همزمان با شدت گرفتن بازی رسانهای آمریکا برای نمایش چهرهای صلح طلب و مذاکره کننده از ترامپ در قبال ایران، «ژان نوئل بارو» وزیر خارجه فرانسه میگوید؛ مهلت رسیدن به توافقی جدید برای محدود کردن برنامه هستهای ایران اندک است و اگر توافق حاصل نشود رویارویی نظامی «تقریبا غیرقابلاجتناب» است. او در پارلمان فرانسه گفت: «ما فقط چند ماه تا ملغی شدن این توافق [برجام] فاصله داریم.» «در صورت عدم موفقیت، رویارویی نظامی تقریبا غیرقابل اجتناب به نظر میرسد.» در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک میگوید امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، چهارشنبه جلسهای با حضور وزرای ارشد کابینه و کارشناسان امور و برنامه هستهای ایران تشکیل داده است. چنین نشستی با یک موضوع خاص در دولت فرانسه نادر توصیف شده است. همچنین منابع دیپلماتیک میگویند که وزرای خارجه فرانسه و بریتانیا و آلمان امیدوارند در نشست آتی ناتو در بروکسل با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، درباره ایران گفتوگو کنند.
رویای فرانسویها چیست؟
این ادعاها از سوی مقامات فرانسوی با محوریت وگانه مذاکره و جنگ در حالی صورت می گیرد که در باب آن چند نکته قابل توجه است:
1-مکرون بازندهای به دنبال دستاورد
مکرون رئیس جمهور فرانسه در رویای معرفی خود به عنوان میتران و روسای جمهور افتخار دار فرانسه به سر میبرد این روزها دورانی سخت را سپری میکند. از یک سو میانجی گری و اقدامات وی در لبنان با استمرار تجاوزگری رژیم صهیونیستی شکست خورده است و از سوی دیگر در اوکراین نیز او نتوانسته مانع از مذاکرات آمریکا و روسیه گردد در حالی که طرح او برای اعزام نیرو به اوکراین نیز با مخالفت اعضای اتحادیه اروپا مواجه شده است. مکرون که در وضعیت نابسامان داخلی و جهانی قرار دارد با ورود به موضوع هستهای ایران و برجسته سازی گزینه نظامی سعی دارد تا بر دیگر نام خود را مطرح نماید تا شاید دستاوردی هر چند کوچک در کارنامه ناکامیهایش ثبت کند.
2-زیاده خواهی در لوای صلح جویی
سران فرانسه در حالی ادعای رویکرد صلح خواهانه دارند و گزینه مذاکره یا جنگ را مطرح می سازند که جملات تکمیلی آنها پرده از واقعیت این تحرکات بر می دارد. مکرون که در داخل با بحران مواجه است سعی در دستاوردسازی با سیاست خارجی دارد که از ابعاد آن را نیز زیاده خواهی ازاد شدن جاسوسان فرانسوی در ایران تشکیل میدهد. فرانسه میگوید در ارتباط با سرنوشت دو شهروند بازداشت شدهاش در ایران، «به زودی» علیه دولت این کشور به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت خواهد کرد.ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه با اشاره به پرونده بازداشت سسیل کولر و شریک زندگیاش ژاک پاریس در ایران گفت این شکایت حقوقی به دلیل «نقض حق حمایت کنسولی» ثبت خواهد شد.این دو شهروند فرانسوی از حدود ۳ سال پیش در ایران زندانی هستند. آنها به تحریک اعتراضات کارگری در ایران متهم هستند، اتهامی که خانوادههایشان بهشدت تکذیب کردهاند. پاریس با نادیده گرفتن استقلال دستگاه قضایی ایران با جوسازیها و ایجاد فضای وحشت برآن است تا زیاده خواهی ازاد شدن این افراد را محقق سازد حال آنکه تهران تاکید دارد که همچون سایر کشورها در برابر امر جاسوسی و نقض امنیتش کوتاه نخواهد آمد.
نکته مهم آنکه فرانسه با برجسته سازی خطر ایران برآن بوده تا افکار عمومی را از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و منطقه منحرف نماید و به توجیه سرکوب اعتراضات مردم فرانسه به همراهی پاریس با این رژیم بپردازد.
3-خدمت به صهیونیستها
دولتمردان فرانسه نشان دادهاند که خدمت به رژیم صهیونیستی اصلی تمامی ناپذیر برای آنهاست. تقارن ادعاهای جنگ افروزانه فرانسه در قبال اران با سفر ساعر وزیر خارجه صهیونیستها به پاریس ابعاد دیگر این خدمت است. نکته مهم آنکه فرانسه با برجسته سازی خطر ایران برآن بوده تا افکار عمومی را از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و منطقه منحرف نماید و به توجیه سرکوب اعتراضات مردم فرانسه به همراهی پاریس با این رژیم بپردازد. برخی این سناریو را مطرح میکنند که سران فرانسه با این اقدام از یک سو به دنبال کاهش توجهات به نسل کشی غزه هستند و از سوی دیگر بر این تصورند که با امتیاز دادن به صهیونیستها میتوانند رضایت آنها برای کاهش حملات به لبنان به عنوان منطقه نفوذ فرانسه جلب نمایند حال آنکه استمرار حملات این رژیم به لبنان شکست این طراحی را آشکار ساخت.
4-همراهی با ترامپ
هر چند که فرانسه و شخص مکرون مدعی مقابله با آمریکا هستند و حتی رئیس جمهور فرانسه از شرکتهای اتحادیه اروپا خواست در واکنش به تعرفههای وضع شده توسط دونالد ترامپ، سرمایهگذاری را در آمریکا متوقف کنند اما حقیقت آن است که اروپاییها از جمله فرانسه همچنان در چارچوب بازی آمریکایی رفتار میکنند چنانکه عراقچی در گفت و گو با وزیر خارجه انگلیس نیز هشدار داده و تاکید کرده بود که اروپا باید استقلال خود را اثبات نماید. تقارن مواضع ضد ایرانی فرانسه با ادعاهای ترامپ و گزینه مذاکره یا جنگ، نشانگر استمرار این همراهی است که سندی دیگر بر مستقل نبودن اروپا در برابر زیاده خواهیهای آمریکاست. به عبارتی دیگر میتوان گفت که فرانسه نه یک بازیگر مستقل بلکه مهرهای برای اهداف آمریکاست چنانکه سایر کشورهای اروپایی نیز در ادامه همین بازی آمریکایی اقدام به صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حقوق بشر و پارلمان اروپا کردهاند. رفتاری که نتیجه آن میتواند پیچیدهتر شدن پرونده مذاکرات هستهای باشد چرا که تهران تاکید دارد که تسلیم زیاده خواهیها نخواهد شد و زیر بار فشار و مذاکره نمی رود در عین آنکه پاسخی سخت به هر تجاوزی خواهد داد.