، يعني دعوت به كمك وايفاي نقش در «بازي و ميداني كه او براي حل مسائل مورد نظرش ترسيم و تعيين كرده است.» ايشان در ذكر يك مصداق، به قضيه سوريه اشاره كردند و افزودند: اينكه در مسئله سوريه و مسائل مشابه، حاضر نشديم در ائتلاف به اصطلاح امريكايي شركت كنيم، بهاين علت بود كه ميدانستيم آنها ميخواهند از قدرت و نفوذ ما و ديگر كشورها در تحقق اهداف مورد نظرشان استفاده كنند.
رهبر انقلاب در تذكري عميق افزودند:اينجور كارها كه در ظاهر منافاتي با استقلال ندارد، در عمل به معناي پر كردن جدول كاري دشمنان است و حقيقتاً ضداستقلال است. حضرت آيتالله خامنهاي در تبيين دومين شاخه از شاخص استقلال، بر اهميت بيبديل «استقلال فرهنگي» تأكيد و خاطرنشان كردند: انقلابيگري يعني «انتخاب سبك زندگيايراني اسلامي» و «پرهيز جدي از تقليد از غرب و بيگانگان.»
ايشان در همين زمينه ابزارهاي جديد در فضاي مجازي را ابزارهايي براي «مهندسي اطلاعات» و «تسلط غرب بر فرهنگ ملتها» برشمردند و افزودند:اين ابزارها البته ميتوانند مفيد باشند اما بايد سلطه دشمن را از آنها سلب و به گونهاي عمل كرد كه فضاي مجازي به وسيلهاي براي نفوذ و سلطه فرهنگي دشمن تبديل نشود. «استقلال اقتصادي» به معناي هضم نشدن در هاضمه اقتصاد جامعه جهاني، نكته مهم ديگري بود كه رهبر انقلاب در تبيين شاخص سوم انقلابيگري يعني «پايبندي به استقلال همهجانبه كشور» بيان كردند.
ايشان افزودند: امريكاييها بعد از مذاكرات هستهاي گفتند: معامله هستهاي با ايران بايد موجب ادغام اقتصاد ايران در جامعه جهاني بشود، معناي اين حرف اين است كهايران در «نقشه و نظامي كه سرمايه داران عمدتاً صهيونيسم براي تصرف منافع مالي جهان ترسيم كردهاند»، هضم و جذب شود. حضرت آيتالله خامنهاي خاطرنشان كردند: امريكاييها در تحريم، فلج كردن اقتصاد ايران را دنبال ميكردند، اكنون نيز كه مذاكرات به نتايجي منتهي شده، ميخواهند اقتصادايران در هاضمه اقتصاد جهاني كه سردمدار آن امريكاست، بلعيده شود.
حضرت آيتالله خامنهاي اقتصاد مقاومتي را تنها راه تحقق استقلال اقتصادي اعلام كردند و افزودند: خوشبختانه دولت براساس گزارشي كه داده است، در سال «اقتصاد مقاومتي، اقدام و عمل» اقداماتي را شروع كرده كه اگر با همين قوت پيش برود، يقيناً مردم آثارش را ميبينند.
ايشان خاطرنشان كردند: در همه تصميمات بزرگ و همه كارها از جمله قرارداد با كشورهاي ديگر بايد اقتصاد مقاومتي جداً مدنظر باشد.
حضرت آيتالله خامنهاي با نقد كساني كه رونق اقتصادي را صرفاً در گرو سرمايهگذاري خارجي ميدانند، گفتند: جذب سرمايهگذاري خارجي، خوب و لازم است اما مهمتر از آن، فعال كردن ظرفيتهاي دروني كشور است و نبايد همه چيز را به جذب سرمايهگذاريهاي خارجي منوط كرد. ايشان با همين نگاه در خصوص فناوريهاي نو و پيشرفته نيز تذكر دادند: اگر كشورهاي خارجياينگونه فناوريها را بدهند، خوب است اما اگر هم ندهند، جواناني كه ايران عزيز را در نانو، هستهاي و برخي عرصههاي ديگر به يكي از 10 كشور برتر جهان تبديل كردهاند، در صورت برنامهريزي صحيح، حتماً فناوريهاي مورد نياز كشور را تأمين خواهند كرد.
معيار چهارم، حساسيت در مقابل دشمن
رهبر انقلاب سپس به تبيين شاخص چهارم انقلابيگري يعني «حساسيت در مقابل دشمن» پرداختند. ايشان تأكيد كردند: همچون جبهه جنگ بايد هر حركت دشمن را رصد و تحليل كرد، اهداف او را شناخت و با حساسيت لازم در مقابل زهر احتمالي فعاليتهاي دشمن، پادزهر آماده كرد. حضرت آيتالله خامنهاي با انتقاد از كساني كه با چشم بستن بر دشمنيهاي آشكار و مكرر امريكا، سخن گفتن از دشمن را «توهم توطئه» مينامند، افزودند: انكار دشمنيهاي عميق، مستمر و واضح امريكا با جمهوري اسلامي و ملتايران، توطئهاي است براي كاهش حساسيتها در مقابل شيطان بزرگ. رهبر انقلاب خصومت امريكا با انقلاب را ذاتي خواندند و افزودند: نظام سلطه با جنگ افروزي، حمايت از تروريسم، سركوب آزاديخواهان و ظلم و ستم بر مظلومان فلسطيني، طبيعت خود را آشكار ميكنند و نظام اسلامي نميتواند در مقابلاين سركوبها، ساكت و بياعتنا بماند. رهبر انقلاب كمك مستقيم امريكا به كشور مهاجم به مردم يمن را مشاركت در بمباران و كشتار مردم بيگناه برشمردند و تأكيد كردند: براساس آموزههاي اسلام، نميشود در مقابل اين جنايات ساكت بود. حضرت آيتالله خامنهاي در نوعي جمعبندي از اين قسمت سخنانشان تأكيد كردند: هر فرد و هر جرياني كه براي اسلام و به نام اسلام كار ميكند، اگر به امريكا اعتماد كند، دچار خطاي بزرگ شده و سيلي آن را خواهد خورد.
ايشان خاطرنشان كردند: در همين سالهاي اخير نيز برخي جريانهاي اسلامي منطقه به اسم «عقل سياسي» و «تاكتيك» با امريكاييها همكاري كردند، اما اكنون چوب اعتماد به شيطان بزرگ را ميخورند. حضرت آيتالله خامنهاي انگليسيها را از ديگر دشمنان واقعاً خبيث ملتايران دانستند و افزودند: انگليسيها هيچگاه از خباثت عليه ملت ايران دست برنداشتهاند.
ايشان افزودند: در ادامه همين دشمنيهاست كه دستگاه تبليغاتي دولت انگليس در سالگرد امام بزرگ و مطهر، با كمك امريكاييها و جعل سند، عليه امام راحل ملتايران تبليغات ميكند.
رهبر انقلاب رژيم منحوس صهيونيستي را به موازات امريكا و انگليس از ديگر دشمنان ملتايران خواندند و تأكيد كردند: بايد در مقابل دشمنان حساس بود و در مقابل هر پيشنهاد آنها، از جمله نسخههاي سياسي و اقتصادي احتياط كرد كه اگراين حساسيت باشد، «عدم تبعيت» نيز به دنبال خواهد آمد كهاين همان «جهاد كبير» است.
معيار پنجم، تقواي ديني و سياسي
حضرت آيتالله خامنهاي همچنين در تبيين آخرين شاخص انقلابيگري يعني «تقواي ديني و سياسي» گفتند: تقواي ديني يعني تلاش و مراقبت براي تحقق همه اهدافي كه اسلام براي جامعه تعيين و مطالبه كرده است. ايشان خاطرنشان كردند: دراين زمينه نبايد به محاسبه صرفاً عقلاني تكيه كرد، زيرا پيگيرياين اهداف، تكليف ديني است و هركس اسلام را از حوزههاي اجتماعي و سياسي جدا كند، دين مبين خدا را نشناخته است. رهبر انقلاب افزودند: اگر تقواي ديني حاصل شد، تقواي سياسي نيز حاصل خواهد بود و انسان را در «لغزشگاههاي سياسي و مسئوليتي» حفظ خواهد كرد.
بخش پاياني سخنان رهبر انقلاب اسلامي در اجتماع پرشكوه مردم در تجديد بيعت با آرمانهاي امام راحل، به چند توصيه مهم اختصاص داشت كه نخستين آنها «توجه به امام به عنوان يك الگوي كامل» بود.
حضرت آيتالله خامنهاي دراين زمينه گفتند: در نقشه راهي كه امروز بيان و ترسيم شد، امام در همه شاخصها در بالاترين سطح قرار دارد و بايد به عنوان يك الگوي كامل مورد توجه و اهتمام قرار گيرد. ايشان تأمل و تعمق مستمر در صحيفه امام و وصيتنامهايشان و انس گرفتن با گفتار و مواضع امام را راهي براي الگو قرار دادن آن عزيز به عرش سفر كرده برشمردند و به همه به ويژه جوانان،اين مسئله را توصيه كردند.
تجربه مذاكرات هستهاي نبايد فراموش شود
توصيه دوم رهبر انقلاب «فراموش نكردن تجربه حاصل شده از مذاكرات هستهاي» بود. ايشان تأكيد كردند:اين تجربه به ما ميآموزد كه اگر در مقابل امريكا حتي تنازل كنيم، او هيچگاه از نقش مخربش دست برنميدارد. حضرت آيتالله خامنهاي با اشاره به مذاكرات با 1+5 و حتي مذاكرات جداگانه با امريكا در موضوع هستهاي افزودند: با تلاش برادران فعال ما، مذاكرات به نقاط مشتركي رسيداما امريكا تاكنون در «عمل به تعهدات خود»، بدقولي و بدعهدي كرده و دبه درآورده است. ايشان افزودند: خيليها قبل از مذاكرات هستهاي نيزاين رفتار امريكا را ميدانستند و پيشبيني ميكردند اما برخي نميدانستند كه حالا بايد بدانند.
رهبر انقلاب تأكيد كردند: اگر بر فرض محال در هر زمينهاي از جمله حقوق بشر، موشكي، تروريسم، لبنان، فلسطين و هر قضيه ديگري با امريكا، بحث و مذاكره كنيم و از اصول و مواضع خود كوتاه هم بياييم، او كوتاه نميآيد و بعد از لبخندها و تبسمها و حرفها، در عمل اهداف خود را دنبال ميكند. توصيه سوم رهبر انقلاب،«اتحاد دولت و ملت» بود.
ايشان افزودند: هركسي در مقاطع مختلف ممكن است از دولتي خوشش بيايد يا نيايد كه البتهايرادي ندارد اما اتحاد ملت و دولت، نبايد در هيچ حالتي بر هم بخورد. حضرت آيتالله خامنهاي گفتند: البته انتقاد و مطالبه از دولت بياشكال است و با وحدت منافاتي ندارد اما همانگونه كه در زمان همه دولتها اين توصيه را بيان كردهام، بايد مراقب بود نقار و كدورت به وجود نيايد و همه در مقابل تهديدها و دشمنيها، همدوش و همدل باشند. ايشان با تأكيد بر «وحدت قواي سهگانه» افزودند: وحدت، منافاتي با عمل به وظايف قانوني قوا ندارد اما نبايد با احساسات شخصي يا جناحي، همدلي و همراهي قوا را خدشهدار كرد.
حفظ وحدت در جامعه یک اولویت است
حضرت آيتالله خامنهاي تأكيد كردند: بايد از بيان حرفهايي كه «دوجرياني»، «دو قطبيگري» و «تخاصم» به وجود ميآورد خودداري كرد تا دشمن، همه ايران را يكپارچه ببيند.
چهارمين توصيه رهبر انقلاب «جبههاي ديدن تقابل با امريكا» بود.
ايشان خاطرنشان كردند: امريكا البته در مركز اين جبهه قرار دارد اما امتداداين جبهه به جاهاي گوناگون و گاه حتي به داخل كشور كشيده ميشود كه بايد مراقب فعاليتهاي همه شاخههاي پنهان و پيداي اين جبهه بود. «برجسته بودن و پررنگ ماندن خطوط فاصل با دشمنان» پنجمين توصيه رهبر انقلاب اسلامي در مراسم بيست و هفتمين سالگرد ارتحال امام (ره) بود. ايشان تأكيد كردند: برخي جريانهاي داخلي با غفلت ازاين ضرورت، خطوط مرزي را حفظ نكردند و فاصلگذاريها، تضعيف و كمرنگ شد اما بايد مراقب باشيم خطوط مرزي با دشمنان انقلاب و امام و ملت كمرنگ نشود.
و آخرين توصيه حضرت آيتالله خامنهاي به ملت و مسئولان اين بود: به وعده نصرت خدا اعتماد كامل كنيد و مطمئن باشيد آينده به كوري چشم دشمنان از آن ملت و جوانان ايران است. پيش از سخنان رهبر انقلاب اسلامي، حجتالاسلاموالمسلمين سيدحسن خميني توليت آستان امام خميني (ره) در سخناني، انقلاب اسلامي را انقلابي الهي و مردمي خواند و گفت: برخورداري از هدايت الهي، عزت، مودت و مهرباني، وحدت، نصرت پروردگار و پشتوانه مردمي از ويژگيهاي بينظير حركت عظيم و تاريخي امام خميني است و اين حركت و مجاهدت بزرگ پس از ارتحال امام خميني نيز با انتخاب جانشيني شايسته به بهترين شكل استمرار يافت.
http://javanonline.ir/fa/news/789262
ش.د9500657