(روزنامه آرمان - 1396/07/29 - شماره 3447 - صفحه 13)
رئیسجمهوری روسیه در یک نشست مطبوعاتی به بیان سیاستهای کلی کشورش در مورد مسائل مختلف پرداخت. به گزارش ایسنا، به نقل از راشا تودی، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در یک نشست پرسش و پاسخ در باشگاه بحث و مناظره والدای در سوچی که هر سال با خبرنگاران بینالمللی و کارشناسان روسیه برگزار میکند، ابتدا به برنامه «مگاتون به مگاوات» که از سال ۱۳۹۳ تا ۲۰۱۳ به اجرا درآمد و طی آن روسیه شاهد تبدیل اورانیوم غنیشدهای مناسب برای ساخت حدود ۲۰هزار کلاهک هستهای به اورانیوم با غنای پایینتر برای استفاده به عنوان سوخت نیروگاههای هستهای بود، اشاره کرد.
پوتین گفت: در راستای این برنامه که یکی از موثرترین تلاشهای خلعسلاح در تاریخ بود، مقامهای آمریکا ۱۷۰ بازدید از تاسیسات محرمانه روسیه به عمل آورده و در آنها محلهای کار دائمی که با پرچمهای آمریکا تزیین شده بود، ایجاد کردند. وی ادامه داد: از جانب روسیه ما شاهد نوعی اعتماد و رویکرد باز بیسابقه بودیم. در کل دهه ۱۹۹۰ حدود ۱۰۰ مقام آمریکایی واجد شرایط انجام بازرسیهای ناگهانی از تاسیسات هستهای روسیه در راستای توافقهای دوران گورباچف و یلت سین بودند. پوتین اظهار داشت: اما چیزی که ما در ازایش دریافت کردیم کاملا آشکار است و آن چیزی نبود جز بیاعتنایی کامل به منافع ملی ما، حمایت از جداییطلبان در قفقاز، فریب شورای امنیت سازمان ملل، بمباران یوگسلاوی، حمله به عراق و مابقی اتفاقات. آمریکا حتما با مشاهده وضعیت سلاحهای هستهای و اقتصاد ما تصمیم گرفته که به قوانین بینالمللی اعتنایی نداشته باشد.
داریم به دوران جنگ سرد برمیگردیم
پوتین خاطرنشان کرد که سیاستهای خصمانه واشنگتن در حال بازگرداندن روابط بین دو کشور به سطح دهه ۱۹۵۰ است. در دوران جنگ سرد حداقل بین این دو ابر قدرت احترام دوجانبه بیشتری وجود داشت. پوتین اظهار داشت: ما نمیتوانیم مشارکت فعالی در معاهدات بینالمللی متعدد داشته باشیم چون آمریکا به نوبه خود هیچکاری انجام نمیدهد و ما نمیتوانیم مشارکت را یکجانبه انجام دهیم. به گفته پوتین ماه گذشته میلادی روسیه اعلام کرد که همه ذخایر سلاحهای شیمیاییاش را از بین برده اما رسانههای غربی تصمیم گرفتند نسبت به آن ساکت باشند. در حالی که آمریکا به شکل مداوم برنامهاش برای نابودسازی این سلاحها طبق کنوانسیون سلاحهای شیمیایی ۱۹۹۳ را به تاخیر میاندازد و اکنون تصمیم گرفته که در سریعترین حالت این فرایند را در سال ۲۰۲۳ به پایان برساند. پوتین با لحنی شدید گفت: ما همهچیز را از بین بردیم اما شرکای آمریکایی ما گفتند: هنوز نمیتوان کاری کرد چون ما پولش را نداریم.
خروج آمریکا از معاهده موشکی فاجعه بود
همچنین رئیسجمهور روسیه در ادامه درباره معاهده ۱۹۷۲ ضد موشکهای بالستیک و خروج آمریکا در سال ۲۰۰۲ در زمان دولت جرج دبلیو بوش از این معاهده برای اجازهیافتن بهمنظور ساخت سپر دفاع موشکی گفت: این معاهده سنگ بنای کلیت چارچوب امنیت بینالملل در حوزه سلاحهای راهبردی بود اما با وجود صرف سالهای زیاد برای متقاعدکردن همکارانمان، ما نتوانستیم شریکانمان را در این توافق حفظ کنیم. پوتین گفت: ما همچنین در عین حال اکنون میشنویم که طرف مقابل از معاهده خلع سلاح هستهای استارت جدید راضی نیست. ما قرار نیست از آن خارج شویم اما ما هم شاید به نوبه خود از برخی جوانب آن راضی نباشیم. هرچند که همواره عنصر سازش وجود دارد بنابراین ما قصد داریم به وظایفمان عمل کنیم. یک معاهده دیگر که بین آمریکا و روسیه در خطر قرار دارد، معاهده مربوط به سال ۱۹۸۷ است که موشکهای پرتابی از زمین هم در حوزه هستهای و هم در حوزه متعارف با برد بین ۵۵۰۰-۵۰۰ را ممنوع میکند اما آمریکا ادعا کرده که برخی از موشکهای جدید روسیه ناقض این توافق بودهاند.
پوتین اظهار تاسف کرد که این معاهده با ممنوعنکردن پرتابگرهای دریایی و هوایی عملا حفرهای را به نفع کشورهای ناتو باز گذاشته و نمایانگر یک مورد دیگر اعطای امتیازهای یکجانبه از سوی روسیه است. پوتین هشدار داد: اگرچه ما میخواهیم به شرایط این معاهده پایبند باشیم اما این مشروط به اقدام برابر شریکانمان است. اگر آنها تصمیم بگیرند که از آن خارج شوند پاسخ ما فوری و متقارن خواهد بود.
بزرگترین اشتباهم اعتماد به غرب بود
ولادیمیر پوتین در ادامه سخنرانی خود گفت بدترین اشتباهی که در ۱۵ سال گذشته مرتکب شده، اعتمادکردن به غرب بوده است. او در پاسخ پرسش یک استاد دانشگاه آلمانی در جلسه درباره اینکه مسکو در تعامل با غرب چه اشتباهاتی مرتکب شده، پاسخ داد: ما بیش از حد به شما اعتماد کردیم. شما اعتماد ما را به نشانه ضعف تفسیر کرده و از آن سوءاستفاده کردید. پوتین خاطرنشان کرد: متاسفانه شریکان غربی ما که میراث ژئوپلیتیک اتحاد شوروی سابق را چندپاره کردند، همچنان خود را به شکل بیچون و چرا حق بهجانب دانسته و پیروز جنگ سرد میدانند. وی افزود: آنها شروع به مداخله آزادانه در امور حاکمیتی کشورها کردند و همچنین صادرکردن دموکراسی را به همان شیوهای که رهبران شوروی، انقلاب سوسیالیستی را به کل جهان صادر میکردند، در پیش گرفتند. پوتین آمریکا را به خیانت به روسیه در دهه ۱۹۹۰ متهم کرد. در عین حال پوتین در جلسه از مشخصکردن اینکه آیا برای چهارمین دور ریاستجمهوری در انتخابات ماه مارس آینده کاندیدا خواهد شد، خودداری کرد.
کرهشمالی نباید در منگنه قرار گیرد
وی همچنین درخصوص بحران کرهشمالی درباره احتمال هرچه بیشتر درگیری هشدار داده و گفت: کرهشمالی یک کشور مستقل است. باید مسائل از طریق گفتوگو حلوفصل شوند و نباید کرهشمالی را در منگنه قرار داد. پوتین در ادامه به مساله عملیاتهای رسانههای آمریکایی در روسیه اشاره کرده و هشدار داد که با توجه به محدودیتهای اعمالشده برای رسانههای روسی در آمریکا از جمله راشا تودی، رسانههای آمریکایی در روسیه از جمله CNN و صدای آمریکا ممکن است به تلافی این اقدامات هدف قرار بگیرند. پوتین گفت: ما به نحوی عمل خواهیم کرد که بازتاب اقدامات آنها باشد و این کار را سریع انجام خواهیم داد. به مجرد آنکه ما ببینیم اقداماتی برای محدودیت عمل رسانههای ما اتخاذ شدهاند، پاسخی تلافیجویانه ارائه خواهد شد. او شبکه راشا تودی را بهخاطر عملکرد درخشان تحسین کرد و گفت: این شبکه خیلی کوچکتر از همتایان آمریکایی و انگلیسی خود است که فعالیت بینالمللی دارند. آنها به شکل رایجی در سیاستهای داخلی کشورهای دیگر مداخله میکنند.
ناتو را بهدقت زیر نظر داریم
پوتین در عین حال اهمیت استقرار قوای ائتلاف ناتو در منطقه بالتیک را کم دانسته و گفت: روسیه از نزدیک قوای غربی را زیر نظر دارد. تکتک اقدامات آنها برای ما شناختهشده و آشکار هستند و هیچ نگرانی برای ما ایجاد نمیکند. بگذارید آنها در آنجا دست به تمرین بزنند. همهچیز تحت کنترل است.
شاهد کمپین ضدروسی بیسابقهای بودهایم
وی در عین حال به تحریمهای جدید آمریکا در تابستان سال جاری علیه کشورش اشاره کرد و گفت: ما شاهد کمپین ضدروسی بیسابقهای در آمریکا بودهایم. آنها بعد از شکستخوردن از ترامپ در انتخابات تمام تقصیر را گردن روسیه انداخته و یک تشنج دیوانهوار ضدروسی به راه انداختند. وی افزود: برخی از آنها، حتی تعداد کمی از آنها، پنهان نکردند که از بهانهها و دلایل سیاسی برای پیشبرد منافع تجاری خود استفاده میکنند بنابراین بسته تحریمهای ضدروسی اخیر تصویبشده در کنگره آمریکا آشکارا با تلاشی برای خارجکردن روسیه از بازارهای انرژی اروپا و مجبورکردن اروپا به رویآوردن خرید گرانتر گاز مایع از آمریکا مرتبط است.
مساله کاتالونیا، یک مساله داخلی است
در عین حال رئیسجمهور روسیه به مساله بحران اخیر جداییطلبی کاتالونیا در اسپانیا پرداخته و گفت: این بحران یک مساله داخلی اسپانیا محسوب میشود اما غربیها در قبال آن استانداردهای دوگانه اعمال میکنند. غرب درباره استقلالطلبی در مناطق مختلف معیارهای دوگانه دارد. وی بیان کرد: موضع روسیه کاملا مشخص است. هر اتفاقی که در این ارتباط بیفتد، مساله داخلی اسپانیاست و باید در چهارچوب قوانین اسپانیا و سنتهای دموکراتیک حل شود اما این بحران ریاکاری و تناقضگویی غربیها را برملا کرد که در یک جا از جداییطلبان حمایت میکند اما در یک جای دیگر با جداییطلبی مخالفت میکند که مثال آن حمایت از استقرار کوزوو است در حالی که با استقلال کاتالونیا و جداییطلبی کردها مخالفت کرده است.
وی افزود: ما میبینیم که شرکای ما تصور میکنند که یکسری مبارزان ارزشمند برای استقلال وجود دارند اما در جایی دیگر جداییطلبانی هستند که نمیتوانند از حقوقشان دفاع کنند. این یک مسائل شگفتآور استانداردهای دوگانه است که آکنده از خطرات جدی برای توسعه اروپا و دیگر قارهها است. وی گفت: قدرتهای غربی مدتهاست که از نزاعها در داخل اروپا اطلاع دارند. آیا چیزی غیر از این بوده است؟ اما چرا آنها در یکجا باید به این شکل بیچون و چرا از جداشدن کوزوو حمایت کنند؟ پوتین کشورهای اروپایی را متهم کرد به اینکه در ارتباط با مساله کوزوو به دنبال آن بودند که طبق خوشایند واشنگتن به عنوان برادر بزرگ عمل کنند و این رویه باعث تحرکات مشابه در اروپا و جهان شد. وی پرسید چرا اروپا در سال ۲۰۱۴ با الحاق کریمه به روسیه مخالفت کرده و بعدا با جنبشهای استقلالطلبانه در اسپانیا و کردستان عراق مخالفت کرد؟
http://www.armandaily.ir/fa/news/main/201384
ش.د9603968