کاخ سفید خروج از پیمان ترانس پاسیفیک، کاهش آمار ورود مهاجران غیر قانونی، انتصاب قاضی دیوان عالی، حمله موشکی به سوریه و نزدیکی به چین برای افزایش فشار بر کره شمالی را در زمره دستاوردهای 100 روزه ترامپ اعلام میکند، اما در واقع ماه عسل ترامپ بیشتر با شکست و عقبنشینی مواجه بوده است.
تامین هزینه ساخت دیوار در مرز با مکزیک
ترامپ قول داده بود تکلیف هزینه ساخت دیوار در مرز مکزیک را در 100 روز اول ریاست جمهوری مشخص کند. رئیس جمهوری آمریکا اصرار دارد نمایندگان کنگره هزینه ساخت دیوار مرزی با مکزیک را در بودجه 2017 بگنجانند؛ این در حالیست که نمایندگان دموکرات اعلام کردهاند با هر طرحی که اعتبار مالی برای ساخت این دیوار در نظر بگیرد، مخالفت خواهند کرد. برای تصویب نهایی بودجه این دیوار مرزی، در مجلس سنا نیز موافقت 60 سناتور از 100 سناتور لازم است؛ در حالیکه جمهوریخواهان 52 کرسی این مجلس را در اختیار دارند. دیروز در نود و نهمین روز ریاست جمهوری ترامپ، مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم گرفت برای پیشگیری از تعطیلی دولت، بودجه مورد نیاز دولت فدرال را برای شش روز تصویب کند تا در این فرصت، کاخ سفید و کنگره بر سر لایحه جدید بودجه به توافق برسند. در صورت عدم توافق طرفین، دولت فدرال برای سومین بار در تاریخ این کشور تعطیل خواهد شد.
کشیدن سیفون در کاخ سفید
ترامپ ده روز قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا (8 نوامبر 2016) گفت: «تشکیلات حاکم در واشنگتن باید حرفه ای مرا بشنوند؛ ما باید سیفون را در واشنگتن بکشیم و فساد و ناپاکی های آن را از بین ببریم.» او که مدعی پس گرفتن کاخ سفید بود، حالا کابینهای متشکل از ژنرالها، بانکداران و ثروتمندان تشکیل داده که در تاریخ آمریکا کم نظیراست. بنابراین تیم او نه تنها از تیمهای قبلی متفاوت نیست، بلکه در برخی موارد از آنها افراطیتر است. نکته دیگر ورود خویشاوندان رئیس جمهور به کاخ سفید است. در واقع رئیس جمهور توئیتری آمریکا برخلاف وعدهاش در خصوص از بین بردن فساد در کاخ سفید، عملا کانون های جدید فساد ایجاد کرده است. علاوه بر این در دولت ترامپ، تنش ها در کاخ سفید گسترش یافته است. استعفای مایکل فلین مشاور امنیت ملی ترامپ 24 روز بعد از انتصاب به اتهام ارتباط با روسیه، گماردن و سپس برکناری استیو بنن در شورای امنیت ملی، برکناری یکی از اعضای بلند پایه شورای امنیت ملی و انتصاب وی به عنوان سفیر آمریکا در یکی از کشورهای آسیایی و آشکار شدن اختلاف نظر جارد کوشنر، داماد و بنن مربی ایدئولوژیک ترامپ از جمله موارد تنشزاست که اوضاع کاخ سفید را بدتر از قبل کرده است.
بیمه درمانی اوباما
دونالد ترامپ با انتقاد از بیمه درمانی اوباما وعده داد برای این بیمه، جایگزینی به صرفهتر و بهتر تعیین خواهد کرد. دولت ترامپ که نتوانسته این وعده را محقق کند دمکرات های کنگره را متهم به عدم همکاری کرده و ناچاراً پذیرفته فعلا به پرداخت یارانههای اوباماکر ( طرح خدمات درمانی باراک اوباما) برای اقشار کم درآمد ادامه دهد.
منع مسافرت شهروندان کشورهای اسلامی
فرمان ترامپ مبنی بر منع سفر شهروندان ایران، عراق، سومالی، سودان، لیبی، سوریه و یمن، هرج و مرج گستردهای در فرودگاه ها و شهرهای آمریکا پدید آورد. هر چند این فرمان از سوی دادگاه آمریکا معلق شد، اما فرمان دوم ترامپ هم با دشوارهایی مواجه شده است؛ درخواست ترامپ برای قطع بودجه ایالاتی که در خصوص مهاجران غیر قانونی با دولت فدرال همراهی نمیکنند این هفته با حکم یک قاضی فدرال متوقف شد.
سیاست خارجی
روسیه: رئیس جمهور آمریکا قبل از حضور در کاخ سفید، بارها در تحسین پوتین رئیس جمهور روسیه سخن گفت و خواستار برقراری روابط حسنه با این کشور شد. با این حال با طرح مباحثی همچون دخالت روسیه در انتخابات 20166 و نیز آشکار شدن شواهدی دال بر پیوند نهانی میان تیم ترامپ و دولت روسیه، دولت ترامپ تحت فشار شدید قرار گرفت. ترامپ برای فرار از اتهامات دستور حمله موشکی به سوریه را صادر کرد و از کاهش ارتباط با روسیه سخن گفت.
ناتو: ترامپ که در طول مبارزات انتخاباتی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را منقضی اعلام کرده بود، به خاطر افزایش اقدامات تهاجمی روسیه، به ناتو روی آورده است. او دو هفته قبل هم در دیدار با دبیر کل ناتو، اقدامات این سازمان را ستود.
سوریه: ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی با اشاره به فجایع مداخلات نظامی آمریکا در خاورمیانه وعده داد این رویه را دنبال نخواهد کرد. اما در100 روز نخست زمامداری این وعده را نقض کرد و پا جای پای پیشینیان خود گذاشت. ترامپ فرمان حمله موشکی آمریکا به سوریه را صادر کرد و با اعزام وزیر خارجه خود به روسیه، از پوتین خواست بشار اسد، رئیس جمهور سوریه را از قدرت برکنار کند.
چین : ترامپ چین را به دستکاری در نرخ ارز متهم کرد، اما پس از وقوع بحران در شبه جزیره کره حرف خود را پس گرفت تا بتواند چین را جهت تحت فشار قرار دادن کره شمالی با خود همراه سازد.
جمعبندی
از زمانیکه فرانکلین روزولت (1945-1933) برنامه 100روزه خود را جهت مقابله با رکود اقتصادی اعلام کرد، چارچوب «100روزه» برای تبیین دستاوردهای روسای جمهور آمریکا مورد توجه قرار گرفت. ترامپ مدعی است در این دوره 100 روزه یک گام از خودِ روزولت جلوتر بوده است.
برخلاف باور ترامپ، نظرسنجیها حاکی از این است که ترامپ عملکرد ضعیفی داشته است. توهینهای کلامی، ادعاهای بیاساس، تغییر ناگهانی در عرصه سیاست خارجی، نزدیکی بیشتر با وال استریت، اعلام موضع در توئیتر، نداشتن برنامه در عراق و سوریه، دستورات اجرایی در خصوص مهاجرت و ناتوانی در جایگزینی بیمه درمانی اوباما از جمله دلایل ضعف ترامپ در 100 روز اول حضور در کاخ سفید اعلام شده است. هر چند استاندارد 100 روزه معیار خوبی برای محک زدن عملکرد ترامپ نیست؛ اما ترامپ دراین مدت در مقایسه با سایر روسای جمهور آمریکا کمتر توانست به وعدههای خود جامه عمل بپوشاند. آمریکای ترامپ درصدد احیای قدرت و جلوگیری از افول است؛ اینکه تا چه حد خواهد توانست به این خواسته جامه عمل بپوشاند، کماکان مبهم است.
پژوهش خبری صدا وسیما//پژوهشگر: دارابی