در تقویم تاریخی انقلاب اسلامی در فروردینماه هر سال مناسبتهای مهم و تأثیرگذاری را پشت سر میگذاریم، اما، چون با تعطیلات نوروزی مصادف میشود، متأسفانه در دستگاههای رسانهای چندان مورد توجه قرار نمیگیرد. اگر بخواهیم فهرستی از آنها ارائه دهیم، حجم بالایی را به خود اختصاص میدهد. در این مختصر فقط به چند نمونه از آنها که در روند انقلاب اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است، اشاره میشود.
۱ـ عملیات فتحالمبین در دوم فروردین ۱۳۶۱ که به آزادسازی ارتفاعات مهمی، چون ابو صلبیبی خات، علی گره زد، عین خوش، تینه، برغازه، واوی، رقابیه، میشداغ ارتفاعات۳۵۰ به نام دهلیز، شاوریه، دلتا، تپه چشمه، جوفیه، کوت کاپن و ارتفاعات ۲۰۲ و رهایی شهرهای دزفول، اندیمشک، شوش، پایگاه هوایی جاده اندیمشک ـ اهواز و... منجر شد. افزون بر آن، تلفات وارده به دشمن حدود ۲۵ هزار کشته و مجروح، ۱۵ هزار اسیر و غنیمتهای متعدد بود.
۲ـ یکی از رویدادهای مهمی که در پنجم فروردین ۱۳۵۸ رخ داد، خروج رسمی ایران از پیمان استعماری «سنتو» (SENTO) بود. این موضوع ضربه بزرگی به سیاست خارجی آمریکا در رویارویی با ابرقدرت شوروی وارد آورد و موجب انحلال این پیمان شد؛ به گونهای که نظام امنیتی و نظامی آمریکا را در جنوب غرب آسیا به هم ریخت؛ در حالی که آییننامه پیمان سنتو دربرگیرنده نظریات آمریکا و شامل همکاریهای اقتصادی، سیاسی، نظامی و اطلاعاتی میشد. موقعیت استراتژیک ایران و تسلط این کشور بر خلیج فارس و تنگه هرمز بر اهمیت سنتو افزوده بود. آمریکاییها به بهانه اجرای مفاد قراردادهای سنتو با گسیل نظامیان خود به داخل ارتش ایران، کشور را به پایگاه دیدهبانی و جاسوسی خود علیه شوروی سابق درآورده بودند. از دیگر اهداف عمده آمریکا و غرب از این پیمان این بود که چاههای نفت منطقه را تحت سیطره خود داشته باشند و از گذرگاههای دریایی، مانند تنگه هرمز و راههای زمینی از جمله مسیر ایران، ترکیه ـ اروپا به نفع خود حداکثر استفاده را بکنند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با تکیه بر سیاست «نه شرقی ـ نه غربی»، بیدرنگ از این پیمان خارج شد.
۳ـ یکی دیگر از رویدادهای مهم واقعه روز دهم فروردین ۱۳۵۸ است که متأسفانه هیچ نام و یادی از آن نمیشود. آن روز مراسم گرامیداشت چهلمین روز شهدای قیام خونین تبریز بود که در سراسر کشور برگزار شد. در این روز مراسم مردم شهر یزد به قیام خونین منجر شد و تعداد زیادی مجروح شدند و برخی به شهادت رسیدند. پس از آن بسیاری از شخصیتها دستگیر شده و به نقاط دوردست تبعید شدند؛ از جمله «آقای راشد یزدی» از یزد به ایرانشهر تبعید شد. ایشان در ایران یار باوفا و قوی برای آیتاللهالعظمی خامنهای، رهبر معظم انقلاب بود که دامنه بحث آن بسیار گسترده و پرماجراست و فرصت جداگانهای را میطلبد.
۴ـ روز ۱۲ فروردین که به تعبیر امام راحل از «ایامالله» است. در این روز نظام رژیم شاهنشاهی به جمهوری اسلامی تبدیل شد و ساختار جدید سیاسی ـ اجتماعی برای اولین بار در تاریخ ایران بر مبنای آرای اکثریت ۲/۹۸ درصد شکل گرفت؛ یعنی نظام جمهوری اسلامی ایران رسماً به تأیید ملت ایران رسید و انقلاب اسلامی نهادینه شد. در واقع تلاش و مبارزه ملت ایران علیه استعمار خارجی و استبداد داخلی به نتیجه رسید و اکنون چهل و ششمین سالِ آن را جشن میگیریم که در این زمینه قصورهای فراوانی شده و میشود.