▼ حرف روز
ابعاد قدرت حزبالله
حزبالله لبنان پس از عملیات «طوفانالاقصی» با انجام عملیاتهای پهپادی، زمینی و اطلاعاتی در حمایت از مردم فلسطین، رژیم صهیونیستی را به شدت تحت فشار قرار داده و «بنیامین نتانیاهو» را عصبانی کرده است. این عصبانیت با گسترش جنگ غزه به مرزهای جنوب لبنان مشهود است. عملیاتهای ترور فرماندهان حزبالله نیز با هدف تضعیف این گروه انجام شد، اما مؤلفههای قدرت حزبالله متنوع و متعدد است و حزبالله مستحکم است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر خود با اعضای مجلس خبرگان رهبری فرمودند: «یک عدّهای در خود لبنان و جاهای دیگر، به گمان اینکه حزباللّه ضعیف شده، زبان به قَدْح کارهای حزباللّه باز کردهاند؛ اشتباه میکنند، اینها دچار توهّمند. حزباللّه قوی است و دارد مبارزه میکند. بله، شخصیّت برجسته و مهمّی مثل جناب سیّدحسن نصراللّه یا جناب سیّدهاشم صفیالدّین و امثال اینها در بین آنها نیستند؛ امّا [این] تشکیلات با مردان خودش، با قدرت معنوی خودش، با روحیهٔ خودش بحمداللّه حضور دارد و دشمن نتوانسته بر این تشکیلات فائق بیاید، و انشاءاللّه نخواهد توانست.»
رهبری حکیمانه: رهبری سیدحسن نصرالله با اتخاذ سیاستهای مبتنی بر اصول اسلامی و ملی، حزبالله را به یک الگوی موفق مقاومت تبدیل کرده است. رهبری نصرالله الهامبخش آزادیخواهان و عدالتطلبان در سراسر جهان بوده و به تقویت محور مقاومت کمک شایانی کرده است. مقاومت در برابر اشغالگری: حزبالله با مقاومت مداوم خود در برابر اشغالگری، جایگاه استراتژیکی در منطقه به دست آورده و الگویی برای جنبشهای آزادیخواهانه شده است. مردم لبنان نیز به یاد دارند که حزبالله با ایستادگی خود، راه آزادی را گشود و به عزت لبنان کمک کرد. حمایت مردمی: حزبالله با ارائه خدمات اجتماعی گسترده در مناطق محروم، به یک بازیگر مؤثر در حوزه اجتماعی لبنان تبدیل شده است. این خدمات شامل آموزش، بهداشت و کمکهای اقتصادی به مردم نیازمند است که موجب جلب حمایت گسترده مردمی شده است. توانمندیهای نظامی و اطلاعاتی: حزبالله با بهرهگیری از توانمندیهای نظامی و اطلاعاتی پیشرفته، در برابر تهدیدات مختلف مقاومت کرده است. عملیاتهای پهپادی، زمینی و اطلاعاتی اخیر حزبالله در حمایت از مردم فلسطین و مقابله با رژیم صهیونیستی، نمونهای از این توانمندیهاست. قدرت معنوی و روحیه مقاومت: قدرت معنوی و روحیه مقاومت اعضای حزبالله، که از ایمان عمیق به اصول اسلامی و آرمانهای مقاومت نشئت میگیرد، موجب شده است تا حزبالله در برابر تمامی چالشها و تهدیدها، استوار باقی بماند.
بنابراین، حزبالله لبنان با بهرهگیری از مؤلفههای متعدد قدرت و استحکام، به عنوان یک نیروی تأثیرگذار در منطقه ظاهر شده است. این مؤلفهها، حزبالله را به یک نیروی شکستناپذیر در برابر دشمنانش تبدیل کرده است. (رامین نصیری)
▼ گزارش روز
باطنش یکی بود!
پسر بزرگ ترامپ به تازگی در ویدئویی، تصویری از «ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین را توئیت کرده و نوشته است: «مدتی دیگر پول توجیبی شما (اشاره به کمکهای اعطایی دولت آمریکا به اوکراین) به پایان میرسد و قطع خواهد شد.» با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، رویکردی محتاطانه و حتی توأم با نگرانی برای برخی کشورهاحتی اتحادیه اروپا رقم خورده است. ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین با پیروزی ترامپ گفت: «امیدوارم کمکهای آمریکا به اوکراین ادامه یابد.» «پتر فیالا» نخستوزیر جمهوری چک نیز پس از مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا اعلام کرد: «امید داریم روابط دو کشور در بالاترین سطح باقی بماند.» مقامات ارشد اتحادیه اروپا، نظیر «اوزولا فن درلاین» رئیس کمیسیون اروپا با تبریک پیروزی ترامپ در بیانیهای تأکید کردند: «آمریکا و اروپا بیش از یک متحد هستند و سرنوشت بیش از 800 میلیون شهروند آنها به هم پیوند خورده است.» به تازگی نشریه «لس آنجلس تایمز» نیز در گزارشی آورده است، یکی از رهبران اروپایی از ترامپ پرسیده است که «اگر ما منابع مالی را در اختیار آمریکا قرار ندهیم و سهم خود را در مسائل امنیتی پرداخت نکنیم، این بدان معنا خواهد بود که شما از ما در برابر روسیه دفاع نخواهید کرد؟» ترامپ در پاسخ به صراحت گفته است: «بله، دقیقاً همینطور است!» حوزه سیاست خارجی آمریکا در فاصله میان سالهای 2016 تا 2020 به گونهای رقم خورده است که نگاههای کدخدامحوری و آمریکاگرایی را به شدت محتاط کرده است. این نگاهها در برخی کشورهای دنیا موجب شده است تا از آینده روابط خود با آمریکا و اثرگذاری سیاستهای ترامپ بر منافع و امنیت ملی خود نگران باشند. تأکید ترامپ بر مرکانتیلیسم و ملیگرایی اقتصادی ، پرداخت هزینههای تضمین امنیت از سوی کشورهای اروپایی ، تضعیف سازکارهای امنیتیِ آمریکامحور در عرصه بینالمللی و در نهایت پیشبینیناپذیر بودن دونالد ترامپ، از جمله دلایلی است که استقبال تردیدآمیز کشورها را نسبت به این انتخاب برانگیخته است. ضرورتسازی ساختگی، دیو و دلبرسازی، مقصرتراشی و شرطیسازی چهار شگردی بود که در دوره اول ترامپ، برخی صاحبمنسبان داخل ایران را نیز به اشتباه انداخت. هزینههای داده شده برای این اشتباهات، درس عبرتی برای امروز و فردای مسئولان فعلی کشور است. همان زمان رهبر معظم انقلاب در دیدارهای مختلف این هشدارها و هوشیار بودنها را گوشزد کردهاند:
ـ دشمن در درجه اوّل، یعنی آمریکا و صهیونیسم؛ مخصوص این حکومت فعلی آمریکا هم نیست، قبلیها هم همین جور بودند، منتها با شکلهای مختلف. کمکی که این شخصی که حالا سر کار است، به ما کرده این است که آمریکا را عریان نشان میدهد.(11/۲/1398)
ـ رفتار دولت قبلی آمریکا ـ دولت اوباماـ هم با رفتار این دولت تفاوت جوهری و اصلی نداشت، ظواهرش فرق میکرد، [امّا] باطنش یکی بود.( ۸/۳/1398)
(حسین عباسیان)
▼ خبر ویژه
وقتی وزیر کشور اسبق رئیس جمهور را تهدید میکند!
«عبدالواحد موسوی لاری» وزیر کشور دولت اصلاحات و عضو مجمع روحانیون با بیان اینکه وفاق پزشکیان به پاشنه آشیل او تبدیل شده(!)، گفته است: «پزشکیان ذهنیتی از وفاق ملی دارد که وقتی به آن نگاه میکنم، بیشتر به ائتلاف و سهم دادن به صاحبان قدرت تعریف شده که این به ضرر دولت است و وفاق ملی این نیست. در نتیجه از سهم دادن به ارباب قدرت، وفاق ملی در نمیآید.» او میافزاید: «بالاخره جریان اقلیتی به نام اصولگرایان و جبهه پایداری وجود دارد که همه عددشان در کشور چند میلیون نفر بیشتر نمیشود. وقتی پزشکیان وفاق ملی را به معنی همراهی با آن اقلیت تعریف کند؛ یعنی دچار مشکل شده است.» موسوی لاری همچنین با تأکید بر اینکه پزشکیان باید FATF را حل کند، میافزاید: «اگر پزشکیان غیر از این عمل کند، او تنها میماند، حامیانش از او فاصله میگیرند و کمپینهای ما پشیمانیم زودتر از موعد شروع به کار میکنند و دولت با معضل روبهرو میشود.»
▼ اخبار
بحران مشترک کییف و تلآویو
نشریه فرانسوی «Intelligence Online» گزارشی منتشر کرد که در آن ابعاد گوناگون همکاری موساد و کییف، از جمله تبادل اطلاعات راهبردی و امنیتی در حوزه انتقال فناوری ضد پهپادی بررسی شده بود. این گزارش با اشاره به اینکه سرویسهای اطلاعاتی اوکراین و اسرائیل بنا بر توصیه آمریکا به هم نزدیک شدهاند، افزود: «مهمترین دلیل این نزدیکی را میتوان در استفاده از قابلیتهای یکدیگر برای مقابله با دشمنان دیرینه و سنتی خود، یعنی روسیه و ایران ملاحظه کرد.» این نشریه گزارش داد، ناتوانی اسرائیل و اوکراین در مقابله با پهپادهای روسی و ایرانی حالا موجب نزدیکی تلآویو ـ کییف شده تا شاید بتوانند راهحلی برای این مشکل بیابند و البته راهحلی اقتصادی که هزینه زیادی به اقتصاد بحرانزده دو طرف تحمیل نکند، به ویژه اسرائیل که رهگیری و سرنگونی پهپادهای حزبالله و حوثیها میلیونها دلار هزینه در برداشته، چراکه قیمت هر یک از موشکهای سامانههای گنبد آهنین به هزاران دلار میرسد.
انتخاب میان فرار یا حبس خانگی
روزنامه عبری «معاریو» با اشاره به تلفات سنگین ارتش صهیونیستی در جنوب لبنان، گزارش داد: «حملات حزبالله علیه تیپ گولانی ارتش اسرائیل موجب شد این تیپ نخبه در تاکتیکهای خود در جنوب لبنان تجدیدنظر کند.» این رسانه عبری افزود: «بعد از اینکه معاون سابق فرمانده تیپ گولانی اعتراف کرد؛ «تلفات این تیپ در جنوب لبنان بزرگترین تلفات آن از زمان تأسیس است»، حملات مرگبار حزبالله، تیپ مذکور را وادار کرده است تاکتیکهای خود را مجدداً ارزیابی کند.» همچنین درباره تأثیر حملات موشکی حزبالله در شمال، رئیس نهاد موسوم به شورای شهرک مرگلیوت، اعلام کرد: «برای اولین بار، ساکنان شمال در پی حملات حزبالله برای بیش از یک سال در خارج از خانههای خود خواهند ماند و این وضعیت همچنان ادامه دارد. هیچگونه زندگی تجاری یا تفریحی در شمال نداشته باشیم و حتی اسرائیلیهایی که در خانههای خود ماندهاند هم، تحت محاصره و انزوا هستند.» وی تأکید کرد: «بسیاری از ساکنان شمال به خانههایشان باز نخواهند گشت.»
مأموریت برای نقض قطعنامه شورای امنیت!
نخستوزیر رژیم صهیونی، معاون سابق خود، «یحیئیل لیتر» را که یک شهرکنشین صهیونیست است، به عنوان سفیر این رژیم در واشنگتن تعیین کرد. لیتر که به مواضع راستگرای تندرو و حمایتش از شهرکسازیهای صهیونیستی در کرانه باختری معروف است، همزمان با بازگشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا به کاخ سفید، تصدی پست خود را بر عهده خواهد گرفت. همین مسئله کافی است که متوجه شویم، «بنیامین نتانیاهو» به یحیئیل لیتر به عنوان سفیر این رژیم در آمریکا، چه مأموریتی را واگذار کرده است. در واقع یحیئیل لیتر به آمریکا میرود تا با رایزنی و اقناع دولت بعدی آمریکا و شخص ترامپ، طرح الحاق کرانه باختری به حاکمیت رژیم صهیونیستی را نهایی کند؛ این در حالی است که طبق قوانین بینالمللی، شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینیها غیرقانونی است و شورای امنیت در سال ۲۰۱۶ قطعنامه ۲۳۳۴ را تصویب کرد. گفتنی است، او در سال ۲۰۲۰ کتابی با عنوان «حاکمیت اسرائیل بر یهودیه و شمرون و دره اردن» چاپ کرده و در آن این مسئله را بررسی میکند که اهمیت، معنا، راه و مبنای قانونی اعمال قوانین اسرائیل در یهودیه، سامره و دره اردن (کرانه باختری) چیست.
حوثیها شگفتانگیز هستند!
«بیل لاپلانته» در نشستی به نام «آینده دفاع» در واشنگتن گفت: «آنچه در شش ماه اخیر از حوثیها دیدهام، واقعاً شگفتانگیز است.» او که سابقهای طولانی در زمینه مهندسی و فیزیک موشکی دارد، از فناوری پیشرفته موشکهای این گروه ابراز نگرانی کرد و افزود: «حوثیها اکنون موشکهایی در اختیار دارند که میتوانند کارهایی فراتر از تصور انجام دهند.» «دویچه وله» ضمن انتشار اظهارات معاون پنتاگون نوشت: «حوثیها که از حمایت جمهوری اسلامی برخوردار هستند و بخشهای وسیعی از خاک یمن را تحت کنترل خود دارند، از ٧ اکتبر سال ٢٠٢٣، یعنی آغاز حمله حماس به اسرائیل، به طور مداوم کشتیهای تجاری را در دریای سرخ و خلیج عدن هدف حمله قرار میدهند. آنها اعلام کردهاند که این حملات «در همبستگی» با مردم غزه انجام میشود.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «مسعود پزشکیان» در نشستی با مدیران وزارت نیرو و نفت گفت: «شرایط ناترازی انرژی کشور را صادقانه با مردم مطرح کنیم و از آنها بخواهیم که برای عبور از شرایط بحرانی فعلی قدم اول صرفهجویی است و برای هر پروژهای که برای کاهش مصرف طراحی میکنید، پیوست رسانهای لازم را در نظر بگیرید.» رئیس جمهور ضمن اشاره به مصرف بالای انرژی در کشور، افزود: «این منطقی نیست که حدود سه برابر کشورهای اروپایی در کشور ما برق مصرف میشود. باید از تمام مسیرهایی که میتوان مصرف را کاهش داد.»
◄ عضو هیئت همراه لاریجانی در سفرش به لبنان، شایعات درباره بازرسی از این هیئت در فرودگاه بینالمللی بیروت را تکذیب و تأکید کرد: «مقامات لبنانی، مطابق با اصول دیپلماتیک از این هیئت استقبال کردند.» این موضوع پس از آن منتشر شد که رسانهها اخباری مبنی بر مواجهه هیئت ایرانی در فرودگاه بیروت با نیروهای سرویس امنیتی فرودگاه منتشر کردند.
◄ «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه اعلام کرد: «مسکو منتظر پیشنهادهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا برای پایان جنگ در اوکراین است.» او در عین حال تصریح کرد: «روسیه نمیتواند تصور کند که ترامپ چگونه اظهارات خود در مورد پایان دادن به جنگ اوکراین در عرض ۲۴ ساعت را عملی خواهد کرد.»
◄ «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه در زمینه ادعای مطرح شده در برخی رسانههای آمریکایی درباره دیدار «ایلان ماسک» با نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نیویورک، ضمن تکذیب قاطع انجام چنین دیداری، از فضاسازی گسترده رسانههای آمریکایی در این زمینه ابراز تعجب کرد.
◄ رسانه صهیونیستی «معاریو» اعلام کرد، حضور رئیس رژیم صهیونیستی در اجلاس تغییرات آبوهوایی در جمهوری آذربایجان لغو شده است. این رسانه صهیونیستی گزارش داد، سفر «هرتزوگ» به جمهوری آذربایجان به دلایل امنیتی لغو شده است. گفتنی است، بیستونهمین اجلاس تغییرات آب و هوایی موسوم به کاپ ۲۹ از روز دوشنبه، بیستویکم آبان در باکو، پایتخت آذربایجان آغاز شده و تا جمعه، دوم آذر ادامه خواهد داشت.
◄ رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه به هر تهدیدی علیه تأسیسات هستهای ایران قاطعانه پاسخ میدهیم، درباره صدور قطعنامه علیه ایران در نشست آتی شورای حکام گفت: «همین که قطعنامه را قرائت کرده و بخواهند رأیگیری کنند، تا رأی آنها نخشکیده، اقدام خود را به صورت قاطع انجام میدهیم.» وی افزود: «چارچوب ارتباط ما با آژانس، پادمان و معاهده ان.پی.تی است که هر دو در ایران به قانون تبدیل شده و به آن پایبند هستیم و رعایت میکنیم و آژانس هم در چارچوب این مقررات بر ما نظارت مستمر دارد.»