صفحه نخست >>  عمومی >> پرسمان
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۸  ، 
کد خبر : ۳۴۹۱۴۷
رامین بخشی؛ کارشناس مسائل بین‌الملل

چرا در روابط ریاض و ابوظبی چالش ایجاد شده است؟

تلاش عربستان سعودی برای تنوع‌بخشی به اقتصاد خود و کاهش اتکا به نفت این کشور را وارد رقابت مستقیم با امارات کرده است. ولیعهد سعودی قصد دارد شرکت‌های بزرگ خارجی را با انتقال مقر منطقه‌ای آنها به ریاض، راه‌اندازی مراکز فناوری و ایجاد مراکز توریستی و لجستیکی جذب کند و موقعیت دبی را به‌عنوان مرکز تجاری غرب آسیا به چالش بکشد.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در حالی به دنبال ایفای نقش مؤثر در غرب آسیاست که به آرامی مسیر متفاوتی را نسبت به امارات ترسیم می کند. وال استریت ژورنال گزارش کرد، ولیعهد سعودی سال گذشته در گفت و گوی خصوصی با خبرنگاران، امارات را به اعمال تحریم تهدید کرده بود. این تهدید در بحبوحه شکاف فزاینده در روابط میان بن سلمان و شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس‌امارات متحده عربی که اوج آن اختلاف بر سر سیاست‌های منطقه‌ای و محدودیت‌های اوپک بود، مطرح شد.
ولیعهد سعودی در نشست محرمانه با خبرنگاران در دسامبر 2022 گفت، فهرستی از خواسته ها به ابوظبی ارسال شده است و هشدار داد اگر امارات به تضعیف پادشاهی سعودی در منطقه ادامه دهد، عربستان اقدامات تنبیهی علیه متحد منطقه‌ای خود انجام خواهد داد.
این شکاف نشان دهنده رقابت گسترده تر برای نفوذ ژئوپلیتیکی و اقتصادی در غرب آسیا و بازارهای جهانی نفت است که با کاهش دخالت آمریکا در منطقه افزایش یافته است
به گفته منابع وال استریت ژورنال ، ولیعهد عربستان و بن زاید در حالی که برای تسلط بر منطقه خلیج فارس رقابت می کنند، درگیر جنگ قدرت هستند و بیش از 6 ماه است با هم صحبت نکرده اند. بن سلمان گفت، امارات از پشت به سعودی خنجر زد و هشدار داد، «خواهند دید  چه کاری می توانم انجام دهم».
این شکاف نشان دهنده رقابت گسترده تر برای نفوذ ژئوپلیتیکی و اقتصادی در غرب آسیا و بازارهای جهانی نفت است که با کاهش دخالت آمریکا در منطقه افزایش یافته است. هر دو کشور همچنین در حال همکاری با روسیه و چین هستند. تنش فزاینده باعث نگرانی مقام های آمریکایی شده است، زیرا می‌ترسند رقابت میان کشورهای حوزه خلیج فارس مانع از تلاش‌ها برای ایجاد اتحاد امنیتی یکپارچه علیه ایران و گسترش روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای مسلمان شود.
ریاض و ابوظبی منافع متفاوتی در یمن و سودان دارند، در حالی که فشار عربستان برای افزایش قیمت جهانی نفت باعث ایجاد اصطکاک با امارات شده است. در سوریه، عربستان سعودی با تسریع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، تلاش دیپلماتیکی که مدت‌ها به وسیله امارات انجام می‌شد، در کانون توجه قرار گرفت. در عین حال، نزدیکی دیپلماتیک عربستان سعودی با ایران در اوایل سال جاری امارات را غافلگیر کرد.
تنش های اقتصادی
تلاش عربستان سعودی برای تنوع بخشی به اقتصاد خود و کاهش اتکا به نفت این کشور را وارد رقابت مستقیم با امارات کرده است. ولیعهد سعودی قصد دارد شرکت‌های بزرگ خارجی را با انتقال مقر منطقه‌ای آنها به ریاض، راه‌اندازی مراکز فناوری و ایجاد مراکز توریستی و لجستیکی جذب کند و موقعیت دبی را به‌عنوان مرکز تجاری غرب آسیا به چالش بکشد. اختلاف میان بن سلمان و بن زاید به نشست اوپک در ماه اکتبر کشیده شد؛ زمانی که امارات، عربستان سعودی را متهم کرد این کشور را به موافقت با کاهش تولید نفت مجبور کرده است.
دولت بایدن تلاش هایی برای آشتی دادن دو طرف انجام داده است و در ماه می دیداری میان بن سلمان و شیخ طحنون بن زاید، برادر کوچکتر رئیس امارات و مشاور امنیت ملی این کشور ترتیب داد. ولیعهد عربستان به شیخ طحنون بن زاید گفت، امارات نباید در آتش بس به رهبری عربستان در یمن دخالت کند و به ابوظبی قول امتیاز داد. با وجود این، ولیعهد سعودی بعداً به مشاورانش گفت، هیچ سیاستی را در قبال امارات تغییر ندهند.
منبع: راهبرد معاصر

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات