اقتصادی >>  اقتصاد بین الملل >> اخبار ویژه
تاریخ انتشار : ۲۸ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۲  ، 
کد خبر : ۳۵۰۰۷۲

آثار سند همکاری 25 ساله ایران و چین نمایان شد

این کار باعث خواهد شد که ایالات متحده اعتبار جهانی خود را از دست بدهد و دیگر سلاحی برای مقابله با مخالفین رویکرد استعماری در دنیا نداشته باشد

تلاش برای بی اثر کردن تحریم ها  به معنای ناکارآمد سازی سیاست ضد ایرانی آمریکا خواهد بود. موفقیت در این روند باعث خواهد شد که کاخ سفید دیگر در مقابل اراده جمهوری اسلامی ایران زانو بزند و از سر احترام با ایران برخورد کند. بی اثر کردن تحریم ها و در نتیجه ناکارآمد سازی آن به این معنی است که ایالات متحده آمریکا ابزار خود را در مقابل ایران را از دست داده است. بررسی ها نشان می دهد که تحریم بعنوان آخرین سلاح آمریکا برای مقابله و مهار ایران اسلامی می باشد و اگر ایران از این مرحله عبور کند، به معنای شکست کامل آمریکا در مقابل تهران خواهد بود.
  این کار باعث خواهد شد که ایالات متحده اعتبار جهانی خود را از دست بدهد و دیگر سلاحی برای مقابله با مخالفین رویکرد استعماری در دنیا نداشته باشد. از این رو افزایش بیش از 10 برابری درآمد نفتی ماهانه فروش نفت ایران به چین این فرصت را فراهم کرده که ایران از فشار تحریمی آمریکا خارج شود و قدرت خود را افزایش دهد. بلومبرگ نوشت ایران امسال صادرات نفت خود را افزایش داده زیرا از نظر ژئوپلیتیکی قوی‌تر شده است و بیشتر محموله‌ها به چین می‌روند.
هفته گذشته موسسه تانکر ترکرز در توئیتی عنوان کرد که صادرات نفت ایران به چین در ماه جاری میلادی از عربستان پیشی گرفته است. تا قبل از جنگ اوکراین، عربستان بزرگترین صادرکننده نفت به چین بود ولی حال روسیه جای این کشور را گرفته و صادرات نفت ایران نیز از این کشور بیشتر شده است. پیش‌تر نیز موسسه ردیابی نفتکش‌ها کپلر، از جهش صادرات نفت ایران به چین خبر داده بود.
طبق آمار کپلر ، صادرات نفت ایران به چین بعد از دو سال روند نزولی در سال 2019 و 2021 تحت تاثیر تحریم آمریکا و رویکرد شرق‌ستیزی دولت روحانی، از سال 2021 و با امضای سند همکاری 25 ساله در ماه مارس این سال صعودی شد. طبق آمار سالانه موسسه کپلر صادرات نفت به چین در ماه جاری 2023 به 1.5 میلیون بشکه در روز افزایش یافت و میانگین امسال را به مرز یک میلیون بشکه (991 هزار بشکه در روز) رساند که بیش از 3 برابر فروش نفت در سال 2020 و پیش از امضا شدن سند همکاری 25 ساله بین ایران و چین است.
افزایش رقم صادرات به همراه افزایش قیمت نفت منجر شده که ایران در سال 2022 معادل 25.4 میلیارد دلار ارزآوری نفتی از فروش نفت به چین داشته باشد که نسبت به قبل از امضای سند همکاری 25 ساله در سال 2020 که درآمد ایران معادل 3.7 میلیارد دلار بود، جهش چشمگیری یافته است.
با فرض تخفیف 10 دلاری هر بشکه نفت ایران در بازار چین، پیش‌بینی می‌شود ایران در ماه جاری بابت فروش نفت به این کشور حدود 3.5 میلیارد دلار درآمد خواهد داشت که 11 برابر درآمد ماهانه فروش نفت به چین در سال 2020 است. همچنین حدود 450 میلیون دلار نیز هزینه دور زدن تحریم‌ها در قالب تخفیف ارائه شده است که معادل 11 درصد بهای نفت ایران است.
در میان برخی به دولت سیزدهم نسبت به رویکرد نگاه به شرق انتقاداتی وارد می کنند. بررسی دقیق مخالفین به رویکرد نگاه شرق، نشان می دهد که این افردا نگاهی غرب گرایی دارند و تغییر نگرش ها در نظم نوین جهانی به سمت شرق غافل هستند. نکته دوم در رویکرد نگاه به شرق تاکید بر انتخاب رفتار منافع محور است. بر اساس منافع ملی، توجه به شرق و همسایگان می تواند بخش زیادی از منافع ملی ما را تایمن کند و بر عکس هر چه جمهوری اسلامی ایران گرایش به سمت غرب پیدا کرده است بیشتر منافع ملی اش تحت تاثیر قرار گرفته اشت. برجام یکی از شاخص های مهم در ارزیابی رفتار غرب با جمهوری اسلامی ایران می باشد. در برجام دولت روحانی با اعتماد به غرب، چند سالی به صورت یک طرفه تعهداتی که ذیل برجام ایران متعهد شده بود را اجرا کرد و در نهایت آمریکا با خروج از آن بالاترین و شدیدترین تحریم ها را علیه ایران به اجرا گذاشت.  
 

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات