خوش چشم کارشناس مسائل بینالملل افزود: امریکا تلاش کرد با انواع حربهها چون تغییر مکرر رؤسای هیأتهای غربی مثلاً هیأتهای انگلستان و آلمان، ترک محل مذاکرات با بهانههای مختلف برای یک تا دو روز، درخواست تجدیدنظر در محتوای مورد پذیرش و درخواست بازبینی مطالب، زمان را هدر دهد. خوشچشم اضافه کرد: امریکا همینطور با حربههای دیگر سعی کرد زمان را تا حد زیادی هدر دهد تا به آنچه که خودش به اسم ضربالاجل معرفی میکند، یعنی ضربالاجلی ساختگی نزدیک شود و به این شکل ایران را برای دو هدف در منگنه و فشار قرار دهد.
وی ادامه داد: آنها میخواستند ایران تلاشهایش برای دستیابی به یک توافق پایدار و قابل اتکا که شامل برداشته شدن تحریمهای برجامی و پسابرجامی و مکانیسم با ثبات و کامل درباره راستیآزمایی و تضمینها را متوقف کند و به یک توافق کلی و ظاهری دست پیدا کند تا هر زمان که امریکا بخواهد چون دوران برجام امتیازات داده شده را پس بگیرد و یا از اجرای مؤثر آن سرباز زند.
خوشچشم یادآور شد: این حربهای است که ایران نسبت به آن آگاهی کامل دارد و هیچگاه در طول مذاکرات به طرف مقابل اجازه نداده است که خواستههای خود را تحمیل کند و مصرانه به دنبال این اهداف است فارغ از اینکه این توافق در ضربالاجل مورد نظر طرف غربی اتفاق بیفتد یا نیفتد. اگرچه ایران تمایل دارد که هرچه سریعتر به توافق برسد اما به هیچ عنوان شتاب و عجله بیمورد ندارد و نمیخواهد اشتباهات گذشته را تکرار کند. این کارشناس مسائل بینالملل اضافه کرد: هدف دیگر امریکا این بود که اگر موفق نشد توافق فرمالیته را به طرف ایرانی تحمیل کند، حداقل با فشار، یک توافق موقت را از ایران بگیرد تا بتواند در فضای داخلی خود، ادعای امتیازگیری و توافق با ایران را به عنوان برگ برنده بایدن در انتخابات بعدی استفاده کند.
وی تصریح کرد: در عین حال دولت بایدن تلاش دارد مؤثرترین حربه و اهرم جمهوری اسلامی یعنی غنیسازی اورانیوم را با قیمت بسیار نازل و بدون دادن ما به ازای مناسب، از دست ایران خارج کند. بنابراین هدف از این فشار بهدست آوردن یک توافق فرمالیته و یا موقتی به نفع دولت امریکا است. خوش چشم اضافه کرد: تیم مذاکرهکننده کشورمان با آگاهی کامل و ارزیابیهای درست، مقابل این حربه و نمایش طرف امریکایی مقاومت کرد و توانسته است که تا به حال بخشی از خواسته خود را جلو ببرد.
وی ادامه داد: اما تازه به اوج مذاکرات رسیدیم و اینجا جایی است که امریکا باید نشان دهد که آیا درپی توافق است و یا درپی هدر دادن زمان است.
خوشچشم افزود: حالا زمانی است که با توجه به پایان یافتن زمان مذاکرات فنی، امریکاییها باید نشان دهند که آیا از مذاکرات نمایشی دست برداشتهاند یا خیر. برای این منظور و سنجش تصمیم طرف امریکایی، باید تا روزهای آینده صبر کنیم و ببینیم که آیا طرف امریکایی در راستای خواستههای ایران مبنی بر برداشته شدن همه تحریمهای برجامی و پسابرجامی، راستیآزمایی و تضامین، با دست پر به وین خواهد آمد و یا به شکل فوتبالیها به صورت اتوبوسی دفاع کند و زیر توپ بکشد؟