جنبش اسلامی حماس با انتخاب یحیی سنوار همه را غافلگیر کرد. سنوار فردی است که تمام سیاستهای تلآویو را در 10 ماه گذشته به چالش جدی کشانده است. "روعی کایس" خبرنگار امور عربی شبکه کان اسرائیل در این باره گفت: "در حقیقت انتخاب سنوار یک هفته بعد از ترور هنیه یک اتفاق غافلگیرکننده است. سنوار رهبر حماس در غزه یکی از مهندسان حمله توفان الاقصی در 7 اکتبر است. تعیین سنوار پیامی از سوی حماس است مبنی بر اینکه او زنده است و رهبری حماس در غزه همچنان موجود و قوی است و قصد ماندن در قدرت را دارد.".
تصمیم هوشمندانه جنبش مقاومت اسلامی فلسطین برای انتخاب یحیی سنوار، فرمانده میدان غزه به عنوان رهبر حماس، صهیونیستها و حامیان غربیشان را غافلگیر کرده است.
هیچ چیز به اندازه واکنش وزیر خارجه صهیونیست دولت بایدن به انتخاب رهبر جدید حماس نمیتواند اهمیت این انتخاب در عوض کردن سرنوشت جنگ غزه و به هم ریختن محاسبات حامیان غربی رژیم صهیونیستی را بیان کند. آنتونی بلینکن شامگاه سهشنبه در توئیتی در شبکه ایکس به رهبری یحیی سنوار بر مقاومت فلسطین واکنش نشان داد و نوشت: "سنوار تعیینکننده ترین شخصی است که باید درباره آتشبس غزه تصمیم بگیرد".مسلما مخاطب اصلی این حرف بلینکن شخص نتانیاهو است، نخستوزیر دائما در حال سقوط رژیم صهیونیستی که با جنون خود نهتنها اسرائیل، بلکه برادر بزرگترش آمریکا را هم به قهقرا میبرد. بلینکن در حالی چنین اعتباری برای سنوار قائل شده که این مرد از جمله رهبران حماس به شمار میرود که خود آمریکا هم نامش را در فهرست افراد تحت تعقیب قرار داده است.
این انتخاب وجوه متعددی دارد ولی بارزترینشان قدرتنمایی خود حماس و معرفی کردن غزه به عنوان سنگر اصلی کل مقاومت فلسطین در برابر اشغالگران است.
این درست همان نکتهای بود که سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانیای که چند ساعت جلوتر از اعلام رهبری سنوار انجام داد، به آن اشاره کرد. برگزیدن رهبری که نماد تسخیرناپذیر بودن و تسلیمناپذیر بودن غزه است و خود حضورا در خط مقدم مقابله با تجاوز وحشیانه اسرائیل به فلسطینیان قرار دارد، یعنی مساله موجودیت فلسطین که مساله کل محور مقاومت است، مقدم بر هر مساله دیگری بوده و دیپلماسی، تقدم خود را از دست میدهد. این به نوعی منعکسکننده سرخوردگیها پس از ترور شهید هنیه در میان سیاستمداران کشورهای عربی نیز است که متوجه شدند امکان مذاکره واقعی در موقعیت برابر با صهیونیستها وجود ندارد. مثال آن دیدگاهی بود که هفته گذشته در بهت پس از ترور رئیس دفتر سیاسی حماس توسط محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر قطر مطرح شد. وی گفت این ترور ماهیت مذاکرات صلح غزه در دوحه را زیر سوال برد. خشم تمام طیفهای سیاسی اسرائیلی و گیجی دولتها و رسانههای غربی از این انتخاب، بخوبی قدرتنمایی حماس با این انتخاب را نشان میدهد. در حقیقت این جنبش نه تنها بعد از شهادت اسماعیل هنیه سردرگم نشده، بلکه منسجمتر و هدفمندتر هم شده است.
اسطورهای که 10 ماه است مقاومت جانانه از اعماق زمین در مقابل جنایتهای ارتش کودککش و حامیان غربیاش را رهبری میکند، واقعا شایستگی رهبری کل تشکیلات زمینی حماس را هم دارد؛ مردی که باید او را قهرمان جهان عرب خواند. فراموش نکنیم همین 4 ماه پیش، بنری بزرگ از پرتره سنوار در مرکز تلآویو آویخته شد که او را قهرمان جهان عرب و پیروز دودستگی صهیونیستها توصیف میکرد.
انتخاب وی به رهبری مقاومت فلسطین مثل این است که بازوبند کاپیتانی به بازوی ستاره محبوب تیم بسته شود. این به منزله تایید عواطف مثبت جهان عرب نسبت به این اسطوره زنده بود و تا حد زیادی دست دولتهای عربی را - از ترس واکنشهای اجتماعی - در ادامه مسیر سازشگری با صهیونیستها میبندد.
برگزیدن سنوار به رهبری حماس پیامی کوبنده خطاب به صهیونیستها بود، چرا که حذف این اسطوره مقاومت غزه، خود یکی از اهداف اولیه جنگافروزیشان علیه غزه بود اما نهتنها تاکنون موفق به چنین کاری نشدهاند، بلکه حالا برای ترور سنوار با سد حقوق بینالمللی و افکار عمومی جهانی نیز مواجهند، چراکه ابوابراهیم حالا رهبر یک تشکیلات رسمی فلسطینی است.
یک سازمان تکنفره
یحیی سنوار بیش از 2 دهه از عمر خود را در زندانهای اشغالگران سپری کرده و در آن دوران، 2 کار مهم انجام داده است: اول اینکه با کاریزمای ذاتی و نظم خللناپذیر خود، به یک رهبر محبوب بین زندانیان دیگر تبدیل شده و همواره روحیه انقلابی و مقاومت آنان را تقویت کرده است و دوم، در دوران زندان به طور کامل بر زبان عبری تسلط یافته و با مطالعه منابع فراوان، توانسته شناخت عمیقی از دشمن صهیونیستی خود پیدا کند. پس تا اینجای کار باید کاریزما و نفوذ موثر بر قلب و ذهن دوست و دشمن و توانایی بالا در امر دشمنشناسی را به عنوان 2 ویژگی مهم یحیی سنوار تلقی کنیم.
ویژگی سوم یحیی سنوار، اعتقاد راسخ او به تنظیمات و سازماندهی مخفیانه انقلابی است. به گواه همه مبارزان فلسطینی، یحیی سنوار فرمانده و مدیر توانمندی است که مطالعات امنیتی را نه در کلاسهای دانشگاهی و خواندن منابع خارجی، بلکه در میدان عمل فراگرفته است و به سطحی از فهم امنیتی دست یافته که در تاریخ حماس نظیر نداشته است.
از روزی که سنوار از زندان آزاد شده و در غزه فعالیت خود را ادامه داده، اصول حفاظتی و امنیتی در این جنبش مهم مقاومت سیاق دیگری یافته و امکان نفوذ و مداخله برای موساد و دیگر سرویسهای جاسوسی به حد صفر رسیده است.
چهارمین ویژگی یحیی سنوار این است که درباره مساله رعایت اصول و ترتیبات سازمانی با احدی شوخی نداشته و نظم و جدیت آهنین او مثالزدنی است. حفظ نظم داخلی صفوف مبارزه، مسائل حفاظتی و کار و تلاش برنامهریزی شده در طراحی و اجرای شبکههای تونلی در غزه، نمونه روشنی از مدیریت و فرماندهی یحیی سنوار است که در جریان عملیات تاریخی توفان الاقصی، هیمنه امنیتی رژیم صهیونیستی را از بین برد و فعالیت حماس را آنقدر مخفیانه پیش برده که تلآویو برای مبارزه با حماس، راهی جز نسلکشی و حمله به زنان و کودکان نیافته است. بنابراین انتخاب یحیی سنوار، نشاندهنده عزم جدی جنبش حماس برای تداوم مبارزه در مسیری است که بنیانهای آن بر مقاومت، ظلمستیزی و رفتارشناسی دقیق دشمن استوار شده است.