(روزنامه جمهوري اسلامي – 1396/03/18 – شماره 10890 – صفحه 6)
پرتابهای مکرر موشکهای بالستیک کره شمالی بخصوص به آبهای ژاپن نویدبخش روزهای خوبی برای شبه جزیره کره نیست و این منطقه را که همواره از آن به عنوان یکی از کانونهای بحرانزا در جهان یاد میشود، به نقطه جوش نزدیک کرده است.
به گزارش ایرنا، آزمایشهای موشکی و برنامه هستهای کره شمالی مدتها است که ذهن آمریکا و هم پیمانان این کشور از جمله ژاپن و کره جنوبی را به خود مشغول کرده و همین موضوع باعث شده تا آنان با فعالیتهای خود در شورای امنیت سازمان ملل، کره شمالی را با تحریمهای سنگینی مواجه کنند.
در مقابل این سیاستها، کره شمالی نیز با گسترش فعالیتهای موشکی و نظامی خود، نشان داد که سیاستهای تحریم و فشار آمریکا و هم پیمانانش جوابگو نیست و اوضاع را بدتر میکند.
آمریکاییها که سعی دارند کره شمالی را بزرگترین مقصر این شرایط قلمداد کنند بیآنکه راهبردهای گذشته نظامی خود را تغییر دهند، در حال تقویت قوای نظامی خود در منطقه هستند.
بر خلاف آن چیزی که تصور میشد، از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید آمریکا روابط دو کشور به شدت تیره شد و تا سرحد درگیری نظامی پیش رفته است.
آمریکا تا قبل از این عمدتا سیاستهای فشار اقتصادی را دنبال میکرد اما حالا در کنار تحریم و فشارهای اقتصادی؛ قدرت نظامی را نیز چاشنی کار کرده است.
اعزام ناوهای جنگی و پیشرفتهترین جنگنده بمب افکنها به همراه برگزاری یک رزمایش دو ماهه به منطقه در سال جاری میلادی با افزایش بیشترین تحریمها علیه کره شمالی؛ نشانههای خوبی از راهبردهای آمریکا در قبال مساله هستهای کره شمالی نیست.
در واقع پرتابهای موشکی کره شمالی هم پاسخی شده است به نشستهای شورای امنیت که ژاپن، آمریکا و کره جنوبی برگزار میکنند و در جریان آن بستههای جدید تحریم شکل میگیرد.
کره شمالی در حال حاضر با سختترین تحریمها روبرو است که حتی به اذعان این کشور چین از یاران دیرینهاش هم به آن ملحق شده است.
روی کار آمدن «مون جائه این» رئیسجمهور جدید کره جنوبی هم که میگوید خواستار تعامل با کره شمالی است فعلا تغییری در شرایط نداده است.
در واقع راهبردهای کنونی، مواضع کشورها را خوب مشخص کرده است و کره شمالی با پرتاب موشکهای بالستیک نشان میدهد که برای نبرد با آمریکا آماده است.
جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا هم میگوید که نبرد با کره شمالی بدترین جنگ تاریخ بشریت با بیشترین خسارات خواهد بود و البته به آزمایش موشکی روز گذشته کره شمالی واکنش نشان داده است.
از دیدگاه آمریکا هر باری که کره شمالی یک آزمایش موشکی انجام میدهد یک گام دیگر در فناوری موشکی پیشرفتهتر میشود و همین مساله واشنگتن را نگران کرده است.
از طرف دیگر کره شمالی اخیرا به دنبال اظهارات رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در منطقه مبنی بر احتمال اقدام نظامی علیه پیونگ یانگ تاکید کرد که برای هر جنگی با آمریکا آماده است.
تیلرسون در سفر دو ماه گذشته خود به ژاپن و کره جنوبی و نهایتا چین گفت که که صبر راهبردی واشنگتن به پایان رسیده و دو دهه دیپلماسی در قبال کره شمالی به نتیجه نرسیده است و در صورت توسعه برنامه تسلیحاتی هستهای کره شمالی این کشور از اقدام نظامی بهره خواهد گرفت.
یک سخنگوی وزارت خارجه کره شمالی نیز در مصاحبهای که خبرگزاری کره شمالی از او نقل کرده است گفته که کشورش از هر نظر آمادگی رویارویی نظامی با آمریکا دارد.
سخنگوی وزارت خارجه کره شمالی که نامی از او برده نشده است به آمریکا توصیه کرد که با چشمانی گشاده دنیا را نظاره کند و بداند که این کشور قابلیتهای رویارویی با آمریکا را در هر جنگی دارد.
وی گفت که اگر مقامهای تاجرمآب آمریکا بخواهند کره شمالی را بترسانند باید بدانند که این مسیر قبلا هم جواب نداده است و خیلی زود شاهد موفقیت پیونگ یانگ در آزمایشهای جدید از جمله موتورهای جدید پرتاب موشک با توان بالا خواهند بود.
با این حساب مشخص است که راهبردهای فعلی آمریکا، کره جنوبی و ژاپن برای حل مساله هستهای شبه جزیره کره جوابگو نبوده است و هر چه فشارها بیشتر شود؛ کره شمالی موشکهای بیشتری را آزمایش میکند و سرعت خطر رویارویی نظامی در منطقه شدت بیشتری خواهد گرفت.
راهبردهایی هم که میتواند مانع تشدید تنشها شود فعلا از سوی همه طرفها نادیده گرفته میشود و تا زمانی که دیپلماسی در دستور کار نباشد و طرفین ابزارهای نظامی و اقتصادی و تحریم را در دستور کار برای تقابل داشته باشند، امیدی به بهبود شرایط نیست.
بویژه آنکه سران چین و آمریکا در دیدار اخیر خود در آمریکا نیز نتوانستند به توافقی بر سر حل برنامه اتمی کره شمالی دست یابند و با توجه به اظهارات تهدید آمیز مقامات واشنگتن مبنی بر روی میز بودن گزینه نظامی علیه پیونگ یانگ، به نظر میرسد شرایط شبه جزیره کره حساستر شده و این منطقه به آتش زیر خاکستری میماند که در صورت اشتباه راهبردی هر یک از طرفین؛ هزینههای آن برای کشورهای منطقه جبران ناپذیر خواهد بود چرا که کره شمالی دو دهه است که از سوی جامعه بین الملل تحریم شده و چیزی برای از دست دادن ندارد.
http://jomhourieslami.net/?newsid=136337
ش.د9600844