بین الملل >>  بین الملل >> گزارش بین الملل
تاریخ انتشار : ۰۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۴۹  ، 
کد خبر : ۳۷۴۱۷۲

آمریکا از اتهام زنی به چین در گرینلند چه می‌خواهد؟

نکته مهم آن است که آمریکایی ها محور اقداماتشان در گرینلند علیه روسیه است که دارای راهبردهای نظامی و منافع اقتصادی نزدیک و بزرگی در قطب است اما در مقطع کنونی ترامپ مدعی رویکرد مذاکراتی و تعاملاتی با روسیه بر سر اوکراین است و لذا نهادهای اطلاعاتی آمریکا به جای توجه و تاکید بر روسیه، ادعاها در باب چین را برجسته کرده اند.
گزارش سالانه نهادهای امنیتی آمریکا در حالی منتشر شده است که از ابعاد مهم آن را اتهام زنی علیه چین آن هم نه در حوزه اقتصادی و سایبری و نظامی بلکه در قالب عملکرد پکن در گرینلند تشکیل می‌دهد. دفتر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده اعلام کرد، چین در حال افزایش تعامل خود با گرینلند، از جمله در زمینه‌های استخراج معادن و توسعه زیرساخت‌ها است و قصد دارد از این جزیره به عنوان «پایگاه راهبردی» برای پیشبرد منافع خود در قطب شمال استفاده کند.
این آژانس در گزارش سالانه ارزیابی تهدیدهای سال ۲۰۲۵ خود اعلام کرد: «چین به تدریج تعامل با گرینلند را عمدتا از طریق پروژه‌های معدنی، توسعه زیرساخت‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی علمی افزایش داده است. با اینکه دو طرف تعامل زیادی در حال حاضر با هم ندارند، هدف بلندمدت پکن گسترش دسترسی به منابع طبیعی گرینلند و همچنین استفاده از همان دسترسی به عنوان یک پایگاه استراتژیک کلیدی برای پیشبرد اهداف گسترده‌تر و اقتصادی چین در قطب شمال است.»
به نقل از خبرگزای رویترز، در ادامه این گزارش همچنین آمده است، چین به دنبال دسترسی به منابع طبیعی قطب شمال، از جمله نفت، گاز و مواد معدنی و همچنین مسیرهای کشتیرانی مستقیم و کارآمدتر به سمت روسیه و سایر مناطق نیمکره شمالی است تا با کاهش وابستگی خود به انرژی خاورمیانه، رشد اقتصادی و امنیت انرژی خود را ارتقا دهد. دفتر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده در گزارش سالانه خود همچنین ذکر کرده است، واشنگتن معتقد است که علاقه روسیه به گرینلند به دلیل نزدیکی این جزیره به مسیرهای دریایی مهم استراتژیک بین قطب شمال و اقیانوس اطلس، از جمله زیردریایی‌های هسته‌ای و همچنین این واقعیت است که گرینلند پایگاه نظامی کلیدی ایالات متحده محسوب می‌شود.
این ادعاها در باب چین در حالی مطرح می‌شود که آمریکا از زمان روی کار آمدن ترامپ، ادعاهای متعددی در باب گرینلند مطرح کرده و حتی ترامپ مدعی خرد و یا اشغال این منطقه از دانمارک شده است. این ادعا صف بندی شدیدی میان اروپا و آمریکا ایجاد کردبگونه ای که بخشی از بودجه اروپا در راستای مقابله نظامی با این طراحی اختصاص یافت.
شواهد امر نشان می‌دهد که تحرکات آمریکا در قبال گرینلند صرفا به اهداف یک جانبه معطوف نمی‌شود بلکه سال‌هاست که ناتو نیز به دنبال نظامی‌سازی قطب و از جمله گرینلند به عنوان محور اصلی این منطقه است.
شواهد امر نشان می‌دهد که تحرکات آمریکا در قبال گرینلند صرفا به اهداف یک جانبه معطوف نمی‌شود بلکه سال‌هاست که ناتو نیز به دنبال نظامی‌سازی قطب و از جمله گرینلند به عنوان محور اصلی این منطقه است. ناتو بر این عقیده است که از یک سو روسیه منابع نفتی و اقتصادی گسترده ای در این منطقه دارد و از سوی دیگر نیز پکن طرح یک جاده یک کمربند قطبی را از این منطقه دنبال می‌کند. در چنین شرایطی می‌توان گفت که آمریکایی‌ها برآنند تا با تحرک در گرینلند در کنار توسعه طلبی ناتو، انحصار گرایی اقتصادی خود را نیز دنبال نمایند.
نکته مهم آن است که آمریکایی‌ها محور اقداماتشان در گرینلند علیه روسیه است که دارای راهبردهای نظامی و منافع اقتصادی نزدیک و بزرگی در قطب است اما در مقطع کنونی ترامپ مدعی رویکرد مذاکراتی و تعاملاتی با روسیه بر سر اوکراین است و لذا نهادهای اطلاعاتی آمریکا به جای توجه و تاکید بر روسیه، ادعاها در باب چین را برجسته کرده‌اند. به عبارتی دیگر گزارش مذکور بیش از آنکه با واقعیت های چین همخوانی داشته باشد گزارشی با پشت پرده اقدام علیه روسیه است در حالی که در ظاهر واشنگتن همچنان ادعای مذاکره با روسیه را سر می‌دهد. 
در همین حال گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا را می توان اقدامی توجیهی برای جلب رضایت کنگره و البته متحدان اروپایی آمریکا جهت تحقق اهداف سلطه گرایانه ترامپ در گرینلند ارزیابی کرد بویژه آنکه سفر اخیر مقامات واشنگتن به این منطقه با اعتراض‌های بسیاری همراه شده است. نخست وزیر دانمارک، آمریکا را متهم کرده است که قبل از سفر ناخواسته اعضای دولت ترامپ به گرینلند، «فشاری غیرقابل قبول» بر این جزیره وارد کرده است. درست چند ساعت پس از اظهارات «مته فردریکسن» نخست وزیر دانمارک، «جی دی ونس» معاون رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد کرد که به همسرش اوشا ونس در سفر قریب الوقوعشان به گرینلند ملحق می‌شود.به نوشته روزنامه گاردین، ونس در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) نوشت: «سفر همسرم به گرینلند آنقدر جالب است که تصمیم گرفتم تا به او در این سفر ملحق شوم. ما به جای دونالد ترامپ صحبت می‌کنیم، ما می‌خواهیم امنیت مردم گرینلند را دوباره تقویت کنیم زیرا فکر می‌کنیم حفظ امنیت کل جهان مهم است.» حتی قبل از اعلام ونس، فردریکسن به کانال ۲ تلویزیون دانمارک گفت: «باید بگویم که اعمال فشار بر گرینلند و دانمارک در این شرایط غیرقابل قبول است و این فشاری است که ما در مقابل آن مقاومت خواهیم کرد.»
وی همچنین ایده شخصی بودن این سفر را رد کرد و گفت: «شما نمی‌توانید با نمایندگان رسمی کشور دیگری دیدار خصوصی داشته باشید. واضح است که این دیدار در مورد آنچه گرینلند به آن نیاز دارد یا آنچه گرینلند از یک بازدید می‌خواهد، نیست. بنابراین، مهم نیست که چگونه آن را جلوه دهیم، این یک فشار کاملا غیرقابل قبول بر گرینلند، سیاستمداران گرینلند و جمعیت گرینلند و همچنین بر دانمارک و در نتیجه پادشاهی هست.» در این میان، نخست وزیر گرینلند هم واشنگتن را به «مداخله خارجی» در رابطه با این سفر برنامه‌ریزی شده متهم کرده است. این تنش ها چنان است که اخیرا دانمارک از افزایش بودجه نظامی و حتی اجباری سازی سربازی برای زنان خبر داده است. در این شرایط می‌توان گفت که آمریکا با گزارشی هدفمند علیه چین، به دنبال افزایش فشارها بر دانمارک و حتی اروپاست تا تسلط آمریکا بر این منطقه را محقق سازد. سیاستی که می تواند بحران‌های جدیدی را در دو سوی آتلانتیک به همراه داشته باشد و اروپا را در وضعیت نامتعادل تر جهانی قرار دهد. 
 
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات