صبح صادق >>  دین >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۵  ، 
کد خبر : ۳۶۸۲۶۶

الگویی الهی برای افشای حقیقت

پایگاه بصیرت / سیدحسین خاتمی خوانساری

هنگامی‌که زندگی انسان‌ها از مدار صحیح خود خارج می‌شود، انسان‌های بزرگ وارد میدان می‌شوند تا مسیری از نور را در مقابل دیدگان بشریت قرار دهند و زندگی صحیح انسانی را به آنها بیاموزند. گفتنی است، بنا نیست این نمایاندن مسیر همه چیز را درست و همه را مطیع کند؛ زیرا انسان‌ها در انتخاب آن مختار هستند. درواقع، این نمایاندن مسیر صحیح برای آن است که اگر کسی کمترین اراده‌ای از خود نشان داد، تمام ابزار‌های لازم برای بندگی و زندگی صحیح را به‌دست آورد. حضرت زهرا (س) در زمانه‌ای که افرادی قصد داشتند جای حق و باطل را عوض کنند و اثری از حق و دین ناب باقی نگذارند، قیام فرموده و نگذاشتند اسلام را با کفر درآمیزند و وضعیتی ایجاد شود که اگر کسی خواست در مسیر حق حرکت کند هم، آن را پیدا نکند! ایشان در مقابله با شرارت‌ها و ظلم‌هایی که به حضرت علی (ع) روا شد، نقش بسیار مهمی داشتند و با افشای حقایق، اسلام ناب را تثبیت فرمودند. از این نظر سیره حضرت صدیقه طاهره (س) می‌تواند الگویی برای مؤمنان در مواجهه با ناملایمات و فشار‌های دینی، سیاسی، اجتماعی و تمام اتفاقات زندگی باشد.

قرآن کریم در سوره بقره، آیه ۲۵۴ به مؤمنان یادآوری می‌کند که در برابر ظلم و فساد سکوت نکنند و از حق و حقیقت دفاع کنند. حضرت زهرا (س) در خطبه شان در مسجد‌النبی (ص) و در برابر چشم مردم، به روشنی بر حقانیت راهی که در پیش داشتند، تأکید فرمودند و به روشنی از ظلمی که بر اسلام و امیرالمؤمنین علی (ع) روا شده بود، سخن گفتند.

حضرت زهرا (س) همواره بر اهمیت عدالت تأکید داشتند. قرآن در سوره نحل، آیه ۹۰ می‌فرماید: «إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ». این آیه به مؤمنان دستور می‌دهد در هر شرایطی به دنبال عدالت باشند. ایشان در خطبه فدک، از حق خود و حق اهل بیت (ع) دفاع کردند و بر لزوم برقراری عدالت تأکید فرمودند. این اقدام نشان می‌دهد حتی در شرایط دشوار نیز باید بر اجرای اصول دینی و اخلاقی اصرار کنیم و مهم‎تر آنکه اخلاق، انصاف و عدالت را درباره خودمان به‌کار بگیریم و از ظلم به خودمان جلوگیری کنیم.

حضرت زهرا (س) با بصیرتی عمیق، از شرایط زمان خود آگاه بودند. قرآن در سوره آل عمران، آیه ۱۰۴ می‌فرماید: «وَلْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ»؛ این آیه بر لزوم دعوت به خیر و حق تأکید می‌کند. حضرت زهرا (س) با درک عمیق از اوضاع زمان خود، توانستند با خطبه‌های آتشین، حقایق را برای مردم تبیین و از تحریف واقعیت‌ها جلوگیری کنند. قرارگرفتن آیه امر به معروف و نهى از منکر در میان دو آیه‌اى که دستور اتحاد و یکپارچگى مى‌دهد، شاید از آن رو باشد که در نظام اجتماعىِ متفرّق و از هم پاشیده، یا قدرت دعوت به خیر و معروف وجود ندارد یا اینکه چنین دعوت‌هایى مؤثر و کارساز نیست... حضرت على (ع) می‌فرمایند: «اگر امر به معروف و نهى از منکر ترک شود، کارهاى نیک و خیر تعطیل و اشرار و بَدان بر خوبان مسلّط مى‌شوند.» (تفسیر نور، ج ۱، ص ۵۷۸) بنای حضرت زهرا (س) این بود که با امر به معروف و نمایاندن چهره واقعی اسلام و کفر، از تسلط اشرار بر زندگی مردم جلوگیری فرمایند. صبر و استقامت نیز از ویژگی‌های بارز حضرت زهرا (س) بود. قرآن در سوره بقره، آیه ۱۵۳ می‌فرماید: «إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ»؛ این آیه به مؤمنان یادآوری می‌کند که خداوند با صابران است. حضرت زهرا (س) می‌دانستند برای رسیدن پیام حق به گوش انسان‌های حق‎طلب در سراسر تاریخ، باید صبر کنند و در این راه استقامت داشته باشند.

حضرت زهرا (س) همواره بر اهمیت وحدت تأکید داشتند. قرآن در سوره آل عمران، آیه ۱۰۳ می‌فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا»؛ این آیه به مؤمنان دستور می‌دهد به ریسمان خدا چنگ بزنند و از تفرقه پرهیز کنند. حضرت زهرا (س) با دعوت به وحدت در میان مسلمانان، تلاش کردند از تفرقه و اختلاف جلوگیری کنند؛ زیرا می‌دانستند اگر مردم در مسیری که رسول خدا (ص) تعیین فرمودند، حرکت نکنند، سالیان سال با یکدیگر اختلاف دارند؛ در این اختلافات است که مسلمانان ضعیف می‌شوند و تحت سلطه بیگانگان و کفار قرار می‌گیرند.

حضرت زهرا (س) با شجاعت، بصیرت و استقامت خود، در مقابل ظلم و فساد ایستادگی کرده و به حفظ و انتقال پیام حق و عدالت کمک کردند. سیره ایشان می‌تواند به‌مثابه الگویی برای مسلمانان در مواجهه با چالش‌ها و ناملایمات استفاده شود. مسلمانان با پیروی از آموزه‌های دینی و تأسی به سیره حضرت زهرا (س) می‌توانند هر دشمنی را از خودشان دور کنند و ابرقدرت‌های پوشالی را به ذلت بکشانند.

برچسب ها: مکتب ، دین ، صبح صادق
نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات