جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا طی روزهای اخیر به کییف اجازه داد تا از موشکهای دوربرد آمریکایی برای حمله به اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده کند، مجوزی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پیشتر از آن به عنوان یک اقدام جنگی یاد کرده بود.این اتفاق در حالی رخ داد که چندین ماه است، زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین برای دریافت مجوز استفاده از تسلیحات غربی در خاک روسیه به متحدان خود فشار میآورد. زلنسکی در تمام این مدت ادعا میکرد که ممنوعیت ایالات متحده مانع از توانایی اوکراین برای مقابله با حملات روسیه به شهرها و زیرساخت های انرژی این کشور میشود.برای واکاوی اقدام بایدن در اعطای مجوز استفاده از موشکهای پیشرفته به زلنسکی با روحالله مدبر کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کردهایم.
روحالله مدبر کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی فارس، با اشاره به تحولات جنگ روسیه و اوکراین گفت:همزمان با هزارمین روز از عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین و با نزدیک شدن کمتر از دو ماه دیگر که قدرت در آمریکا جابجا خواهد شد و جریان متضاد با جریان فعلی حاکم وارد کاخ سفید میشود، این اقدام را صورت داده که هم یک تله برای ترامپ است که به دنبال این بود تا به سمت گفتوگو با مسکو حرکت کند و هم نشاندهنده سران کاخ سفید است.وی افزود: تماس تلفنی که شولتز صدر اعظم آلمان جمعه با پوتین گرفت و شکاف بین ناتو، مشخص شد امروز بخشی از ناتو که جزو افراطیون این نهاد هستند، معتقد بودند تا پوتین شکست نخورد با او گفتوگو نخواهند کرد، اما به این نتیجه رسیدند که پس از سه سال عملیات ویژه و حضور ناتو توانایی تغییر بازی علیه روسیه را ندارند لذا، وارد گفتوگو با روسیه شد.کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: لذا بایدن و گروه افراطی ناتو تصمیم گرفتند با اعطای مجوز به زلنسکی هم در لحظات پایانی دولت دموکراتها در کاخ سفید یک بحرانی را برای دولت بعدی ایجاد کنند هم فضا را به سمت یک تنش بسیار گستردهتر حرکت دهند.
وی ادامه داد: طبق قانون اساسی اوکراین از ۲۰ می تا الان به بعد زلنسکی مشروعیت ریاست جمهوری ندارد اما زلنسکی به بهانه درگیری و جنگ، اوکراین را در حالت حکومت نظامی اعلام کرده است. تقریبا 3 سال است که اوکراین در شرایط حکومت نظامی قرار دارد و زلنسکی مانع برگزاری انتخابات است.مدبر افزود: علت این است که اکنون فضا در داخل کیف پایتخت اوکراین بسیار متضاد و ضد شرایط فعلی حکومت کیف و رویکردی که به دنبال تداوم جنگ با روسیه است. آنها می دانند اگر انتخابات برگزار شود دیگر زلنسکی پذیرفته نخواهد شد.
این کارشناس مسائل روسیه عنوان کرد: بایدن مجوزی را به زلنسکی داده در حالی که او مشروعیت ندارد. یعنی اگر بعدها اتفاقی رخ بدهد نیز، ادعا خواهد کرد که این وضعیت به سمت ما نبوده است.وی ادامه داد: بخش افراطی ناتو در حال ایجاد یک عملیات انتحاری هستند. قطعاً اگر زلنسکی از این موشکها استفاده کند و اهدافی در داخل عمق خاک روسیه را هدف قرار بدهد، این اقدام به نفع روسها است.مدبر گفت: این در حالی است که پوتین تقریبا یک ماه پیش اعلام کرد که ناتو در کنار اوکراین در حال نبرد با روسیه است. یعنی اگر مستشاران نظامی و ماهوارههای ناتو نباشند، اوکراین قادر نخواهد بود تا این هدفزنیها را انجام بدهند اما ناتو در سایه با روسیه نبرد میکند.وی افزود: اگر این موشکها شلیک بشه ناتو وارد رویارویی مستقیم با روسیه شده هشدار آقای پوتین داده گفته اگر وارد رویارویی مستقیم شوید، من هم معادله را در درگیری تغییر میدهم، اینجا است اگر این موشکها شلیک شود ناتو وارد رویارویی مستقیم با روسیه شده است.
کارشناس مسائل بینالملل گفت: این در حالی است که پوتین تقریبا یک ماه پیش اعلام کرد که ناتو در کنار اوکراین در حال نبرد با روسیه است. یعنی اگر مستشاران نظامی و ماهوارههای ناتو نباشند، اوکراین قادر نخواهد بود تا این هدفزنیها را انجام بدهند اما ناتو در سایه با روسیه نبرد میکند.به گفته وی، اگر این موشکها شلیک بشه ناتو وارد رویارویی مستقیم با روسیه شده هشدار آقای پوتین داده گفته اگر وارد رویارویی مستقیم شوید، من هم معادله را در درگیری تغییر میدهم، اینجا است اگر این موشکها شلیک شود ناتو وارد رویارویی مستقیم با روسیه شده است.
وی ادامه داد: در دکترین 4 بندی قبلی باید شرایط عملیات بسیار گستردهتر و پیچیدهتر میبود، اما الان دست روسها بازتر است. لذا این حرکت جز نشان دهنده اینکه انگلیس و آمریکا وقتی مشاهده کردند که پس از ۳ سال یا هزار روز از گذشت آغاز جنگ اوکراین شاهد هستند که نمیتوانند معادلات میدانی را تغییر بدهند و بعد از آنکه وارد کورسک شدند، نتوانستند طراحی خود را صورت بدهند این حرکت را انجام دادند تا بحران را بسیار گستردهتر کنند.
کارشناس مسائل روسیه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با ورود ترامپ به کاخ سفید تغییراتی در عرصه میدانی جنگ روسیه و اوکراین رخ خواهد داد یا خیر تاکید کرد: تیم ترامپ به این نتیجه رسیدند که ادامه جنگ با روسیه یک بازی صفر خواهد بود. یعنی حاصل جمع صفر برای آمریکا و ناتو خواهد بود که هزینه فوقالعاده بالایی ایجاد میکند و در محورهای درگیری پیشروی برای ناتو ایجاد نخواهد کرد. وی افزود: لذا؛ ادامه آن معقول و مقرون به صرفه نیست به همین دلیل میخواهند به سمت گفتوگو با پوتین بروند. مدبر گفت: وقتی شولتز با پوتین تماس میگیرد، پوتین موضوعاتی مانند گفتوگو و صلح به همراه سرزمینهای جدید را مطرح میکند. این همان نکتهای است که ترامپ هم از آن آگاه است به همین دلیل ممکن است طرحی باشد که نقطه حائل را مطرح و رضایت روسها را جلب کنند که طی ۲۰ سال آینده اوکراین عضو ناتو نشود و سرزمینهای جدید هم تا ۲۰ سال آینده با همین وضعیت باقی بمانند چون معلوم نیست تا ۲۰ سال آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد. وی ادامه داد: برنامه ترامپ همین است به همین دلیل باید یک عملیات انتحاری را انجام میدهد و به زلنسکی مجوز میدهد تا از اصطلاح استفاده کند تا یک چالش بزرگ به وجود بیاید که ترامپ هم نتواند وارد گفتوگو با پوتین شده و به ناچار درگیری را ادامه دهد.کارشناس مسائل روسیه در پایان افزود: نگاه ترامپ به ناتو و اتحادیه اروپا اینگونه است که آنها از آمریکا اخاذی میکنند و هدف ترامپ این است که تمرکز خود را از روسیه و اروپا به سمت چین ببرد و مسیر را متغیر کند اما گروه افراطی که در ناتو هستند یخواهند بپذیرند که پس از ۳ سال شکست خوردهاند.