صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۰۹ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۴۳  ، 
کد خبر : ۳۶۹۱۵۲

پیامد‌های اقتصادی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی

صهیونیست‌ها نسل‌کشی غیرنظامیان در غزه و ترور رهبران حماس را نشانه پیروزی در جنگ می‌دانند، در حالی که از یک سو به اهداف اعلام شده در ابتدای جنگ یعنی آزادی اسرای صهیونیست و از بین بردن حماس دست پیدا نکردند و از سوی دیگر این جنگ پیامد‌های اقتصادی زیادی نیز برای رژیم صهیونیستی داشته است.
پایگاه بصیرت / گروه بین‌الملل/ سید رضی عمادی

۱۳ ماه از جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه می‌گذرد. صهیونیست‌ها با تبلیغات گسترده ادعای پیروزی در این جنگ دارند. در واقع، صهیونیست‌ها نسل‌کشی غیرنظامیان در غزه و ترور رهبران حماس را نشانه پیروزی در جنگ می‌دانند، در حالی که از یک سو به اهداف اعلام شده در ابتدای جنگ یعنی آزادی اسرای صهیونیست و از بین بردن حماس دست پیدا نکردند و از سوی دیگر این جنگ پیامد‌های اقتصادی زیادی نیز برای رژیم صهیونیستی داشته است. در این نوشتار، پیامد‌های اقتصادی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی به اختصار بررسی می‌شود. 
یکی از مهم‌ترین پیامد‌های جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی در حوزه اقتصادی است. خسارت‌های اقتصادی در زمره پیامد‌های ملموس جنگ برای رژیم صهیونیستی است. برخی از مهم‌ترین پیامد‌های اقتصادی جنگ برای رژیم صهیونیستی عبارتند از:
• هزینه ۶۷ میلیارد دلاری
رژیم صهیونیستی در پی جنگ ۱۳ ماهه علیه غزه متحمل خسارت‌های اقتصادی هنگفتی شده است. وزیر دارایی این رژیم اعلام کرد جنگ علیه غزه هزینه‌ای بین ۵۵ تا ۶۷ میلیارد دلار در پی داشته است. در صورتی که جنگ در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه پیدا کند، هزینه‌های جنگ نیز افزایش خواهد یافت. اساساً یکی از دلایل شکل‌گیری اعتراض‌های مکرر و مداوم مردمی در اراضی اشغالی نیز مربوط به هزینه‌های اقتصادی است که جنگ علیه غزه تاکنون در پی داشته است.

• کمبود نیروی کار و تعطیلی شرکت‌ها
شورای روابط خارجی آمریکا در گزارشی درباره پیامد‌های جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی نوشت یکی از پیامد‌های فرسایشی شدن جنگ، فراخواندن نیرو‌های ذخیره برای حضور در جنگ بود. از سوی دیگر، بیش از ۱۶۰ هزار کارگر فلسطینی نیز از اراضی اشغالی اخراج شدند. فقط ۸۰۰۰ فلسطینی از ممنوعیت ورود به اسراییل منع شده‌اند که در کارخانه‌های ضروری مشغول به کار هستند. این شرایط سبب کمبود نیروی کار به خصوص در بخش ساخت و ساز و کشاورزی در اراضی اشغالی شد. همچنین ۶۰ هزار شرکت صهیونیستی به دلیل کمبود نیروی انسانی و مشکلات لجستیکی تعطیل شده و یا در آستانه تعطیلی هستند. در تل آویو که مرکز اقتصادی اسراییل است، کار ساخت و ساز متوقف شده است و برج‌ها و پروژه‌های حمل و نقل نیمه‌کاره رها شده‌اند. این موضوع بر وضعیت اقتصادی به خصوص رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی اثر منفی گذاشته است.

• کاهش سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی
یکی دیگر از پیامد‌های اقتصادی جنگ غزه برای صهیونیست‌ها، کاهش سرمایه‌گذاری در اراضی اشغالی است. سرمایه به سمت مکانی هدایت می‌شود که امنیت داشته باشد. ۱۳ ماه جنگ سبب کاهش امنیت در اراضی اشغالی و در نتیجه کاهش سرمایه‌گذاری شده است. یکی از تبعات کاهش سرمایه‌گذاری نیز کاهش رشد اقتصادی در اراضی اشغالی بود. رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی قبل از جنگ ۳.۵ درصد بود، اما در سال ۲۰۲۴ به ۲ درصد کاهش یافته است.

• اثرات منفی بر بخش گردشگری اراضی اشغالی
یکی از منابع درآمدی رژیم صهیونیستی پیش از جنگ غزه، درآمد‌های گردشگری بود. گردشگری از ۷ اکتبر از رونق افتاده و جنگ باعث شده که گردشگران و زائران مذهبی از این منطقه دوری کنند. وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی اعلام کرد از ماه ژانویه تا جولای، اسرائیل میزبان ۵۰۰ هزار گردشگر بود که یک چهارم تعدادی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته از اسراییل بازدید کردند. رکود بخش کشاورزی بیکاری شمار زیادی از افرادی را در پی داشته است که در این بخش فعالیت می‌کردند.

• کسری بودجه همزمان با افزایش بودجه نظامی
یکی دیگر از پیامد‌های مهم جنگ غزه، کسری بودجه رژیم صهیونیستی بود. وزارت دارایی رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کسری بودجه این رژیم در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر ۲۰۲۴ به ۸.۵ درصد رسیده است. پیش‌تر در ابتدای سال جاری، این وزارتخانه پیش‌بینی کرده بود که کسری بودجه در کل سال ۲۰۲۴ حدود ۶.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی خواهد بود. در حالی که کسری بودجه به ۸.۵ درصد رسیده، هزینه‌های نظامی رژیم صهیونیستی ۹۳ درصد افزایش یافته است. در گزارش شورای روابط خارجی آمریکا آمده است رژیم صهیونیستی ۲۷.۵ میلیارد دلار برای هزینه‌های نظامی صرف کرده است که ۵.۳ درصد تولید ناخالص داخلی این رژیم بود.

نتیجه
جنگ غزه پیامد‌های ملموس اقتصادی زیادی برای رژیم صهیونیستی داشته است. پیامد‌های اقتصادی جنگ برای رژیم صهیونیستی از زبان مقامات این رژیم و همچنین از سوی اندیشکده‌های مهم غربی به خصوص شورای روابط خارجی آمریکا بیان شده است. رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار ۵ آذر ۱۴۰۳ بسیجیان نیز بر شکست رژیم صهیونیستی در جنگ غزه تأکید کرده و فرمودند: «بمباران خانه‌های مردم پیروزی نیست؛ احمق‌ها خیال نکنند، چون خانه‌ی مردم را بمباران می‌کنند، چون بیمارستان را بمباران می‌کنند، چون اجتماعات مردم را بمباران میکنند، پس پیروز شدند؛ نه، هیچ‌کس در دنیا، این را پیروزی نمی‌داند؛ اینها پیروزی نیست. دشمن در غزّه پیروز نشده، دشمن در لبنان پیروز نشده؛ دشمن در غزّه و لبنان پیروز نخواهد شد. آن کاری که اینها کردند پیروزی نیست، جنایت جنگی است...»

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات