سهشنبه ۲۶ دی ماه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حسین امیرعبداللهیان برای شرکت در پنجاه و چهارمین اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد به داووس سوئیس رفت.
پنجاه و چهارمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد (WEF) با شعار «بازسازی اعتماد» و با هدف بحث درباره «اصول اساسی اعتمادسازی» از جمله شفافیت و مسؤولیتپذیری از ۱۵ ژانویه در داووس سوئیس آغاز به کار کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ضمن شرکت در برنامههای اجلاس، با برخی از همتایان و مقامات عالی شرکت کننده در این نشست دیدار و گفتوگو کرد. او همچنین در پنلی به سؤالات فرید زکریا مجری سی.ان.ان پاسخ داد. وی در مدت دو روز حضورش در داووس با وزرای خارجه نروژ، اسپانیا، سوئیس، اسلوونی، گرجستان، انگلیس، عربستان سعودی، رئیس جمهور ارمنستان، نخستوزیر دولت موقت پاکستان، نخستوزیر پیشبرد امور لبنان، «گیر پدرسون» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه و «بورگه برنده» رئیس مجمع جهانی اقتصاد دیدار و گفتوگو کرد.
* درخواست نروژ از ایران برای استفاده از نفوذ خود به منظور کمک به ایجاد آرامش در منطقه
امیرعبداللهیان که چندی پیش تلفنی با همتای نروژی گفتوگو کرده بود، در دیدار با «اسپن بارت اید» وزیر خارجه نروژ به اوضاع غزه پرداخت و گفت که اگر ریشه بحران غزه خوب درک شود، راهحل بحران خیلی ساده است.
وی حمایت آمریکا از ادامه جنگ را یک خطای بزرگ خواند و گفت که رژیم اسرائیل و آمریکا با اصرار بر ادامه جنگ و نسلکشی فلسطینیها و ویرانیهای بزرگ در غزه، دستاوردی نداشته و نخواهند داشت و نمیتوانند از طریق نظامی به دستاوردی برسند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ایران از جنگ و ناامنی در منطقه استقبال نمیکند، بر ضرورت پایان یافتن هر چه سریعتر جنگ علیه غزه تأکید کرد.
امیرعبداللهیان ورود و اقدامات نیروهای مقاومت در منطقه را واکنش به جنایات رژیم اسرائیل و صرفا در جهت حمایت از ملت فلسطین و شهروندان در غزه خواند و گفت، ریشه بحران در دریای سرخ و لبنان و مناطق دیگر منطقه نیست، بلکه ریشه در نسل کشی در غزه است و اگر آن آتشفشان خاموش شود، در مناطق دیگر منطقه نیز آرامش ایجاد خواهد شد. به گفته وی در صورت تداوم حملات نظامی رژیم اسرائیل، امکان وقوع شرایط غیرقابل کنترل در منطقه وجود دارد.
وزیر خارجه نروژ هم گفت که متأسفانه شرایط در غزه و لبنان و دریای سرخ در حال بدتر شدن است و ما آمادگی داریم برای مدیریت و آرامش اوضاع تلاش کنیم.
وی با تشکر از تلاشهای ایران برای کمک به ایجاد آرامش در منطقه، خواستار استفاده ایران از نفوذ خود برای کمک به ایجاد آرامش در منطقه شد.
* رایزنی با وزیر خارجه اسپانیا
وزیر خارجه اسپانیا «خوزه مانوئل آلبارس» هم از دیگر وزرای خارجهای بود که در حاشیه نشست داووس با همتای ایرانی دیدار و گفتوگو کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار گفت که ما هیچ محدودیتی برای گسترش روابط با اسپانیا قائل نیستیم و بر ضرورت تبادل هیأتهای مختلف و سرعت بخشیدن به روابط دو کشور در زمینههای مختلف تأکید و از همتای اسپانیایی خود برای سفر به تهران به منظور تداوم گفتوگوها دعوت کرد.
وی در پاسخ به اعلام حمایت وزیر خارجه اسپانیا از تداوم گفتوگوها برای احیای برجام، بر آمادگی ایران برای بازگشت همه طرفها به برجام تأکید کرد.
وزیر امور خارجه درباره اوضاع غزه هم گفت که رژیم اسرائیل در یک خطای فاحش بسر میبرد که فکر میکند با توسل به جنگ میتواند حماس و مقاومت را در غزه نابود کند.
امیرعبداللهیان همچنین عنوان کرد که اگر آمریکا حمایت خود را از رژیم اسرائیل بردارد، اسرائیل توان چند ساعت ادامه جنگ را نخواهد داشت.
وی با ذکر این نکته که راهکارهای سیاسی تحمیلی بر فلسطین نتیجه نخواهد داد، افزود: این ملت فلسطین هستند که باید آینده غزه پساجنگ را رقم بزنند و برای آینده خود در غزه و کرانه تصمیم بگیرند.
خوزه مانوئل آلبارس هم ایران را یک بازیگر بسیار مهم و صاحب نفوذ در منطقه خواند و گفتوگو را بهترین راه برای حل و فصل اختلافات در خصوص برجام خواند و حمایت کشورش را از استمرار گفتوگوها در خصوص احیای برجام اعلام کرد.
وزیر خارجه اسپانیا با ابراز نگرانی نسبت به افزایش تنشها در دریای سرخ، افزود حل بحران فلسطین بر کل منطقه تاثیر خواهد گذاشت و کشورش از راهحل سیاسی برای مسئله فلسطین حمایت میکند.
* دیدار با نخستوزیر دولت موقت پاکستان
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در حاشیه این نشست با نخستوزیر دولت موقت پاکستان «انوار الحق» دیدار کرد و ضمن ابراز خرسندی از روند رو به رشد روابط دو کشور گفت که هدفگذاری رهبران دو کشور، رساندن حجم روابط به ۵ میلیارد دلار است و با توجه به روابط تجاری ۲ و نیم میلیارد دلاری کنونی، لازم است با تلاش مشترک به هدفگذاری مشترک دست یابیم.
امیرعبداللهیان از تقویت بازارچه های مرزی دو کشور هم استقبال کرد و گفت ایران آماده تقویت همکاریها با پاکستان در زمینههای انرژی، نفت و گاز و برق است.
لزوم ایجاد خط پروازی مشترک و مستقیم بین تهران و اسلام آباد تقویت همکاریها بین تجار دو کشور از دیگر مواردی بود که امیرعبداللهیان به آن اشاره کرد.
انوار الحق نیز در این دیدار بر لزوم تلاش و همکاری مشترک دو کشور برای محدود کردن تهدیدات تروریستی تأکید و با اشاره به تلاشهای رژیم اسرائیل برای گسترش جنگ در منطقه، بر لزوم هوشیاری در مقابل این طراحی تأکید کرد.
* حمایت ایران از تحکیم ثبات و امنیت در لبنان
نجیب میقاتی نخستوزیر پیشبرد امور لبنان هم دیگر مقامی بود که امیرعبداللهیان در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس با او دیدار کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار با بیان اینکه ثبات و امنیت لبنان بر ثبات و امنیت در کل منطقه اثرگذار است، گفت که ایران همواره از تحکیم ثبات و امنیت در لبنان حمایت کرده و میکند.
وزیر امور خارجه با اشاره به تلاشهای جاری آمریکا برای طراحی نحوه اداره غزه در مرحله پساجنگ تصریح کرد: کسی حق ندارد چیزی را بر ملت فلسطین تحمیل کند و تنها خود فلسطینیها هستند که باید در خصوص نحوه اداره امور غزه و کرانه باختری تصمیم بگیرند.
نجیب میقاتی هم شرایط در فلسطین و در سطح منطقه را نگران کننده ارزیابی کرد و گفت: لازم است تلاشهای سیاسی برای پایان دادن به جنگ علیه غزه تقویت شود.
* ابتکار سلطان عمان همچنان روی میز است
وزیر امور خارجه ایران همچنین در حاشیه این نشست با وزیر خارجه سوئیس «ایگنازیو کاسیس» دیدار کرد و گفت که ایران برای توسعه روابط با سوئیس مصمم است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به فعالیت کمیسیون مشترک دو کشور و برنامه برگزاری اجلاس آتی آن در تهران اشاره و بر لزوم هماهنگی و همکاری برای برگزاری موفقیت آمیز آن تأکید و آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای تقویت همکاری شرکتهای بخش خصوصی دو کشور را مورد تأکید قرار داد.
امیرعبداللهیان در خصوص برجام نیز گفت ابتکار سلطان عمان همچنان روی میز است و بر پایبندی ایران به مسیر مذاکره تأکید کرد و حمایت سیاسی سوئیس از روند مذاکرات را با اهمیت خواند.
تداوم همکاریهای ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دیگر مواردی بود که امیرعبداللهیان در دیدار با همتای سوئیسی به آن اشاره کرد.
ایگنازیو کاسیس وزیر خارجه سوئیس در این دیدار مجددا با دولت و ملت ایران در پی اقدام تروریستی کرمان ابراز همدردی کرد و عضویت ایران در بریکس را تبریک گفت.
وی بر تمایل و آمادگی خود برای تداوم گفتوگوها و مشورتهای دوجانبه با همتای ایرانی و نیز برگزاری جلسات دیپلماتها و کارشناسان دو کشور در زمینههای تخصصی مورد اهتمام دو کشور تأکید کرد و خواستار حمایت بیشتر از فعالیت شرکتهای سوئیسی در ایران شد.
این دیپلمات عالیرتبه سوئیسی با اشاره به تحولات فلسطین، مخالفت کشورش را با کشتار غیرنظامیان اعلام کرد.
* تماس تلفنی با همتای پاکستانی
روز چهارشنبه و در پی حمله صورت گرفته به مقر گروهک جیش الظلم، حسین امیرعبداللهیان که در داووس حضور داشت با وزیر خارجه پاکستان جلیل عباس جیلانی تلفنی گفتوگو کرد و با تأکید بر احترام جمهوری اسلامی ایران به حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان اعلام کرد که حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان قویا مورد توجه ایران است.
رئیس دستگاه دیپلماسی، امنیت پاکستان را امنیت جمهوری اسلامی ایران خواند و با بیان اینکه امنیت ایران بارها توسط گروهک تروریستی جیش الظلم از خاک پاکستان مورد تهدید قرار گرفته، افزود: عملیات ضد تروریستی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، علیه این گروهک تروریستی ایرانی بوده و هیچ یک از اتباع پاکستانی در این عملیات مورد حمله قرار نگرفتهاند.
وزیر امور خارجه پاکستان هم در این تماس تلفنی با بیان اینکه امنیت ایران نیز امنیت پاکستان است، گفت که هرگاه تهدیدی در خاک پاکستان علیه جمهوری اسلامی ایران وجود داشته، دولت پاکستان علیه آن اقدام کرده است.
وی از طرف ایرانی خواست تا اطلاعات مربوط به گروههای تروریستی در خاک پاکستان را در راستای همکاریهای مشترک دو کشور در اختیار پاکستان قرار دهد و افزود: اسلام آباد انتظار دارد مقابله با گروههای تروریستی در پاکستان توسط نیروهای پاکستان انجام شود.
* گفتوگو با پدرسون
گیر پدرسون نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه هم در حاشیه این نشست با امیرعبداللهیان دیدار کرد و وزیر امور خارجه در این دیدار بر حمایت قوی جمهوری اسلامی ایران از ثبات و امنیت در سوریه تأکید کرد.
* تمایل اسلوونی برای گسترش روابط با ایران
وزیر خارجه اسلوونی خانم «تانیا فایون» از دیگر وزرای خارجهای بود که با امیرعبداللهیان در حاشیه نشست داووس دیدار کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار عضویت غیردائم اسلوونی در شورای امنیت را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که این عضویت به تحقق اهداف شورای امنیت در تحقق صلح و ثبات در جهان کمک کند.
وزیر امور خارجه ایران تقویت همکاریهای تجاری و اقتصادی دو کشور را خواستار شد و بر لزوم افزایش همکاریهای تجاری بخش خصوصی ایران و اسلوونی تأکید کرد. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که با برگزاری نشست آتی کمیسیون مشترک، شاهد افزایش همکاریهای تجاری باشیم.
وی در تشریح دیدگاههای ایران درباره غزه و فلسطین گفت که قطعا جنگ راهحل نبوده و نیست و اگر نسل کشی در غزه متوقف شود، دامنه توسعه یافتگی جنگ و بی ثباتی در منطقه نیز کنترل خواهد شد و ثبات به منطقه و دریای سرخ نیز بازخواهد گشت.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از امنیت دریانوردی حمایت میکند و آن را برای تجارت خارجی خود مهم میداند، خاطرنشان کرد: میبایست به ریشه بحران در دریای سرخ که مربوط به جنگ علیه غزه است، توجه کرد و ما به تلاشهای خود برای رسیدن به امنیت پایدار در منطقه ادامه میدهیم.
خانم تانیا فایون وزیر امور خارجه اسلوونی نیز موضع کشورش در محکومیت اقدام تروریستی در کرمان را تجدید و مراتب تسلیت و همدردی کشورش را با دولت و ملت ایران تکرار کرد.
وی بر تمایل و خواست کشورش برای تقویت روابط با ایران تأکید و ضمن ابراز نگرانی از تحولات در غزه، بر مخالفت کشورش با جنگ در غزه و ضرورت پایان دادن به خشونتها در غزه تأکید کرد.
* گفتوگو با همتای عربستانی
امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان وزرای خارجه ایران و عربستان سعودی نیز در حاشیه نشست داووس با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. در این دیدار موضوعات مختلف دوجانبه از جمله همکاریهای اقتصادی و تجاری و نیز مسائل مورد علاقه منطقهای به ویژه تحولات فلسطین و آخرین وضعیت جنگ علیه غزه مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار گرفت.
* نخستین دیدار امیرعبداللهیان با کامرون
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در ادامه دیدارهای دیپلماتیک خود در داووس سوئیس، برای نخستین بار با وزیر خارجه انگلیس «دیوید کامرون» دیدار و گفتوگو کرد. موضوعات مختلف دوجانبه و منطقهای از جمله مباحث مورد گفتوگو در این دیدار بود. وزرای خارجه چند روز پیش تلفنی با یکدیگر گفتوگو کرده بودند.
امیرعبداللهیان درباره این دیدار در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در دیدار با دیوید کامرون در خصوص موضوعات مختلف دوجانبه و تحولات منطقه تبادل نظر کردیم. تصریح کردم که آمریکا و انگلیس باید فورا حمایت و پشتیبانی از جنایات جنگی رژیم آپارتاید صهیونیستی علیه فلسطینیان را متوقف کنند. آنها حق ندارند امنیت منطقه را به نفع نتانیاهو به گروگان بگیرند!
* رایزنی با رئیس مجمع جهانی اقتصاد
رئیس مجمع جهانی اقتصاد «بورگه برنده» از دیگر مقاماتی بود که با امیرعبداللهیان در داووس دیدار کرد و به اهتمام ایران برای ایجاد سازوکارهای ناظر بر تضمین امنیت انرژی پرداخت و از مجمع جهانی اقتصاد دعوت کرد در این تلاشها مشارکت کند.
برنده ضمن اشاره به اهمیت ایران به عنوان یک بازیگر مهم در ترتیبات منطقهای و جهانی، آمادگی خود و همکارانش را برای بررسی راههای همکاری در حوزه امنیت انرژی اعلام کرد.
* ایران کشوری قوی و ریشهدار در منطقه
وزیر خارجه گرجستان «ایلیا دارچیاشویلی» هم از دیگر وزرای خارجهای بود که در حاشیه این نشست با همتای ایرانی خود دیدار و گفتوگو کرد. امیرعبداللهیان در این دیدار توسعه روابط با گرجستان را از اولویتهای ایران خواند و گفت: امنیت قفقاز و امنیت گرجستان برای ایران مهم است و روابط دو کشور میتواند بدون هیچگونه محدودیتی گسترش یابد.
تأکید بر اهمیت همکاریها در زمینههای ترانزیتی و انرژی از جمله مباحث مورد اشاره امیرعبداللهیان در دیدار با همتای گرجستانی بود و دعوت از همتای گرجی برای سفر به ایران را تجدید کرد.
ایلیا دارچیاشویلی وزیر خارجه گرجستان نیز ایران را کشوری قوی و ریشه دار در منطقه خواند و بر تمایل کشورش برای گسترش روابط دوجانبه با ایران در زمینههای مختلف تأکید کرد.
* قدردانی از حمایت ایران از روند صلح و ثبات در قفقاز
امیرعبداللهیان همچنین در حاشیه نشست داووس با رئیس جمهور ارمنستان «واهاگن خاچاطوریان» دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه حفظ ثبات و امنیت در منطقه قفقاز را حائز اهمیت توصیف کرد و گفت: همواره از گفتوگوهای صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان حمایت کرده و میکنیم و معتقدیم که باید از طریق راهحلهای منطقهای به ثبات در منطقه برسیم. وی بر اهمیت بازماندن مسیرهای مواصلاتی تاریخی در روند تحولات قفقاز و عدم تغییرات ژئوپلیتیکی تأکید کرد.
امیرعبداللهیان با اشاره به تعبیر رهبر معظم انقلاب از ارمنستان به عنوان همسایه خوب ایران گفت: هیچ محدودیتی برای توسعه روابط با ارمنستان نداریم.
رئیس جمهور ارمنستان تقویت همکاریهای بخش خصوصی و شرکتهای دو کشور را خواستار شد و تقویت همکاریهای دو کشور در حوزه حمل و نقل و ترانزیت را حائز اهمیت خواند و از حمایت ایران از روند صلح و ثبات و استقرار در قفقاز قدردانی کرد.
* گفتوگو با فرید زکریا
به گزارش فارس، وزیر امور خارجه در مدت حضورش در داووس با فرید زکریا مجری سی.ان.ان گفتوگو کرد و با بیان اینکه به حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان و عراق احترام میگذاریم، تصریح کرد: اجازه نمیدهیم که امنیت ملی ایران را به بازی بگیرند و هیچ تعارفی در تامین امنیت ملی خود با تروریستها در داخل پاکستان و جریانات اسرائیلی در کردستان عراق نداریم.
وی در این گفتوگو با بیان اینکه همچنان تبادل پیامها بین ایران و آمریکا از کانالهای دیپلماتیک وجود دارد، گفت: تحریمهایی که روی ایران اعمال شده یکجانبه و غیرقانونی است و ما در چارچوب حقوق بین الملل حق طبیعی خود میدانیم که نسبت به صادرات نفت و انرژی اقدام کنیم. آمریکا ارباب دنیا و کدخدای دنیا نیست که بخواهد در مورد دیگر کشورها تصمیم بگیرد. ما از حقوق خود دفاع و نسبت به صادرات نفت خود در چارچوب حقوق بینالملل اقدام میکنیم.
هیچ پهپاد و موشکی به روسیه برای به کارگیری در جنگ اوکراین ندادهایم، جمهوری اسلامی ایران منزوی نیست، اقدامات غیردوستانه آمریکا را بدون پاسخ نخواهیم گذاشت، ورود آمریکا و ناامن سازی دریای سرخ به نفع توافق صلح یمن و عربستان نخواهد بود از جمله مواردی بود که امیرعبداللهیان در این گفتوگو به آن اشاره کرد