دستیابی به آرمانهای والای انقلاب اسلامی مستلزم تلاش همهجانبه در ابعاد علمی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... است. رشد و پیشرفت روزافزون انقلاب اسلامی و بروز و ظهور فرصتها و تهدیدهای نو، پیچیده و غیرقابل پیشبینی، ابعاد متفاوتی از پاسداری از انقلاب، اجرای مأموریتها، حفظ آمادگیها، اداره سپاه و... را در گام دوم انقلاب نوید میدهد. بر این اساس، ضروری است سپاه در چارچوب پارادایم انقلاب اسلامی و مکتب امام خمینی (ره) و اندیشههای دفاعیـ امنیتی فرمانده معظم کل قوا حرکت کند. بدیهی است، یکی از مهمترین ارکان پیشرفت انقلاب اسلامی و تحقق تمدن نوین اسلامی، دستیابی به مرجعیت علمی و فناوریهای اقتدارآفرین بهمنظور تولید دانایی و توانایی و داشتن دست برتر علمی در منطقه است. آخرین هفته ماه آذر هر سال در کشور به عنوان «هفته پژوهش» نامگذاری شده است. هفته پژوهش، فرصت مغتنمی برای بازیابی تفکر، یادگیری، هوشمندسازی و اقتدار علمی در سپاه و بسیج و کشف نیازهای دانشی و پژوهشی پاسداری از انقلاب اسلامی و آوردگاهی برای تجلیل و نکوداشت مقام شامخ اندیشهورزان و متفکران متعهد و انقلابی است. سپاه از جمله پیشگامان دانشی و پژوهشی کشور و حتی جهان به شمار میآید و معاونت دانش و پژوهش نیز در این عرصه نقش بسزایی دارد. به همین مناسبت خدمت «سردار سرتیپ دوم پاسدار حسین عیسایی» معاون دانش و پژوهش سپاه رسیدیم و مصاحبه ذیل ماحصل این گفتوگوی صمیمی است.
با توجه به شعار هفته پژوهش امسال، یعنی «آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی با تولید علم نافع و مرجعساز»، این شعار چگونه با راهبردهای کلان سپاه همخوانی دارد؟
شعار امسال انعکاسی از مأموریت کلیدی سپاه در حفظ و پیشبرد آرمانهای انقلاب اسلامی است. آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی، نیازمند زیربنای علمی و معرفتی است که در آن علم نافع و مرجعساز محوریت دارد. علم نافع، علمی است که نهتنها مسائل و چالشهای جامعه اسلامی را حل میکند، بلکه مرجعیّت آن در سطح بینالمللی نیز الهامبخش سایر ملتها و جوامع نیز هست. هدف کلان دانش و پژوهش سپاه دستیابی به علوم نافع، مرجعساز و تمدنساز و حل نظام مسائل این نهاد انقلابی از طریق مسیرهای مطمئن و کارگشاست. انشاءالله الزامات تحقق این اهداف دانشی و پژوهشی نیز در برنامه پنج ساله هفتم با حمایتی که همه مسئولان و فرماندهان عزیز از این نهادهای دانشی و پژوهشی خواهند داشت، دنبال خواهد شد تا جایگاه و رتبه علمی و پژوهشی سپاه هر چه بیشتر ارتقا یابد.
شعارهای تعیین شده برای ایام هفته پژوهش نشاندهنده موضوعات متنوعی است؛ از نظریهپردازی در علوم انسانی گرفته تا دیپلماسی علمی و هوشمندسازی. نقش سپاه در تحقق این شعارها چیست؟
سپاه به منزله نهادی انقلابی، مأموریت دارد در همه عرصههای علمی و عملیاتی نقشآفرین و تعیینکننده باشد. توسعه تفکر و نظریهپردازی در علوم انسانی، بستری برای ایجاد تحول معرفتی و نظریهسازی برای پاسخ به مسائل جهان اسلام، منطقه و انقلاب اسلامی است. از سوی دیگر، هوشمندسازی سپاه و تقویت توانمندیهای شناختی در جنگهای ترکیبی و نوظهور، الزام راهبردی ما در مواجهه با تهدیدات پیچیده دشمنان است. همچنین دیپلماسی علمی و تعاملات منطقهای و بینالمللی علمی، ابزاری برای تقویت جبهه علمی و دانشی و همافزایی با سایر اندیشمندان جهان اسلام است.
نقش تجربهنگاری انقلاب و محور مقاومت در پژوهشهای سپاه چگونه تعریف شده است؟
تجربهنگاری انقلاب اسلامی و محور مقاومت، نهتنها یک وظیفه علمی؛ بلکه مأموریتی تاریخی است. این اقدام بهمنزله ثبت و تبیین دستاوردها، روشها و راهبردهایی است که مسیر مقاومت و پیروزی انقلاب را هموار کرده است. تجربهنگاری به پژوهشگران این امکان را میدهد تا با تحلیل دقیق این تجربیات، راهکارهای مطمئنی را برای آینده انقلاب ارائه و از تکرار اشتباهات جلوگیری کنند.
به نظر شما، جهاد تبیین علمی چه نقشی در تحقق شعار «علم نافع و مرجعساز» دارد؟
جهاد تبیین علمی، قلب تپنده حرکت علمی سپاه است. در جهانی که تحریف و قلب حقایق به ابزار کارآمد و مؤثری برای دشمنان تبدیل شده است، ارائه مستند و علمی واقعیتها وظیفهای اجتنابناپذیر است. این جهاد، همزمان به تولید دانش و فناوری نرم، تبادل علمی و نشر دانش پاسداری از انقلاب اسلامی میپردازد. به این ترتیب، علم نافع به ابزاری برای مقاومت، اقتدار و الگوسازی در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی تبدیل میشود.
در پایان، چه پیامی برای پژوهشگران سپاه و بسیج دارید؟
پژوهشگران سپاه و بسیج، طلایهداران حرکت علمی انقلاب اسلامی هستند که با تعهد، تخصص و ایمان میتوانند زمینهساز تحقق آرمانهای بلند انقلاب و ظهور خورشید ولایت عظمی باشند. ما بر این موضوع واقفیم که انقلاب اسلامی، غایت تمدنی دارد و علم و دانش بهمثابه موتور پیشران انقلاب اسلامی و مولد اصلی قدرت تمدنی است. چون افزایش دانایی و توانمندی علمی، بهترین نوع قدرت را تولید میکند و مهمتر از دیگر منابع اصلی قدرت بوده که میتواند پایه و مبنای اقتدار سایر عرصههای فرهنگی، سیاسی، نظامی، اقتصادی و... هم بشود. بیتردید، هر تلاش علمی پژوهشگران که در مسیر نظریهپردازی، نوآوری، و تولید علم نافع و مرجعساز قرار گیرد، گامی مؤثر برای ساخت بنای بلند تمدّن نوین اسلامی و اقتدار ملت شریف ایران خواهد بود. امید است با وحدت، همافزایی و استمرار در این مسیر، شاهد خلق افتخارات علمی بینظیری باشیم. خاضعانه از خداوند متعال برای همه برادران و خواهران پاسدار و بسیج دانشور و پژوهشگر توفیق روزافزون در تحقق سپاه دانشبنیان و تمدنساز و نیل به اهداف والای امام خمینی (ره) و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی را تحت توجهات حضـرت ولی عصر (عج) و زعامت امامِ علویمنظر و حسینیمرام، حضرت امام خامنهای (زید عزه) تا ایجاد تمدن نوین اسلامی و ظهور دولت یار مسئلت میکنم.