در ماههای اخیر، اسرائیل و آمریکا، نیروهای سازمان ملل که مسئولیت توزیع غذا در غزه را بر عهده داشتند، از ادامه فعالیت منع کرده و یک سازمان دیگری را جایگزین آن کردند.
بنیاد صهیونیستی «بشردوستانه غزه» چیست؟
«بنیاد بشردوستانه غزه» با نام اختصاری «GHF»، نام موسسهای است که توسط نیروهای اسرائیلی اداره شده و از ماه می (اردیبهشت ۴۰۴) توزیع غذا میان مردم محاصره شده غزه را در دست گرفته است.
به گزارش سازمان ملل، در طول دو ماه فعالیت این سازمان، بیش از ۱۰۰۰ فلسطینی هنگام دسترسی به غذا، توسط این نهاد اسرائیلی کشتهشدهاند.
بر اساس نمودار زیر، در پی فعالیتهای GHF، تعداد کشتههای غزه در ماههای اخیر، روز به روز افزایش یافته است.
رائد جمال، یک مرد فلسطینی ۳۶ ساله که در چادر آوارگان واقع در جنوب غزه زندگی میکند، محل توزیع غذا توسط GHF را اینگونه شرح داد: «تانکها آمدند و شروع به تیراندازی کردند. سه پسربچه نزدیک من شهید شدند. من حتی چیزی هم نگرفتم، فقط دو جعبه خالی.»
مسیر طولانی، راهبرد اولیه
در نقشه زیر، محل پایگاه GHF در بخشهای اشغالی غزه نشان داده شده. «المواسی»، محل چادر آوارگان است. همانگونه که در نقشه پیداست، یک فرد فلسطینی، باید کیلومترها راه طی کند تا به محل توزیع غذا برسد. فاصله زیاد محل توزیع از مکان چادر آوارگان، اولین راهبرد اسرائیل در پازل جنایت جدید خود است.
تنها ۸ دقیقه، راهبرد دوم
نکته عجیبتر آنکه، طبق اعلام رسمی GHF، این پایگاه هر بار فقط ۸ دقیقه! باز میماند. فیلیپ لازارینی، رئیس سازمان آنروا میگوید: «سازوکار GHF یک تله مرگ است که بیشتر از آنکه جان انسانها را نجات دهد، جان آنها را میگیرد.»
بنیاد GHF زمان بازگشایی مراکز را در رسانهها اعلام میکند. بر اساس نمودار زیر، در ابتدا حدود ۱۲ ساعت قبل از بازگشایی، زمان آن اعلام میشد.
اما باگذشت زمان، اعلام زمان بازگشایی، اندکی پیش از آن بود و چند دقیقه بعد نیز بسته میشد. درنتیجه، مردم فلسطین اساسا نمیتوانستند در زمان بازگشایی، در زمان توزیع حضور داشته باشند.
بر اساس این نمودار، در موارد متعدد، برخلاف زمان اعلام شده، اصلا درهای محل توزیع باز نشد. در مواردی، این محل تنها ۱۱ دقیقه باز بود. یا در مواردی دیگر، صرفا زمان بسته شدن اعلام شده بود و خبری از زمان بازگشایی نبود.
چرا فلسطینیان در GHF حاضر میشوند؟
سوال این است که با وجود مسائل ذکر شده، چرا فلسطینیان در این تله مرگ حاضر میشوند؟
جواب خیلی ساده است. در غزه غذا وجود ندارد. مردم غزه میگویند حتی اگر شانس خیلی کمی در این محلها باشد، بازهم باید تلاش کنیم. شاید غذایی برای فرزندان گرسنه پیدا شود.
۱۷۰ نهاد حقوق بشری در نامهای اعلام کردند که GHF از غذا بهعنوان سلاح جنگی استفاده میکند و باید منحل شود.
مسئول هماهنگکننده اورژانس پزشکان بدون مرز (MSF) در غزه میگوید: «این کمکهای بشردوستانه نیست. ما فقط میتوانیم فکر کنیم که این سیستم برای آسیب رساندن به افرادیست که به دنبال کمک هستند.»
این نهاد صهیونیستی تنها ۴ محل برای توزیع غذا میان ۲ میلیون آواره غزه تعیین کرده است. اگر هم چیزی به مردم غزه بدهد، مواد غذایی خام است که مردم غزه امکانات پخت را ندارند.
پیشبینی از ادامه فعالیت GHF
تا ماه می ۲۰۲۵، بیش از ۱۰ درصد مردم غزه در وضعیت فاجعه قحطی قرار دارند. حدود ۴۵ درصد در وضعیت اورژانسی، ۳۵ درصد در وضعیت بحرانی و ۱۰ درصد در وضعیت تنش.
موضوع غمانگیز دو نکته است: ۱. هیچ وضعیت حداقلی برای غذا وجود ندارد. ۲. پیشبینی میشود تا پایان سال، وضعیت بهمراتب بحرانیتر شده و قحطی کامل بیش از دو برابر شود.
جمعبندی
به طور خلاصه، سازوکار GHF از این قرار است:
۱. مردم غزه را از مکانهای دور فرا میخواند
۲. میانگین، حدود ۱۰ دقیقه توزیع غذا در جعبههای مخصوص انجام میشود
۳. جعبههای ارائه شده تو خالی بوده یا مواد اولیهای هستند که قابل استفاده نیست
۴. نیروهای اسرائیلی، درخواستکنندگان غذا را هدف قرار میدهند