صبح صادق >>  دین >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۶  ، 
شناسه خبر : ۳۶۸۷۰۶
پایگاه بصیرت / سید مرتضی رضایی

بدون شک، برای کمک کردن به مردم غزه و لبنان، به هر شیوه‌ای که بتواند قدرت معنوی و مادی آنان را برای یک زمان طولانی زیاد کند، لازم است یک‌سری فعالیت‌هایی داشته باشیم. استحکام اعتقاد و ایمان‌مان و همچنین برنامه‌ریزی برای همراه کردن سایر مردم نمونه‌هایی از این فعالیت‌ها به شمار می‌آیند. همان‌طور که دشمنان با تمام ابزارشان درحال این هستند که عملکردشان را برای مردم جهان قابل دفاع جلوه دهند، جبهه انقلاب و مقاومت نیز باید با آگاه‌سازی، آموزش و تربیت، اول اینکه نقشه دشمنان را نقش بر آب کنند و دوم برای استحکام فکری و علمی جوانان، مبارزان و مردم تلاش کنند. آگاه‌سازی جوانان درباره مسائل روز جهان، به‌ویژه در موضوع فلسطین، لبنان و کشتار‌هایی که در این کشور‌ها و سایر نقاط جهان رخ می‌دهد، نیازمند یک رویکرد چندجانبه است. برای کمک به مردم غزه و لبنان و افزایش قدرت معنوی و مادی آنها، لازم است برنامه‌ریزی منسجمی برای آموزش و آگاه‌سازی داشته باشیم. این برنامه‌ها باید براساس آموزه‌های دینی و روایت‌های ائمه اطهار (ع) طراحی شوند تا موجب تقویت ایمان و بصیرت جوانان و مبارزان شوند. 

همان‌طور که امیرالمؤمنین (ع) می‌فرمایند: «بُنیَ الاسلام علی أربَعَ دعائم: الیقینِ و الصَّبرِ و الجهادِ و العدلِ»؛ ایمان برچهار پایه و ستون استوار است: یقین و صبر و جهاد و عدل. (محجه‌البیضاء، ج۷، ص۱۰۸) پیروان ایشان نیز باید این راه را بشناسند و طبق آن عمل کنند. ایمان و اعتقادات قوی، اساس هر نوع مقاومت و مبارزه‌ای است و صبر نیز رسیدن به پیروزی را آسان‌تر می‌کند. بنابراین، باید برنامه‌هایی برای تقویت ایمان جوانان طراحی شود و در مورد اینکه باید با صبر در مصیبت‌ها خودشان را قوی نگاه دارند، فرهنگ‌سازی شود. همچنین براساس روایات اسلامی، علم و دانش به‌مثابه یکی از ارکان قدرت شناخته می‌شود. امام صادق (ع) می‌فرمایند: «طَلَبُ‏ الْعِلْمِ‏ فَرِیضَةٌ عَلَى‏ کُلِ‏ حَالٍ»؛ بر این اساس، باید به جوانان و مبارزان مهارت‌های زندگی، فنی و علمی آموزش داده شود. 

اگر در آموزش سبک زندگی اسلامی کم‌کاری شود، نمی‌توانیم توقع داشته باشیم نیرو‌هایی مبارز و قوی تربیت شوند. سبک زندگی مرسوم در دنیا انسان را به بی خیالی، بی‌حیایی، بی‌عفتی و... امر می‌کند و تمام مادیات و معنویات انسان را به این سمت‌وسو می‌کشاند. پس جبهه مقاومت نباید از تبیین سبک زندگی اسلامی غفلت کند. شناسایی و آگاهی از نقشه‌های دشمنان، از دیگر برنامه‌های ضروری است. برگزاری جلسات آموزشی با محوریت تحلیل رفتار و نقشه‌های دشمنان و آموزش تکنیک‌های مقابله با آنها، می‌تواند به بصیرت جوانان افزوده و آنها را برای مواجهه با چالش‌ها آماده کند. 

تربیت رهبران آینده به‌منزله یک اولویت اساسی در برنامه‌ریزی‌های آموزشی مطرح است. براساس روایات، ائمه طاهرین (ع) به‌مثابه الگو‌های رهبری و مبارزه شناخته می‌شوند. باید برنامه‌هایی برای شناسایی و پرورش جوانان با استعداد و علاقه‌مند به مدیریت و رهبری وجود داشته باشد. برگزاری دوره‌های آموزشی در زمینه رهبری، مدیریت بحران و برنامه‌ریزی استراتژیک می‌تواند به این هدف کمک کند. قرآن کریم در سوره توبه، آیه ۱۲۳ می‌فرماید: «ای اهل ایمان، با کافران از آنان که با شما نزدیک‌ترند شروع به جهاد کنید و باید کفار در شما درشتی و نیرومندی و قوت و پایداری حس کنند، و بدانید که خدا همیشه با پرهیزکاران است.» خلاصه آنکه ما باید در تمام ابزار جهاد علیه دشمن، قوی و مجهز باشیم.