عصر روز شنبه در جریان برگزاری مراسم جشن هشتادمین سالگرد تاسیس گارد ملی ونزوئلا در کاراکاس، نیکلاس مادورو رئیس جمهوری این کشور مورد سوء قصدی نافرجام قرار گرفت. این حمله به وسیله پهپادهای مسلح به مواد منفجره انجام شد و بر اثر آن 7 تن از نظامیان حاضر در این مراسم زخمی شدند اما آسیبی به مادورو نرسید.
مادورو کمی بعد از این حمله در یک برنامه زنده تلویزیونی حاضر شد و از یک توطئه سه ضلعی خبرداد. توطئه ای که یک ضلع آن مخالفان داخلی وی، یک ضلع آن آمریکا و ضلع سوم آن خوآن مانوئل سانتوز، رئیسجمهور کلمبیاست. رئیسجمهور ونزوئلا گفت «افرادی در ایالت فلوریدا آمریکا» در این حمله نقش داشتهاند. کلونی مخالفان دولت ونزوئلا ایالت فلوریدای آمریکاست.
گروه موسوم به «جنبش ملی سربازان تیشرتپوش» مسئولیت این حمله را برعهده گرفته است. این گروه در پیامی که بر روی شبکههای اجتماعی منتشر کرده مدعی شده است که بنا داشته دو پهپاد را برای این منظور به پرواز دربیاورد اما تکتیراندازها یکی از پهپادها را ساقط کردهاند. این گروه که مدعی است در سال ۲۰۱۴ تشکیل شده اعلام کرد: «ما نشان دادیم که آنها آسیبپذیرند. گرچه امروز موفق نبودیم اما فقط دیر و زود دارد.»
حمله تروریستی به وسیله پهپاد رخداد تازه ای نیست. آمریکا مبدع و اصلی ترین عامل این حملات است. افغانستان، پاکستان، یمن و سوریه از جمله کشورهایی هستند که آمریکا بارها در آنها حمله پهپادی انجام داده و ده ها شهروند غیرنظامی را به بهانه مبارزه با تروریسم به خاک و خون کشیده است. با این حال تلاش برای ترور مقام رسمی یک کشور به وسیله پهپادهای مهاجم را باید اولین مورد در این زمینه دانست.
یک سال پیش هم یک فرد نظامی با ربودن یک هلی کوپتر به ساختمان وزارت کشور و دیوان عالی ونزوئلا حمله کرده بود. این هلی کوپتر ۱۵ تیر به وزارت کشور شلیک کرد و ۴ نارنجک به روی ساختمان دیوان عالی انداخت و عامل آن بعدها طی یک درگیری مسلحانه با ماموران دولتی کشته شد.
نیکلاس مادورو در سال 2013 و پس از مرگ هوگو چاوز، با پیروزی در انتخابات قدرت را در ونزوئلا بدست گرفت. این کشور آمریکای لاتین که از منابع سرشار نفتی برخوردار است، بشدت مورد طمع شرکت های چندملیتی است و آمریکا سال هاست یک جنگ تمام عیار اقتصادی، رسانه ای و امنیتی را علیه کاراکاس به راه انداخته است. اقتصاد بشدت نفتی ونزوئلا باعث شده مشکلات اقتصادی فراوانی برای این کشور بوجود آید و نرخ تورم در آن بشدت بالاست.
ونزوئلا از جمله کشورهایی است که آمریکایی ها خود را متعهد به براندازی دولت آن می دانند. اگر چه هنوز اخبار دقیق و قابل استنادی از عوامل پشت پرده حمله پهپادی دیروز در کاراکاس منتشر نشده اما محتمل ترین فرضیه، دست داشتن سازمان سیا –بصورت مستقیم یا غیرمستقیم- در این ماجراست.
یک ماه پیش یک مقام مقام رسمی وابسته به کاخ سفید فاش کرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در جلسهای که آگوست 2017 (مهرماه سال 1396) با هدف بررسی تحریمهای ونزوئلا تشکیل شد، در اقدامی غیرمنتظره رو به مشاورینش کرده و پرسید: باتوجه به تهدید فزاینده ونزوئلا، چرا نباید به این کشور حمله کنیم؟
به گفته این منبع آگاه، سوال ترامپ به قدری شوکهکننده بود که حاضرین از جمله رکس تیلرسون و هربرت مک مستر - وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی وقت آمریکا- را در حیرت فرومیبرد! موضوع به حدی پیچیده میشود که مک مستر و سایرین ۵ دقیقه از وقت خود را صرف توضیح دادن به ترامپ میکنند که چطور تهاجم نظامی به ونزوئلا، دستاورد واشنگتن مبنی بر جلب حمایت دولتهای آمریکای لاتین برای منزوی کردن نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا را به باد خواهد داد.
این درحالی است که ظاهراً قانع کردن ترامپ کار سادهای نبوده چراکه وی اصرار داشته دیپلماسی جنگطلبانه واشنگتن مبنی بر حمله به پاناما و گرانادا در دهه ۸۰ میلادی، خوب جواب داده است! فردای جلسه مذکور، ترامپ با طرح گزینه نظامی برای براندازی دولت کاراکاس، بار دیگر همه را به تعجب واداشت و مدتی بعد، مسئله را با «خوان مانوئل سانتوز» رئیس جمهوری کلمبیا مطرح کرد. بعد در ماه میلادی سپتامبر، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، در جلسه شام خصوصی با رهبران آمریکای جنوبی، مسئله را مفصلاً واکاوی کرد و آنها به وی توصیه کردند که چنین ایدهای را دنبال نکند.با این حال، وی از موضع خود کوتاه نیامد و به صورت جداگانه نیز با متحدین آمریکای جنوبی مشورت کرد حال آنکه پاسخ همه آنها مبنی بر استفاده از گزینه نظامی علیه مادورو منفی بود.
کاخ سفید واکنشی به این گزارش نشان نداد و فقط سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا مدعی شد واشنگتن در راستای حلوفصل بحران ونزوئلا همه گزینههای موجود را بررسی خواهد کرد.
سازمان سیا کارنامه ای قطور و البته سیاه از تلاش برای ترور مخالفان سیاست های واشنگتن در آمریکای لاتین دارد. طرح هایی که گاهی به نتیجه رسیده و ده ها برابر آن نیز بی نتیجه بوده است. آیا حمله پهپادی دیروز نیز یکی دیگر از این طرح های ناکام برای حل بحران ونزوئلا به روش یانکی ها بود؟ زمان به این سوال پاسخ خواهد داد.