کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: «مجموعه سیاستهای پولی و مالی دولت سبب میشود من نوعی به عنوان کنشگر اقتصادی در جامعه کدام تصمیم را اتخاذ کنم؟ یعنی تصمیم بگیرم به دنبال تولید و صادرات باشم یا وارد فضای سفتهبازی شوم. سیاست دولت سبب میشود فولاد به صورت خام صادر شود یا اینکه به یخچال و... تبدیل شود، پس دولت باید سیاست درستی داشته باشد تا اقتصاد ترمیم شود.»
«احمد صالحی» کارشناس اقتصادی و بانکی در گفتوگو با «صبح صادق» درباره اولویتهای تجاری و اقتصادی دولت چهاردهم که به توسعه هر چه بیشتر اقتصاد ایران میانجامد، اشاره کرد و گفت: «ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد و در دنیای امروز موضوع بسیار مهم است؛ در حالی که متأسفانه طی دهههای گذشته در ایران نسبت به این موضوع حیاتی بیدقتی و غفلتهای بزرگی صورت گرفته است.»
وی در این باره یادآور شد: «صادرکنندگان بزرگ مواد خام از محل چنین صادراتی ارزش افزودهای ایجاد نمیکنند؛ زیرا نعمتهای خدادادی و منابع طبیعی خودشان را اعم از شمش، مس یا فولاد یا محصولات پتروشیمی و... از روی زمین برداشته و بدون ایجاد کوچکترین ارزش افزودهای آن را صادر میکنند؛ از این رو ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد نمیشود و لذا در سیاستهای اقتصادی و تولیدی و صادراتی کشور باید تجدید نظر جدی داشته باشیم.»
این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی یادآور شد: «در مناظرات ریاستجمهوری نامزدهای انتخابات کم و بیش به چالشزا بودن خامفروشی اشاره کردند. این اظهارات به این معناست که مسئولان و حاکمیت به این موضوع واقف هستند که نباید خامفروشی کرد، بلکه صادرات باید به اتفاق جذابی در اقتصاد ایران تبدیل شود.»
احمد صالحی تصریح کرد: «مسئله حائز اهمیت این است که اگر شمش فولاد به ورق تبدیل و ورق فولاد به کالایی مانند یخچال و... تبدیل شود، بهرهوری اقتصادی و ارزآوری قابل توجهی برای کشور ایجاد میشود. بنابراین باید به سمت تولید و بهرهوری بیشتر با استفاده از ظرفیتهای طبیعی و خدادادی برویم و از غفلتهای گذشته که چالشآفرین بودهاند، عبرت بگیریم.»
این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی یادآور شد: «در نتیجه دست یافتن به این موضوع مهم و اجماع در این نقطه بسیار راهبردی، برای رشد بیشتر اقتصادی باید دولت به این نتیجه برسد نیازمند اصلاحات اساسی در بخشهای صنعتی و رویکردهای تولیدی و صادراتی کشور هستیم.»
وی در این باره خاطر نشان کرد: «اگر این رویکرد دنبال شود، متعاقب آن شاهد بهبود وضعیت ارزی و تجارت خارجی و تأمین نیازهای داخلی خواهیم بود.»
وی درباره مسائل مرتبط با ارز در اقتصاد خاطر نشان کرد: «در حوزه سیاست ارزی به گونهای باید سیاستگذاری و مدیریت شود که کسی که در انتهای زنجیره ارزش ایستاده است؛ یعنی کسی که محصول نهایی را حالا چه از جنس خدمت یا از جنس کالا تولید میکند، صادرات وی مزیت بیشتری برای اقتصاد ایجاد کند. در این مسیر است که این فرد یا صادرکننده میتواند ارز را با نرخ بهتری، یعنی نرخ توافقی به فروش برساند و تعهدات ارزی خود را رفع کند.»
صالحی معتقد است: «در صورت توجه به این موضوع، میتوان گفت سیاستها مکمل هم میشوند، مانند سیاستی که اجازه داده است دولت واردات طلا را در برابر صادرات آن قانونی اعلام کند. این سیاستها چون مکمل هم هستند، مطلوب ارزیابی میشوند؛ چرا که اصولاً دولتها باید به دنبال تنوعبخشی در اقتصاد باشند.»
وی در این باره خاطر نشان کرد: «دولت سیزدهم به این موضوع اشاره کرده بود که شرکتهای فولاد، نفت و فرآوردههای پتروشیمی نمیتوانند برای رفع تعهدات ارزی، طلا وارد کنند؛ اما در عوض به صادرکنندگان خرد، به ویژه در بخش خصوصی واقعی که عملاً ارزش افزوده ایجاد میکنند و در انتهای زنجیره ارزش، محصول یا خدمتی تولید میکنند و خام فروشی نمیکنند، امکان اجازه واردات طلا را داده بود؛ به این دلیل است که احتمالاً میزان طلا و ذخایر ما در حال حاضر به حد مطلوبی رسیده است.»
وی در ادامه بحث تصریح کرد: «با توجه به اینکه تأمین ارز از منظر دولتها موضوع بسیار مهمی است و صادرکنندگان خرد و متوسط هم میتوانند سهم خوبی در افزایش عدد و رقم واردات ارز داشته باشند، به نظر میرسد دولت چهاردهم باید واردات ارز را جایگزین واردات طلا کند و این فضا را تغییر دهد تا بهتر از قبل شاهد تأمین و عرضه ارز باشیم، ضمن اینکه حمایتهای به عمل آمده از صادرکنندگان خُرد و متوسط به بزرگتر شدن و کاراتر شدن آنها در عرصه تجارت خارجی با صادرات کالای نهایی نه مواد خام منتهی شود.»
احمد صالحی، کارشناس و تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اینکه نوع سیاستگذاری دولت در توسعه تجاری و ارزآوری برای کشور بسیار حائز اهمیت است، گفت: «با توجه به اینکه دولت سیاستگذاری میکند و سیاستگذاری دولت است که مشخص میکند برای نمونه منِ سرمایهگذار بهتر است سرمایهام را در راهاندازی کارگاه پیله ابریشم استفاده کنم یا اینکه پولم را خرج خرید آپارتمانی در شمال تهران کنم؟»
وی در این باره افزود: «مجموعه سیاستهای پولی و مالی دولت سبب میشود من نوعی به عنوان کنشگر اقتصادی در جامعه کدام تصمیم را اتخاذ کنم؟ یعنی تصمیم بگیرم به دنبال تولید و صادرات باشم یا وارد فضای سفتهبازی شوم. سیاست دولت باعث میشود فولاد به صورت خام صادر شود یا اینکه به یخچال و... تبدیل شود، پس دولت باید سیاست درستی داشته باشد تا اقتصاد ترمیم شود.»
این کارشناس اقتصادی در پایان گفتوگو خاطر نشان کرد: «سیاستهای دولت است که تولید یا صادرات را شیرین و جذاب میکند یا اینکه میل به تولید کالای نهایی را در تولیدکننده از بین میبرد، بنابراین بقیه حلقههای ارزشآفرینی در کنار هم قرار میگیرند و در نهایت این سیاست به بهبود وضعیت ارز، کاهش انتظارات تورمی و خبرهای خوبی برای اقتصاد منجر میشود.»