تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۵  ، 
کد خبر : ۲۹۸۸۴۸

داعش و خروج جنگ به فراتر از مرزهای افغانستان

(روزنامه جمهوري اسلامي - 1395/11/04 - شماره 10791 - صفحه 6)

جان کری وزیر امور خارجه دولت اوباما در آخرین کنفرانس خبری اخیر گفت:" اگرچه حکومت وحدت ملی افغانستان توقعات پیشرفت‌های آینده ر ا در کشور زنده نگه داشته، ولی این کشور همچنان با چالش‌هایی بزرگی روبه رو است. او مدعی شد در تشکیل حکومت وحدت ملی نقش حیاتی ایفا کرده است و افزود: وقتی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با مشکلات جدی روبه رو شد، خطر زیادی وجود داشت که حکومت از هم بپاشد و این کشور دچار یک جنگ داخلی شود. با تلاشی که انجام دادم، همه طرف‌ها را بر سر یک حکومت وحدت ملی گرد هم آوردم.

حکومت وحدت ملی افغانستان بر اساس یک توافق سیاسی با میانجیگری جان کری و با شرکت اشرف غنی و عبدالله عبدالله به عنوان رئیس‌جمهور و رئیس اجرائیه البته خارج از قانون اساسی افغانستان تاسیس شد. در توافق سیاسی آمده بود بعد از دو سال لویه جرگه قانون اساسی برگزار خواهد شد و پست ریاست اجرائیه که در قانون اساسی هیچ ذکری از آن نشده است، شکل قانونی خواهد گرفت. اما با گذشت حدود دو سال و نیم تاکنون لویه جرگه تشکیل نشده و اکثر کارشناسان ادامه حکومت فعلی افغانستان را غیرقانونی می‌دانند. البته حقوقدانان و برخی کارشناسان از همان ابتدا حکومت وحدت ملی را غیرقانونی می‌دانستند. به گفته وزیر امور خارجه امریکا، باراک اوباما وقتی در سال 1388 به عنوان رئیس‌جمهور امریکا کار خود را آغاز کرد، بیش از یکصد هزار نیروی خارجی در افغانستان حضور داشتند که این آمار اکنون به ده هزار نیرو کاهش یافته است و افغانستان هم اکنون نیروهای آموزش دیده خوب دارد که در مقابل مخالفان مسلح با موفقیت ایستاده‌اند.

ناگفته نماند یک فایل صوتی از صحبت‌های جان کری افشا شده است که در آن تاکید می‌کند واشنگتن چشم خود را روی قدرت گرفتن گروه تروریستی داعش در سوریه بست تا از آن برای براندازی دولت بشار اسد که جزء مقاومت علیه رژیم صهیونیستی است، استفاده کند. در عین حال آقای پیتر کوک، سخنگوی وزارت دفاع امریکا نیز می‌گوید ماموریت نظامی نیروهای امریکایی در افغانستان به خوبی پیش می‌رود و تا زمانی که نیروهای امنیتی افغانستان بتوانند از کشورشان دفاع کنند، این ماموریت ادامه خواهد یافت. کوک گفته است، با وجود پیشرفت‌ها، افغانستان همچنان یک کشور خطرناک و با چالش‌های زیادی روبه رو است.

این درحالی است که کارشناسان نظامی و سیاسی افغانستان از جمله غلام جیلانی زواک، رئیس مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان و اسدالله وحیدی استاد دانشگاه کابل و مدیر مسئول روزنامه سرنوشت چاپ کابل بر این باورند که امریکا از همان آغاز نخواست حکومت و نیروهای امنیتی افغانستان روی پای خود بایستند و همچنین اراده جدی برای ریشه کردن تروریسم نیز نداشت. به گفته این دو کارشناس افغان، امریکا در 15 سال گذشته همیشه سعی کرده است دولت و نیروهای امنیتی افغانستان را به خود متکی نگهدارند و با سوء استفاده از این اتکا، پیمان امنیتی ننگین را به دولت وحدت ملی افغانستان تحمیل کند که حکومت گذشته به ریاست حامد کرزی با درک توطئه امریکایی از امضای آن امتناع می‌ورزید.

اینک بعد از امضای پیمان امنیتی که حدود دو سال و نیم از آن می‌گذرد، امریکا توانست همه خواسته‌های خود را به دولت به ظاهر وحدت ملی افغانستان که حقیقتا ضعیفترین و شکننده‌ترین حکومت است، در این پیمان تحمیل کند. در عین حال امریکا به جز پرداخت حقوق‌های نیروهای امنیتی به هیچ کدام از وعده‌های خود با افغانستان عمل نکرده است. البته گفته می‌شود نیروهای افغان جنگ امریکا را به پیش می‌برند و تروریست‌های طالبان نیز که به تدریج در حال گرفتن صبغه ملی به خود بودند، جنگ خود را فقط با هدف خروج نیروهای خارجی اعلام کردند. در اینجا بود که گروه تروریستی داعش توسط امریکا به وجود آمد تا جنگ افغانستان را به خارج و کشورهای همسایه انتقال دهند و کشورهای همسایه به ویژه روسیه و چین را نگران و به عکس العمل واداشتند و این کشورها به فکر تشکیل یک اجماع منطقه‌ای برای خنثی سازی این توطئه امریکایی افتادند.

محمد زبیر شفیقی، مدیر مسئول روزنامه ویسا چاپ کابل می‌گوید: «وقت آن رسیده است که حکومت افغانستان همه قرار دادهای خود با امریکا را لغو و به اجماع منطقه‌ای علیه هژمونی امریکا که در حال شکل گیری است، بپیوندد.» به گفته این روزنامه نگار افغان، چالش‌ها و بحران‌هایی که از 15 سال گذشته به این طرف از امریکا در افغانستان شکل گرفته و ادامه دارد، به شکل مصنوعی بوده‌اند.

http://jomhourieslami.net/paper/?newsid=122138

ش.د9503546

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات