نشریه اخبار و تحلیلها wordنشریه اخبار و تحلیلها pdf▼ حرف روز
ناامیدیهای دولت امید!در روزهای گذشته، انتقاد از عملکرد دولت اعتدال و شخص رئیسجمهور به نحو بیسابقهای افزایش یافته است. البته آغازکننده این انتقادات جریان منتقد دولت یا به تعبیری اصولگرایان نبودهاند؛ بلکه نفر اول انتقادکننده شخص آقای روحانی بود که همکاران خود را به دو دسته امیدوار و ناامید تقسیم کرد و اظهار داشت: «عدهای از وزرا، از اوّل سال، نوایشان نوای ناامیدی است؛ میگویند امسال بودجه کم است، مجلس کم تصویب کرده است، نفت ارزان است، مالیات چه شد و... اول دولت، وسط دولت، آخر دولت، سخن اینها سخنان ناامیدی است.» این سخنان کافی بود که همراهان دیروزش به وی حملهور شده و عملکرد روحانی را در چینش وزرا زیر سؤال ببرند. این در حالی است که خیرخواهان نظام در پنج سال گذشته همواره از ناکارآمدی وزرا و همکاران رئیسجمهور در دولت یازدهم و دوازدهم، حتی نداشتن پشتکار و ناامیدی آنان نسبت به آینده انقلاب تذکراتی به دولت داده بودند؛ اما رئیسجمهور با الفاظی چون هوچیباز، متوهم، اقلیتی کارشکن، بیسواد و... آنان را نوازش کرده بود!
اکنون به دنبال این نیستیم که بار دیگر رئیسجمهور را سرزنش کنیم، همین اندازه باید گفت که اعتراف سه سال مانده به اتمام کار دولت تدبیر و امید یک فرصت و غنیمت است؛ اما ذکر این نکته حیاتی به نظر میرسد که ناگفته پیداست تیغ نقد جریان همراه دولت و درخواست تجدیدنظر از رئیسجمهور نه با هدف حفظ و حراست از منافع انقلاب اسلامی، بلکه هجمه به دولت است؛ چرا که نتوانسته است اهداف تندروانه اصلاحطلبان را در مباحث سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برآورده کند. این جریان دغدغه مردم را ندارد، دغدغه آنها گرفتن رأی از مردم برای ورود به ساختارهای نظام یا فتح سنگر به سنگر است. اگر چه روحانی در سالهای گذشته سعی کرده است بین دو تفکر سیاسی نقش ایفا کند، اما وزنه حمایت او از جریانهای سیاسی اصلاحطلب و حتی فرصتطلب بیشتر بوده است. به عبارتی، هرچه جلوتر میرویم، لبه تیز انتقادات جریانهای اصلاحطلب فراتر میرود؛ زیرا آنها دولت اصلاحات را که تندرویهای بیشتری نسبت به دولت تدبیر و امید داشت، ناتوان میدانستند و انتظار دارند دولت فعلی به معنای تمام رفتار لیبرالیستی داشته باشد و ساختارهای رسمی را با چالش مواجه کند.
▼ گزارش روز
وقتی حاشیه متن میشود!قرار گرفتن برجام در آستانه فروپاشی، محقق نشدن منافع ایران در توافق جامع هستهای، نوسانات قیمت ارز، نوسانات در بازار سکه و طلا، نرخ تورم، آمار بیکاری، رکود و... تنها بخشی از مشکلات و چالشهایی است که این روزها کشور با آن روبهرو است و نیازمند تلاش جهادگونه و بدون وقفه مسئولان کشور در قوای مختلف و نهادها و سازمانهای گوناگون است. اما واقعیت آن است که مشکلات همیشه بودهاند و خواهند بود. فقط گاهی کمی کمتر و گاهی هم کمی بیشتر میشوند، مشکلاتی که تصمیمگیران در قوای سهگانه در سایه همفکری و همافزایی با برنامهریزی و همکاری و البته با حمایت و همراهی مردم باید تلاش کنند آن را به حداقل ممکن برسانند. همانگونه که انقلاب اسلامی از بدو پیروزی، روزهای سخت فراوانی را پشت سر گذاشته است، مردم و مسئولان در کنار هم با وجود تحریمهای فراوان کشور را پیش بردهاند و با همه سختیها و کاستیها و مشکلات، از غائله منافقین و جنگ تحمیلی تا فتنه 88 و... کشور را از گردنههای صعبالعبور گذراندهاند... اما آنچه در این روزها شرایط را با گذشته متفاوت کرده و زمینههای نگرانی را فراهم آورده است، مشاهده رفتارهایی در سطح برخی از تصمیمگیران و مسندنشینان است و آن عبارت است از توجه به حاشیهها به جای متن، توجه به اتفاقات کمارزش به جای دغدغههای اصلی مردم، بزرگسازی مسائل کوچک و کوچکسازی مسائل کلان و اصلی! موضوعی که واضحترین مصداق آن در روزهای اخیر ماجرای تلگرام و فیلتر شدن این پیامرسان است. در حالی که گفته میشود مقامات دولت پس از حوادث دی ماه سال گذشته جزء اولین چهرههایی بودند که به شرایط نابسامان فعالیت تلگرام در کشور معترض بودند، اکنون با انتشار مطالبی در رسانهها و فضای مجازی و... مسئله فیلتر تلگرام را به موضوع اول کشور تبدیل کردهاند! اقدامی که حتی در خوشبینانهترین حالت و با این فرض که این اصرارها برای حفظ پیامرسان تلگرام صرفاً به این دلیل است که مردم به آن عادت کردهاند، بسیار یأسآور و نگرانکننده است، زیرا آشکار میکند کسانی امور کشور را در دست دارند که در تشخیص اولویتهای کشور، منافع ملی و مطالبات اصلی مردم دچار اختلالات محاسباتی هستند و کاملاً با واقعیتهای جامعه و نیازهای کشور بیگانهاند!
▼ خبر ویژه
ماجرای دیدار ضرغامی با احمدینژادعزتالله ضرغامی، عضو شورای عالی فضای مجازی در گفتوگو با روزنامه «آرمان» گفته است: سه هفته قبل منزل آقای احمدینژاد بودم. ایشان به ما شام هم دادند که این دیدار در حدود چهار ساعت به طول انجامید. دو نفر دیگر هم بودند که از ذکر نام آنها معذورم. بحثهای ما در فضای سیاسی کشور بود. دغدغههایی که ما در این دیدار مطرح کردیم، بیشتر دلسوزیهایی بود که نسبت به یکدیگر داشتیم. نکته دیگر اینکه من دوست داشتم دیدگاههای آقای احمدینژاد را پس از دستگیری آقای مشایی و بقایی بشنوم و به همین دلیل نیز در این زمینه صحبت کردیم. مطالبی هم بنده با ایشان در میان گذاشتم که احساس میکردم ایشان نسبت به آنها اشراف ندارند. این مسائل بیشتر درباره فضای رسانهای جهانی بود. بنده تلاش کردم در این دیدار شرایط مصالحه و برطرف کردن برخی از سوءتفاهمها را مهیا کنم. در این دیدار مانند همه دیدارهایی که انجام میدهم، نه همه استدلالهای ایشان را پذیرفتم و نه ایشان چنین رویکردی داشت. با وجود این، استدلالهایی که برای یکدیگر مطرح میکردیم، میتوانست برای هم مفید بوده و راهی برای جلوگیری از واگراییهای باشد.
▼ اخبار
1ـ تمسخرآمیز و موجب خنده استروزنامه «رأیالیوم» در یادداشتی به قلم «قاده جلید» با عنوان «پشت پرده قطع رابطه دیپلماتیک مغرب با ایران چیست»، نوشت: در حال حاضر چشمانداز مرحله تازه پیش رو در منطقه در حال ترسیم شدن است، مرحلهای که آمریکا و متحدانش همه سناریوها و ابزارهای فشار ممکن را برای گشودن رویارویی مستقیم با جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت آماده کردند. هدف از همه اینها، تأمین امنیت اسرائیل [رژیم صهیونیستی]، نابودی مسئله فلسطین و عادیسازی کامل و آشکار جهان اسلام با رژیم جنایتکار صهیونیستی است و این شتاب تحولات در اصل به شکست آمریکا و متحدانش در سوریه بازمیگردد، به ویژه پس از اینکه صدها میلیارد دلار در جنگ سوریه هزینه کرده و دهها هزار تروریست روانه کردند تا این کشور را که محور اصلی ضد پروژه استعمار غرب بر منطقه بود، نابود کنند. اقدام مغرب در قطع رابطه دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی ایران که با همین هدف صورت گرفته، تمسخرآمیز و موجب خنده است و هیچ دستاوردی نخواهد داشت.
2ـ پاسخی که قانعکننده نبود!پس از انتقادهایی که در فضای مجازی به نوع و شیوه برگزاری مراسم عمامهگذاری فرزند سیداحمد خمینی در حسینیه جماران مطرح شد، روزنامه «شرق» در مطلبی نوشت: «حسینیه جماران روز نیمه شعبان، مصادف با میلاد امام زمان، شاهد برگزاری جشنی بود که چهرههای سیاسی و غیرسیاسی و حتی ورزشی در آن حضور داشتند؛ از محسن و مهدی هاشمی گرفته تا علی پروین و علیرضا منصوریان... سایت جماران عنوان کرد که مراسم، برگزاری جشن میلاد امام زمان بوده و در انتهای مراسم، عمامهگذاری احمد خمینی هم برگزار شده است.» این روزنامه اصلاحطلب در ادامه نوشت: «سیل انتقادات در فضای مجازی به این مراسم اگرچه سیداحمد خمینی را وادار کرد تا به منتقدان پاسخ دهد، اما ظاهراً این پاسخ هم نتوانسته مخاطبان سیداحمد خمینی را قانع کند. برخی از ارائه این پاسخ هم انتقاد کرده و باز هم تأکید کردند که در سنت عمامهگذاری، این طلبهها هستند که به خدمت مراجع میرسند و نه بالعکس.»
3ـ انتقاد تند یک روزنامه اصلاحطلب از دولتروزنامه اصلاحطلب «قانون» در مطلبی تند علیه دولت اعتدال با عنوان «ارباب وعدهها» نوشته است: بیشک میتوانیم دولت دوازدهم را بیدستاوردترین دولت قرن اخیر بنامیم. دولتی که نه تنها تاکنون دستاوردی نداشته، بلکه تلاشهای دولتهای پیشین را نیز بر باد داده است. همه مردم ایران به خاطر دارند که دولت روحانی مدعی حل چند موضوع و مسئله بود. رفع حصر، حمایت از فضای مجازی، مقابله با رانتخواریهای لایه قدرت، بازگشت اعتبار به پول ملی و اعتبار پاسپورت ایرانی، رفع مناقشات با همسایگان و کشورهای جهان، حل مسئله هستهای و... همه از ادعاهایی بود که شخص حسن روحانی سینه سپر میکرد و ژست ناجی را در زمینه حل این مسائل به خود میگرفت، ولی امروز وضعیت چگونه است؟!
4ـ آمار قاچاق معادل چقدر از بودجه کشور است؟حمید حاجاسماعیلی، فعال بازار کار درباره اثرات مخرب قاچاق کالا بر تولید داخلی و بیکاری کارگران ایرانی گفت: قاچاق علاوه بر آسیب به اقتصاد، بلایا و آفت عمومی و اجتماعی برای کشور به دنبال دارد. آگاهی از مصادیق قاچاق و راهکارهای مبارزه با آن نه فقط وظیفه مسئولان است، بلکه مردم هم باید با این پدیده شوم مقابله کنند. وی ادامه داد: بر اساس آمارهای غیر رسمی پیشبینی میشود حجم کالای قاچاق در حال حاضر سالیانه حدود 15 میلیارد دلار باشد که این رقم بزرگ معادل نزدیک به یک پنجم بودجه کشور است. بنابراین، جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق به کشور یک اولویت اساسی و اقدامی ملی تلقی میشود.
▼ اخبار کوتاه◄ «موشه یعلون» وزیر پیشین جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد: به تازگی یک فروند جنگنده روسی وارد حریم هوایی جولان اشغالی شده که پدافند هوایی این رژیم قصد ساقط کردن آن را داشت. وی بدون ذکر تاریخ و زمان ورود این جنگنده روسی به حریم هوایی بلندیهای جولان اشغالی با اشاره به ایجاد خط ارتباطی مستقیم بین ارتشهای روسیه و رژیم صهیونیستی برای هماهنگی در مورد سوریه، گفت: «(با اینکه) میدانستیم این جنگنده روسی است، اما چیزی نمانده بود که آن را ساقط کنیم.»
◄ جبار کوچکینژاد در واکنش به سخنان رئیسجمهور درباره مخالفت دولت با فیلترینگ تلگرام اظهار داشت: آنهایی که در داخل نظام به شکل اپوزیسیون بازی کرده و خود را به این شکل نشان میدهند سبب تعجب ما شدهاند؛ چون شخص آقای روحانی اولین کسی بود که در دوران اغتشاشات به تلگرام معترض بود. وی با بیان اینکه موضوع فضای مجازی یک موضوع ملی است، افزود: تحت کنترل بودن فضای مجازی و آسیب نرساندن آن به امنیت ملی، یکپارچه بودن مسئولان نظام را میطلبد.
◄ حجتالاسلام مجتبی ذوالنوری، نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با گلایه از کمکاری مجلس در بررسی مسائل مهم کشور گفته است: 90 درصد مواردی که در دستور کار مجلس است، باید خارج شود. وی لابیها، بیتوجهیها و پرداختن به موارد غیر مهم را دلیل به نتیجه نرسیدن طرحهای تحقیق و تفحص دانسته و معتقد است، مجلس باید در چند مسئله مهم از جمله مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم، فساد و اجرای عدالت در کشور تمرکز کند.
◄ مجتبی شاکری، عضو سابق شورای شهر تهران درباره انتقال نمایشگاه کتاب و تخصیص ندادن پارکینگ به مردم اظهار داشت: واقعاً این تصمیم، تصمیم صحیحی نبود و اتلاف در منابع و تغییر تصمیم ملی است که صورت گرفته است. شهر آفتاب با مطالعه دقیقی که نسبت به ترافیک شهر تهران شده بود، انتخاب شد و نسبت به ترافیکی که در سئول و مصلی وجود دارد، شهر آفتاب که در حاشیه شهر است، بهترین گزینه بود.
◄ رئیس سازمان حج و زیارت در سکوت رسانهای به عربستان سفر کرد تا در دو ماه مهلت باقیمانده به آغاز اعزام زائران ایرانی، امور اجرایی حج ۹۷ را پیگیری کند. گفتنی است، حمید محمدی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی با انتشار عکسهایی از کعبه و این نوشته که «در مکه و مسجدالحرام نائبالزیاره هستم»، از حضورش در عربستان خبر داده است.