مشاهده کامیونهایی با محمولههای آب معدنی که از اصفهان به سمت یزد در حرکت بودند با این عنوان که «یزد و اصفهان برادر میمانند» نشان داد علی رغم اینکه طی روزهای اخیر دشمنان انقلاب و مردم ایران بسیار تلاش کردند تا به نوعی با دستاویز کردن موضوع مخمصه و نزاع آبی بین این دو استان مردم را برعلیه یکدیگر تحریک و فضای ناامنی را در دو استان یاد شده و به تبع آن در کشور ایجاد کنند صفا و همدلی، وفاق و اتحاد ملی در دل ایرانیان زنده و پابرجاست.
طی روزهای اخیر رسانههای ضد انقلاب که همواره به دنبال سوژههایی برای اختلاف افکنی و پر وبال دادن به مسائل حاشیهای در ایران هستند بسیار کوشیدند تا ماجرای چالش آبی بین یزد و اصفهان را با این عنوان که «جنگ آب» در ایران کلید خورده بزرگنمایی کنند تا پشت این موضوع اهداف دیگر خود را نهادینه و عملیاتی کنند با این حال آنها نتوانستند فضای کشور و دو استان یاد شده را به نفع خواستههای خود ملتهب کنند، زیرا ملت ایران، ملت همدری و همراهی است و این موضوع با نگرانی و حمایت مردم اصفهان از یزد و کمکهای دوستانه آنها به اثبات رسید.
«محمد کاظم انبارلویی» کارشناس سیاسی و رسانه در گفتوگو با «بصیرت» درباره تلاشهای دشمن برای از بین بردن همبستگی و اتحاد در جامعه با محور قرار دادن موضوعاتی مثل تخاصمات آبی به این موضوع پرداخت و گفت: ناترازی آب در استانهای یزد، چهارمحال بختیاری و اصفهان مسائلی به وجود آورده که حوادث اخیر را میتوان زیرمجموعه این موضوع عنوان کرد، اما مساله حائز اهمیت توجه دولت و حاکمیت و ورود جدی و سریع به این موضوع برای رفع چالش ایجاد شده و عدم تداوم بحران آفرینیهایی است که دشمنان تحت این موضوع دنبال میکنند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: بی تردید دولت به عنوان حاکمیت برای رفع این بحران بدین موضوع ورود کرده است، زیرا دولت علاقمند به اجرای دقیق شعار وفاق ملی است از این رو با توجه به اینکه همه ما زیر سقفی به نام «ایران» زندگی میکنیم رفع تعارض منافع بین استانها بسیار ضروری است.
انبارلویی تاکید کرد: در چند روز گذشته تحت موضوع تعارض آبی بین دو استان یزد و اصفهان شاهد این موضوع بودیم که عدهای کمر به از بین بردن اتحاد ملی و انسجام اسلامی ملت ایران بستهاند و از وجود و ایجاد چنین مسائلی به نفع خود بهره برداری سیاسی میکنند در حالی که بنا به اطلاعات بنده دولت به سرعت مترصد رفع ناترازی آب در یزد است.
محمد کاظم انبارلویی گفت: به نظر میرسد با انتقال آب خلیج فارس به استان یزد بسیاری از مشکلات مردم این استان حل میشود. اطمینان دارم دولت؛ تدبیر درستی برای حل تعارضات در پیش گرفته بنابراین در طی روزهای آینده این موضوع با توسل به وفاق و اتحاد ملی حل میشود.
با اینکه دشمن تلاش کرد تا از موضوع تعرض عده محدودی به خط لوله آب انتقالی به یزد به نفع خود بهره برداری کند، اما شواهد امر حاکی از آن است که رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی دستورات ویژهای برای پیگیری و تسریع در تعمیر و بازسازی خط لوله انتقال آب به استان یزد در کوتاهترین زمان ممکن صادر کردهاند که بخش قابل توجهی از آن ناظر بر ترمیم و مرمت خط انتقالی آب است که به پایان رسیده و مشکل تامین آب مردم یزد حل میشود.
اما اصل ماجرای تعارض بین دو استان بر سر انتقال آب اینگونه است که پروژه انتقال آب به یزد در دهه ۶۰ شمسی طراحی و در سالهای بعد اجرایی شد. این طرح شامل احداث خط لولهای به طول حدود ۳۳۰ کیلومتر است که آب را از سرشاخههای زایندهرود (منطقه کوهرنگ در چهارمحال و بختیاری) به یزد منتقل میکند. در ابتدا، تخصیص آب حدود ۷۸ میلیون مترمکعب در سال برای شرب و صنعت بود که بعداً به ۹۸ میلیون مترمکعب افزایش یافت. امروزه، بیش از ۹۰ درصد این آب برای تأمین آب آشامیدنی یزد و مابقی برای صنایع استفاده میشود. این پروژه توسط شرکت آب منطقهای یزد و با همکاری وزارت نیرو مدیریت و اجرا شده است.
این پروژه توانست نیاز آب آشامیدنی جمعیت قابلتوجهی در یزد، استانی کویری با منابع آبی محدود، را برطرف کند و از مهاجرت اجباری یا بحران انسانی جلوگیری کند. بخشی از آب انتقالی به صنایع کلیدی یزد (مثل فولاد و کاشیسازی) اختصاص یافته که به رشد اقتصادی منطقه کمک کرده است.
این طرح بهعنوان یک پروژه ملی برای نجات یک منطقه خشک از زوال طراحی شد و نشاندهنده تلاش برای توزیع عادلانهتر منابع آب در کشور است. اما نباید نقاط ضعف و اشکالات این پروژه را که موجب چنین برخوردهایی شده نادیده گرفت، زیرا خشکسالی زاینده رود و برداشتهای غیر مجاز منابع آب اصفهان را به شدت کاهش داده و انتقال آب به یزد بار اضافی بر این حوضه وارد کرده و باعث تشدید بحران آب در اصفهان و چهارمحال و بختیاری شده است.
این پروژه بارها مورد اعتراض کشاورزان شرق اصفهان قرار گرفته که معتقدند حقآبه آنها نادیده گرفته شده است. تخریبهای مکرر خط لوله (بیش از ۲۰ مورد از سال ۱۳۹۱) نشاندهنده عمق این اختلافات است. استقرار صنایع آببر (مثل فولاد) در یزد، منطقهای کویری، با اصول آمایش سرزمین سازگار نیست. منتقدان میگویند به جای انتقال آب، باید نوع توسعه منطقهای بازنگری میشد.
خط لوله به دلیل طول زیاد و قرارگیری در مسیرهای صعبالعبور، هزینههای تعمیر و نگهداری بالایی دارد، بهویژه با توجه به خسارات ناشی از تعرضها. کاهش آب زایندهرود به فرونشست زمین در اصفهان، نابودی کشاورزی و تالاب گاوخونی منجر شده که اثرات بلندمدت آن جبرانناپذیر است.
وزارت نیرو مسئول اصلی طراحی، اجرا و نظارت بر پروژه است. به هر حال وزارت نیرو باید تعادل بین نیاز استانهای یاد شده را برای جلوگیری از چنین تعارضات و اختلافاتی را ایجاد کند تا شاهد بروز چنین اختلافات و چالشهایی بین برادران و خواهران مسلمان در دو یا سه استان یاد شده نباشیم.
«حسین کنعانی مقدم» کارشناس سیاسی نیز در گفتوگو با «بصیرت» در این خصوص معتقد است: به نظر میرسد دولت و مسولان امر پیش از اینکه شاهد اختلافات بین استانهای یزد و اصفهان باشیم باید مانع ایجاد چنین بحرانی میشدند، زیرا موضوعات مرتبط با بحرانهای آبی مساله امروز و دیروز نیست.
وی در این باره خاطر نشان کرد: شاید سالها و دهه هاست که بحث انتقال آب بین حوزهای در کشور از جمله مسائل مهم و حساس است، اما به دلیل ضعف مدیریت در دولتهای مختلف به جای تمرکز بر حل مساله تلاش شده صورت مساله پاک شود در حالی که قطعا روشهای مدیریتی مبتنی بر حل این چالش وجود دارد.
کنعانی مقدم گفت: نباید اجازه دهیم دامنه مشکلی گسترش یابد وقتی به وجود اصل مشکل معترفیم. متاسفانه برخی مدیران مشکلات را نادیده میگیرند تا زمانی که تبدیل به بحران بزرگی میشود و در این زمان است که به فکر چاره اندیشی برای حل این بحران میافتند.
کارشناس سیاسی گفت: به دلیل اتحاد وانسجام ملی است که این بحران بزرگ نشد؛ زیرا مردم معتقد و متدین ما مانع از بین رفتن اتحاد وانسجام ملی و اسلامی بین خود میشوند، اما مسوولین باید این موضوع را به صورت اساسی برای حل چالشها در دستور کار قرار دهند ضمن اینکه انتظار میرود قوه قضاییه برخوردی جدی با تخریب کنندگان خطوط لوله انتقال آب به یزد داشته باشد.
وی افزود: بنا به حساسیتی که روی مساله تامین آب وجود دارد و مساله آب به مراتب اهمیتی حیاتیتر از تامین برق دارد لازم به ذکر است که در کنار اتحاد و انسجام و همراهی و همدردی که در مردم ایران حتی مردم اصفهان در حمایت از یزدیها مشاهده شد دولت نیز به کمک کشاورزان دو استان برود تا مانع از تحقق خواسته دشمن در بروز جنگ و درگیری با عنوان «جنگ آب» در کشور باشیم.