به نقل از هفته نامه "اشپیگل"، ایالات متحده آمریکا بار دیگر موشک های دوربرد خود را به آلمان منتقل می کند. برلین و واشنگتن در این مورد اخیرا توافق کردهاند. اکنون دولت فدرال آلمان دلایل خود را برای این اقدام توضیح می دهد. این نامه در دسترس اشپیگل قرار گرفته است.
به این ترتیب دولت فدرال آلمان اخیرا بار دیگر به ایالات متحده آمریکا اجازه داده است که موشک های دوربرد در آلمان مستقر کند. پیش از این اقدام مذاکرات طولانی انجام شد و انتقادات تندی به این اقدام به ویژه از سوی حزب افراطی "جایگزینی برای آلمان" و چپ صورت گرفت. حالا وزارت خارجه و وزارت دفاع آلمان در نامهای به کمیته روابط خارجی "بوندستاگ"، که اشپیگل آن را مشاهده کرده است، این توافق استقرار را توجیه کرده و دلیل اصلی را افزایش تهاجم روسیه نامیده اند.
در این نامه آمده است که روسیه در سالهای اخیر برد موشکهای دوربرد و موشکهای کروز خود را ارتقا داده است. در ادامه این بیانیه آمده است: ما مشاهده میکنیم که از نوع و گستردگی تسلیح مجدد گسترده روسیه برای ایجاد و تقویت قابلیتها و ظرفیتهای معطوف به غرب، حتی فراتر از جنگ روسیه علیه اوکراین استفاده میشود.
در ادامه آمده است: روسیه با تسلیحات خود کشورهای اروپایی را تهدید می کند و تهدیدهای لفظی نیز بارها و بارها از سوی کرملین دنبال می شود. در جریان این وضعیت تهدید، دولت فدرال آلمان می خواهد دفاع هوایی اروپا را تقویت کند. قبل از توسعه سلاحهای خودمان، سیستمهای تسلیحاتی دوربرد ایالات متحده در مرحلهای در آلمان مستقر میشوند. این در خدمت "بازدارندگی و دفاع در پاسخ به تهدید ناشی از روسیه" است.
در این بیانیه همچنین آمده است: دولت فدرال آلمان همراه با متحدان اروپایی و آمریکاییاش، در سالهای اخیر مکرراً از روسیه خواستهاند که سامانههای میانبرد را توسعه یا مستقر نکند و تمایل خود را برای گفتگو نشان دهد. در ادامه آمده است: روسیه هنوز آماده خلع سلاح نیست. با این وجود، به گفته این دو وزارتخانه، آنها می خواهند به حفظ کانال های ارتباطی با مسکو ادامه دهند.
بر اساس اطلاعات هفته نامه "اشپیگل، واشنگتن و برلین در چند ماه گذشته به صورت کاملا محرمانه در مورد طرح هایی برای استقرار تسلیحات دوربرد آمریکا در آلمان مذاکره کرده بودند. موشک های کروز ذکر شده می توانند اهدافی را در فاصله 2500 کیلومتری مورد اصابت قرار دهند. با این قابلیت نظامی، ناتو قادر خواهد بود بسیاری از اهداف را در عمق روسیه هدف قرار دهد.
قرار است از سال 2026 به اصطلاح «قابلیت های آتش دوربرد» در آلمان یعنی موشک های کروز از نوع تاماهاوک یا اس ام-6 مستقر شوند. علاوه بر این، سلاح های مافوق صوت دوربرد که در حال حاضر در مرحله آزمایش هستند، بعداً در آلمان مستقر خواهند شد.
این اقدام با انتقادهایی از طرف مقامات احزاب دولت ائتلافی هم روبرو شده است.
رالف موتزینیچ، رئیس فراکسیون پارلمانی حزب سوسیال دموکرات آلمان نسبت به استقرار برنامه ریزی شده تسلیحات دوربرد آمریکا در آلمان ابراز نگرانی کرده است. وی به روزنامههای گروه رسانهای فونک گفت: ما باید با توجه به حمله روسیه به اوکراین، توانایی دفاعی خود را ارتقا دهیم، اما نباید خطرات این استقرار را نادیده بگیریم.
در حاشیه نشست اخیر سران ناتو، دفتر ریاست جمهوری آمریکا و دولت فدرال آلمان اعلام کردند که از سال 2026 به بعد، ایالات متحده می خواهد دوباره سیستم های تسلیحاتی را در آلمان مستقر کند که تا روسیه می رسد. این موشکها شامل موشکهای کروز از نوع تاماهاوک با برد تا 2500 کیلومتر است که از نظر فنی میتوانند به سلاحهای هستهای نیز مجهز شوند، همچنین موشکهای ضدهوایی SM-6 و سلاحهای مافوق صوت جدید توسعه یافتهاند. تسلیحات آمریکایی از این نوع از زمان پایان جنگ سرد در آلمان مستقر نشده اند.
موتزنیچ در این باره گفته است که خطر تشدید ناخواسته نظامی در این طرح قابل توجه است. وی تاکید کرد که او نمیداند چرا آلمان به تنهایی باید چنین سیستمهایی را مستقر کند و دوست دارد دولت فدرال آلمان تصمیم خود را در پیشنهادات کنترل تسلیحات گنجانده باشد. وی همچنین اعلام کرد که قصد دارد در آینده به خروج کلاهک های هسته ای باقیمانده آمریکا از آلمان ادامه دهد.
مدت کوتاهی پس از اعلام این خبر، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هم نگرانی ها مبنی بر اینکه این استقرار برنامه ریزی شده می تواند منجر به تشدید روابط با روسیه شود را رد کرد. وی تاکید کرد: این تسلیحات به عنوان یک عامل بازدارنده عمل می کردند و از همان ابتدا برای جلوگیری از حملات از یک "منطقه امن" طراحی شده بودند. شولتز گفت: «آنچه ما همیشه نگران آن هستیم جلوگیری از جنگ است.
شولتز تاکید کرد که این تصمیم واشنگتن به بهترین معنا با استراتژی امنیتی آلمان در نتیجه جنگ روسیه علیه اوکراین مطابقت دارد.
صدر اعظم آلمان ترسها و نگرانی ها از استقرار موشک های دوربرد آمریکا در آلمان را رد کرده است.
طرح به اصطلاح به اشتراک گذاری هستهای ناتو تصریح می کند که در شرایط اضطراری، تسلیحات هستهای ایالات متحده آمریکا مستقر در اروپا همچنین از هواپیماهای کشورهای شریک خارج شود. ارتش آلمان هواپیماهای جنگی برای این منظور دارد. گفته می شود که حدود 20 بمب گرانشی گرما هسته ای B61 از نیروهای مسلح ایالات متحده در پایگاه بوشل در ایفل آلمان ذخیره می شود.
در مسکو سخنان روشنی در مورد این استقرار برنامه ریزی شده وجود داشت. به گزارش خبرگزاری دولتی تاس، "سرگئی ریابکوف"، معاون وزیر امور خارجه روسیه در این باره گفت که امنیت روسیه توسط تسلیحات آمریکایی به خطر افتاده است. این یک حلقه در مسیر تشدید تنش ناتو و ایالات متحده آمریکا به سمت روسیه است.
"دیمیتری پسکوف"، سخنگوی کرملین هم به تلویزیون دولتی روسیه گفت: ما در راه جنگ سرد هستیم. همه اینها قبلاً اتفاق افتاده است. او آلمان، ایالات متحده آمریکا، فرانسه و بریتانیا را متهم کرد که مستقیماً در درگیری بر سر اوکراین دخالت دارند. به گفته وی همه ویژگیهای جنگ سرد با رویارویی مستقیم بین مخالفان در حال بازگشت است.