سران کشورهای عضو بریکس در هفدهمین اجلاس سران در شهر ریودوژانیرو در برزیل اعلامیه این نشست را تصویب نموده و در آن به مسائل مختلف بینالمللی از جمله تنشها در خاورمیانه، تهاجم به ایران، جنگ غزه و اوکراین و... پرداختند.به گزارش خبرگزاری تاس، رهبران بریکس «نگرانی عمیق خود از ادامه درگیریها و بیثباتی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا» را ابراز کردند.
اعضا همچنین با اشاره به جنگ غزه «از همه طرفهای مذاکرات غزه خواستند که به گفتوگوها ادامه دهند تا به آتشبسی فوری، دائمی و بدون قید و شرط، خروج کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه و سایر بخشهای سرزمینهای اشغالی فلسطین، آزادی همه گروگانها و بازداشتشدگان... و تضمین دسترسی پایدار و بدون مانع به کمکهای بشردوستانه دست یابند.»رهبران کشورهای عضو این گروه همچنین اظهار داشتند که به نظر آنها، «راهحل عادلانه و پایدار برای مناقشه اسرائیل و فلسطین تنها از طریق مسالمتآمیز و با تحقق حقوق مشروع مردم فلسطین، از جمله حق تعیین سرنوشت و بازگشت، امکانپذیر است.» شرکتکنندگان در اجلاس ریودوژانیرو تأکید کردند که به شدت نگران وضعیت سرزمینهای فلسطینی به دلیل ازسرگیری درگیریها در غزه و ممانعت از ارسال کمکهای بشردوستانه به این منطقه هستند. در این متن آمده است: «ما یادآوری میکنیم که نوار غزه بخش جداییناپذیری از سرزمینهای اشغالی فلسطین است. در این راستا، بر اهمیت اتحاد کرانه باختری و نوار غزه تحت حاکمیت تشکیلات خودگردان فلسطین و تأیید حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت، از جمله حق ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی، تأکید میکنیم.»
اعضای بریکس ضمن محکومیت تحریمها و تعرفههای یکجانبه از سوی برخی دولتها علیه دیگر کشورها اظهار داشتند که تحریمهایی را که توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب نشده و با قوانین بینالمللی مغایرت دارند، اعمال نکرده و از آنها حمایت نمیکنند.این کشورها همچنین «قویاً از تلاشهای اتیوپی و ایران برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی» حمایت کردند.سران بریکس با اشاره به تحولات سوریه، تعهد خود را به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه تأیید کرده و خواستار «یک فرایند سیاسی صلحآمیز و فراگیر به رهبری و متعلق به سوریها، با حمایت سازمان ملل متحد، بر اساس اصول قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت (۲۰۱۵)» شدند تا «امنیت و رفاه غیر تبعیضآمیز جمعیت غیرنظامی را تضمین کنند.»اعضا در این اعلامیه «خشونتهای ارتکابی در استانهای مختلف سوریه بین جوامع این کشور، ادامه فعالیتهای تروریستی توسط داعش و شاخههای القاعده در سوریه، از جمله بمبگذاری اخیر کلیسای مار الیاس و ریف دمشق را محکوم کرده و صمیمانه به خانوادههای قربانیان این حملات تروریستی تسلیت و همدردی خود را ابراز کردند.»علاوه بر این، کشورهای این گروه تهدید ناشی از حضور جنگجویان تروریست خارجی در سوریه و خطر گسترش تروریستها به کشورهای منطقه را محکوم کردند. در این متن اعضا خواستار خروج اسرائیل از مناطق سوری شدند و در این باره تأکید کردند: «ما به شدت اشغال بخشهایی از سوریه را که نقض آشکار قوانین بینالمللی و خط مرزی ۱۹۷۴ است محکوم میکنیم، از اسرائیل میخواهیم که نیروهای خود را بدون تأخیر از قلمرو سوریه خارج کند.»
اعضا همچنین با اشاره به تهاجم آمریکا و اسرائیل به ایران اعلام کردند: «ما حملات نظامی به جمهوری اسلامی ایران را که از ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵ آغاز شد و نقض قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد است را محکوم کرده و همچنین نگرانی جدی خود را در مورد تشدید بعدی وضعیت امنیتی در خاورمیانه ابراز میکنیم.»علاوه بر این، گروه بریکس در مورد حملات به تأسیسات هستهای ایران که تحت تضمینهای کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند، ابراز نگرانی کرد. در این زمینه، شرکتکنندگان در اجلاس از شورای امنیت سازمان ملل خواستند که به مسئلهٔ اطمینان از امنیت هستهای در زمینه درگیریهای نظامی بپردازد.کشورهای عضو بریکس تأکید کردند: «حفاظتهای هستهای، امنیت و حفاظت فیزیکی باید همیشه، از جمله در شرایط درگیری مسلحانه، برای حفاظت از مردم و محیط زیست رعایت شوند.»
در این اعلامیه آمده است: «ما نگران افزایش خطرات خطر هستهای و درگیری هستیم. ما نیاز به تقویت سیستم خلع سلاح، کنترل تسلیحات، منع اشاعه و یکپارچگی و اثربخشی آن در دستیابی به ثبات جهانی و صلح و امنیت بینالمللی را تأیید میکنیم.»بر اساس متن، کشورهای بریکس اعلام کردند: «ما حمایت و احترام خود را به همه مناطق عاری از سلاح هستهای موجود و تضمینهای مرتبط علیه استفاده یا تهدید به استفاده از سلاحهای هستهای تأیید میکنیم و اهمیت اساسی تلاشها برای تسریع در اجرای قطعنامههای مربوط به ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای و سایر سلاحهای کشتار جمعی در خاورمیانه، از جمله کنفرانس برگزارشده توسط تصمیم مجمع عمومی ۷۳/۵۴۶ را به رسمیت میشناسیم.» لازم به ذکر است که تنها رژیم صهیونیستی در خاورمیانه دارای تسلیحات هستهای است.در این متن به مسائل دیگری از جمله جنگ اوکراین، جنگ داخلی سودان، چالشهای اقلیمی، خطرات تغییر در ساختار سنی جمعیت در جهان، بازگشت میراث فرهنگی کشورها به مبدأ، استفاده از فناوریهای فضایی برای اهداف صلحآمیز، ایجاد شورای فضایی گروه بریکس، کنوانسیون برای سرکوب تروریسم بینالمللی، بانک توسعه نوین، همکاری میان اعضا برای پرداختهای برونمرزی، همکاری در زمینه ورزش، مدیریت جهانی هوش مصنوعی، توسعه بورس غلات در گروه، مبارزه با تبعیض در سطح جهان و همچنین همکاری با سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی پرداخته شده است.
گروه بریکس در سال ۲۰۰۶ تأسیس شد. در سال ۲۰۱۱، جمهوری آفریقای جنوبی به ترکیب اولیه شامل برزیل، روسیه، هند و چین پیوست. مصر، ایران، امارات متحده عربی و اتیوپی از اول ژانویه ۲۰۲۴ به عنوان اعضای کامل این گروه شدند. امروز، در تاریخ ۶ ژانویه ۲۰۲۵، اندونزی به عنوان عضو کامل به بریکس پیوست. علاوه بر این کشورهای بلاروس، بولیوی، قزاقستان، کوبا، نیجریه، مالزی، تایلند، ویتنام، اوگاندا و ازبکستان به عنوان شریک در گروه بریکس شناخته شدند.