▼ حرف روز
به جای کباب، پیشانی فتنه گران را داغ کنید
به بهانه سالروز حماسه ماندگار 9 دی، آماری از فعالیت محور بیرونی فتنه 88 را بازگو میکنم تا در ادامه نکاتی تحلیلی درباره آن ارائه شود. در جریان فتنه ۱۳۸۸ حداقل هشت دفتر ویژه زیر نظر سازمان سیا و پنتاگون در دبی، بگرام، بیشکک، باکو، سلیمانیه، آمستردام، لندن و واشنگتن بهمنظور ارتباطگیری، هماهنگسازی، آموزش و تجهیز بهمرور و در بین سالهای ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۸ راه افتادند. در این میان، دفتر دبی استثنائاً به طور مستقیم زیر نظر معاون اول رئیسجمهور آمریکا فعالیت میکرد. براساس اسناد، این دفاتر از طریق سرشاخههای خود، نخبگان ایرانی در حوزههای گوناگون را شناسایی و دعوت به همکاری میکردند. افزون بر این دفاتر ویژه، دستکم ۱۷ سفارتخانه غربی شامل سفارتخانههای انگلیس، کانادا، استرالیا، فرانسه، آلمان، هلند، بلژیک، سوئیس، دانمارک، فنلاند، کره جنوبی، ژاپن، سوئد، اسپانیا، اوکراین و... به جمعآوری اطلاعات حساس، ارتباط هدفمند با برخی از مراکز نظام، برگزاری جلسات با بعضی از نخبگان سیاسی مخالف نظام دینی، تجزیه و تحلیلهای دورهای و سنجش درجه و ماهیت تغییرات در جامعه ایران مشغول بودند. بعضی از این سفارتخانهها، بهویژه سفارت انگلیس تجهیز مخالفان و پشتیبانی مالی از آنان را دنبال میکردند. براساس این اطلاعات باید گفت، الف: تمرکز غرب با همه توان خود در ایجاد فتنه داخلی نشان دهنده اهمیت تحولات داخلی کشور بر محور غربی است. از این رو کور کردن سیاستهای ضد ایرانی آمریکا و حامیان آن توجه اساسی به بالابردن پایگاه اجتماعی نظام است.
ب: نباید اجازه داد با ایجاد دوگانههای صوری همچون fataf ـ معیشت، فلیترینگ ـ امنیت، مذاکره ـ تحریم و... دو قطبی در کشور ایجاد شود. در وضعیت کنونی، باید همه برای تحقق وفاق ملی تلاش کنند و در این بین نباید اجازه داد کسانی با شعار وفاق ملی دنبال انشقاق ملی باشند. ممکن است برخی با دامن زدن به افزایش قیمت ارز و وارونهانگاری از تحولات سوریه تلاش کنند نظام را در وضعیت ضعف معرفی کنند و به نوعی خنجر دشمن باشد.
ج: به نظر میرسد آمریکا بوی کباب را حس کرده باشد و یا به طور شبانهروزی به دنبال فتنهای دیگر در کشور باشد؛ از این رو باید با در پیش گرفتن رویکردهای امنیتی و بصیرتی جامعه را نسبت به تلاشهای آمریکا آگاه کرد.
د: درجریان فتنه سال ۱۳۸۸ و بعد از آن بعضی از عوامل سفارتخانههای غربی به دلیل حضور مستقیم در آشوبهای خیابانی بازداشت شدند. در وضعیت کنونی نیز احتمال دارد سفارتخانهها برای سازماندهی فتنه نقشآفرینی کنند یا بوی کباب را به استشمام آمریکاییها برسانند؛ از این رو باید به جای کباب، پیشانی فتنهگران را داغ کرد. (اکبر معصومی)
▼ گزارش روز
اوضاع تحت کنترل نیست!
بیشک، یکی از مهمترین پرسشها و ابهامات امروز در تحولات منطقه آینده سوریه و چگونگی معادلات در این منطقه است. واقعیت این است که برای فهم آنچه در سوریه میگذرد و باز کردن مشت و نقشه بازیگران گوناگون در سوریه، باید به حوادث روزهای گذشته بازگردیم و ببینیم چه کسانی در پس حرکت تحریرالشام از ادلب به دمشق قرار دارند و چه توافقاتی شکل گرفته است! برای فهم این موضوع فراتر از اخبار و آنچه از بازیهای سرویسهای امنیتی به بیرون درز میکند، توجه به نشانههاست که ماجرا را روشن میکند؛ نشانههایی مانند چراغ سبز و حمایت آمریکا، پول قطر، تجهیزات ارتش ترکیه، پهپادهای اوکراین و... به این معناست که جولانی پیش از آغاز حمله و رسیدن به دمشق، بازیگری این کشورها را در سوریه پذیرفته و از جایگاه خود در سوریه پسا اسد به خوبی آگاه است.
بسیاری از کشورها همواره به علت موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیکی سوریه علاقه داشتند که در آن نقش ایفا کنند، اما اکنون جولانی با پذیرش ایجاد یک نیروی نیابتی برای اهداف غرب به رؤیاهای خود رسیده و به معاملهای دست زده است تا رؤیای خود و محور صهیونی و برخی دیگر از زیادهخواهان در منطقه را برآورده کند! خیلی از کارشناسان معتقدند، سوریه بین برخی بازیگران در منطقه معامله شده است. اسامی کشورهایی از جمله روسیه، ترکیه و قطر، تا آمریکا، عربستان و امارات نیز در این معامله به میان آمده است. فارغ از اینکه طرفهای خارجی این معامله چه کسانی بودند، هر یک با چه اهدافی وارد این معامله شدند و در نهایت کدام هدف مشترکی طرفین را به رفتن اسد راضی کرد، سؤال اینجاست که تحریرالشام و الجولانی میتوانند با همه این بازیگران تا انتها بمانند و این کشورها را که دچار تضاد منافع و حتی در بسیاری موارد دشمن هستند، راضی نگه دارند؟ نشانههایی میگویند هرگز این بار کج به مقصد نخواهد رسید و بسیار زودتر از آنچه حدس زده میشود، تعارض منافع موجب میشود اوضاع از کنترل جولانی خارج شود!
پیشبینیای که علامتهای آن از همان آغاز حرکت جولانی از ادلب هویدا شد، همان روزی که تحریرالشام دمشق را اشغال کرد، رژیم صهیونیستی هم حرکت خود را برای اشغال اراضی جنوبی سوریه آغاز کرد. آمریکا هفتاد نقطه و رژیم صهیونیستی صدها نقطه از این کشور را بمباران کرد. ترکیه هم گویا در تکاپوی توسعه اشغالگری خود در شمال سوریه افتاده و درحال ارسال تجهیزات بیشتر و تصرف مناطق بیشتر است. اینها در کنار سکوت سنگین سرکردههای جدید سوریه و خصوصاً جولانی و پاسخهای حداقلی به اشغالگران این گمانهزنی را قوت میبخشد! گام اول خارج شدن اوضاع از تحت کنترل و معامله با خاک سوریه است، چنانکه عملاً اکنون بخشهایی از این سرزمین را به بازیگران خارجی بخشیده است.
(محمد پناهی)
▼ خبر ویژه
باید مستقیما با ایران مقابله کنیم
«تایمز اسرائیل» نوشت: «رئیس موساد، دیوید بارنئا، طبق گزارشهای روز چهارشنبه، مقامات اسرائیل را به تمرکز بر حمله به ایران بهعنوان راهی برای متوقف کردن حملات حوثیها ترغیب کرده است.» روزنامه «هاآرتص» نیز گزارش داده است: «بارنئا این گزینه را طی مجموعهای از بحثها درباره عدم موفقیت سه دور قبلی حملات در یمن مطرح کرد.» او به مقامات امنیتی گفت: «ما باید مستقیماً با ایران مقابله کنیم. اگر فقط به حوثیها حمله کنیم، مشخص نیست که بتوانیم آنها را متوقف کنیم.» این اظهارات به نقل از شبکه ۱۳ آمده است. هیچ تأیید یا واکنش فوری به این گزارشها که منابع نامشخصی از آنها نقل شده بود، اعلام نشد. نتانیاهو طبق گزارش شبکه ۱۳ با ارزیابی بارنئا مخالفت کرده و اظهار داشته است: «ایران موضوعی متفاوت است که در زمان مناسب به آن رسیدگی خواهد شد.» شبکه ۱۳ گزارش داد: «ارزیابی نتانیاهو از سوی اعضای ارشد دستگاه امنیتی نیز تأیید شده، اما جزئیات بیشتری ارائه نشده است.»
▼ اخبار
پیشرفتی فراتر از تصور
روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» در مقالهای با بیان اینکه اسرائیل خود را برای جبهه جدیدی علیه «حوثیها» در یمن آماده میکند، نوشت: «حوثیها که در همبستگی با حمله غافلگیرانه حماس به جنوب اسرائیل در پاییز سال گذشته به اسرائیل حمله میکنند، پیشتر توسط دستگاه امنیتی اسرائیل تهدیدی قابلمدیریتتر از حماس در غزه یا حزبالله در لبنان تلقی میشدند.» این روزنامه آمریکایی افزود: «اما حوثیها اخیراً حملات خود را افزایش دادهاند و تقریباً هر شب میلیونها اسرائیلی را به سوی پناهگاهها فراری میدهند.» یک مقام صهیونیست به شرط افشا نشدن نامش (به دلیل عدم مجوز برای صحبت با رسانهها) به واشنگتنپست گفت: «حوثیها از نظر تکنولوژی پیشرفتهتر از آنچه بسیاری تصور میکنند هستند و نباید آنها را دستکم گرفت.» وی افزود: «حوثیها با حمایت ایران توانستهاند در پیگیری ایدئولوژی خود که خواستار نابودی ایالات متحده و اسرائیل است، گامهای عملی بردارند.»
روسیه امیدوار است توافق با ایران به زودی امضا شود
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه، در مصاحبهای اختصاصی با خبرگزاری «نووستی» اعلام کرد، در توافقنامه جدید میان روسیه و ایران، تمایل مسکو و تهران به همکاری در حوزه امنیت و دفاع تثبیت خواهد شد. وی توضیح داد: «بدیهی است که چنین سند جامع و فراگیری دارای ابعاد بینالمللی نیز خواهد بود. در این توافقنامه، از جمله، توجه ویژهای به تقویت همکاری دو کشور در جهت تقویت صلح و امنیت در سطوح منطقهای و جهانی شده است. همچنین تمایل مسکو و تهران به همکاری نزدیکتر در حوزههای امنیت، دفاع، مبارزه با تروریسم و افراطگرایی و مقابله با بسیاری دیگر از چالشها و تهدیدات مشترک تثبیت شده است.» لاوروف افزود: «این همکاری در حال حاضر نیز به شکلی انجام میشود، اما امضای این توافقنامه، که به گفته وی، روسیه امیدوار است در جریان تماسهای سطح بالا در آینده نزدیک انجام شود، فرصتهای بیشتری برای گسترش مشارکت روسیه و ایران در اولویتهای مشترک فراهم خواهد کرد.»
آخرین توصیههای ایران به بشار اسد چه بود؟
وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه با یک شبکه مصری گفت: «من آخرین بار با آقای بشار اسد کمتر از یک هفته قبل از سقوط ملاقات کردم. در همان ملاقات توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود.» «سیدعباس عراقچی» افزود: « ما در چارچوب روند آستانه تلاش میکردیم که به اصلاحات سیاسی در سوریه کمک کنیم و در همین چارچوب پیشنهادهای زیادی را به دولت سوریه ارائه کردیم. خود من بارها به دولت سوریه، وزیر خارجه و حتی خود بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ ولی دولت سوریه و آقای بشار اسد با مذاکره موافق نبود؛ چه با معارضان و چه با دولت سوریه. در مورد ترکیه معتقد بود تا قبل از عقبنشینی نیروهای ترکیه از خاک سوریه با آنها گفتوگو نخواهد کرد و چه طور میتواند با کشوری که خاکش را اشغال کرده، وارد مذاکره شود!»
▼ اخبار کوتاه
◄ «سردار سرلشکر حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفتوگو با شبکه «المسیره» تأکید کرد: «یمنیها همانطور که تا به امروز با عزت و شرافت مقاومت کردند، به فضل الهی به مقاومت خود ادامه خواهند داد و در نهایت پیروز خواهند شد.» وی افزود: «مقاومت ضعیف نشده است و همه شاهد هستند که یمنیها چگونه به شایستگی از فلسطین دفاع میکنند و هر جمعه در پشتیبانی از غزه راهپیمایی میکنند.»
◄ اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با انتشار اطلاعیهای درباره اظهارنظر یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که در فضای رسانهای داخلی و خارجی بازتاب گستردهای یافته است، توضیحاتی ارائه داد. در این اطلاعیه آمده است: «درباره مطلبی به نقل از وزیر نفت با این عنوان که روزانه ۹ میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان خریداری میشود، ضمن تکذیب این روایت به اطلاع میرساند موضوع خرید سوخت مورد نیاز کشور از بازارهای جهانی و از شرکتها و تأمینکنندگان معتبر بینالمللی با مشخصات و استانداردهای لازم خریداری و وارد میشود که بدیهی است با توجه به شرایط تحریم و امکان سوءاستفاده دشمنان، امکان بیان جزئیات این عملیات وجود ندارد.»
◄ «سیدعباس عراقچی» با انتشار تصویری از دیدار با «وانگ یی» همتای چینی خود، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شراکت راهبردی ایران و چین به این دلیل که زیربنای آن پیوندهای فرهنگی و تمدنی است و ریشه در ارزشها و منافع مشترک دارد، آهنین است.» وزارت خارجه ایران نیز در بیانیهای اعلام کرد: «در این دیدار، طرفین با تأکید بر اراده رهبران دو کشور برای تحکیم و توسعه روابط راهبردی دو کشور، آخرین وضعیت روابط در حوزههای اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، انرژی، حمل و نقل، راههای تقویت مناسبات دوجانبه و گسترش همکاریها در چارچوب برنامه همکاری جامع دو کشور را بررسی کردند.»
◄ «موسی فرهنگ» سفیر ایران در عمان در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در آستانه سال جدید میلادی و در گرماگرم تحولات منطقه، به زودی و با سفر سید بدر البوسعیدی، وزیر خارجه سلطنت عمان به تهران، شاهد مرحلهای جدید از روابط تهران ـ مسقط و دور جدیدی از همکاریهای منطقهای ایران و همسایگان خواهیم بود.» سفیر جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: «ایران و عمان، الگویی مناسب از روابط مبتنی بر اعتماد و صداقت هستند.»
◄ دادستانی تهران علیه یک روزنامه و یک فعال فضای مجازی به اتهام نشر اکاذیب اعلام جرم کرد. در پی انتشار سرمقاله رونامه «ابتکار» به قلم مدیرمسئول این روزنامه که طی آن مطالبی خلاف واقع عنوان شده بود، دادستانی تهران علیه این روزنامه به اتهام نشر اکاذیب اعلام جرم کرد. «یاشار سلطانی» از فعالان فضای مجازی که سابقه محکومیت و زندان دارد و مدت زیادی از آزادی وی نمیگذرد، به تازگی در اظهاراتی ادعاهایی خلاف مطرح کرده که برای این فرد ضمن اعلام جرم، پرونده قضایی جدیدی تشکیل شده است.